Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Infekce

Infekce Milan 31.7.2018

Dobrý den,
moje manželka je v 5. měsíci těhotenství. Naše příbuzná si na jaře úspěšně prodělala léčbu zlatého streptokoka a nedávno léčbu zlatého stafilokoka. Její lékařka však po dobrání silných antibiotik (první, slabší nezabraly) neprovedla rozbor krve s tím, že pacientka už musí být zdravá (je jí lépe), což však nedoložila laboratorními testy a doložit nadále nechce (testy jsou drahé). Domníváme se, že jde o pro všechny natolik závažnou věc, že by se prověřit měla. Máme pravdu? Máme nárok?
Jaká jsou rizika spojená s kontaktem mezi těhotnou osobou a osobou zasaženou těmito bakteriemi? Jak se přenáší, léčí apod.?
Děkuji Vám a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Stafylocoky a streptokoky jsou běžná infekce, která se vyskytuje velmi často. Lékařka u pacientky testy - mikrobiologické vyšetření provedla, tím zjistila diagnozu, tj. přítomnost uvedených bakterií a nasadila silnější antibiotika. Po těch se pacientka již cítila dobře, bylo jí lépe. Po léčbě již není nutné provádět opakované mikrobiologické vyšetření. Provádí se jen v případě, že má pacient potíže, pokud je bez potíží, tak je opravdu problém s úhradou od pojišťovny a kdyby lékař prováděl každému toto vyšetření, tak se dostane nad limit úhrad pojišťoven a daný lékař, pokud svoje jednání neobhájí, může dostat od pojišťovny i pokutu. I když vy stav vnímáte jako závažný, tak se o závažný stav nejedná, daná prodělaná infekce vás nemusí trápit. Vaše lékařka postupuje správně. Tak, jak jsem již psala v úvodu, bakterie jsou všude kolem nás a proto se těhotná může setkat s nemocným člověkem kdekoliv jinde, např. v hromadném dopravním prostředku. Pokud už někdo nemocný je, tak z logiky věci vyplývá, že se raději těhotná nemocnému vyhne a kontakt nevyhledává. Jestliže na odběrech trváte, je možné se domluvit s laboratoří a dané vyšetření uhradit jako samoplátce. Odběr krve na sedimentaci se vzít může, ale podle standardních kritérií léčby to není nutné. Tyto bakterie se přenáší kapénkovou infekcí a těsným kontaktem. Přeji klidné těhotenství. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Infekce
Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat...
Infekce
Dobrý den,na cevním mi byla diagnostikován infekce./přikládám...
Infekce
dobry den, mela bych dotaz co se tyce moznosti infekce....
HCV infekce
Paní doktorko,co znamená HCV infekce? O jakou infekci...
Infekce
Dobrý den,asi mam v těle nějakou infekci na kterou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce

Dobrý den,na cevním mi byla diagnostikován infekce./přikládám výsledky/ Herpesin...

Infekce

Dobrý den. Asi před čtrnácti dny jsem prodělal chřipku - teplota přes 38 C,...

Infekce

Dobry den, jen pro uklidneni se chci zeptat. Mam doma glukometr a k tomu je...

Infekce

Dobrý den, posledních asi 14 dní už se hrozně potím ( teče ze mě pot i přitom,...

Infekce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na pohlavní infekce, konkrétně ureaplasma...

Infekce

Dobrý den, v říjnu jsem se večer po 9. hodině vracel s kamarády z hospody,...

Infekce

Dobrý den, mám dotaz ohledně planých neštovic. V dětství jsem je prodělala,...

Infekce

Dobrý den, nevim si rady, neustále se mi vrací kvasinkové nebo bakteriální...

Infekce

Dobrý den, Již poměrně dlouhou dobu mne trápí opakovaně pocity nachlazení...

Infekce

Dobrý den. Před 6ti týdny jsem měl rizikový pohlavní styk s mužem. Včera se...

Infekce

Dobry den, je mi 15 uz asi 5 dnů mě trápí svědění a pálení v oblasti vstupu...

Infekce


Infekce

Dobrý den, trpím na kvasinkové infekce/záněty. Měla jsem je velmi často, ale...

Infekce

Dobrý den, na začátku měsíce května jsem měl sex se slušnou ženou se kterou...

Infekce

Dobrý den, pátý den v řadě mám horečku v rozmezí 38-39°, která stále neustupuje....

Infekce

Dobrý den, jsem pracovně mimo Evropu, takže se nemohu dostavit k lékaři. Před...

Infekce

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. I přes očkování se dlouhodobě potýkám...

Infekce

Dobrý den zvětšila se mi uzlina na krku a pobolívala, šla jsem na orl a tam...

Infekce

Dobrý den, Mám takový problém s antikoncepcí. Skoro rok a pul jsem brala antikoncepci...

Infekce

Dobrý den, je mi 21 let, posledni dva týdny mývám 2-3 denně návaly horka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kalcifikace v prostatě

Dobrý den, při ultrazvuku břicha kvůli jinému vyšetření bylo vyšetření provedeno...

Roupy

Již asi měsíc mne svědí v okolí konečníku. Nejprve jsem si myslela, že to jsou...

Infekce roupy

Dobrý den, můžu se zeptat jak se zbavým roupu v konečníku v domácnosti?

Bulka v zadní části temene, pocit bolesti hlavy

Dobrý den, nedávno mi bylo 18 let, pře pár dny jsem zpozoroval v zadní části...

Začervenání obličeje a fialovění rtů

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí červenání obličeje, zejména na lícních...

Bílé bulky na varlatech

Dobry den, je mi 25 a uz nekolik let mam na obou varlatech bile bulky, jsou...



Nakopnutá varlata


Gynekologie


Primoinfekce HIV

Dobrý den, Můj první dotaz je zda může být příznak primoinfekce u HIV pouze...

Boulička na dásni

Dobry den potrebuji poradit v puse se mi udělala na dasni boulička kdyz o to...

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Adenom v oblasti apendixu

Dobrý den, u mé matky ročník 1945, byl po kolonoskopii v místě vyústění apendixu...

Začervenalé okolí intimních partií,občasné svědění a praskání postižené kůže do krve

Dobrý den, Mám takový problém,okolí intimních partií mám začervenalou kůži,která...

Krev z ucha


Atypická kalcifikace

Dobrý den co prosím znamená: Při nativním CT vyšetření mozku prokazujeme atypickou...

Otok předkožky

Dobrý den, mám nateklou část předkožky viz. foto, nijak to nebolí, nesvědí...

"Divný" stav po požití alkoholického drinku

Dobrý den, když jdu ven, dám si alkoholický drink, max však 6x malý panák vodky....

Trhání zubů

Dobrý den, mám jít trhat osmičky všechny 4 a strašně se bojím zuby mám rovné...

Bolest je zezadu kolene


Reklama