Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Je to normální použít starší výsledky MR a smést míšní lézi ze stolu?

Jan 18.7.2018

Dobrý den , 2018 mi na privátní neurologii zjistili na vyšetření MEP významně prodloužené vedení centrálním motoneuronem pro míšní segmenty L5 oboustranně, horší doleva. Centrální vedení pro HKK je dobré. Vedení na úrovni 2.motoneuronu- kořeny C6-8, resp.L5 bilat. je při výšce 186 cm normální. Nález mezi HKK a DKK podporuje dg. spastické paraparézy DKK, etáž míšní, pod C intumescencí. Můžete mi toto přeložit lidově?
Na jiné neurologii v místě bydliště v roce 2018 mi avšak řekli , že se žádná míšní léze po MR nepotvrdila!
Provedli mi jen 2018 MR mozku a Cp. a v roce 2016 Th+LS, 2017 Lp (L1,L2,L3,L4,L5,S1- s problém).
Když teda 2018 na MEPU se toto zjistilo, tak by to přece na nové MR 2018 se potvrdilo nebo vyvrátilo!
Proč tedy 2018 mi nové MR Th+LS neudělali a řekli hned, že se to na MR nepotvrdilo!!!
Neudělali ani nové CT ,prostě nic!
Nyní mě posílají k psychologovi a na psychiatrii , protože si myslí asi, že si potíže , které mám asi vymýšlím! Copak tady v ČR normální člověk nemá šanci se dopátrat příčiny svých potíží? Kdo mi poradí kam tedy mám jít , aby mi nové MR Th+LS udělali , když to teda asi musí napsat neurolog. Rehabilitace mi problémy neřeší , spíše zhoršují!!!
Mám obavy , že do konce roku asi budu na in. vozíku , jen par dní jsem byl na této neurologii na vyšetření a stav se mi o 50% zhoršil.!!!
Může mi tady odpovědět neurolog ,co si o postupu spádové neurologie myslí , jestli je to normální použít starší výsledky MR a smést míšní lézi ze stolu?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, Vaší situaci posoudí neurolog, tak jak požadujete, Váš dotaz mu přepošlu, proto prosím vyčkejte jeho vyjádření se k postupu spádové neurologie a taky k vysvětlení nálezu na MEP z roku 2018 a případně korelace tohoto výsledku s nálezem na magnetické rezonanci, s pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den pane Jane
V přehledu vyšetření a jejich dat chybí to podstatné- jaké potíže se řeší, jaký je klinický neurologický nález. Bez toho a bez korelace nemůže vrstvení různých i citlivých vyšetření vést k správnému určení diagnosy a léčby. Předpokládám, že je to tedy problém s chůzí, ze slabosti dolních končetin. Ale je potřeba vidět např jaké jsou reflexy, svalové napětí, citlivost apod.
Opakované MR různých etáží neprokázalo patně útlak míchy, nervových kořenů, jiné ložisko v míše. Což je důležité. Pokud se nevyvíjí neurologický nález nebo jiný parametr tak ale neustále opakování stejného vyšetření asi příliš nepřinese. Výsledek MEP by byl také důležitý, hlavně, ale jestli je to kontrola a došlo k nějakému vývoji v čase .
Tak jak je uveden popis MEP- hodnotí se vedení- časy odpovědí na končetině při stimulaci magnetem přes hlavovou oblast a z míst výstupů nervových kořenů z míchy pro oblast horních a pro oblast dolních končetin, Změny vedení a odečtení hodnot z centra a periférie nám může upřesnit výškovou lokalizaci- cca -krční, hrudní mícha, periférní nervstvo. Ve vašem případě vedení pro dolní končetiny při stimulaci na hlavě je prodloužené- neuvedena ale hodnota, která pro Vaši výšku k hodnotě 33-34 ms může být normální /, ostatní vedení tj pro horní končetiny z obou míst a pro dolní z bederní části- je normální, tj lokalizuje problém / ale jen s určitou pravděpodobností/ na úsek hrudní míchy- tj od přechodu z krční míchy, ale třeba až dolů po nervové kořeny ve výšce cca L5 bederního obratle.
Je faktem že klinický problém byl asi již v r 16, 17 ale nebylo asi tehdy MEP, ale mohlo být se stejným obrazem jako nyní. MR poslední r z r 18- mozku a krční míchy- při tom byla zachycena zmíněná oblast pod tzv cervikální intumescencí, proto, ale také pro korelaci s minulými výsledky Vám asi sdělili, že postižení míchy MR neprokázalo.
Ale je důležité toto- evokované potenciály jako MEP ukazují změny, které na zobrazovací metodě i tak citlivé jako MR opravdu nenalezneme- např. neurologický zánět který neudělal lokální „ jizvu“, změny- poškození založené např od narození, degenerativní procesy nervové, poškození míšních drah při metabolické poruše, při poruše vstřebávání vitamínu B12 . Proto pokud nebyly provedeny vyšetření zaměřené tímto směrem, nebyl vyšetřen mozkomíšní mok, tak jsou to spíše potřebné ještě tyto kroky ,které je potřeba ještě podniknout. Je také potřeba, aby vyšetření a postup byl provázány, vedeny neurologem, začít rozborem potíží, klasickým vyšetření s kladívkem a postupovat dále a nevrstvit různá zobrazovací vyšetření v kruhu. To platí pro celou medicínu. Věřím,že se vše dořeší, rozeberte situaci se svým ošetřujícím neurologem
Zdravím dr. Šigut

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Výsledky MR
Dobrý den, Mohl byste mi prosím napsat Váš názor na...
Výsledky MR
Dobrý den!Už 2 roky mám problémy bolesti kolen ale...
Dynamická a normální MR - jaké jsou rozdíly
Dobrý den, jaký je rozdíl mezi MR dynamickou oproti...
Výsledky MR
Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám před sebou výsledky...
Chci se zeptat jestli je to normální průběh?
Dobrý den, před čtyřmi dny jsem absolvoval ošetření...
Výsledky z MR
Dobrý den, prosila bych o radu a vysvětlení z MR. Má...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je to možné

Mám takový problem v rozmezí mezi menstuaci jsem měla pohlavní styk se dvěma...

Je to možné,

Dobrý Den vysadila jsem HAK po cca dvouletém braní.Chci se zeptat je to zhruba...

Je to možné?

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je možné že bych měl kapavku už delší...

Je to možné?

Pane doktore prosím Vás o vysvětlení mé diagnozy, protože výklad mé lékařky...

Je to možné?

Dobrý Den chtěla bych se zeptat ,když jsem užívala Hormonální antikoncepci Regulon...

Je to možné?

Dobrý den, Mám takový dotaz. Beru antikoncepci Sidretu asi už 3 měsíce. Brala...

Je to ms nebo ne?

Dobrý den,užívala jsem Depo Proveru první injekci jsem měla 11.10 2013, druhou...

Je to normalní

Dobrý den . Prosím poraďte . Je oční nádor smrtelný? Prosím poraďte ještě dnes....

Je to normální

Dobrý den pane doktore. Prosím poraďte protože jsem zmatený . Je mi 17 let a...

Je to normální erekce prosím?

Dobrý den pane doktore. Mám teprve svého druhého partnera sexuálního, ale příjde...

Je to normální stav po úrazu, nebo je to třeba řešit s odborníkem?

Dobrý den, před čtyřmi lety jsem prodělala perforaci ušního bubinku. Sice se...

Je to normální?

Dobrý den. Už nějaký ten týden pozoruji svou vagínu a nejsem si jista jestli...

Je to normální?

Když stáhnu předkožku, tak se toto objeví. Je to normální? Při ztopořeném penisu...

Je to normální?

Už asi týden mám na patě tento útvar. Mám jít k lékaři? Myslím, že to může být...

Je to normální?

Dobrý den pane doktore . Prosím poraďte . Když jsem onanoval a erekce se nechtěla...

Je to normální? Nebo je to nádor??

Dobrý den vážená paní doktorko. Strašně vás prosím poraďte. Je mi 17 let a mám...

Je to normální......?

Je normální že někdy masturbuji když je mi 13 let? už jsem to zkusila i chvíli...

Je to opravdu normální nález?

Dobrý den, v únoru tohoto roku můj partner začal mít potíže s přirozením. Samozřejmě...

Je to opravdu slinivka?

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdravotního problému mého manžela /37let/. Před...

Je to ovulace?

Dobrý den, již druhý měsíc užívám clostilbegyt, utrogestan, vitamin E a kyselinu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět šlach

Dobrý den,již delší dobu mě trápí zánět šlach.Trvá již pár měsíců.Absolvovala...

Zvýšené krevní destičky

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem. Teď jsem 3 týdny marodila se zápalem...

Bolest zad/Trávicí potíže

Dobrý den, před necelým měsícem mě začalo bolet za krkem a již delší dobu...

Otěhotnění

Dobrý den, v neděli ráno ve 3:30 jsem měla nechráněný styk, hned v 8:15 jsem...

Slabá erekce

Dobrý den , mám problém jsme s přítelkyní rok a půl a ze začátku bylo vše super...

Otěhotnění

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chtěla bych zjistit zhruba den početí. Dne...

Modřiny, bolest a svědění na dolních končetinách

Dobry den,uz delsi dobu trpim na lytkach a stehen svedeni az paleni,sami od...

Štítná žláza a dávka Euthyroxu

Dobrý den,chci se zeptat,beru každý den euthyrox 75 a výsledky z odběrů mám...

Otehotneni

Dobrý den, už tři roky užívám antikoncepci sunya. Posledních 11 měsíců užívám...

Otěhotnění

Dobrý den , chtěla bych se zeptat zda mohu otěhotnět při sexu i když jme použili...

Otěhotnění

Dobrý den, mám dotaz : už přes rok se s přítelem snažíme o miminko, ale stále...

Otok varlete po operaci kýly

Dobrý den, 5.ledna jsem byl na operaci tříselné a pupeční kýly. Od té doby...

Otěhotnění

Dobrý den, 8mesicu se snažím otěhotnět, druhý měsíc snažení u mě proběhlo nejspíš...

Zubní výkon a warfarin

Dobrý den, babička má zánět nad zubem, který s velkou pravděpodobností bude...

Nevolnost, návaly

Dobrý den, téměř před rokem, se změnou vedení v práci a tím i s nástupem "tvrdšího"...

Otěhotnění

Dobrý den,plánuji otěhotnět,chystám se koupit kontryhelový čaj a chtěla bych...

Curacné a posilování

Dobrý den, beru léky curacné 40mg na akné a chtěl jsem se vás zeptat jestli...

Otěhotnění

Dobrý den, vážený pane doktore/vážená paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat,...

Otěhotnění

Dobrý den, s přítelem bychom chtěli miminko, v červenci jsem vysadila HA -...

Zinnat a antikoncepce

Dobrý den, beru antikoncepci Sirmya a začínám brát na vyléčení angíny atb značky...

Zavřít reklamu