Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypertenze plic

Srdce a cévy Jitka 13.1.2012

Dobrý den,
měla bych jeden dotaz. Před měsícem jsem prodělala virózu (průjem a teplota). Od té doby mám neustále zvýšenou teplotu (37,2) a přetrvávající únavu. Už jsem prodělala mnohé vyšetření - krev, RTG plic, kardiovaskulární (ECHO srdce a TK Holter). Vše je v pořádku. Jen se chci zptat na jednu věc. Ve zprávě z ECHA mám ve vyhodnocení vše v normě. Jen mne zarazila informace: zn. hypertenze plic. Můj obvodní lékař řekl, že ECHO je v pořádku. Ale i přesto se chci zeptat, zda mne má tato informace (hypertenze plic) nějak znepokojovat. V dětství jsem prodělala zápal plic (v 10 letech). Nebo to mohu přisoudit mému současnému stavu (teploty a únava)?
Děkuji za odpověď

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, pokud byly na echu známky plicní hypertenze, nebylo vyšetření zcela v pořádku. Plicní hypertneze je stav, který může vznikat na vícero místech (příčina může být v plicní tkáni stejně tak jako žilách, které vedou krev z plic do srce - seznam nemocí, které k plicní hypertenzi vedou je poměrně dlouhý - od plicní embolie, přes onemocnění plic - např. sarkoidózu nebo plicních změn v důsledku jiných - např. revmatických onemocnění. Plicní hypertenze ale může být např. i důsledkem zvýšeného průtoku krve při horečce, kterou jste prodělala - výsledky je třeba posuzovat s ohledem na celkový zdravotní stav a případně další problémy, které Vás trápí.
Přetrvávající únava a teploty by mohly být známkou některého chronického zánětlivého onemocnění (vzhledem k průjmu připadá v úvahu např. střevní zánětlivé onemocnění, plicní onemocnění, nemoc kloubů...).
Pokud by únava a teploty přetrvávaly, bylo by vhodné vyšetření u specialisty - internisty, (a dále gastroenterologa, revmatologa či plicního lékaře - další vyšetření by měla následovat podle vašich obtíží (např. pokud průjmy či bolesti břicha přetrvávají, bylo by dobré vyšetření střev, pokud se vám hůře dýchá vyšetření plicních funkcí, případně CT...).
Vzhledem ke známkám plicní hypertenze - pokud se nenajde jiná příčina - by také bylo dobré prosvést kontrolní echo s odstupem nejméně jednoho měsíce.

Související dotazy

Arteriální hypertenze
Dobrý den, již cca 15 let mám vysoký krevní tlak. Dříve...
Hypertenze
Dobrý den! Na hypertenzi jsem užíval k mé spokojenosti...
Arteriální hypertenze
Hypertenze na levé ruce 160/110...
Hypertenze a echo
Dobrý den Prosím Vás, projevilo by se na echu srdce...
Systolická hypertenze
Dobrý den. Mám dotaz na přílohu kterou přikládám.Jde...
Systolicko-diastolická hypertenze
Dobrý den,na základě vysokého a zároveň kolísavého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypertenze a léky

Dobrý den,v poslední době beru na hypertenzi tyto léky-Valzap 80 2x,amlodipin...

Hypertenze a operace

Dobrý den, manžel má jít na operaci šedého zákalu v celkové anestezii , při...

Hypertenze a porod

Dobrý den. Od 14ti let trpím hypertenzí, příčina nebyla zjištěna. Beru Betaxu....

Hypertenze a špatné polykání

Dobrý den, několik let se mně velice špatně polyká a celou zimu mě vždy trápí...

Hypertenze a tachykardie

Dobrý den, je mi 60 let. Před 3 měsíci mi byl náhodně zjištěn vyšší krevní tlak,...

Hypertenze a tachykardie

Dobrý den, Jsem zdravotní sestra a je mi 23 let.Od 19 let se léčím s hypertenzí...

Hypertenze a těhotenství

Dobrý den, v 18 letech jsem se začala léčit s hypertenzí, po 5 letech se mi...

Hypertenze a užívání léků

Dobrý den, před 3 týdny mě lékař předepsal TRITACE2.5 na léčení hypertenze.Měla...

Hypertenze a zvýšený cholesterol

Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšeného krevního tlaku...Již cca 5 let užívám...

Hypertenze dospívajících

syn 25let astma bronchialae,nebere nyní kortikoidylehké artritické změny kotníku...

Hypertenze po cestě letadlem

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda je možné, že se mi po cestě letadlem...

Hypertenze po cestě letadlem

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda je možné, že se mi po cestě letadlem...

Hypertenze u dětí

Dobrý den, chtěla jsem se optat na hypertenzi u dětí.Mám 5-ti letou dceru,která...

Hypertenze u sedmnáctiletého

Dobrý den, myslíte, že je vhodná kombinace léků Tarka a Lokren na vysoký tlak?...

Hypertenze v mládí

Dobrý den, prosím byl jsem na endokrinologickém vyšetření kvůli vyššímu krevnímu...

Hypertenze v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Jsem ve 14 týdnu těhotenství a potýkám...

Hypertenze v těhotenství

Dobry den, dovoluji se Vas zeptat. Jsem 33+6 tehotna a zhruba pred dvema...

Hypertenze v těhotenství

Dobrý den, jsem v 8. týdnu těhotenství a léčím se s hypertenzi. Při nahlášení...

Hypertenze v těhotenství

Dobrý den,jsem v 28.týdnu tehotenství a mam problém po celou dobu s vysokým...

Hypertenze, echo srdce

Dobrý den, již tři roky se potýkám s vysokým krevním tlakem, mám naordinované...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Neurol vs xanax

dobry den prajem, pani doktorka. je nejaky vyznamny rozdiel medzi neurolom 1mg...

Nitrofurantoin-ratiopharm

Dobrý den, už přes dva měsíce se léčím s vaginální mykózou. Během poslední léčby...

Nitrofurantoin

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jak je to s nitrofurantoinem - ratiopharm....

Zápach spermatu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může být příznakem nějakého onemocnění...

Bulka na stydkem pysku

Dobry den rada.bych se zeptala zda.mam resit bulku na stydkem pysku. Je podlouhla...

Krvácení ze rtu

CCa 0,5 roku mám na dolním rtu červenou skvrnku o průměru cca 0,5 mm. Místo...

Zánět v oblasti stydkých pysků

Dobrý den,chci se zeptat na intimní dotaz,z ničeho nic mě začal jakoby bolet...

Mám neustále nepevnou stolici až spíše kašovitou beztvarou.

Krásný den! Několik let mě trápí moje zažívání. Jsem chronicky hubený (23...

Infekce

Dobrý den, včera jsem se večer cítil velmi unavený, dnes jsem se probudil po...

Rehabilitace poraněného prstu

20.3. jsem si při práci s brusnou pilou poranil 2. prst na levé ruce. Dle zprávy...

Bulka na stydkých pyscích

Dobrý den,včera jsem si nahmatala na vnitřní straně stydkých pysků bulku o velikosti...

Bolest šlapky u nohy

Asi rok se mi táhne bolest na levé noze, pod vnějším kotníkem, přes hranici...

Malá boule na plosce nohy

Dobbrý den, muj otec ma bouli na plosce nohy , nijak ho to neboli,nezvětšuje...

Při sexu mně nesnesitelně pálí pochva

Dobry den, zhruba 14 dni mám problém ze pri sexu ( hned od začátku) me nesnesitelně...

Nahmanatá kulička na penisu

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Když příteli rukou projíždím přes penis, tak...

Muzu otehotnet kdyz nemam menstruaci

Dobry den chtela bych se zeptat zda muzu otehotnet kdyz nemam menstruaci? Posledni...

Distorsio culumnae vertebralis

Dobrý den, prosim co znamena distorsio culumnae vertebralis cervicalis? Děkuji...

Bílá skvrna na dásni

Dobrý den, na spodní dásni mám bílou skvrnu. Mám ji tam již dlouho (roky), je...

Odběr plazmy

Dobrý den, už 2x jsme byla darovat plazmu. Poprvé jsem se asi 2 hodiny po odběru...

Můžu pít alko nebo nealko pivo na antibiotika ?

Dobrý den můžu pít alko nebo nealko pivo na antibiotika Zinnat 500?Děkuji za...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.