Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Imunodeficit

Imunita Lucie 25.11.2020

Dobrý den, chtěla bych se prosilm zeptat na lékařskou zprávu z alergologie. Mám prý sníženou imunitu a zajímalo by mě zda spadám tímto do rizikové skupiny, že bych to nemusela zvládnout? Jak moc je ten defekt vazny? Dále tam mám zvýšené crp 17,4, ale nic jiného mi není. Necítím se nemocná. Jen mám každý měsíc zvýšenou teplotu max 37,4 vždy v druhé půlce cyklu. Dvakrát už jsem měla v minulosti cca 1 rok zpátky a půl roku hodnotu 11. Krevní obraz před půl rokem v pořádku až na to crp. Léčím se dlouhodobě s panickou poruchou. Nedávno jsem byla na plicním, ale rentgen i spirometrie v pořádku, ještě mě ceká BK test, protože často kašlu, většinou dlouhodobě po infektu. Mám žlučové kameny jestli by mohlo crp souviset i s ním? Je mi 32 let. Děkuji za odpověď.
Hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Lucie. Není mi jasné, čeho se obáváte, že by jste to nemusela zvládnout. Neumím se vám vyjádřit k závažnosti zjištěného imunodeficitu. Zhodnotí Vám to specialista v oboru alergologie a imunologie, kterému dotaz přeposílám. Pokud je mírně zvýšená teplota vázaná na druhou polovinu menstruačního cyklu, může se jednat o zvvýšení teploty při ovulaci. Je to o to víc pravděpodobnější, když se to cyklicky opakuje každý měsíc. CRP může být zvýšené z mnoha příčin: akutní a chronické záněty, infekce, autoimunitní onemocnění. Může být zvýšené také například u chronické žilní insuficience nebo při nadváze/obezitě. Pokud je žlučník klidný (to se pozná klinicky, nebo podle ultrazvuku), pak je velmi nepravděpodobné, že by bylo CRP zvýšené kvůli žlučovým kamenům. Chronická infekce nebo infekční fokus by to mohl způsobovat- například také fokus v ORL oblasti. Uvádíte, že míváte po infektech protrahovaný kašel. Něco chronického by mohlo být například v horních dýchacích cestách. Blíže se k tomu vyjádřit neumím, nemám možnost Vás vyšetřit.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Emlerová

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MUDr. Přemysl Rákosník - alergologie, imunologie, pneumologie, interna

Dobrý den, paní Lucie, přečetla jsem si nález-lékař uvádí, že máte astma bronchiale, pravděpodobně proto máte ten protrahovaný kašel po infektu. Nevím, jak je astma léčeno. Možná i proto máte mírně zvýšené CRP, pokud je chronický zánět v dýchacích cestách.Dále by bylo vhodné vyšetřit moč a provést ORL vyšetření. Samozřejmě je nutné přestat kouřit, pokud máte astma a protrahované problémy s dýchacími cestami.
Co se týká laboratorního nálezu, máte jen mírně snížený mannosa binding protein, což je protein účastnící se nespecifické imunitní odpovědi, ale všechno ostatní máte v pořádku. Imunita vellce často funguje tak, že pokud jedna část nefunguje úplně skvěle, jiná ji zastoupí. Nález mírně sníženého manosa binding proteinu je u pacientů častý a pokud mají ostatní imunitu v pořádku, nic moc zvláštního se neděje. Takže bych neměla strach.
S pozdravem, dr.Emlerová

Související dotazy

Imunodeficit
Dobrý den, nedávno jsem navštívila imunologii a potřebovala...
Humorální imunodeficit a očkování
Syn 22 měsíců se léčí pro humorální imunodeficit na...
Imunodeficit ??
Dobry den. Pisi ohledne bratra, ktery jiz 2 roky zije...
Imunodeficit
Dobrý den Chtěl bych se zeptat na následující problém. Už...
Imunodeficit
Dobrý den, manželka má diagnostikovanou ME/CFS, imunodeficience,...
Borelióza a otehotnenie
Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať, či je prenosná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Imunitní systém

Dobrý den, mám otázku. Mám až příliš často a mnoho (i vzácných) bakteriálních...

Imunitní systém a psychika

Dobrý den, Je mi 21 let a nevím si rady s mým problémem. V 15 jsem přestala...

Imunitní trombocytopenie

dobry den už po druhe jsem ležel na hematologii s imunni trombocytopenii mužete...

Imunitní vyšetření - pohlavní choroby

Dobrý den pane doktore (paní doktorko), ráda bych se zeptala na následující:...

Imunizace proti vzteklině

Dobrý den. Při dovolené v Chorvatsku mě kousla liška do vlasaté části hlavy....

Imunjta

Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o radu mého 4,5 letého syna.Od září 2008...

Imunní po 3.dávce očkování

Syn ma 20 měsíců byl ockovany 4 proti žloutence b zároveň v Hexavakcine je už...

Imunní vůči lékům

Dobrý večer, už 3 dny mě trápí vysoké horečky a dusivý kašel. Od včerejška užívám...

Imuno vyšetření

Dobrý den,chtěla jsem se prosím zeptat na výsledky mého imuno vyšetření. V současné...

Imunodeficience

Dobrý den, již od května 2014 se mi každý třetí týden vrací bolest v krku, svalů,...

Imunodeficit

Dobrý den, nedávno jsem navštívila imunologii a potřebovala bych porozumět...

Imunodeficit

Dobrý den Chtěl bych se zeptat na následující problém. Už delší čas se mi...

Imunodeficit

Dobrý den, manželka má diagnostikovanou ME/CFS, imunodeficience, (je pravidelně...

Imunodeficit ??

Dobry den. Pisi ohledne bratra, ktery jiz 2 roky zije s pritelkyni. Pritelkyne...

Imunofenotypizácia

Dobrý den pani doktorka,chcem sa spýtať čo znamená ked mám pri vyšetrení špecifickej...

Imunoglobulin IGA

Dobrý den paní doktorko, moc Vám děkuji za odpověď na moji otázku , jak posílit...

Imunoglobulin igA

Dobrý den, mám zvýšenou hladinu imunoglobulinu igA .Chtěla bych vědět co to...

Imunoglukan a kojení

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala, zda mohu užívat Imunoglukan nebo...

Imunoglukan a warfarin

Dobry den, beru vic nez pul roku warfarin, mohu k tomu brat imunoglukan na ovlivneni...

Imunoglukan sirup P4H

Dobrý den, pětiletý syn trpěl od 3,5 let (nástup do školky) často rýmou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Poranění kůže stydkého pysku

Ahoj, mohlo se mi něco stát. Depilovala jsem si genitálie voskovými pásky a...

Necitlivost casti chodidla

zdravim pred dvouma dny jsem kdyz jsem se probudil a doslapl na zem jsem zjistil...

Bolavá uzlina v prsu

Dobrý den chtěla jsem se zeptat asi před dvoumi dny když jsem se byla sprchovat...

Vyrážka za ušima

Dobrý den, chtěla bych se optat, před dvěma dny jsem si nabarvila vlasy na blond,...

Bolest zad v oblasti ledvin a bolest břicha

Dobrý den. Už asi pátý den mě bolí břicho, při zmačknutí hlavně v oblasti pupku,...

Žluté fleky v bělmu

Dobrý den,mám žluté fleky v bělmu.Byla jsem na kožním i u praktického.Vyšetření...

Při sexu natrhnul uzdičku

Před 2 dny jsem si při sexu natrhnul uzdičku u penisu, zhruba v půlce. Chtěl...

Tzv. zadní rýma

Už více než dva roky cítím tlak těsně nad kořenem nosu a až na malé výjimky...

Biseptol a kyselé potraviny


Bolest krční páteře, šíje, oblasti kolem lopatky a ruky

Dobrý den. Již od listopadu 2013 se potýkám s problémy v oblasti krční páteře....

Porucha spánku

Dobrý den jmenuju se Kateřina je mi 16let a mám problém se spánkem já vlastně...

Boule v tříslech

Dobrý den,Chtěla bych se zeptat.Na tříslech se mi dělají už delší dobu boule.Bolí...

Bolest nohou

Dobrý večer, prosím Vás o radu, v poslední době mne strašně moc bolí dolní končetiny,...

Cukání spodního víčka

Dobrý den,již měsíc a půl mi tiká ve spodním pravém víčku. Je to poněkud velice...

Stín na jedné plíci

Dobrý večer paní doktorko,manžel byl u prkatického lékaře na preventivní prohlídce....

Otok zápěstí po sundání sádry po fraktuře a luxaci...

Dobrý den,prosím měla jsem po pádu diagnozu S531,S5210,sádru jsem měla 3 týdny,po...

Bolest břicha před i po menstruaci

Týden před tím než jsem to měla dostat mě docela dost bolelo břicho v pravém...

Můj psaný projev, zároveň s rozvíjející se vadou řeči a nové, hodně silné, bolesti hlavy mě opravdu znepokojují.

Dobrý den, obracím se na Vás s nestandartním dotazem. Nechci být za hypochondra,...

Malá tvrdá bulka na penisu pod kůží

Dobrý den, před pár týdny se mi objevila na penisu, kousek pod žaludem malá...

Chlamydie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na chlamydie. Já i přítel máme problémy. On...

Reklama