Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Injekce Clexane,Fraxiparin - přeředění

Léky Dana 23.4.2016

Dobrý den,
matka,85 roků, dialyzovaná 3x, nyní jen 2x týdně, předepsané injekce Clexane píchat doma 2x denně - a došlo k přeředění, obrovská modřina na vnitřní a zadní části stehna. Matka skončila v nemocnici, na modřině se jí vytvořila nekróza, řešeno operativně (rána opravdu šeredná a velká), převazy chirurgie ve FN + doma domácí péče -až potom změna na Fraxiparin 1x denně opět píchaný večer doma, po vypotřebování návrat ke Clexane ale 1x denně
Po znovuzavedení nového katetru kvůli dialýze se ale okolotaké utvořila veliká modřina, následně i modřina na noze - po předchozích zkušenostech mám velký strach, aby to nedopadlo jako s tím stehnem - proto jsem se Fraxiparin bála píchnout včera (pátek - to byla matka na dialýze a bylo řečeno, že se to musí hlídat - jak- nikdo nevysvětlil) a dnes, sobota, rovněž . Protože - co by máti odřízli pak? Stáhli ji z kůže?!!!
Vím, že ředění je důležité, ale po tom, jaký následek přeředění mám doma stále na očích...
Ani nás neinformují o hodnotách jaké matka má a jaké jsou ty normální. a jak tedy podle čeho se pozná, zda je či není přeředěná.
Při tom prvním přeředění se kterým matka skončila v nemocnici mi lékařka hematologie sdělila, že prý o přeředění v nemocnici věděli (nechápu tedy, proč nám nic nesdělili a nechali to Clexane nadále píchat 2x dennně?!)
Domnívám se, že všechno to trápení končící nemálo bolestivou ránou na stehně nemusela matka mít, kdyby se nezanedbala komunikace s pacientem a jeho rodinou, která se o něj doma stará.
Mám teď opravdu strach, obyčejný strach, aby se to samé nepřihodilo matce tentokrát na hrudníku a krku, kolem toho nově zavedeného katetru - nechci raději ani domýšlet...a určitě se nepletu, že tam by to bylo daleko hoší než na té noze.
Tak Vás moc prosím, podle čeho se to přeředění dá poznat, pokud je to tedy vůbec v domácím prostředí možné, a jestli na to existuje NĚCO, např. jako na cukrovku jsou papírky nebo glukometry.
V nemocnici už se raději neptám, matka tam musí chodit na dialýzu do konce života, je značně imobilní - tak by jí pak to nejspíš dávali důkladně "sežrat", protože i tak na ní stále hartusí, že "musí, musí sama", byť její fyzycký stav to už zdaleka neumožňuije, není schopna se ani sama na té posteli otočit, a oni ač to dobře vědí...prostě "realita" (já se s Váma dřít nebudu)
a jen tak naokraj - cukr ji taky měřili ,ale nikdo si ty hodnoty nejspíš neodečetl - protože druhý den ráno po propuštění z FN tady byla RZ, matka měla cukr jen 1,1 (mluvila z cesty, zkreslené vidění) - to ale měla už i v nemocnici a říkala to - nikdo tomu ale nevěnoval pozornost, nejspíš si mysleli že "bábě začlo strašitna cimruří" a nikdo s tím nic nedělal.Dál ji nechali užívat Glurenorm...
Nemohou spolu tyto záležitosti nějak souviset? Že by na tvorbu těch modřin mělo vliv obojí?
Já už opravdu nevím komu a čemu věřit - jednou má matka v rozpise určité léky brát ráno, pdruhé jsou přeházené na večer, potom zase nazpátek - nějak tomu přestávám všemu rozumět.
Moc děkuji za vysvětlení a radu, je-li jaká vůbec možná.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Při dialýze, zvláště pak dlouhodobé, je velmi svízelné najít ideální způsob, jak předejít nadměrnému srážení krve a zároveň pacienta neohrozit krvácením. Důvodů je několik: krev má při dialýze sklon se v mimotělním oběhu srážet; při hromadění odpadních látek (dialýza je odstraní jen částečně) dochází k nepředvídatelnému vlivu na krvácivost a srážlivost; k dispozici je jen malé množství léků (ne všechny lze podávat při selhání ledvin); nejčastěji užívané léky (Clexane, Fraxiparine) se podávají injekčně - což může způsobit vznik podkožních sraženin; dialyzovaní pacienti užívají mnoho dalších léků (ty potenciálně ovlivňují srážlivost také). K orientaci slouží speciální laboratorní ukazatel (antiXa), který se jistě na Vaší dialýze vyšetřuje. Jeho stanovení a především vyhodnocení není snadné už proto, že odběr by měl být realizován asi čtyři hodiny po podání injekce. Bez fyzické přítomnosti při dialýze (například při posuzování samotných laboratorních výsledků) je ošidné hodnotit úroveň ředění krve - má-li krev tendenci se srážet, je nutné dávku léků k zábraně srážení posílit. V domácím prostředí nelze úroveň "naředění" krve stanovit (na rozdíl od hladiny krevního cukru apod.). Doporučuji domluvit si schůzku s dialyzačním lékařem a poradit se o alternativních možnostech. V určitých případech je možné provádět dialýzu bez použití celkových prostředků k "ředění krve", jednou z takových možností je tzv. citrátová dialýza. Tím se však nevyřeší problém případné nutnosti "ředit krev" i mimo dialýzu, také tato metoda není k dispozici ve všech dialyzačních centrech. Při užívání Glurenormu je nutné zajistit pravidelně příjem stravy, pokud není možné jíst (např. před nějakým vyšetřením), nesmí se Glurenorm užít. O tomto bych se také doporučoval poradit s dialyzačním lékařem - jsou-li hladiny cukru uspokojivé, možná by šlo na podávání antidiabetik rezignovat. Problémy s léčením cukrovky však nejspíše nebudou mít přímou souvislost se vznikem modřin (pokud pomineme riziko pádu v hypoglykémii a vznik poranění).

Související dotazy

Clexane
Dobry den, mam Leidenskou mutaci heterozygot a jsem...
Tetování a Clexane
Dobry den, chtel jsem se zeptat kdyz si picham injekce...
Aplikace Clexane po zlomenině krčku
Dobrý den, mám dotaz na aplikování Clexane 0,4 ml....
Clexane a cigarety
Dobrý den, měl bych otázku zda je možné na léky na...
Clexane a Wobenzym
Dobrý den jsem 7 den po operaci zlomeného kotníku užívám...
Clexane po asistované reprodukci
Dobry den, jsem tehotna 7.tyden po asistovane reprodukci....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Injekce

Dobrý den,c sobotu ráno jsem byla na pohotovosti kvůli bolesti dvojky v pravo...

Injekce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem hodně citlivá na kazivost zubů, tudíž...

Injekce

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na (SUMAMED 500 mg infuze) je možné,aby mi lékař...

Injekce

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na očkování - vakcína Silgard (2. dávka)....

Injekce

Dobrý den chtěl bych se zeptat co může způsobit Clexane 4000 a 1-2, 10°-ti stupňové...

Injekce

Zdravím, zpozdila se mi menstruace o 7 dni, tak jsem dostala injekci, ktera...

Injekce

Dobrý den,chtěla bych poradit ohledně výběru injekcí.Od lékaře mi byla doporučena...

Injekce a těhotenství

Dobrý den, mám dotaz. Po vysazení HA cca po 9 letech jsem nedostala MS a dostala...

Injekce Avonex opravdu zabírají na RS?

Dobrý den. Chci se zeptat, jak je možné zjistit, zda injekce Avonex opravdu...

Injekce B12 - doma

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, dělám-li vše správně, mám si doma píchat vitamin...

Injekce DEXA

Dobrý den. Před měsícem jsem měl artroskopii kolena (parc. med.ME resekce...

Injekce do jazyka.

Dobrý den, chci se zeptat, měl jsem na jazyku nezhoubný nádor, který mi operativně...

Injekce do kolena při kojení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné aplikovat při kojení injekci...

Injekce Erectus

Dobrý den, léčím se s revmatoidní artritidou a mám i artrózu II. st. v koleně....

Injekce Fraxiparinu

Dobrý den, Rád bych se informoval, zd-li je možno si na vlastní uvážení preventivně...

Injekce hrazené pojištovnou

Dobrý den, už chodím půl roku z důvodu své nízké váhy pravidelně na B12 injekce....

Injekce kolagenu

Dobrý den,prodělal jsem již tři operace Dupuytrenovy extraktury na pravé ruce...

Injekce kortikoidů

Pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem.Jsem dva měsíce po operaci...

Injekce kvůli Rh faktoru

Dobry den, jsem po potratu v 6tt, mam negativni Rh faktor. Jsem teprve 2 dny...

Injekce lidokainu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že při časté aplikaci injekčního...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Inzulinom

Dobry den chtela bych se zeptat,je mi 29a byla mi namerena hladina cukru v krvi...

Spondylolistéza

Dobrý den dočetla jsem se že spondylolistéza se dělí na 4 stupně,ale nevim jak...

Točení hlavy, brnění prstů, nevolnost

Dobry den. Nekolikrat za den se mi zamota hlava a obcas me brni prvni clanky...

Výsledky krve - zvýšené červené krvinky


Svědění těla


Streptokok

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor ohledně mého skoro šestiletého...

Mononukleóza

Dobrý den, u mého syna bylo vysloveno podezření na infekční mononukleózu. Má...

Zvýšené autoprotilatky

Dobrý den pani doktorko, po pul roce mi byl udělám opět test na autoprotilatky,...

Špatné dýchání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Trpím poslední dobou na špatné dýchání. Při...

Nachlazení a krvácení z nosu


Červené fleky na kůži


Motání hlavy, bolest hlavy


Bolesti zad vystřelující do nohy


Tvrdá malá bulka u kořene penisu

Dobry den, už asi 3 týdny zjišťuji, že u kořene penisu mám malou tvrdou bulku,...

Brnění a křeče v rukach

Dobryden, prosím Vas, trva to tak dva mesice , mám veliké brnění v prstech a...

Chuť na sladké

Dobrý den,čím může být způsobena neustálá chuť na sladké?Případně jak se jí...

Fialový a bolestivý žalud

Dobrý den mám fialový žalud a na špičce je červený na dotek to bolí, byl jsem...

Bolest zubů po trhání nervů

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak dlouho bolí zuby po trhání nervů a jestli...

Zvýšená hladina cukru v krvi a užívání Vasocardinu

Dobrý den, od ledna 2018 užívám vasocardin 50 ráno a večer a warfarin 3 denně...

Streptokok beta hemolytický C

Dobrý večer, paní doktorko! Již od října se léčím "pomalu na vše" u své OL....