léčba CPAP není nutná, pokud se pacientovi bude dařit nespat na zádech.). - RTG hrudníku - v poslední době neproběhlo, spirometrie posledně na alergologii (IMMUNIA) před cca 3 roky (tj. 2016 - výsledek aktuálně nemám k dispozici, ale pamatuji si, že dechová křivka byla v normě). - Gastroskopie + antireflux terapie - nikoli, k tomuto nikdy nedošlo a hned musím říci, že po zkušenosti s bronchoskopií je jakákoli "-skopie" u mne možná pouze ve stavu hlubokého nevědomí... - Černý kašel - nikoli, ten testován nebyl a ač inkubace, projevy a odeznění jsou v řádu týdnů, tak bych jej otestoval společně i se zmíněnými atypickými bakteriemi/viry/kvasinkami (mj. i s ohledem na různorodé mutace a evoluci vůbec). - Ad anitibiotika - určitě nebylo mým cílem brát tak velké množství antibiotik a mj. i proto jsem se již ve stavu blízkém zoufalství obrátil na Vás, to jen prosím na vysvětlenou. Dále ještě doplňuji, že jsem odjakživa nekuřák. Další postup: Pokud mohu, pak bych určitě preferoval postupná vyšetření, abychom vylučovací metodou diagnostikovali nejpravděpodobnější příčinu. Zároveň bych byl velmi rád, pokud by potřebná vyšetření bylo možné provést v rámci jedné nemocnice (ideálně nejspíš Na Františku), bude-li to samozřejmě technicky možné, aby se pak všechny výsledky sešly u Vás. V prvním kroku bych určitě ocenil: test černého kašle, test atypických bakterií / virů / kvasinek, kultivaci hlenu, RTG hrudníku & ORL (mohu zajistit Na Homolce), spiro a FENO, ev. zmíněné sono štítné žlázy. Jak to prosím nyní vidíte Vy?"> léčba CPAP není nutná, pokud se pacientovi bude dařit nespat na zádech.). - RTG hrudníku - v poslední době neproběhlo, spirometrie posledně na alergologii (IMMUNIA) před cca 3 roky (tj. 2016 - výsledek aktuálně nemám k dispozici, ale pamatuji si, že dechová křivka byla v normě). - Gastroskopie + antireflux terapie - nikoli, k tomuto nikdy nedošlo a hned musím říci, že po zkušenosti s bronchoskopií je jakákoli "-skopie" u mne možná pouze ve stavu hlubokého nevědomí... - Černý kašel - nikoli, ten testován nebyl a ač inkubace, projevy a odeznění jsou v řádu týdnů, tak bych jej otestoval společně i se zmíněnými atypickými bakteriemi/viry/kvasinkami (mj. i s ohledem na různorodé mutace a evoluci vůbec). - Ad anitibiotika - určitě nebylo mým cílem brát tak velké množství antibiotik a mj. i proto jsem se již ve stavu blízkém zoufalství obrátil na Vás, to jen prosím na vysvětlenou. Dále ještě doplňuji, že jsem odjakživa nekuřák. Další postup: Pokud mohu, pak bych určitě preferoval postupná vyšetření, abychom vylučovací metodou diagnostikovali nejpravděpodobnější příčinu. Zároveň bych byl velmi rád, pokud by potřebná vyšetření bylo možné provést v rámci jedné nemocnice (ideálně nejspíš Na Františku), bude-li to samozřejmě technicky možné, aby se pak všechny výsledky sešly u Vás. V prvním kroku bych určitě ocenil: test černého kašle, test atypických bakterií / virů / kvasinek, kultivaci hlenu, RTG hrudníku & ORL (mohu zajistit Na Homolce), spiro a FENO, ev. zmíněné sono štítné žlázy. Jak to prosím nyní vidíte Vy?">
Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo


Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kašel

Plíce, dýchání Jiří 11.4.2019

Dobrý den přeji,
obracím se na Vás se žádostí o odbornou pomoc ve věci, která mne dlouhodobě trápí se zhoršující se tendencí. Prakticky jde o dlouhodobý různě intenzivní kašel, který v posledních cca 8 měsících má již záchvatovitou podobu a je tak nesnesitelný nejen pro mne, ale rovněž pro mé okolí. Z pohledu historie různých vyšetření jsem navštívil řadu lékařů-specialistů v Brně i Praze - od plicních ambulancí, ORL po alergologické ambulance, avšak bohužel bez úspěchu. V loňském roce jsem v období říjen-prosinec měl 3 antibiotika na penicilinové bázi, letos pak jedny tetracyklinová od 21.3. (Doxybene 200mg) + tablety Erdomed. Bohužel však k žádnému zlepšení kašle, byť krátkodobému, nedošlo. Dále dle doporučení alergologie aktuálně užívám antihistaminikum Jovesto 5mg (1-0-1) kvůli dříve diagnostikované mírné alergii na břízy. Dále jsem v dřívějších dobách (cca r. 2004) absolvoval 2týdenní hospitalizaci na TRN VFN v Praze vč. vyšetření kvůli podezření na astma, což nebylo toho času prokázáno.
Předem moc děkuji za reakci a přeji příjemný den.

Doplnění informací:
Odpovědi na položené dotazy:
- Rozumím tomu, že příčin určitě může být mnoho vč. psychogenních faktorů. Co se týče závislosti na různých zmíněných věcech, tak velká intenzita kašle bývá zejm. ráno a večer, což přechází až do záchvatů, v noci na tento extrémní kašel netrpím. Co se týče fyzické námahy (běh, rychlejší výstup do schodů), tak po tom obvykle rovněž dochází ke zhoršení a intenzivnějšímu kašli. Při běhu jsem obvykle trpěl pocitem pálení na plicích/průduškách až "praskání" žilek s pocitem krve, proto jsem se běhu začal vyhýbat. Přímou závislost na jídle jsem dosud nepozoroval. Rozdíl mezi vnitřním a venkovním prostředím v Praze je minimální, nicméně ukázalo se, že při pobytu u moře (7+ dní) dochází poměrně rychle k výraznému zlepšení až úplnému vymizení kašle i pokašlávání.
- Antihistaminika - aktuálně užívám Jovesto 5mg 1-0-0, nicméně zlepšení nevnímám. Jiná antihistaminika (Zyrtec, Zodac, etc.) neužívám.
- Dýchání a kašel - Hluboké dýchání není čisté, je znatelný příležitostný mírný šelest s nečistými průduškami (hlen?). Aktuálně je kašel již řadu týdnů dráždivý, občas až s pocitem lechtání dole na průduškách, což kašel zintenzivňuje i se slzami. Kašel je spíše mokřejší, stále na průduškách cítím nejspíše hlen, který se při kašli uvolňuje, ale do ústní dutiny se obvykle nedostane.

Vyšetření:
- ORL posledně 8.2.2019 v Nemocnici Na Homolce s tím, že:
-- RTG krku posledně proběhlo dne 16.1.2019 v Nemocnici Na Homolce (C + Sandberg - osové postavení správné, napřímená krční lordosa, osteochondrosa C3/4 - C5/6, AE skloubení symetrické),
-- stejně tak sono krku (duplexní sono větví oblouku - bilat. jsou větve oblouku v jejich přehledném rozsahu extrakraniálně průchodné, bez stenosy a bez morfolog. změn při stěnách),
-- tato vyšetření probíhala v souvislosti s diagnostikou a léčbou tinnitu (pozorováno od cca 10/2018) - rovněž jsem v 01-02/2019 absolvoval 10 expozic HBO (0,25 MPa po 120 min.) v Ústavu leteckého zdravotnictví Praha,
-- foto zprávy z 8.2.2019 zasílám v příloze.

- Dále jsem na neurologii Nemocnice Na Homolce v období 09/2013-12/2016 řešil syndrom spánkové apnoe (závěr z 25.12.2016: lehký syndrom obstrukční spánkové apnoe s AHI = 7,4 a velmi pravděpodobnou polohovou vazbou => léčba CPAP není nutná, pokud se pacientovi bude dařit nespat na zádech.).
- RTG hrudníku - v poslední době neproběhlo, spirometrie posledně na alergologii (IMMUNIA) před cca 3 roky (tj. 2016 - výsledek aktuálně nemám k dispozici, ale pamatuji si, že dechová křivka byla v normě).
- Gastroskopie + antireflux terapie - nikoli, k tomuto nikdy nedošlo a hned musím říci, že po zkušenosti s bronchoskopií je jakákoli "-skopie" u mne možná pouze ve stavu hlubokého nevědomí...
- Černý kašel - nikoli, ten testován nebyl a ač inkubace, projevy a odeznění jsou v řádu týdnů, tak bych jej otestoval společně i se zmíněnými atypickými bakteriemi/viry/kvasinkami (mj. i s ohledem na různorodé mutace a evoluci vůbec).
- Ad anitibiotika - určitě nebylo mým cílem brát tak velké množství antibiotik a mj. i proto jsem se již ve stavu blízkém zoufalství obrátil na Vás, to jen prosím na vysvětlenou. Dále ještě doplňuji, že jsem odjakživa nekuřák.

Další postup:
Pokud mohu, pak bych určitě preferoval postupná vyšetření, abychom vylučovací metodou diagnostikovali nejpravděpodobnější příčinu.
Zároveň bych byl velmi rád, pokud by potřebná vyšetření bylo možné provést v rámci jedné nemocnice (ideálně nejspíš Na Františku), bude-li to samozřejmě technicky možné, aby se pak všechny výsledky sešly u Vás.

V prvním kroku bych určitě ocenil: test černého kašle, test atypických bakterií / virů / kvasinek, kultivaci hlenu, RTG hrudníku & ORL (mohu zajistit Na Homolce), spiro a FENO, ev. zmíněné sono štítné žlázy.

Jak to prosím nyní vidíte Vy?

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Je možné, že váš kašel je i psychosomatického původu. Je možné, že jste prodělal nějakou infekci, která zanechala zvýšenou dráždivost dýchacích cest a potíže se budou upravovat dlouhodobě, je možné, že příčinou mohou být viry či plísně či kvasinky a nedají se prokázat. Nevím, zda jste měl odebránu krev na atypické bakterie, a černý kašel, nevím, zda bylo provedeno kultivační vyšetření hlenů atd. Nevím, zda se uvažovalo o refluxu - tj. obsah žaludku, který se vrací zpět. Odpověď na váš dotaz jsem pouze nastínila, předávám ho lékaři v oboru plícní, který odpověď rozšíří, doplní a navrhne vám další postup. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Je možné, že váš kašel je i psychosomatického původu. Je možné, že jste prodělal nějakou infekci, která zanechala zvýšenou dráždivost dýchacích cest a potíže se budou upravovat dlouhodobě, je možné, že příčinou mohou být viry či plísně či kvasinky a nedají se prokázat. Nevím, zda jste měl odebránu krev na atypické bakterie, a černý kašel, nevím, zda bylo provedeno kultivační vyšetření hlenů atd. Nevím, zda se uvažovalo o refluxu - tj. obsah žaludku, který se vrací zpět. Odpověď na váš dotaz jsem pouze nastínila, předávám ho lékaři v oboru plícní, který odpověď rozšíří, doplní a navrhne vám další postup. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Jiří, směřován jste byl správně - kašel může být známkou onemocnění dýchacích cest, srdce, možný je útlak nějakou strukturou z okolí dýchacích cest, reflux žaludečních šťáv, alergie, nebo nakonec psychogenní. Nejlepší cesta je ta nejsnazší - spíše než po dalších vyšetřeních zkuste vypozorovat sebemenší závislost - na jídle? na poloze těla? venku nebo vevnitř? závisí na námaze? pomáhají antihistaminika? vykašlete něco? jak se Vám dýchá? Dále by mne zajímalo, kdy proběhla jaká vyšetření? Kdy rentgen hrudníku? Kdy spirometrie? (vyšetření z roku 2004 nám už opravdu nic o současném stavu neříká) Kdy ORL vyšetření? Měl jste gastroskopii a zkoušela se antirefluxní terapie - dieta a léky ze skupiny PPI? Byl Vám testován černý kašel? (i když pravda, osmiměsíční anamnéza už je na něj moc dlouhá). Pokud mohu doporučit, další antibiotika naslepo neužívejte, tzv. zkusmo bych užívala jedině antihistaminika (Jovesto např.) a PPI (např. Helicid, Nolpaza atd.) doplněné antirefluxní dietou (malé porce, nejíst na noc, nedráždivá strava), nekouřit!!! Je nutné, abyste měl vyšetření (rtg hrudníku a ORL) čerstvé, nikoliv starší než 2 měsíce. Též pak spirometrie ev. FENO vyšetření, což je jednoduchá metoda, která ukazuje, zda je v dých. cestách zánět (bývá např. u astmatu). ORL vyš. je nutné i k posouzení krku zevně, pokud by byla pochybnost, odeslala bych Vás na sono štítné žlázy. Obecně vyšetření je nutné opakovat, pokud se obtíže stupňují/změnily, to, že Vám před 15ti lety nepotvrdili astma, neznamená, že ho nemůžete mít nyní. Až když bude vše opravdu negativní, bavte se s lékaři o tom, zda nemůže být kašel psychogenní, pak by byla léčbou hlavně psychoterapie. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Jiří, předně děkuji za pečlivé doplnění informací. Ráda bych Vás pozvala k sobě do péče, ale pro ulekare.cz poskytuji pouze on-line konzultační služby a v NNF (nemocnici) jsem zaměstnána v akutní péči (sanitky, hospitalizace, nikoliv ambulance pro zvané). Dovolím si Vás tedy nasměrovat: vzhledem k tomu, že jste již v minulosti plicní ambulanci navštívil, navštivte ji znovu: máte kašel 8 měsíců a přitom spirometrii starou 3 roky. Předpokládám, plicní lékař provede spirometrii, rentgen a FENO pokud bude dostupné. Další ORL vyš. nepovažuji za potřebné, to máte za sebou. Odběry - základ, serologii, event. kultivaci - to by Vám měl zajistit praktický lékař. S ním také zvažte, zda nezkusit antirefluxní terapii, samozřejmě by bylo vhodnější až po gastroskopickém vyšetření, je možné hledat cesty např. ve smyslu transnasální gastroskopie (endoskop nosem, nikoliv ústy), odeslání na sono štítné žlázy taktéž prosím navrhněte praktickému lékaři. Co ale zcela jistě udělejte, zkuste jiný alergologický lék, např. Xados (2x denně) místo Jovesto.
Zaujal mne údaj o zlepšení obtíží během pobytu u moře - na základě tohoto údaje tipuji dvě možné příčiny: buď alergické astma (vyloučí nebo potvrdí se spirometricky, ev. zareagujete na jiné antihistaminikum), nebo psychogenní kašel (předpokládám, že jste byl na dovolené, tedy se jednak vyčistil vzduch, jednak Vaše hlava od starostí).
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Kašel
Dobrý den chci se jen zeptat jestli na pruduskovy kasel...
Kašel
Dobrý den, 30 let, bez nadváhy, epileptik, kuřák (cca...
Kašel
Dobrý den, obracím se na Vás s chronickým kašlem....
Kašel
Dobrý den, mám 74 letou maminku. Trpí kašlem, který...
Kašel
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně kašle. Již...
Kašel
Dobrý den mám dotaz na začátku dubna jsem začala jezdit...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kašel

Dobrý den, před 4 dny jsem se probudil a cítil jsem bolest na levém prsu a v...

Kašel

Dobrý den, dcera (v září měla 2 roky) začala ze dne na den kašlat - vykašlávala...

Kašel

Dobry den. Potrebujem vediet nazor aj ineho lekara, kedze ten moj vseobecny...

Kašel

Dobrý den,už přes dva roky mě trápí suchý dráždivý kašel a neustále mám pocit...

Kašel

Dobrý den léčil sem se se zánětem průdušek a po týdnu sem byl na kontrole a...

Kašel

Dobry den chci se zeptat jestli se muze použit dithiaden na zklidnění kašle...

Kašel

Dobrý den, zhruba před týdnem mě začalo bolet v krku, bolest odezněla a měla...

Kašel

Dobrý den, již 3. týden mám silný, krecovity kašel, při kterém je těžké se vůbec...

Kašel

dobri den mam hrozne velkou otazkua doufam že semi ji podaři vam dat a vim že...

Kašel

Dobrý den, již 4 týdny bojuji se zahleněním. Před den se jsou projevy kašle...

Kašel

Dobry den. Uz cca 4 mesice me trapi kasel. Priznaky nastupuji vetsinou vecer,...

Kašel

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na své příznaky. mám asi 1,5 měsíce trvající...

Kašel

Dobrý den, od září mám kašel. I po přeléčení zánětu dutin antibiotiky kašel...

Kašel

Dobrý den. Jednou za čas (cca 4x za rok) se mi vrací kašel, kdy cítím, že jsem...

Kašel

dobri den prosim poradila byste mi mam dceru 3 roky ,byla stale nemocna atd...

Kašel

trpim dlouhodobym kaslem nadměrnym mnozstvim slin ktere drzi lehce při sobě...

Kašel

dobri den prosim poradila byste mi mam dceru 3 roky ,byla stale nemocna atd...

Kašel

dobri den prosim poradila byste mi mam dceru 3 roky ,byla stale nemocna atd...

Kašel

dobrý den již delší dobu trpím pokašláváním odhadem kolem pěti měsícu suchím...

Kašel

Dobrý den, mám jen drobý dotaz. Měla jsem zánět dýchacích cest léčený ATB. Všechny...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomený zevní kotník, léčba

Dobrý den 13.5. jsem si při běhání,kdy jsem zakopla o kámen zlomila zevní kotník.V...

Kombinace Guajacuranu s alkoholem

Dobrý den, vážená poradno, přípravek, který mi doporučil náš pan doktor byla...

Vyšší puls

Dobrý den, vždy jsem měla vyšší pulz, ale nevěnovala jsem tomu pozornost. Poslední...

Bolest varlete po operaci kýly

Dobrý den. Před třemi týdny jsem prodělal pravostrannou operaci tříselné kýly...

Zvýšený srdeční tep

Dobrý den. Děkuji za jeden zodpovězený dotaz,ale ted k problému. 4.7.2015 což...

Pálení zlomené nohy

Dobrý den, 26.7. jsem si zlomila nohu v kotníku (kost krychlová). Měla jsem...

Slané rty

Dobrý den, poslední dobou mám slanou chuť pokud olíznu rty. Má se znepokojovat?Piju...

Velikost prsou a HAK

Dobrý den, mám velké prsa a antikoncepce mi je ještě více zvětšila. Nyní beru...

Koupání při konci menstruace

Dobrý den, můžu se koupat (v bazénu) bez tamponu když už mám jen špinění a...

Úder do nosu

Dobrý den, mám dotaz ohledně mechanického úrazu nos (úder). Dostal jsem již...

Záblesky před očima -DODATEK

Dobrý den , zase já, jen bych se chtěl zeptat jestli při tý vadě sítnice se...

Fialové zbarvení za celým nehtem u nohy

Dobrý den, je mi 25 let. V neděli 17. ledna jsem byl se psem na cca 12-15 km...

Příčiny revmatismu...


Krvácení z nosu

Dobrý den, před dvěma měsíci mi 2 dny po sobě tekla krev z nosu a dnes znovu,...

Boulička v ušním lalůčku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat asi před týdnem jsem si objevila v ušním lalůčku...

Dlouhodobé pálení po močení

Dobrý den. Už asi 3 měsíce mě trápí pálení po močení, které je dost intenzivní...

Rameno a klíční kost-vidětelné výstupky

Dobrý den, je mi 25 let a asi cca před 1 rokem (dřív jsem to nezaregistroval)...

Cukání v pravé ruce

Dobrý den, dva dny po sobě mi celkem cuká na pravé ruce v oblasti bicepsu nevím...

Bulka na lokti

Dobrý den, cca před pár měsíci se mi udělala celkem velká bulka na lokti. Je...

Methotrexat

Dobrý den, již mnoho let se léčím na lupénku,jelikož se mi před dvěma lety...

Reklama