Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Již rok a 3/4 se s manželkou snažíme otěhotnět

Neplodnost a IVF Karel 14.8.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,
chtěl bych se poradit ohledně možností umělého oplodnění. Již rok a 3/4 se s manželkou snažíme otěhotnět. Po roce snažení jsme navštívili CAR, kde nás několik měsíců zkoumali.Manželce zjistili že chybí chromozom X ve 20-té řadě,dle Genetika nemá výrazný vliv,hormonální profil má manželka v pořádku,autoprotilátky také. Mě zjistili lehce sníženou morfologii spermií 3%,jinak ostatní hodnoty nadprůměrné (objem 5,2ml,koncentrace 150ml/ml,celkový počet 780mil/ml,rychle progresivní 38%,pomalu 30%,neprogresivní 1%,celkově 68%,nemotilní 31%motilní celkově 69% všechno podle WHO),genetika v pořádku.Rok jsme se snažili naprázdno a teď během posledního půl roku manželka 3x prodělala ,,biochemické těhotenství" (slabá čárka na testech, špinění, menstruace došla se zhruba 10-ti denním zpožděním). Tento měsíc se situace opakovala počtvrté,s rozdílem že manželka měla pozitivní testy, žádné špinění,ale 3 týdny po očekávané MS jí začal bolet podbřišek.Podle vyšetření v nemocnici plod odešel v 7tt (zamlklé těhotenství). Doktoři i přišli s teorií, že by se manželky tělo těhotenství bránilo, má krevní skupinu 0 Rh minus,po potratu dostala ,,injekci",aby se situace neopakovala. Sice jsme stále mladí já 27 a manželka 26 let,ale už se přirozeně snažit nechceme,dle doporučení lékařů je i z hlediska fyzické a psychické zátěže vhodnější postupovat jinak. Byl bych rád za radu,jaký konkrétní postup by pro nás byl vhodný. Děkuji moc Karel

Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pokud by jsem se měla vyjádřit já, vzhledem k tomu, že bylo nyní po potratu odstraněno riziko případné Rh inkompatibility, předpokládám že v rámci genetických testů i vyloučen hyperkoagulační stav typu Leidenské mutace a podobně, který zvyšuje riziko potratu, tak by jsem to ještě chvíli zkoušela přirozenou cestou. Umělé oplodnění je velkou zátěží, ne jenom finanční, ale hlavně i fyzickou, zejména pro ženu. Váš dotaz ale přesněji zodpoví lékař v naší konzultační ambulanci pro poruchy plodnosti. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá:

prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví Pracoviště: Sanatorium Helios

Dobrý den, pane Karle,

úplné chybění chromozomu X se nazývá Turnerův syndrom, existují jeho neúplné varianty, kdy X chromozom chybí jen u části buněk (mozaiky) a jeho znaky (malý vzrůst, neplodnost, porucha některých vnitřních orgánů) nejsou vyjádřeny nebo jen částečně. Jistě bych se u tohoto nálezu nespokojil s odpovědí "nemá to výrazný vliv". Naopak, pokud se nedaří otěhotnět, žena opakovaně potratí na začátku těhotenství a přitom je mladá (25 let) a ostatní vyšetření jsou v normě, bude nejspíše příčina právě v chybné genetice.

Řešením by byla podrobná konzultace klinického genetika a následovat by měl IVF cyklus s provedením preimplantačního genetického screeningu PGS - vyšetřením embryí ještě před jejich zavedením do dělohy, Můžeme tak vybrat ty s normální genetickou výbavou a zabránit tak možnému dalšímu neúspěchu.

více zde: http://www.sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs/

Krevní skupina Rh D mínus (negativní) sama o sobě nebrání otěhotnění. Pouze v případě potratu ve vyšším týdnu těhotenství (cca 6.-7. týden a více - těhotenství je prokázáno na UZ, ne jen biochemicky) nebo po porodu, je nutno podat profylaxi tvorby protilátek proti antigenu D (případné pozitivní krevní skupině vzniklého plodu). Tato profylaxe se musí podat ihned nebo nejpozději do 3-4 dnů po potratu, pak již nemá význam. Lze provést vyšetření na detekci protilátek anti D, jestli již nejsou vytvořeny po minulých neúspěšných graviditách.

Pokud máte zájem, můžeme Vám nabídnout nezávaznou osobní konzultaci v našem centru. Kontakty najdete zde http://www.sanatoriumhelios.cz/kontakt/

S pozdravem
prim MUDr Pavel Texl

Související dotazy

Snažíme se otěhotnět
Dobry den,od kvetna jsem vysadila prasky (s přítelem...
Snaha otěhotnět a Duphaston
Dobrý den, menstruaci mam pravidelnou po 25-26 dnech,...
Varikokéla - 3/4 roku
Dobrý den, za 2 měsíce mi bude 17 a před asi 3/4 rokem...
Je vůbec možné otěhotnět, dokud nedostanu menstruaci?
Dobrý večer. Mám malého syna (4roky). Vysadila jsem...
Chci otěhotnět
Zdravím, chtěla jsem se zeptat .chtěla bych s manželem...
Zánět vejcovodu a otěhotnění
Mam takový problém před třemi lety jsem podstoupila...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Již několik měsíců mě pálí horní patro v ústech


Již několik týdnů mám nateklou levou nohu

Dobrý den, již několik týdnů mám nateklou levou nohu, je nateklá od kotníku...

Již několikáté antibiotika na bolesti krku

Dobrý den. Prosím o radu. Za posledního půl roku mám již 3 antibiotika na krk....

Již od dětství trpím na z...

Již od dětství trpím na záněty močových cest. Urolog mi diagnostikoval leukoplakii...

Již pár týdnů mám bolesti v horní části zad

Dobrý den, již pár týdnů mám bolesti v horní části zad (hlavně mezi lopatkami...

Již pár týdnů mě bolí pravá noha.

Dobrý den, potřebuji radu. Již pár týdnů me boli prava noha. Nejdřív mě bolela...

Již přes čtvrt roku mě trápí dušnost.

Dobrý den, už přes čtvrt roku mě trápí dušnost. Pocit, jako když se nemůžu naplno...

Již přes měsíc zpožděná MS

Je mi 16 a s přítelem jsem měla můj první pohlavní styk, a byl bez ochrany den...

Již přes týden mě trápí bolest v krku

Dobrý den, již přes týden mě trápí bolest v krku, respektive tlak nad dolíkem,...

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti


Již rok mě trápí bolesti zad

Dobrý den, již rok mě trápí bolesti zad, od bederní páteře po krční, které se...

Již téměř půl roku mě trápí točení hlavy, občas lehké bolesti hlavy v různých místech.

Dobrý den, už téměř půl roku mě trápí točení hlavy, občas lehké bolesti...

Jméno lékaře

Dobrý den, prosím o doporučení lákaře na operaci odstatých uší, jsem z Opavy...

Jméno lékaře z přelomu 19. a 20. stol.

Jméno lékaře – Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o jméno lékaře z přelomu 19....

Joalis a alergie

Dobrý den, od 13 let jsem polyvalentním alergikem. Zaujaly mne stránky dr. Jonáše...

Jód

Dobrý den paní doktorko, beru Euthyrox 75mg. chci se zeptat, můžu k tomu brát...

Jod

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká je otpimální dávka jódu (Nebo přípravku...

Jod

Dobrý den,mám chronický zánět štítné žlázy beru na to Letrox 50 půl tablety...

Jód - potravinový doplněk

Dobrý den. U přítele (22 let) pozorujeme jisté příznaky (únava, porucha koncentrace...

Jod a alergie

Dobry den, jsem alergik na jod,kvuli tomu mi nemohlo byt delno CT plic na podezreni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest rukou

Dobrý den,vubec nevím kde začít.Mám již několik měsícu stupňujici se bolesti...

Výrůstky u řitního otvoru

Dobrý den, náhodou jsem zaregistroval, že se mi na samém kraji řitního otvoru...

Nadměrný ochod plynů během stolice

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, co může být příčinou, že již 8 dní mám...

Rozdíl Paralen-Paralen Grip

Dobrý den, při nachlazení a rýmě si zpravidla kupuju kapky do nosu a něco na...

Zánět mandlí


Chlamydie


Křupání v koleni,bolest při klečení

dobrý večer,při dřepu či kleku mám bolest levého kolene,též mi v něm pěkně křupe,co...

Chrápání

Dobrý den. Manželovi je 31 let, nadváhu bych řekla nemá, měří 175 cm a váží...

Jak rychle mají antibiotika působit?


Popis ultrazvuku břicha

Pravdepodobne jsem prodelala mononukleozu a mela jsem lehce zvysene jaterni...

Červenání

Dobrý den Prosím o radu červenáním se v obličeji...Nemohu chodit ani s kamarády...

Chlamydie


Pálení žáhy a říhání


Menstruace 14 dní

dobrý den chtěla bych se zeptat: může být menstruace delší než 7 dní? Já mám...

Mozková paralýza

Dobrý den po zkušenosti u otce s mozkovou paralýzou bych chtěl popsat 1.zda...

Problém s močením po provedení TURP transuretránlní prostatektomie

Dobrý den, mému otci byla provedena TURP. Zatímco literatura uvádí běžné dočasné...

Chřipka

Dobrý den, léčím se 6.den z chřipky. Příznaky do dnešního dne jsem měl...

Píchání u srdce při nádechu


Otékání nohou

Dobrý večer , mám takový problém je mi 52 a otekaji mi nohy okolo kotniku, před...

Spondyloza a Lhermittův příznak

Dobrý den, pane doktore mám dotaz ohledně mého problému. Je mi 31 let. Již cca...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×