Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je nutná operace nosní mandle?

Dětská ORL Monika 26.7.2019

Dobry den, dcerka 4 roky ma od lonskeho zari (nastup do skolky) cca kazdych 14 dni vodovou rymu, suchy kasel, vetsinou bez teplot, v obdobi nemoci v noci chrape, pres den ma ztizene dychani. Kasel lecen ventolinem a sirupem Aerius. Na vysetreni orl zjistena zvetsena mandle, tympanometricke vysetreni s vysledky C1 vlevo, C2 vpravo. Co tyto hodnoty znamenaji a souviseji s velikosti nosni mandle nebo jde pouze o vystetreni funkcnosti Eustachovy trubice? Byla nam doporucena extrakce nosni mandle na podzim 2019. Od cervence 2019 ale dcera dycha naprosto bez problemu, v noci bez chrapani, o mandli vubec nevime. Leky nedavam zadne. Prosim o radu, zda je vyndani mandle opravdu treba a zda jde vysledky tympanometrie zlepsit/ ovlivnit jinym zpusobem nez vyndanim mandle? Muze dojit k uprave na krivku A i bez vyndani mandle? Jsou vysledky tympanometrie nebezpecne a ohrozuji sluch? Jde mi o to, zda pokud bude i nadale bez dychacich potizi, tak muzeme operaci odlozit nebo muze bez operace dojit vzhledem k vysledkum tympanometrie k poskozeni sluchu? Jak by se resilo, pokud by mela pouze tympano C bez jinych obtizi? Resi se take operacne nebo je jina metoda? Se sluchem problemy nema, slysi sepot i velmi tiche zvuky. Zanet stredousi nikdy nemela. Alergologicke vysetreni bylo provedeno kvuli atopickemu ekzemu cca pred dvema lety a pouze na potravinove alergie - bez nalezu. Moc Vam dekuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Moniko, jako praktický lékař pro dospělé si netroufám komentovat tuto problematiku, která je zaměřena na specialisty v oboru dětské ORL. Proto Váš dotaz tímto přeposílám odborníkům, kteří se budou k Vašemu dotazu vyjadřovat. Vyčkejte na jejich odpověď.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Dětská ORL, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

Dobrý den, pokud nemá dcera potíže, odstranění nosní mandle není nutné. Měla by být ale sledována na ORL. C1-C2 křivky znamenají, že jsou bubínky vpáčené. Pokud by vpáčení bylo dlouhodobé a výrazné, může dojít ke srůstu bubínku se středoušními strukturami a to pak vyžaduje operační řešení.
Pokud by vpáčené bubínky byly dlouhodobě, je možné zavést tzv. ventilační trubičky do bubínku, které (jednoduše řečeno) nahrazují funkci Eustachovy tuby. Dobré je však zkontrolovat nosní mandli, jestli neucpává vývody Eustachovy tuby v nosohltanu. Pak by se měla při tomto zákroku nosní mandle odstranit.
Takže sledovat na ORL vývoj tympanometrických křivek

Související dotazy

Nosní mandle
dobry den chci se zeptat kdyz diteti vyndaj nosni mandle...
Zvětšená krční mandle
Dobrý den , Dcera má na jedné straně krku zvětšenou...
Velké mandle
Dobrý večer, potrebuji poradit.Čtyřletý syn asi čtrnáct...
Aterom a nosní mandle
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat (viz přiložená...
Operace nosní mandle
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda můžu po operaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je nutná léčba?

Dobrý den, mám hodnoty TSH 3,62 a FT4 10,07. UZ: PL 15x16x40 a LL 15x12x38mm....

Je nutná obřízka?

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně mojí předkožky. Nikdy v minulosti jsem se...

Je nutná Obřízka?

Dobrý den Chtěl bych se zeptat, jestli je nutné podstoupit obřezání penisu,...

Je nutná obřízka?

Zdravím, chci se zeptat je nutna obřízka,když mi nejde přetáhnout předkožka...

Je nutná omezená hybnost?

Dobrý den Mám rentgenový nález C-syndrom, osteofity dorzalně, výšky těl sníženy...

Je nutná operace

Dobrý den, názory dvou neurologů u nás se liší. Přes půl roku mám bolesti v...

Je nutná operace ?

Mám degenerativní změny středního a dolního úseku křční páteře s kyfotizací...

Je nutna operace deložniho cipku?

Prosim o radu.Pred třemi mesici na cytolog.vysetreni zjištena virova infekce.Nebyla...

Je nutna operace nebo jaky ma byt zpusob lecby-hodne me boli prava noha

Prosim o vysvetleni vysledku vysetreni Ct: L4-5 cirkularni protruze disku medialne...

Je nutná operace nebo ne?

Dobrý den. Prosím o radu jestli je nutná operace nebo ne. Děkuji

Je nutná operace páteře?

Dobrý den pane doktore, trápí mě obtíže s chůzí, brní levá noha, bolí při chůzi...

Je nutná operace štítné žlázy?

Dobrý den, chci se zeptat, zda je v mém případě nutná operace šž, do ketré se...

Je nutná operace štítné žlázy?

Dobrý den, na endokrinologii jsem se dostala úplně náhodou, dělali mi sono uzlin...

Je nutná operace,nebo je ještě jiná možnost

Dobrý den,jmenuji se Oldřich a rád bych se informoval,zdali je v mém případě...

Je nutna operace?

Dobrý den, chodín na endokrinologii a co tam chodim pul roku zatim mne pani...

Je nutná operace?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Jsem rok po operaci palce pravé nohy z důvodu...

Je nutná operace?

Dobry den chtela bych radu,zda je nutna operace pri mem nalezu na MR. Stac.mirny...

Je nutná operace?

Dobrý den, mám od narození skoliozu páteře... nyní mě je 48, skolioza je výrazně...

Je nutná operace?

Dobrý den. můj 9letý syn má z ortopedie tento nález: paty valgosní, přednoží...

Je nutná operace?

Paramediální protruze disku Th7/8 vpravo, velikosti 4 mm ve ventrodorzálním...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Anopyrin v těhotenství

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či v prípade priložených výsledkov je nutné...

Pyrvinium působí jinak, než léčivo ve Vermoxu?


Praskání v kostech, kloubech

Dobry den, mel bych dotaz ohledne praskani v kostech. Je mi 34 let a mam sedave...

Otěhotnění při menstruaci

Můžu otěhotnět při menstruaci a k tomu beru kyselinu listovou?

Stolice kojence na UM

Dobrý den zajímalo by mě jak často by měl mít stolici kojenec, který je plně...

Bolest holení kosti

Dobrý den.Prosím o radu.Už několik týdnů mě bolí holení kost na jednom místě...

Urizia 6 mg/0,4 mg tablety s řízeným uvolňováním

dobry den již dva dny beru urizia 6 mg/0,4 mg tablety s řízeným uvolňováním...

Praskle žebro

Spadla jsem a boli mě leva strana tela .jak poznám preskle žebro boli mě to...

Ischias a co dál ??

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně dlouhodobé bolesti v bederní...

Psychika nebo nemoc - třes, špatné dýchání, bušení srdce


Masturbace

Dobry den je mi 15 let a jako každý náctiletý kluk pravidelně masturbuji ale...

Gynekologie


Kvasinková infekce genitálu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi před týdnem jsem měl sex se svou dlouhodobou...

Bolesti pod kolenem, artroskopie, trombóza

Dobrý den.Jsem dva mesice po artroskopie kolene.Odstranena cast menisku a odstranen...

Léčba Letroxem a průjem

Dobrý den, mám již dva měsíce průjem. Stěr, vyšetření moči i krve bylo negativní,...

Zánět dutin a zalehlé ucho

Dobrý den, před 14 dny ve Vietnamu jsem (pravděpodobně z klimatizace) dostal...

Fialový flek na lýtku, nejspíše od kousnutí nějakého hmyzu

Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat. Manželce se včerejšího dne objevil fialový...

Výrůstky na kůži

Dobrý den, na kůži se mi začali dělat kožní něco jako vředy nebo nevím, jak...

Tlak v hlavě a na prsou

Dobrý den, Je mi 36 let, žena. Trpím na bolesti hlavy. Poslední rok jsem...

Puchýřky na dlaních a chodidle

Dobry den, predem rikam, ze u lekaru jsem byla xkrat a nikdo mi nepomohl a zkousim...

Reklama