Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kašel, astma bronchiale, vysoký krevní tlak a nález na srdci

Jiný problém Květuše 17.10.2019

: Dobrý den,
rádá bych vás požádala o bližší vysvětlení. Moje objektivní potíže se týkají mé dušnosti, astmat. záchvatů, kašle, který se obtěžující a to i v noci. Každou noc cca v ranních hodinách kolem 3 hod. mě probudí kašel. Kašlu i v klidu. Jsem dost unavená, ospalá. Byla jsem na vyšetření plicním,kde mi při RTG plic našli stín na srdci. Léky mám Combair 200/6 2-0-2,Mommox 2 vstřiky, přechodně Atrovent 4x2 vdechy, dále uživám Furorese 125, Euthyrox 50, Milurit 300 Trimplixam 5/1,25/5. Byla jsem lékařkou odeslána na Echokardiografii. Nález: AO: kalcifikace aorty, anulus 18mm, bulbus 30mm.Perikard : separace za zadní stěnou 3mm. Doppler: nejsou známky stenozy. Mitrální regurgitace stopová, trikuspidální regurgitace stopová, pulmonální průtok II.typu. Závěr: LK nezvětšená se zachovalou systol.funkcí, porucha diastolická II.typu. Stopová mitrální rugurgitace do hraniční LS, mírná dilatece PK s dobrou funkcí, známky lehké klidové plicní hypertenze prekapilární. Menší perikardiální výpotek za zadní stěnou. Co mě vůbec čeká?
Jinak jsem po operaci štítné žlázy, lečím se pro artrozu kolen a kyčlí a dále v oblasti zad S- měkkých tkání, dále je to dna.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, jednak bych doporučovala zkonzultovat léčbu na plicním, neboť nemusí být vyhovující. Kašel může být ovlivňován i srdeční záležitostí. Protože dotaz týkající se zlepšení srdeční činnosti např. úpravou léků na krevní tlak a také odstranění srdečního výpotku spadá do kompetence odborného lékaře, předávám Váš dotaz ke zodpovězení specialistovi, který Vám nejlépe vysvětlení nález na echokardiografii a poradí další postup.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Květuše, kašel a astma, co Vás budí kolem třetí ráno svědčí pro to, že léčba není dostatečná. Budete potřebovat pořádné plicní vyšetření se spirometrií, kde Vám pak léčbu upraví, můžete ještě dostávat další léky k tomu, co již berete. Dále je třeba dovyšetřit na kardiologii, proč se Vám vytvořil výpotek, který může mít více příčin, čeká Vás jistě vyšetření laboratorní, kardiologické odborným lékařem, další měření podle toho, nač lékař přijde. Podle echa srdce máte ukládání vápníku ve vyústění hlavní srdeční tepny aorty, malé nedomykavosti dvou chlopní, trochu zvětšenou pravou komoru srdeční, také lehkou plicní hypertenzi, tedy zvýšení tlaku v plicních cévách což pak souvisí s lehkou poruchou srdce. Jinak srdce vcelku nefunguje špatně, ale je potřeba se věnovat léčbě jak srdce a krevního tlaku, tak plic co njedříve a nejlépe, aby nedošlo ke zhoršení. Podle mého názoru byste kromě výše uvedeného měla být na doporučení Vašeho kardiologa či plicního lékaře vyšetřená v ambulanci pro léčbu plicní hypertenze, kam je dobré jít již takto v časnějším stadiu plicní hypertenze, protože je možné lépe léči. Potíže, které Vás trápí a které popisujete, mohou být dané souborem plicní nemoci a srdečního přetížení a je potřeba začít věc řešit s odbornými lékaři, abyste se co nejdříve dala do pořádku a mohla se zas cítit dobře. Pokud nemáte dosud sehnané odborné lékaře, požádáme naše sestřičky, aby se s Vámi spojily a pomohly Vám lékaře najít. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Vysoký krevní tlak a tepová frekvence
Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od...
Bušení srdce a vysoký krevní tlak
Dobrý den. Je mi 35 let, denně (kromě víkendů) sportuji...
Vysoký tlak krevní
dobrý den, je mi 64 let a léčím se s vysokým krevním...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, chci se zeptat na mého přítele (43 let) Přítel...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký tlak krevní
Dobry den,jmenuji se Jan,trapi me asi dva tydny bolest...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kašel v těhotenství

Dobrý den, jsem v 19 týdnu těhotenství, mám již 4 týdny kašel bez teplot, nejprve...

Kašel v těhotenství

dobrý den mam takový dotaz jsem ve 13 tem týdnu těhotenství a uz 14 dní mam...

Kašel v těhotenství

Dobrý den, je mi 23 let, jsem v 37.týdnu těhotenství-prvorodička, zatím bez...

Kašel v uzavřených místnostech

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Koncem května letošního roku se u mě objevil...

Kašel ve 14. týdnu těhotenství

Dobrý den, jsem ve 14. týdnu těhotenství a již týden mě trápí dráždivý kašel....

Kašel ve stejnou denní dobu

Ještě jsem Vám chtěla říct že kašlu i v záchvatech hlavně sobota neděle vždy...

Kašel-chycené průdušky

Dobrý den, chtěla bych se Vás poprosit o radu, jak se zbavit kašle (nachlazení)....

Kašel-zahlenění

Dobrý den paní doktorko,mám problém s dýcháním hlavně ráno jako bych měl kámen...

Kašel, asthma, alergie

Dobrý den, pořídili jsme si štěně čivavy. Jako dítě jsem měla alergii na pyl,...

Kašel, astma a stín na Rtg

Dobry den pane, pani doktorko, prosim o radu a vysvetleni. Cca pred 40ti dny...

Kašel, bolest na hrudi a refluxní choroba

Dobrý den pane doktore mám dotaz ohledně jícnu byl jsem na měřeni pH 24 hodin...

Kašel, bolest v krku

Dobrý den, Občas se mi stává (a poslední případ byl už velmi podivný), že...

Kašel, bolesti na hrudi

Dobrý den. Prosím o radu. Je mi 48 let. Dlouhodobě užívám větší počet antidepresiv....

Kašel, bronchitida, antibiotika

dobry den,je to zhruba mesic a pul co jsem prodelala akutni bronchitydu,byli...

Kašel, cvičení - alergie?

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Již podruhé tento rok jsem začala cvičit...

Kašel, dobírání antibiotik

Dobrý den! Dobírám Amoksiklav 1G na plíce a průdušky a polykání spolu s teplotami...

Kašel, Doxybene, kolik se ho užívá

Dobrý den, dostala jsem na kašel antibiotika Doxybene 100 mg (10 tablet)...

Kašel, hleny

Dobrý den, mám problém se zahleňováním dýchacích cest, kdy každodenně po ránu...

Kašel, hleny, zvýšená teplota

Dobrý den, od poloviny února jsem začala pokašlávat, kašel se zhoršil, koncem...

Kašel, chrapot, rýma

Dobrý den, již třetí den mě trápí následující potíže: vlhký kašel (před tím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Leukocyty v moči


Tlak pod pravým žebrem

Dobrý den, asi půl roku cítím tlak pod pravým žebrem , spiše úplně zboku a ze...

Rentgenové vyšetření

Jsem rok po ukončení onkologické léčby pro invazivní duktální karcinom prsu...

Krvácení uprostřed menstruačního cyklu

: Dobrý den, již několik let užívám antikoncepci Sunya. Vždy doberu platíčko...

Výsledky krevního odběru

: Dobrý den, dnes jsem dostala výsledky krevních testu, a neporadila se s lékařem....

Zánět močových cest


Vysazení antikoncepce uprostřed cyklu

Dobrý den, brala jsem antikoncepci bez měsíčních přestávek a v průběhu třetího...

Lindynette na akné ?

Dobrý den, brala jsem 1 rok Diane 35 z důvodu akné, pak jsem na 3 měsíce přestala...

Zvýšená hodnota AFP

Dobrý den, manžel (39 let) prodělal před 3 lety orchiektomii varlete (seminom),...

Bolesti zad po masáži


Nateklá a podrážděná předkožka

Dobrý den, před dvěma dny po pohlavním styku mi přišlo, že je předkožka popraskaná...

Nález na děložním čípku

Dobrý den, před půl rokem jsem byla na gynekologické prohlídce a měla jsem špatné...

Bolesti varlat


Vstřebávání hořčíku.

Někde jsem četla, že hořčík z tablet, které obsahují rýžový škrob se lépe vstřebává...

Vhodnost užívání Wobenzymu


Pohlavní styk po biopsii děložního čípku

Dobrý den, Před 9 dny mi byla provedena biopsie deložního čípku. Paní doktorka...

Posunutá kostrč

Dobrý den, spadl jsem na kostrč při sportu. Byl jsem s tím u lékaře, který...

Atrofie mozku

Dobrý den, je mi 60 let a při CT mozku z důvodu částé bolesti hlavy bylo v nálezu...

Posunutý Obratel


Otěhotnění a přetrvávající menstruace

dobry den ja mam takovy Problem roste mi bricho kramy mi skoncily a tak nevim...

Reklama
Zavřít