Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Já jsem už paranoidní

Psychiatrie Matěj 10.11.2018

Dobrý den, mockrát děkuji za předešlé rady, k psychiatrovi jsem již objednán. Mohu Vás poprosit o zodpovězení VŠECH níže uvedených pěti bodů? Děkuji.

Již několikrát jsem zde psal o tom, že si na pravé straně krku hmatám několik uzlin (všechny max do 1 cm), pak jeden takový podlouhlý útvar zhruba 2x0.4 cm... což asi taky bude uzlina. Byl jsem s tím u mé praktické lékařky, pak na ORL. Všude mi bylo konstatováno, že to nic není a že jsou uzliny DROBNÉ...což nechápu..
Momentálně prodělavám mononukleozu, ale to jsem se dočetl, že uzliny při ní bývají zvětšené SYMETRICKY a že bolí. Já si ty uzliny na krku ale hmatal UŽ PŘED VYPUKNUTÍM MONONUKLEOZY, několik týdnů předem. Všechny uzliny jsou nebolestivé, některé pevnější, některé měkčí...
Pak jsem si našel ještě jednu uzlinu do 1 cm v podpaží.
Co mě ale nejvíc děsí, je, že jsem za cca týden zhubl 1.5-2 kg, aniž bych pro to cokoliv udělal. Jsem z toho opravdu ve stresu a myslím na nejhorší - na lymfom. Už jsem z toho takový blázen, že na youtube jsem sledoval příběhy lidí, kteří se s tím léčí a porovnával jejich příznaky s mými... Někteří uváděli, že to u nich začlo právě hubnutím... a velmi často jim našli zvětšené uzliny na hrudi.
Já mám nyní strach, že u mě hubnutí je už pokročilé stádium a že už dlouho mohu mít napadené uzliny v HRUDI a pak se teprve objevily na krku (ale jen na pravé straně, to nechapu...).
Kromě uzlin a hubnutí nezaznamenávám (zatím?) jiné příznaky - nemám teploty, nekašlu, nejsem unavený, nedýchá se mi špatně, chuť k jídlu stále stejně dobrá, NEJÍM MÉNĚ.

Prosím, jak bych měl nyní postupovat? Mám se objednat znovu na ORL? Mám si nechat udělat rtg hrudníku? Nebo kam bych měl zajít?

Já už opravdu nevím, co dělat, mé obavy se začínají velmi vymykat kontrole a já těžko dokážu normálně fungovat s tím, že nevím, co mi je.
Za měsíc už píšu první zápočty ve škole a nedokážu se na to soustředit, když nevím, co mi je. Tajně závidím svým kamarádům a všem, které potkám, že jsou zdraví a že to, co řeším já, oni vůbec neřeší, že nemají takovéto problémy. Je mi to fakt líto a fakt už nevím, kam se obrátit, na koho, kdo by mi pomoho s mýmu fyzickými problémy. Nechci čekat na to, až budu hubnout dále a přidají se třeba další příznaky...

Prosím, poradíte mi? Už jsem fakt s nervy v koncích...

Děkuju

1. Chci se zeptat, s čím by mohlo souviset to hubnutí? To asi není normální příznak mononukleozy... za týden jsem zhubl cca skoro 2 kg, aniž bych pro to cokoliv udělal a zejména kvůli tomu mám strach. Nechci nic podcenit a nechci to nechat dojít do nevyléčitelné fáze, pokud by to něco vážného bylo... Co když budu hubnout dále, co dělat? Já prostě nechci čekat, než zhubnu tolik kilo, kolik je potřeba k tomu, aby se jednalo o nechtěné hubnutí...
Ještě mě napadá, že poslední dobou jím méně sladkého a trochu více zdravěji (více ovoce a zeleniny, ale jen o trochu víc)

2. A co se týče těch uzlin, tak ale já si je hmatal už celkem dlouhou dobu před vypuknutím mononukleozy... co bych měl dělat, pokud by uzliny nezmizely? Může se stát, že mohou zůstat zvětšené i nadále?

3. Také mě děsí, že mám jednu i v podpaží, ale jen v PRAVÉM. podpaží. (takže mám strach, aby se takto něco nerozšiřovalo i dále). Může to něco znamenat, že uzliny nahmatám asymetricky na více místech?

4. Na tom krku mám ty uzliny hmatné asymetricky - hodně jich hmatám na jedné straně krku (LEVÉ) a asi jen jednu malinkou na pravé straně... neznamená to, že se lymfom rozšiřuje do okolních uzlin?

Já jsem už paranoidní, pardon, ale už fakt nevím, jak se uklidnit... Děkuji za zodpovězení všech bodů.


Prosím, poradíte mi? Už jsem fakt s nervy v koncích...

Děkuju

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý večer, dle Vašeho požadavku, zodpovídám VŠECHNY uvedené body.
1. ztráta 2 kg hmotností nevnímám jako progresivní hubnutí, coby příznak závažného onemocnění, nejspíše souvisí s probíhající infekcí infekční mononukleosou.
2. před mononukleosovu jste popisoval nachlazení, poté zvětšení uzlin, poté s odstupem rozvoj mononukleosy, proto LU hmatáte déle, zvětšili se již jako reakce na dřívější infekci, mononukleosa mohla vést k dalšímu zvětšení jako reakce na infekci a zvětšení může přetrvávát i několik týdnů po vyléčení. Opakovaná palpace, zejmena nešetrená ze strany pacienta, jejích normalizaci obvykle ještě prodlouží.
3. LU lze hmatat kdekoli, infekční mononukleosa je systémovou infekcí, krví se virus dostane do různých částí těla, k různým LU, obvykle je glandulotropní, proto napadá i játra, co vede k zvýšení jaterních testů.
4. asymetrický výskyt zvětšených LU ve Vašem případě nic neznamená.
S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Paranoidní schizofrenie
Můj bratr trpí paranoidní schizofrenií, je diagnostikován...
Paranoidní porucha osobnosti
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak se dá bránit...
Paranoidní schizofrenie,alkoholismus
Dobrý den přeji. Je mi 20 let a chtěl bych se zeptat...
Paranoidní duševní stavy
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda paranoidní duševní...
Mám diag. paranoidní schizofrenie, deprese a hebefrenní schizofrenie
Dobrý den. Mám diag. paranoidní schizofrenie, deprese...
Paranoidni porucha osobnosti
Dobrý den, víc jak pul roku mě provází myšlenka, že...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Izoechogenní a hypoechogenní uzly

Dobrý den před 14dny mi z výsledků krve zjistili hyperfunkci štítné žlázy a...

Izolovaná systolická hypertenze

Dobrý den, chtěla bych vědět co je příčinou měřím si tlak a hodnoty mám ,147/65...

Izolované síňové extrasystoly, převedené na komory

Dobrý den, omlouvám se, pokud je dotaz mimo vaši odbornost, ale žádám o radu...

J

Dobrý den, Asi před 2 týdny se mi v ústech na spodní straněn těsně pod dásní...

J028

Dobrý den, mám 6 týdenního chlapecka a nahmatala jsem mu za obouma ušima uzlinku,...

J069

Dobry Den,dnes sem se probudila a pali me prava tvar.Do toho me zacina bolet...

J670 EAA

Dobrý den,je mi 49 let a 5 let už se léčím,beru medrol,verospiron,ramipril,analergin,milurit,furon,foradil,ventolin...

Dobrý den,já mám ve vlasech takové stroupky,suchou pokožku a někdy to svědí.Slyšela...

Já a moje zuby

Dobrý den. Pokusím se vám popsat svůj problém. Před týdnem jsem byla u zubarky...

Já bych se chtěl zeptat j...

já bych se chtěl zeptat jestli ze svou přítelkyní můžeme provozovat sex když...

Já mám tedy bohužel podezření na nádor

Dobrý den, mám dotaz týkající se babičky. Nedávno podstoupila ultrazvuk ledvin,...

Jablečná semínka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli jablečná semínka nedělají problémy,...

Jablečný ocet

Dobrý den, četla jsem o blahodárném vlivu jablečného octu na organismus, proto...

Jablečný ocet na hubnutí

Dobrý den je pravda,že jablečný ocet napomáhá při hubnutí a zrychluje metabolismus...

Jablečný ocet na hubnutí

Dobrý den je pravda,že jablečný ocet napomáhá při hubnutí a zrychluje metabolismus...

Jablka s voskem

Dobrý den, setkal jsem se, že koupená jablka obsahují jakousi povrchovou...

Jacmen

Dobry den mam otazku. Pred mesiacom som mal na pravom oku jacmen zmizol lieky...

Jadérka kyčlí

Dobrý den, syn 5 měsíců nemá vyvinutá jadérka. Je to moje první dítě, problémy...

Jadérka ovoce

Je potřeba u malých dětí odstraňovat jadérka a pecičky z ovoce, např. meloun,...

Jadérka v hroznovém víně a podobných plodech

Hezké odpoledne, já se chci prosím vás zeptat, jest li vadí k vůli slepému střevu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otoky horních víček

Dobrý den pane doktore, moc bych Vás prosila o radu. Mám přítele, má 54 let...

Hodnota laktátu v krvi

Chtěla bych požádat o vysvětlení hodnoty laktátu v krvi. Hodnota 17,5. Byla...

Špatně zhojené žebro

Dobrý den, v září 2016 jsem si při tréninku zlomila IX.žebro napravo při dolním...

Tlak v obliceji

Jiz asi paty mesic me trapi tlak az trpnuti pod ocima v oblasti licnich kosti....

Zincum metallicum 30CH + Bachovy kapky

Dobrý den, manžela trápí syndrom neklidných nohou. U praktického lékaře již...

Operace patní ostruhy

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli se při operaci patní ostruhy používá...

Penis

Dobrý den, před několika týdny se mi objevil na žaludu červený flek, trochu...

Kašel, dobírání antibiotik

Dobrý den! Dobírám Amoksiklav 1G na plíce a průdušky a polykání spolu s teplotami...

Drúzové papily

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na závažnost onemocnění "drúzové papily"....

Prognóza stran délky přežití

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Me babičce následující v 87 letech nádor mezi...

Plynatost

Dobrý den, moc prosím o radu. Mám RSM a poslední asi dva roky trpím silnou plynatostí...

Pálení, mokvání a opruzení v oblasti konečníku

Dobrý den, delší čas mám problém a odhaduji, že to je problém s hemeroidy. Ze...

Pharmatex

Pharmatex Rádi bychom se zeptali na účinnost čípků Pharmatex. Obvykle před...

Chvilková ztráta vidění (amaurosis fugax)

Dobrý den, již potřetí (v intervalu cca 1 měsíc) se mi stalo, že jsem přibližně...

Zápach penisu - mykoza


Dezorientace

Dobry den, Chci se zeptat na sveho muze (40). V posledni dobe se vecer chova...

Antibiotika na zánět dutin

Dobrý den, po třech dnech léčení virózy mě začaly bolet dutiny. Lékař mi chtěl...

Bolest v třísle, varleti, chámovodu, ledvině

Dobry den. Je mi 31 let a od roku 2011 mam problemy s bolestmi urologickych...

Infekce a těhotenství

Dobrý den, jsem v 8tt a silně jsem se nachladila (hnisava rýma, kašel, zahlenena,...

Boule a bolest v kříži

Dobrý den,udělala se mi v kříži boule kterou už tam mam cca 2 roky.Nikdy jsem...