Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Infekční mononukleóza

Infekce I 19.10.2017

Dobrý den, v 7/2016 jsem prodělala infekční mononukleozu se superinfekcí - týden na kortikoidech a antibiotikách do žíly v nemocnici. při nemoci se mi rapidně zvětšily uzliny na krku. Po prodělané nemoci jsem 3/4 roku měla vracející se záněty horních cest dýchacích, necítila jsem se celkově dobře - slabost, pocity na omdlení. Prodělala jsem už mnoho vyšetření a jelikož se u známého objevil NH lymfom, i já se bojím tohoto onemocnění. Na internetu jsem se dočetla, že u nemocných NHL se z 90% objevuje EB Virus. Píše se tam následující: riziko onemocnění po IM je třikrát vyšší. Bylo též prokázáno, že zvýšený titr protilátek igG a IgA proti virovému antigenu VCA EBV je spojen se signifikantně zvýšeným rizikem vzniku HD. Tato věta mě šíleně vyděsila. Příznaky: teplota (od IM mám teplotu stále 37-37,4), občasné svědění kůže, noční pocení, které mívám občasně také. Dále mám od IM zvětšené uzliny a dušnost. Když to vezmu mám veškeré příznaky nemoci. Mám i anémii a zvýšenou sedimentaci.
Výsledek UZ 9 měsíců po IM - oboustranně krční lymfadenitis chron charakteru, největší uzlina bil. v reg. lla, vpravo podélně do 25 mm, vlevo do 30 mm, bez strukturální přestavby, oboustranně plnější tonsilla, na příčném řezu 15*12 mm bil, stěna hypofaryngu je štíhlá.
Alergologie - spirometrie FVC 78%, FEV 1 77 %, BDT neg., FeNO: -20 ppb.
Hematologie (výsledek starý 1,5 měsíce) - Imunoglobulin G 15,4, A 2,58, M 1,71, E 18,9, ECP 12,3.
EB Virus - VCA IgM hraniční, VCA IgG pozitivní, EBNA IgG pozitivní.
Homocystein 13,3 (norma do 12), F VIII 122 % (norma 50-150), autoimunita AB-kardiolip IgG 1,43, IgM 8,89, b-2-glykoprotein IgG 1,1 IgM 2,6
Lehce zvýšená hodnota antiardiolipin.protil. IgM, ostatní v normě.
APTT citlivé na LA: LA poměr 1,25 (norma 0,8-1,2), dRVVT poměr 0,9 (norma 0,8-1,2)
KO - glomerularní filtrace 1,5, Albumin 1,16, CRP 6,7, Sedimentace 1 - 12, sedimentace 2 - 29, vaz kap železa 72,6, vitamin B12 - 125, str obj erytr 79,5, barvivo erytr 27,7 - ostatní v normě.
Moc děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
podle přiložených výsledků to vypadá, že je infekce aktivní - podle přítomnosti jednotlivých protilátek by se mohlo jednat o reaktivaci.
Změny v krevním obraze jako je anémie jsou u mononukleózy běžné.
Stejně tak zvýšená teplota a únava. Na prvním místě bych doporučila vyšetření na imunologii vzhledem k popisovaným obtížím s infekcemi a dále konzultaci na hematologii.
S pozdravem

Související dotazy

Prodělaná infekční mononukleóza
Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční...
Infekční mononukleosa
Dobrý den, letos v létě jsem prodělala mononukleózu....
Infekční mononukleóza
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Muj skoro ctyrlety...
Infekční mononukleoza
Dobrý den, mám problém s reaktivací mononukleózy....
Infekční mononukleóza
Dobrý den, mám dotaz na infekční mononukleózu. Konkretně...
Infekční mononukleóza
Dobrý den, je mi 22 let, po dvou týdnech horeček, napuchlého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekční mononukleosa

Dobry den, vcera mi byla prokazana mononukleoza. Pred tremi tydny jsem dostala...

Infekční mononukleoza

Dobrý den před třemi měsíci jsem prodělal infekční mononukleozu a před měsícem...

Infekční mononukléoza

Dobrý den zase Vás otravuji chci se s nikym poradit o mém stavu... vcera jsem...

Infekční mononukleóza

Dobrý den.už asi měsíc mě bolelo v Krku, šel jsem na ORL tam mi řekli že jsem...

Infekční mononukleóza

Zdravim vo februari som prekonal infekcnu mononukleozu ale zistili to az v juni...

Infekční mononukleoza

Dobrý den, našli mi v krvi pozitívne výsledky na EBV a to : Ebna IgG- 7.325...

Infekční mononukleóza

Dobrý den, potřebovala bych radu jak se co nejlépe zbavit mononukleózy. Je mi...

Infekční mononukleóza

Dobrý den, momentálně prodělávám mononukleozu, avšak všiml jsem si několika...

Infekční mononukleóza

Dobrý den, již 13tý den trpím večerními horečkami. Většinou to bývá teplotami...

Infekční mononukleoza

Dobrý den, Na přelomu dubna a května jsem měla mononukleozu, cca měsíc jsem...

Infekční mononukleóza

Dobrý den, je mi 22 let, po dvou týdnech horeček, napuchlého krku a léčbě antibiotiky...

Infekční mononukleoza

Dobrý den, chtěla jsem zeptat - kolegovi byla tento týden diagnostikována infekční...

Infekční mononukleoza

Dobrý dem, můj přítel je v nemocnici s infekční mononukleozou. Mám jen jediný...

Infekční mononukleóza

Dobrý den, asi před měsícem a půl jsem byl u lékaře kvůli chřipce. Nezdál se...

Infekční mononukleóza

Dobrý den, chci se zeptat. Můj přítel chytl infekční mononukleózu a jeho matka...

Infekční mononukleoza

Navazuji na svůj předchozí dotaz k líbání. Nešlo mi tak o pusu, jako o líbaní....

Infekční mononukleoza

Dobrý den, je mi 23 let a v listopadu roku 2015 jsem prodělala příušnice,...

Infekční mononukleóza

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Muj skoro ctyrlety syn ma uz pres dva mesice...

Infekční mononukleóza

Dobry den. muj syn ma s nejvetsi pravdepodobnosti mononukleozu, vysledky rozboru...

Infekční mononukleoza

Dobrý den, Rád bych se zeptal, zda bych měl řešit následující problém. Přibližně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti rukou

Dobrý den, jezdím sjezdy na kole a mám problém se ztuhlosti kloubů na ruce....

Bolest zubu po zaplombování

Dobrý den, přítelkyně byla včera na ošetření u svého zubního lékaře. Lékař ji...

Ucpaná cévka mozku

Co mě čeká,pokud vyšetření MR ukáže,že se ucpaná cévka neuvolnila? Ještě bych...

Bolesti rukou

Chtěla jsem se zeptat na problémy s rukama, které mám už půl roku. Když něco...

Třes rukou u dětí.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Dcera (13 let) má několik let třes rukou, spíše...

Bolesti rukou

Prosim o radu uz pul roku me boli hrbet leve ruky nejvice to boli vecer nebo...

Motání hlavy, ztuhlost končetin, nevolnost spojené s pocity strachu a úzkosti

Dobrý den, již 8 měsíců trpím zvláštními zdravotními stavy, příznaky bych...

Bolesti rukou

Dobrý den Pane doktore. Delší dobu mi probleskávají rukama nepříjemné bolesti,...

Celiakie

Dobrý den, v únoru letošního roku mi byla diagnostikována celiakie na základě...

Boule na břiše

Dobry den. Jsem 5 mesicu po porodu, asi pred 3 mesici me zacalo obcas tlacit...

Bolesti ramenou a kyčle

Dobrý den, již několik měsíců, možná rok mě trápí bolesti ramenou. Při běžných...

Bolesti rukou

Dobrý den, nevím, zda se obracím na správného lékaře. Již 5 měsíců trpím bolestmi...

CMV

Dobrý den, někdy v minulosti jsem prodělala CMV, zjištěno bylo při prvním...

Krece v oblasti volnych zeber

Mam krece v oblasti volnych zeber. Kdyz se pokusim naklonit pater do predu tak...

Sport a srdeční vada

Zdravím, chtěl bych se zeptat jak je to s posilováním a nedomykavosti chlopně....

Bolesti ramene, krku, trnutí ruky

Dobrý den , chtěla bych poprosit o radu týkající se přítele. Od večera má bolesti...

Bolesti ramene, prsou, svalů

Dobry den, mam uz nekolik odpovedi na sve problemy, ty se ale ted prudce zhorsily...

Bolesti ramene, artroskopie

Dobrý den, mám problém s pravým ramenem,bolest jde i do paže a svalu. Trvá to...

Bolesti ramene, kolen a stehen

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, trápí mě noční bolesti nohou, zejména zadní...

Bolest varlete šířící se k ledvinám

Dobrý den, prosím poraďte. Je mi 18 let a ve středu ráno jsem se probudil s...

Reklama