Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Již rok a 3/4 se s manželkou snažíme otěhotnět

Neplodnost a IVF Karel Č. 14.8.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně možností umělého oplodnění. Již rok a 3/4 se s manželkou snažíme otěhotnět. Po roce snažení jsme navštívili CAR, kde nás několik měsíců zkoumali.Manželce zjistili že chybí chromozom X ve 20-té řadě,dle Genetika nemá výrazný vliv,hormonální profil má manželka v pořádku,autoprotilátky také. Mě zjistili lehce sníženou morfologii spermií 3%,jinak ostatní hodnoty nadprůměrné (objem 5,2ml,koncentrace 150ml/ml,celkový počet 780mil/ml,rychle progresivní 38%,pomalu 30%,neprogresivní 1%,celkově 68%,nemotilní 31%motilní celkově 69% všechno podle WHO),genetika v pořádku.Rok jsme se snažili naprázdno a teď během posledního půl roku manželka 3x prodělala ,,biochemické těhotenství" (slabá čárka na testech, špinění, menstruace došla se zhruba 10-ti denním zpožděním). Tento měsíc se situace opakovala počtvrté,s rozdílem že manželka měla pozitivní testy, žádné špinění,ale 3 týdny po očekávané MS jí začal bolet podbřišek.Podle vyšetření v nemocnici plod odešel v 7tt (zamlklé těhotenství). Doktoři i přišli s teorií, že by se manželky tělo těhotenství bránilo, má krevní skupinu 0 Rh minus,po potratu dostala ,,injekci",aby se situace neopakovala. Sice jsme stále mladí já 27 a manželka 26 let,ale už se přirozeně snažit nechceme,dle doporučení lékařů je i z hlediska fyzické a psychické zátěže vhodnější postupovat jinak. Byl bych rád za radu,jaký konkrétní postup by pro nás byl vhodný. Děkuji moc Karel

Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pokud by jsem se měla vyjádřit já, vzhledem k tomu, že bylo nyní po potratu odstraněno riziko případné Rh inkompatibility, předpokládám že v rámci genetických testů i vyloučen hyperkoagulační stav typu Leidenské mutace a podobně, který zvyšuje riziko potratu, tak by jsem to ještě chvíli zkoušela přirozenou cestou. Umělé oplodnění je velkou zátěží, ne jenom finanční, ale hlavně i fyzickou, zejména pro ženu. Váš dotaz ale přesněji zodpoví lékař v naší konzultační ambulanci pro poruchy plodnosti. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá:

prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví Pracoviště: Sanatorium Helios

Dobrý den, pane Karle, úplné chybění chromozomu X se nazývá Turnerův syndrom, existují jeho neúplné varianty, kdy X chromozom chybí jen u části buněk (mozaiky) a jeho znaky (malý vzrůst, neplodnost, porucha některých vnitřních orgánů) nejsou vyjádřeny nebo jen částečně. Jistě bych se u tohoto nálezu nespokojil s odpovědí "nemá to výrazný vliv". Naopak, pokud se nedaří otěhotnět, žena opakovaně potratí na začátku těhotenství a přitom je mladá (25 let) a ostatní vyšetření jsou v normě, bude nejspíše příčina právě v chybné genetice. Řešením by byla podrobná konzultace klinického genetika a následovat by měl IVF cyklus s provedením preimplantačního genetického screeningu PGS - vyšetřením embryí ještě před jejich zavedením do dělohy, Můžeme tak vybrat ty s normální genetickou výbavou a zabránit tak možnému dalšímu neúspěchu. více zde: http://www.sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs/ Krevní skupina Rh D mínus (negativní) sama o sobě nebrání otěhotnění. Pouze v případě potratu ve vyšším týdnu těhotenství (cca 6.-7. týden a více - těhotenství je prokázáno na UZ, ne jen biochemicky) nebo po porodu, je nutno podat profylaxi tvorby protilátek proti antigenu D (případné pozitivní krevní skupině vzniklého plodu). Tato profylaxe se musí podat ihned nebo nejpozději do 3-4 dnů po potratu, pak již nemá význam. Lze provést vyšetření na detekci protilátek anti D, jestli již nejsou vytvořeny po minulých neúspěšných graviditách. Pokud máte zájem, můžeme Vám nabídnout nezávaznou osobní konzultaci v našem centru. Kontakty najdete zde http://www.sanatoriumhelios.cz/kontakt/ S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

Související dotazy

Dotaz
Dobry den. Ma dcera byla pred tremi dny bodnuta nejspis...
Snažíme se otěhotnět
Dobry den,od kvetna jsem vysadila prasky (s přítelem...
Snaha otěhotnět a Duphaston
Dobrý den, menstruaci mam pravidelnou po 25-26 dnech,...
Varikokéla - 3/4 roku
Dobrý den, za 2 měsíce mi bude 17 a před asi 3/4 rokem...
Je vůbec možné otěhotnět, dokud nedostanu menstruaci?
Dobrý večer. Mám malého syna (4roky). Vysadila jsem...
Chci otěhotnět
Zdravím, chtěla jsem se zeptat .chtěla bych s manželem...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Již několik let beru v období květen-červen léky Zodac nebo Xyzal.

Dobrý večer.Jsem alergická na pyl a trávu,Již několik let beru v období květen-červen...

Již několik let mě trápí časté nadýmání

Dobrý den. již několik let mě trápí časté nadýmání, časté chození na záchod...

Již několik měsíců mě pálí horní patro v ústech


Již několik týdnů mám nateklou levou nohu

Dobrý den, již několik týdnů mám nateklou levou nohu, je nateklá od kotníku...

Již několikáté antibiotika na bolesti krku

Dobrý den. Prosím o radu. Za posledního půl roku mám již 3 antibiotika na krk....

Již od dětství trpím na z...

Již od dětství trpím na záněty močových cest. Urolog mi diagnostikoval leukoplakii...

Již pár týdnů mám bolesti v horní části zad

Dobrý den, již pár týdnů mám bolesti v horní části zad (hlavně mezi lopatkami...

Již pár týdnů mě bolí pravá noha.

Dobrý den, potřebuji radu. Již pár týdnů me boli prava noha. Nejdřív mě bolela...

Již přes měsíc zpožděná MS

Je mi 16 a s přítelem jsem měla můj první pohlavní styk, a byl bez ochrany den...

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti


Jméno lékaře

Dobrý den, prosím o doporučení lákaře na operaci odstatých uší, jsem z Opavy...

Jméno lékaře z přelomu 19. a 20. stol.

Jméno lékaře – Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o jméno lékaře z přelomu 19....

Joalis a alergie

Dobrý den, od 13 let jsem polyvalentním alergikem. Zaujaly mne stránky dr. Jonáše...

Jód

Dobrý den paní doktorko, beru Euthyrox 75mg. chci se zeptat, můžu k tomu brát...

Jod

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká je otpimální dávka jódu (Nebo přípravku...

Jod

Dobrý den,mám chronický zánět štítné žlázy beru na to Letrox 50 půl tablety...

Jód - potravinový doplněk

Dobrý den. U přítele (22 let) pozorujeme jisté příznaky (únava, porucha koncentrace...

Jod a alergie

Dobry den, jsem alergik na jod,kvuli tomu mi nemohlo byt delno CT plic na podezreni...

Jód a autoimunitní tyreoiditida

Krásný den přeji, vrtá mi v hlavě jedna věc - od mala se léčím na Hashimotovu...

Jod a rectodelt

Dobry den,jsem alergik na jod,kvuli tomu mi nemohlo byt delano CT plic kvůli...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mapovitý jazyk


Jaké jsou příznaky pohlavní nemoci?

Mohly by být tyto problémy příznakem některé pohlavní nemoci? Posloupnost problémů:...

RS

Jake vytaminy si mohu pri RS mam uz Thiamin ,magnezium,C,acutil. Dekuji leky...

ANTIBIOTIKA A MARIHUANA


Útvar pod jazykem po nechráněném styku

Dobrý den, před dvěma týdny jsem měl nechráněný orální styk a nyní se mi udělal...

Vzdor, temperament, noční halucinace u tříletého dítěte

Dobrý den, naše dcera (3 roky a 5měsíců) je velice "živé" dítě už od malička...

Tříštivá zlomenina hlezenní kosti

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vam položit dotaz. Maminka měla uraz diagnoza...

Kousnutí klíštětem

Dobrý den, v sobotu 7.9. jsem si vytáhl klíště, ale udělal se mi tam menší...

Bolest a otok kloubů

prosím o posouzení příčiny současného zdravotního stavu obou kolen, který se...

Červené krvácející tečky na kůži

Dobry den. Mam pritele a jemu cas od casu krvaci kuze. Udelaji se mu malinky...

Přípravek Heart tonic


Oddálení menstruace a bolest bradavek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat rozhodila jsem si menstruaci prášky na oddálení...

Odlupování vrchní vrstvy nehtu


Bolest pod žebry


Citlivé varle

dobrý den.Už delší dobu mám zvýšenou citlivost pravého varlete.Tato citlivost...

Píchání ve stehenním svalu

Dobrý den, jsem 20-letý fotbalista a během jarní části sezóny mě trápila bolest...

Srůsty po hysterektomii

Dobrý den, je mi 22 let a jsem po radikální hysterektomii z důvodu rakoviny...

Vynechání menstruace


Prášky na bolest zad

Dobrý den.chtěla jsem se zeptat jake prášky proti bolesti zabírají pri skriplim...

Desetiletý syn má častý silně černý maz v uších

Dobrý den chci se zeptat zda je normální, že můj desetiletý syn má častý silně...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×