Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

IBD

Trávení Lenka 25.9.2019

Dobrý den,

již delší dobu jsem měla problémy s bolestí v podbřišku. Zánět z hlediska urologie se nepotvrdil, SONO bylo v pořádku a gynekologicky jsem zdravá. CCA před rokem jsem se léčila na alergie měla jsme problémy s imunitou. Trpěla jsme častými urologickými problémy. Zbývalo tedy vyšetření střeva. Včera jsem byla na kolonoskopickém vyšetření. Paní Doktorka zjistila, že střeva jsou v naprostém pořádku ale chlopeň B mezi střevy je zakrvácená. Údajně by se mělo jednat o Crohnovu chorobu, což mě docela dle článku na internetu vyděsilo, ale údajně to není rozsáhlé ( bez píštělu ) a zatím nemám žádné léky ani omezení. Dne 11.10. jdu k paní doktorce na konzultaci ohledně výsledků odběrů, které jsem dnes podstoupila a tam mi nejspíš paní doktorka řekne, jak moc je to vážné. Je mi 27 a s manželem se chceme snažit o miminko, mám strach, že to nemoc zkomplikuje. Hlavně bych raději otěhotněla a až potom začala užívat léky, abych měla tělo čisté a připravené na těhotenství, ale to zřejmě odhalí výsledky. Zároveň jsem četla, že je nemoc snadno zaměnitelná s tzv Ulcerózní kolitidou, ale výsledky zřejmě řeknou, co to je. Chtěla jsem se zeptat, odborníka, zda podle lékařské zprávy je nemoc opravdu jistá a zda se mám bát... Moc děkuji za ochotu. Omlouvám se, pokud bude dotaz znít nějak zmateně, ale dost mě tato informace včera znervóznila, hlavně když mi paní doktorka sdělila, že je nemoc komplikovanější než např. nádor....

Moc děkuji ( v příloze lékařská zpráva)

S pozdravem

Lenka Tillová

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den paní Lenko, bohužel dle přiložené lékařské zprávy se může jednat o zánětlivé střevní onemocnění, je nutné vyčkat výsledků histologie k přesnému určení charakteru zánětu. Váš dotaz předávám dále k odpovědi specialistovi z oblasti gastroenterologie, který lépe posoudí přiloženou lékařskou zprávu. Držím Vám palce, ať se otěhotnění brzy podaří.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Lenko, nemusíte se vůbec bát, i kdyby se diagnóza potvrdila. Jde sice o nemoc, která se někdy léčí složitě, někdy se můžou vyskytnou potíže s diagnostikou, komplikace (to předpokládám měla paní doktorka na mysli tím, že je to složité), ale u Vás je průběh i nález mírný. Budete muset vydržet do kontroly na gastru, kde Vám paní doktorka vše vysvětlí a řekne Vám, jak na tom jste podle histologie, tedy vyšetření buněk z kousku odebrané tkáně při kolonoskopii. Raději si, prosím, dopředu nic nestudujte, protože zatím nevíte, co Vám přesně je a zbytečně se vyděsíte. Nastudujte si to až potom, co Vám řeknou výsledky a pak hledejte jen v lékařských textech a zadejte do vyhledávače mírná forma, protože o tu se zatím podle nálezu jedná. Konečná diagnóza se určuje podle nálezu při kolonoskopii, podle příznaků a podle histologie. Vaše příznaky nemoci odpovídají, bývá často potíž s průjmy či střídáním hustoty stolice, bývají bolesti břicha, někdy horečky, onemocnění má typicky záchvatovitý průběh. Zatím to vypadá na Crohnovu nemoc, protože ta typicky postihuje tu část střeva, kterou máte prokrvácenou. Rozlišení mezi Crohnovou nemocí, ulcerosní kolitidou a jinými formami zánětu Vám posyktne právě histologie. Pokud se potvrdí, že máte Crohnovu nemoc, dostanete doporučení stran diety a režimových opatření a možná dostanete léčbu. Musíte se paní doktorce svěřit s plánovaným otěhotněním, protože to má potom na léčbu vliv. Existuje dost léků, které jsou v těhotenství bezpečné, ale některé z nich se nesmějí podávat a u některých zatím není dost bezpečnostních studií v těhotenství. Vaše lékařka Vám pomůže se v tom zorientovat a vybere Vám léčbu, která by pro Vás byla vhodná. Obecně platí, že se ženám se zánětlivým střevním onemocněním doporučuje otěhotnět tehdy, kdy je nemoc v klidu a není akutní vzplanutí, a to po dobu cca 6 měsíců. Zatím tedy vyčkejte, až jak se domluvíte v poradně. Pokud je zánět zvládnutý a nejsou potíže, pak s otěhotněním není problém a není žádný rozdíl mezi tím, jak probíhá těhotenství u zdravých žen a těch s diagnózou střevního zánětu. Dokonce je známo, že těhotenství samotné má zklidňující vliv a pak nedochází tak často k nových záchvatům. U klidné Crohnovy nemoci není vyšší riziko poškození plodu, potratu a ani není důvod k císařskému řezu či nějakým zvláštním opatřením. Otěhotnět v době, kdy nemoc zvládnutá není, se ale nedoporučuje, protože tam rizika jsou. Zatím Vám tedy doporučuji být v klidu, počkat si na výsledky a napsat si seznam dotazů, které máte na vaši lékařku, která by Vás léčila a provázela těhotenstvím. Přeji Vám, ať vše dobře dopadne a ať se brzy cítíte fit a ať se chstané těhotenství podaří, jak si budete přát. S pozdravem MUDr. Sońa Boušková

Související dotazy

Terminální ileitis
Dobrý den, prosím o vysvětlení vyšetření. Byla jsem...
Celiakie
Dobrý den, dceři naměřili vyšli z krevních testů tyto...
Střeva
Dobrý den, podstoupila jsem kolonoskopii z důvodu bolesti...
Výsledek kolonoskopie
Dobrý den, mohu se zeptat zda jsem v pořádku po kolonoskopii?...
Etiologie hypermotility střev
Dobrý den, již 2-3 měsíce mne trápí občasná hypermotilita...
Bolest břicha od pravého vaječníku do boku, podezření na IBD, žena 24 let
Dobrý den, už rok mám bolesti pravé strany břicha....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

I.trimestr. sgreening - negativ., Down 1:3500.

Dobrý den, s přítelem čekáme druhé dítě (14 tt). Minulý týden mi pan doktor...

Ialugen plus v těhotenství

Dobrý den, v neděli 17.2. jsem si nešikovně polila vařící vodou nárt na noze....

Ibalgin

dobry den rada bych se zeptala chodim na IVF ted mam zahajenou stimulaci vadi...

Ibalgin

Dobrý den jsem migrénička a užívám na bolest ibalgin ale skusíme s manželem...

Ibalgin 9 tbl.

Dobrý den, moje kamarádka si vzala 9 tabletek ibuprofenu (400) je jí 16 a váží...

Ibalgin a paralen

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda dlouhodobé denní užívání léku ibalgin...

Ibalgin na spaní

Dobrý den, můj táta jí každý den před spaním ibalgin a tvrdí, že mu to pomáhá...

Ibalgin před operací

Dobrý den, mám 14 dní před plánovanou operací - TEP kyčle, mám problém také...

Ibalgin v moči

Dobrý den , chtěla bych se prosím zeptat dlouhodobě vyuzivam ilbalgin už asi...

Ibalgin v ranném těhotenství

Dobrý den, dnes jsem měla dostat menstruaci, místo toho mám slabou druhou čárku...

IBKM

Dobry den, dnes jsem obdrzela zpravu od lekare, ktere moc nerozumim. ANA IgG...

Ibuprofen

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak přesně fungují tyto drhy léků. Mám crohnovu...

Ibuprofen

Dobrý den, beru každé ráno Aripiprazole Zentiva 15 mg, dále ráno a dopoledne...

Ibuprofen

Dobrý den, je bezpečné použít Ibuprofen proti bolesti kloubu i při velké fyzické...

Ibuprofen a kojení


Ibuprofen a žaludeční vředy

Dobrý den, využívám tuto formu dotazu, protože momentálně žiji v zahraničí. Mám...

Ičštění krevního řečiště

dobrý den existuje něco jako čištění krevního řečiště? mám dojem že naposledy...

ID

Mam bolesti cele prave ruky od lopatky pres vnitrni pazi, celou ruku, az do...

ID

Dobrý den, od roku 2011 se léčím na revmatologii s revmatoidní artritis II...

Ide o atopický ekzém alebo niečo iné?

dobrý deň, počnúc septembrom začínam mať výrazné problémy s extrémne suchou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pod kotníkem

Dobrý den, měla bych prosbu. Zhruba týden cítím na vnitřní straně kotníku nohy...

Drobné krvácení z konečníku


Růst penisu


Jaká je možnost nákazy genitálního herpesu

Byla jsem u své gynekoložky, která mi řekla, že mám genitální herpes. Pohlavní...

Pooperační srůsty

Dobrý den, je mi 35 let, před 3 měsíci jsem prodělala laparo operaci mimoděl....

Extrakce - bolest okolních zubů

Dobrý den. Již jsem pokládala podobný dotaz ale ještě chci upřesnit pár informací....

Antibiotika a mléko

Dobrý den, mám antibiotika a píše se u nich, že nesmím mléko a mléčné výrobky....

Sex při zánětu močového měchýře


Otok vnitřní strany stehna

DOBRÝ DEN JIŽ PŘIBLIŽNĚ 8 TÝDNŮ MĚ TRÁPÍ OTOK NA VNITŘNÍ STRNĚ STEHEVN V OBLASTI...

Zápach moči po kávě

Dobrý den, paní doktorko, můj dotaz se týká pachu moči po konzumaci kávy. Nejsem...

Tlak na krku

Dobrý den, už cca 3 týdny mám pocit velkého tlaku na krku ( před týdnem mi...

Úžinový syndrom

Včera po dlouhodobých problémech se zápěstím levé ruky a se 4 a 5 prstem mi...

Růst nehtů nahoru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký způsob léčby nehtů, které...

Krev ve slinách


Spolkla jsem plombu

Dobrý den, vypadla mi plomba, ale bohužel velkou část jsem spolkla. Jak jsem...

Zánět spojivek

Dobrý deň, pred pár dňami ma vo vlaku ofúklo a ráno som sa zobudila so začervenaným...

Očkování HPV

Dobrý den, měl jsem pohlavní styk s novou přítelkyni u které se cca za další...

Bolest v hrdle, knedlík v krku

Dobrý den, jsem dlouhodobě v cizině a před 14 dny se mi vyskytla nepřiemná...

Antibiotika v práci


Bulka v penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat, zda podle mého popisu poznáte, jestli se jedná...

Reklama
Zavřít