Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kdyby hubnutí bylo příčinou nádoru slinivky, odhalilo by to sono?

Psychika Matěj 8.5.2018

Dobrý den,
asi před 2 týdny jsem za 3 dny zhubl 1 kg (z 85 kg na 84 kg),aniž bych pro to cokoliv udělal. Pil jsem stejně, jedl stejně, nesportoval jsem. Poté se mi váha držela na 84 kg asi 2 týdny. Až tento poslední pátek jsem dostal horečky, tak jsem si vzal na noc 2 Paraleny a hodně se v noci zpotil. Horečky přešly, ale já zjistil, že jsem zhubl další kilo. To už jsou teda 2 kila za asi skoro 3 týdny. A nejhorší je, že jsem je NENABRAL zpět... Mám strach rakoviny slinivky, kde prý hubnutí je při pokročilejším stádiu. Před asi více jak týdnem jsem byl na sonu břicha, kde bylo vše v pořádku, navíc jsem si zaplatil krevní testy na amylasu a lipasu - také v normě. Kdyby hubnutí bylo příčinou nádoru slinivky, odhalilo by to sono? Ošetřující lékař mi řekl, že tam nemám žádné záněty ani žádné nádory. To mě na chvíli uklidnilo, ale pak mi do hlavy začala skákat myšlenka, co když ten nádor, když mi dělali sono, byl ještě malý, takže ho nemohl vidět. Když by ale hubnutí bylo kvůli nádoru, byl by už snad na sonu vidět ne? Má obvodní lékařka zná toho pana doktora, co mi dělal sono, a řekla s úsměvem, že vidí na sonu to, co jiní ne (jinými slovy bych mu měl věřit a být v klidu). Ale já mám pořád v hlavě myšlenku, že to na tom sonu nemuselo být vidět, přeci jen slinivka je prý hajzlík.. ale prohlížel mě docela dlouho, tak by snad nic neuniklo pozornosti..
Mám se obávat, popř. jít na další vyšetření? Nasadil jsem po návštěvě psychiatra antidepresiva kvůli kancerofobii, která mě omezuje a blokuje v běžném životě, která ale nezaberou prý hned, tak se chci zeptat odborníka aspoň touto cestou, dokud mi zaberou. A poslední věc - od doby, co jsem měl krev ve stolici (zjištěno že kvůli hemorhoidům) si stolici celkem hlídám a zjistil jsem, že často plave na hladině a pouští trochu mastné skvrny, jinak je ale normální konzistence, hnědá. To jsem četl na internetu, že může být kvůli špatnému štěpení tuků, když je porušená slinivka. Takže jsem si to opět spojil s tím, že bych tam mohl mít nádor.. a k tomu to hubnutí... Necítím se kvůli tomu psychicky vůbec dobře, čekám, až zaberou antidepresiva, abych se mohl soustředit na školu, jelikož mě čeká zkouškové. Docela často si připouštím ty nejhorší scénáře, že když je to nádor slinivky, tak je to konečná a já umřu.. proto nemám chuť dělat to, co jsem dříve doposud dělával rád. Jsem už zoufalý, každý den se budím s tím, jestli jsem zas nezhubl a jestli to není rakovina slinivky...

Odhalilo by sono ten nádor, kdyby s tím souviselo to hubnutí a plavající stolice?

Kdyžtak děkuju za odpověď a přeji hezký slunečný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den Matěji, takže potřetí v řadě, tak jako již několik lékařů přede mnou, Vás ujisťuji, že rakovinu slinivky břišní nemáte. Že hubnutí je spíše psychického původu, u horečky zcela jasná ztráta tekutin nadměrným pocením, co se projeví úbytkem i několika kilogramů. Stolice plave nejspíše proto, že máte větší přísun tuků, pokud je amylasa a lipasa v normě, o nic nejde (u Vás nejde o neschopnost strávit tuky pro nedostatek lipasy, ale o jejích neúplné strávení z důvodu vyššího příjmu tuků). Přidejte do stravy více vlákniny, omezte nasycené tuky, určitě pokud užíváte nějaké potravinové doplňky s obsahem Omega plus a jiné, ty to tak budou dělat.
Pro Vaše uklidnění, zde výčet nejčastějších vnějších rizikových faktorů pro vznik nádoru slinivky.
Věk představuje nejsilnější rizikový faktor. Ve věku do 30 let je onemocnění RARITNÍ, poté jeho -incidence stoupá a vrcholu dosahuje v sedmé a osmé dekádě (70-80 let)
Významný rizikový faktor vzniku onemocnění je kouření, je spojen s dvoj až trojnásobným zvýšením rizika vzniku malignity. Mechanismus spočívá v účinku tabákových N-nitros-aminů přímo na cílové buňky, nebo jejich sekrecí do žluči s možným refluxem do pankreatických vývodů. Pasivní kuřáctví nebylo jako rizikový faktor potvrzeno.
Alkohol je v současné době potvrzen pouze jako nepřímý rizikový faktor pro vznik karcinomu, a to skrze svou schopnost indukovat chronickou pankreatitidu, která je uznávaný endogenní rizikový faktor.
Jako rizikový faktor působí vysoký příjem masa, cholesterolu, smažených pokrmů, obezita tedy působí negativně. Naopak zelenina, ovoce, vláknina, vitamin C a další antioxidanty brání vzniku karcinomu.
Toto jsou vnější faktory, které můžete ovlivnit, jejích eliminací výrazně znížite riziko vzniku nádorů obecně, ne pouze toho slinivky.
Pak jsou ještě vnitřní rizikové faktor, které neovlyvníte, ale ani jeden z nich se Vás netýká, proto opět se na vzniku nádoru neuplatní a Vy můžete být v klidu. Patří zde chronická pankreatitida, chronický zánět slinivky je další rizikový faktor. Vliv na zvýšení rizika uplatňuje především délka trvání chronické pankreatitidy a kouření. Riziko představuje taky diabetes mellitus 2. typu, tedy cukrovka. Familiární zátěž, týká se rodin, ve kterých se vyskytuje a dědí mutace některého onkogenu, která zvyšuje riziko výskytu určitých nádorových onemocnění.
A ještě na závěr, ptal jste se ještě na nástup účinku antidepresív, obecně platí že to trvá 3-4 týdny, v úvodu léčby se často úzkostní stavy ještě zhorší, proto vydržte a určitě za pár týdnů bude výrazně lépe.
S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Hubnutí
Dobrý den, nedá mi to, chci se zeptat. Zhubl jsem 3...
Preventivní vyšetření na slinivku břišní
Dobrý den, mám malou prosbu. Jaké je možné preventivní...
Sono slinivky
Dobrý den, už dva roky mám různé trávící potíže, původně...
Bolesti při nádoru slinivky
Dobrý den paní doktorko.Chci se zeptat mam nemocneho...
Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Strach z rakoviny slinivky
Dobrý den, psal jsem tu dnes dotaz, ale raději ho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kdy začít se sportem po operaci křečových žil

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na Váš názor co se týče rekonvalescence po operaci...

Kdy začít sportovat po klíšťové encefalitidě

Dorý den, v měsíci srpnu 2014 jsem prodělal klíšťovou encefalitidu. Do dnes...

Kdy začít užívat Azalii po použití Postinoru

Dobrý den, čtvrtý den menstruace (22.6.) jsem užila první prášek antikoncepce...

Kdy začít užívat Mercilon

Mám dotaz ohledně Mercilonu. Nyní beru Cerazette (nekojím). Kvůli dlouhému krvácení,...

Kdy začne antikoncepce fungovat


Kdy začne fungovat HA

Dobrý den, přecházím z HA minerva na HA Mirelle. Brala jsem první platíčko...

Kdy začne působit hormonální antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz.Jsem dva měsíce po porodu.Čekala jsem na menstruaci abych...

Kdy začne zabírat antikoncepce

Chci se zeptat za jak dlouho začnou zabírat antikocepce. Teprve jsem je začala...

Kdy začnou mizet vyrážky?

Dobrý den. Je mi 14 let, a na obličeji se mi pořád tvoří vyražky. Používám na...

Kdy zase začít s užíváním antikoncepce?

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu. Užívám antikoncepci Regulon a minulý...

Kdyby ve střevech došlo k explozi patrony, mohlo by se to projevit bolesti na zádech?

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na jednu věc stran břicha. Ve středu jsem...

Kdybych rozkousla nahodou kliste mohla bych ho nakazit borel. Nebo encef. ?

Dobry den. Chci se zeptat. Dnes jsem mela k obedu smazenici. Kdybych rozkousla...

Kdyz beham tak spatne vidim.

Dobry den.Chci se zeptat,kdyz beham tak po hodine mam rozmazane videni a prestavam...

Kdyz doujdou přásky na štítnou žlázu

dobrý den, prosím o radu lečim se od mala na poruchu RH beru genotropin inekcne,...

Kdyz zacnu sportovat nebo mam zvysenou aktivitu tak mam pocit chladu na tele(studeny pot)

Dobry den mam dotaz kdyz zacnu sportovat nebo mam zvysenou aktivitu tak mam...

Když 4letému dítěti vyvrtáte zub je možný že dostane zánět?

Dobrý den chci se ještě optat když 4letemu dítěti vyblvrtate zub je možný že...

Když angína asi není angína...

Dobrý den, prosím o konzultaci, trošku si již nevím rady. Před více než měsícem...

Když bandaz sundam a treba chvili stojim, tak mi kotnik opět natece

Dobrý den, asi před třemi týdny jsem si zvrtla kotník a hned mi po úrazu natekl....

Když běžím více jak 5 km mě začne bolet pravé varle

Dobrý den. Poslední dobou jsem začal trochu víc běhat. Nikdy mi nic nevadilo...

Když byste byl(a) tak las...

když byste byl(a) tak laskav(a) a poradil(a) mi v tomto, budu Vám velice vděčný: mám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha a nadýmání

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí časté bolesti břicha spojené s nadýmáním...

KAšel


Brnění v rukou během kocoviny

Dobrý den, mám problém, že někdy po noci plné alkoholu mě během kocoviny další...

Padají mi věci z ruky

Dobrý den. Můj problém už vnímám delší dobu. Často mi padají věci z rukou. Pracuji...

Problémy s trávením


Tromboza - xarelto


Vystouplý ohryzek

Moje 15letá vnučka má na krku na pohmat do špičky vystouplý ohryzek jako bývá...

Péče o genitál holčičky

Dobrý den, ráda bych se zeptala na správné pečování o genitál novorozené holčičky....

Přeočkování proti tetanu


Zlomenina palce ruky

Dobrý den, před asi 2 týdny se mi stal prac. úraz. Průvan mi přirazil ruku do...

Entizol a pití alkoholu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám s přítelem předepsaný Entizol 500 mg,...

Bulka na varleti

Dobrý dneská jsem si nahmatal na právě straně varlata hrbolek a jelikož jsem...

Distorsio gen 1. sin, distensio LCM


Bolest pod žebry


APEC syndrom

Dobrý den, syn (17 měsíců) má již více než týden drobnou vyrážku na levé polovině...

Bolest dolních končetin

Dobry den,prosim o radu co delat pri tupe a neustale bolesti dolnich končetin,dekuji.

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, Mám dlouhodobé bolesti bederní páteře, prosím Vás o vysvětlení...

Začíná mi rána otékat

Dobrý večer pane doktore měla jsem operaci šlach a předních flektoru 16.06...

Zvětšené uzliny na pravé straně na krku


Bolestivé zčervenání noh při větší námaze

Dobrý den.chodím na hory a loni se objevil problém v podobě bolesti a zčervenání...

Reklama
Zavřít