Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Když je všechno špatně a léčba přináší spíše zhoršení

Psychika Pacient 15.4.2019

Dobrý den, potřeboval bych Vás poprosit o konzultaci, popř. o pomoc s mým problémem, který mě trápí již od září a nedaří se mně jej úspěšně vyřešit. V září jsem začal mít problémy s břichem, resp. mě začalo bolet napravo od pupku. Bolest byla snadno lokalizovatelná, umístěna vodorovně napravo asi 3 - 5 cm od pupku. Zpočátku tato bolest přišla někdy po jídle, trvala chvíli a pak odezněla.. Ovšem s postupem času se tato bolest hlásila o slovo po každém jídle.. Resp. ne hned po jídle, ale hodinu, dvě po něm.. Šel jsem s touto bolesti k lékaři, ten mě poslal ke gastroenterologovi. Na toho jsem čekal čtvrt roku.. Během té doby se ta bolest zhoršovala, ovšem nastávaly chvíle - myslím tím dny až týdny, kdy bolest polevila a byla minimální.. Pak se opět zase potíže zhoršily, bolest se stala více řezavou, bodavou - stále na tom jednom bodě napravo u pupku. Přišlo období vyšetřování.. Poklepové vyšetření: všechno v pohodě, jen palpačně bolestivé v pravém mezogastriu, bez propagací, bez hmatné patol rezistencebez perioneálního dráždění.. Pak krev.. Té nerozumím, tak to přepíšu celé - serum plazma zánět 2,0 - serum plazma sacharidy 5,7 - serum plazma další: S_BIL 14,5 - Dusík, metab - Surea 4,1 s creae 88 - enzymy: s alt 0,31, s ast 0,27 - s alp 1,6 - s ggt 0,45 - s ams 0,94 - slps 0,11 minerály: s na 140 - s k 3,79 - s cl 106 - renální fce c mdrd 1,71, glom gfr 1,38 krevní obraz b lkc 7,7 - berc 5,56 - b hb 158 - b hct 0,444 - erc mcv 79,9 !! - erc mch 28,4 - erc mchc 356 - b plt 372 - plt mpv 9,7 - erc rdw 12,8 b normobl 0,00 koagulace p inr 1,16 - ppt 12,6 - pptr 1,11 - paptt 30,6 - papttr 0,94, pak sono břicha - vše ok, jen játra mírně větší v mdcl 165mm, přiměření echogenity, bez struk a ložisko změn. Následovala gastroskopie a kolonoskopie. Gastro: mírně inkomp kardie, jinak přiměřený obraz GD. Kolonoskopie bez patol. Tehdy jsem začal být považován za blázna a že mé potíže jsou z psychiky, neboť mám úzkostnou diagnozu (ale opravdu poznám bolesti z psychiky a tenhle problém psychika není..) Nicméně jsem souhlasil s pobytem v psych léčebně, kde se mnou psychosomaticky pracovali.. Chodil jsem na psychoterapie, nastavili mi léky atd.. Závěr: Cítil jsem se pořád stejně, bod v břiše stále řezal, pálil plus mě od toho bodu začala pálit celá trubice od žaludku až do pusy, což souviselo s úrovní toho, jak moc pálil bod napravo od pupku.. Resp. čím ostřejší bylo pálení, tím více mně hořela i trubice jícnu.. Psych léčba trvala dvě měsíce s výsledkem nula.. Na konci léčebny jsem začal vnímat trend, kdy řezání a pálení bodu v břiše napravo od pupku přešlo v křeč celého břicha, po které následoval průjem.. Na konci průjmu, tzn bylo to vždy ve vw nahoře, ze mě vyšlo cosik rosolovitého, červeného a tmavě červeného.. Plus obaleno bílým hlenem. To jsem konzultoval v psych léčebně, poslali mě znovu na sono, nic nenašli kromě větších jater. Po návratu z léčebny jsem šel za obvodní a ta mně řekla, že problém bude v tenkém střevě. Znovu mě poslala na gastroentrologii, já musel jít jinde, protože gastro, kde dělali kolono a gastro skopii mně napsala tučným a velkým do zprávy DISPENZARIZACE V GEA NETŘEBA. Zkrátka mám úzkostnou poruchu a nic se neukázalo, tudíž to dle jejich intencí byla psychika a nechtěli mě vidět.. Tak jsem šel do nemocnice, tam mě neochotně poslali na CT enterografii. Více méně díky tomu, že jsem za ten půl rok už nastudoval anatomii tenkého střeva do té míry, že mě odpověď lékaře ve stylu "gastro a kolono skopie zobrazí CELÝ trávicí trakt" neuspokojí, protože to není pravda. No, proběhla CT enterografie.. Vše jsem dodržel, vypil jsem ten roztok, tuším manitol se jmenoval.. Ovšem po nějakých 10 - 15 minutách jsem cítil silnou potřebu na wc.. I přes to jsem celou tu konvici vypil, na wc jsem nešel a po hodině od začátku pití se dostavil na CT.. Výsledek CT - Nedostatečně naplněno ileum, tekutin náplň je v tlustém střevě, které je patrného zesílení stěny či patol sycení. Teď jsou ve zprávě popsány žlučníky, pakreasy, žluč cesty... atd bez patologie, Dále ledviny v obvyklé poloze, lehce ventrálněji směřují hily, norm velikosti, atd... vlevo bez diletace KPS, vpravo kalichy do 4mm, ampulární pánvička ve vd rozměru 16mm. V pravém mesogastriu v předpokládaném úponu mesenteria je několik mesent LU velikosti 11mm (nevím, co je mesent LU) a závěr: Nedostatečná náplň tenkého střeva, tenké střevo prakticky nehodnotitelné! Tlusté střevo bez rozšířené stěny, několik zvětšených mesenteriál LU v pravém až středním mezogastriu. Lehce prostornější KPS pravé ledviny.. Tak, opět mi nikdo nic nevysvětlil, na kontrole u gastroentrologa jsem se pak dozvěděl, cituji: CT břicha - prostornější KPS pravé ledviny, jinak bez patologického nálezu. Takže mám funkční dyspepsii na základě psych podkladu (nemám!!!). No, od té doby se bolest břicha zhoršuje. Bolí to stále na stejném místě, resp vodorovně napravo cca 3 - 5 cm od pupku. Bolest je řezavá, "horká" nebo pálivá, či jak to popsat.. Bolí to už poslední týdny (cca měsíc a půl) stále, jen je to někdy na intenzitě 4 body z 10 bodů na škále bolesti a jindy je to 8 až 9 bodů z deseti možných. Bolí to jasně na stále stejném místě a jak řeže, pálí a bodá v tom břiše, tak mě začne pak pálit i jak kdyby jícen, až do pusy.. Neumím to popsat, ale to pálení jícnu jak kdyby podtrhuje to řezání v tom jednom bodě na břiše v pravo od pupku, které je opravdu velké, nezandebatelné.. K tomu z ničeho nic přicházející průjmy, kde je rosolovitá krev - nic červeného nejím.. V noci se přidala dušnost, že se probudím uprostřed noci, začnu se dusit, kašlat a třeba dvě hodiny se dusím, ráno se probudím a už to nemám.. Ale to s tím asi nesouvisí, jen se to začalo taky dít.. Taky mě stále častěji bolí i záda, tupě zezadu na páteři ve středu, ve výšce pupku.. Jediný, s kým se o tom můžu bavit je obvodní - dala mi další žádanku akutní na gastro, ale já už nemám sílu do třetice někam jít.. Dále mi věří psychiatrička, poslala mě ještě v březnu na jeden kratší pobyt (dva týdny) na psych odd, jestli skutečně to nepovolí, když tam budu nějak více zabezpečený, než venku. Bez efektu. Názor psychiatričky je ten, že jestli mi tam něco neprosakuje v tom tenkém střevě, nebo se to střevo nějak samo do sebe nevchlípilo, či systa, nádor? Řekla, že v případě, že bych to znovu šel někam řešit, dá mi papír, že z pohledu psychiatra to není z psychiky ta bolest. Plus jsem byl dvakrát na pohotovosti interny, když ta bolest toho bodu v břiše tak pálila a řezala, že jsem brečel bolestí a nešlo to vydržet.. Vždy jsem přišel se složkou všech vyšetření za celého půl roku, dali mi kapačku F1/1 100ml, analgin 1 amp, buscopan 1 amp. Mě potom vyskočí tep na 130/min (to vím, že se rožne fitnes náramek, že jsem překočil kdoví co strašně rychle) a začne se mně točit hlava.. Bolest se devítky na bodové škále 10bod - max, posune na sedmičku a jdu domů s tím, že se jedná o funkční bolesti břicha na základě již prodělaných vyšetření, které byly bez ptl.. Jenže např to tenké střevo nebylo bez patologie, vůbec se neukázalo.. Což podle mě není to stejné.. Tudíž tohle je můj stav.. A proč tohle píšu? Nezvládám ty bolesti už.. Bolí to každý den, řeže to v tom bodě napravo od pupku, pálí to tam, svědí. Pálí mě od toho ten jícen, od toho bolavého bodu nahoru směrem do pusy jako by mi to vše "hořelo". A nedá se s tím nic dělat.. Můžu jít za obvodní, ta to zase nebude chápat a napíše mi další žádanku, můžu jít za psychiatričkou, ta mě vyslechne a řekne mi "to psychika není, nebude...." a to je všechno. Co mám dělat? Kam mám jít, aby to přestalo bolet? Já ty bolesti nezvládám a nezvládnu.. Jestli to takhle bude bolet další půl rok, tak to nevydržím a já nevím.. Zblázním se. Co se týče léků.. V září jsem dostal helicid, ten beru celou dobu.. Ze začátku 20mg ráno.. Pak i 20mg večer.. Pak 40 ráno a 20 večer.. a pak 40 + 40.. Zlepšil se ten reflux, ale ne nijak podstatně.. Dále beru od podzimu kinito 50mg mám ho brát ráno.. Ale říkám si, jestli to není málo..Pak algifen max 3 krát denně 30 - 40 kapek při bolestech (což je poslední měsíc a něco každý den). Od září mám vypotřebováno 5 nebo 6 láhviček algifenu.,.. Ten napíšou pohotově všude, ať to byl gastroentrolog, nebo pohotovost, vždy algifen.. Ale ten přece neřeší příčinu, jen snižuje tu bolest.. Pak jsem zkoušel ještě přes obvodní no spa - oproti algifenu nic moc, dále na poslední pohotovosti mi ještě dali duspatalin retard 200mg ráno a večer - poctivě ho jím a necítím žádnou úlevu.. Plus od psychiatra mám quetiapin prolong 50mg a trittico 50mg večer na spaní, protože jsem skrz ty bolesti nedokázal spát vůbec.. S těmi léky spím alespoň trochu, že tu bolest cítím, budí mě to, ale jsem v takovém polospánku, nejsem celou noc vzhůru. Problém, který řeším opravdu od září 2018. Dle gastronetro mi nic není, ale ono to BOLÍ a BOLÍ TO MOC. Přece nemůžu brát pořád ten algifen. S obvodní a psych si o tom můžu popovídat, ale nemají mi víc jak pomoct. S gastroentrologů se semnou nikdo nebaví. Ani žádného nemám, protože asi šílená bolest břicha spojena s nárazovými průjmy s červeným rosolem není důvod.. Jenže já to nemůžu nechat takhle být, protože mě ta bolest ničí. Nedokážu chodit do práce, nedokážu nic.. Jak to bolí fakt enormně, dokážu jen ležet na boku, schoulený do klubíčka a nejíst. Plus mi vyletí teplota na 37,5 °C Když jeden den vůbec nic nejím, další den je bolest břicha o polovinu menší.. Jak se pak najím, bolí to šíleně.. Jak trávím, trochu se ta bolest sníží, ale jen nepatrně.. Jak se najím, tak do dvou hodin od dojedení to zase pálí a řeže jak čert v tom břiše.. Takže to souvisí s jídlem, ale přece nemůžu nejíst.. No, prosím o Váš odborný názor, co by mé potíže mohly znamenat, když si odmyslíme psychiku (jakože na psychice pracuji, teď jsem ok a stejně to řeže jak ****) a kam se obrátit? Klidně zajedu na opačnou stranu republiky, když mi někdo pomůže, aby to přestalo bolet.. Nebo alespoň bude semnou pracovat na tom, aby to bolet přestalo.... Děkuji moc.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


Dobrý den, já si nemohu pomoci, ale myslím si že problém může být klidně od břišní stěny, tedy že zcela původně šlo poškozený břišní sval, případně náznak kýly, případně od páteře, a všemi těmi vyšetřeními se všechno jen zkomplikovalo a rozjelo do obludných rozměrů. Současné zažívací potíže pak jsou nejspíše způsobeny předávkováním Helicidem, protože když berete tak dlouho tak vysokou dávku, tak kyselina v žaludku prakticky žádná není a trávení nemůže vůbec probíhat a proto je vám tak zle a nejlépe vám je když nejíte nic.

Co se týče LU, jde o zkratku "lymfatické uzliny", které zde mohou být přítomny a nemusí to nic zvláštního znamenat.

Na vyloučení jakéhokoliv zánětu či uzlinového onemocnění vám stačí většinou úplně obyčejná sedimentace krve. Pokud je nízká, nemusíte skoro vlastně pátrat vůbec po ničem "vážném", pokud je sedimentace ( FW ) zvýšená či vysoká, je potřeba samozřejmě pátrat dále, ale to je v gesci internisty a nikoliv gastroenterologa, takže toto se svým lékařem proberte. Dále bych zkusil ultrazvuk přímo břišní stěny, tedy těch břišních svalů a k vyloučení kýly, pak RHB vyšetření, případně neurologické ( páteř ), ideálně pak opět hospitalizovat asi opět v PL nebo na interně, aby vše probíhalo pod dohledem a udělal se v tom trochu pořádek. Děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, chápu, v jak složité situaci jste se octl, je to vskutku začarovaný kruh. Souhlasím s panem doktorem, je možné, že Vaše problémy mohou být dané svalově kosterní příčinou, blokádou svalů břicha, bránice, může zde být problém nervový. Doporučuji proto vyšetření zkušeným neurologem a rehabilitačním lékařem. Dále by bylo vhodné podsotupit vyšetření tenkého střeva, což lze udělat například kapslovou enterografií či se pokusit o MR enterografii. Kapsli dělají například v pražském IKEMu. U gastroenterologa se poradíte o vhodnosti užívání léků, které berete v dávkování, které máte předepsané. Pokud se výrazně zhoršila inkompentence kardie, tedy nedomykavost u dolního jícnového svěrače, je možné zvažovat i chirurgické postupy, ale to může posoudit až lékař po důkladném vyšetření. Dále by bylo vhodné nechat se vyšetřit na alergologii a imunulogii, zda nemáte nějakou nesnášenlivost či alergii na složky potravy, může to být celiakie, laktózová intolerance, problémy s trvávením jiných cukrů, alergie na mléko atd., možností je velká spousta a je nezbytné to vyšetřit. Čerstvá krev ve stolici je zřejmě daná podrážděním a zánětem sliznice dolních částí střeva, může být daná také hemoroidy a trhlinami kolem řitního otvoru, což vše je zhoršované Vašimi průjmy. Na průjmy je možno zatím bez obav užít Smectu s odstupem 2 hodiny od jiných léků. Ohledně léčby bolesti je možné poradit se také v centru léčby bolesti, kam Vás může odeslat Váš praktický lékař a kde mají bohaté zkušenosti s léčbou dlouhodobých bolestivých stavů. Podle výsledků vyšetření pak doporučuji zaměřit se také na Vaši dietu. Přeji Vám, aby se našlo řešení Vašich potíží, abyste se mohl začít cítít lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Špatné dýchání
Dobrý den poslední dobou se mi velice špatně dycha...
Stav po plicní embolii, špatné dýchání
Dobrý den, je mi 21 let.. před měsícem jsem se popalila...
Zhoršení zdravotního stavu
Dobrý den , rok pozoruji zhoršení zdravotního stavu...
Atorvastatin Actavis a špatné jaterní testy
Dobrý den, prosím vás mohu užívat Atorvastatin Actavis...
Nejasné zhoršení zraku
Dobrý den, poslední dobou pozoruji zhoršení mého zraku....
Všechno sperma vyteče
Dobrý den, už delší dobu mám problém s tím, že kdykoliv...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Když běžím více jak 5 km mě začne bolet pravé varle

Dobrý den. Poslední dobou jsem začal trochu víc běhat. Nikdy mi nic nevadilo...

Když byste byl(a) tak las...

když byste byl(a) tak laskav(a) a poradil(a) mi v tomto, budu Vám velice vděčný: mám...

Když děvčata nejeví zájem o život s mužem nemohou se objevit duševní problémy?

Mám na vás dotaz. Moje kamarádka se vás naň ho už ptala, ale špatně ho položila...

Když důkazy nepomáhají


Když dýchám nosném přijde mi to nepřirozené.

Dobrý den, před 2 týdnama jsem absolvoval operaci nosní přepážky. Dýchat nosem...

Když hodně piji tak poté po močení mám v penisu takovou nepříjemnou bolest

Dobrý den, je mi 14 let a když hodně piji tak poté po močení mám v penisu takovou...

Když jdu do vody a Dám si pěnu tak se mi loupe kůže na chodidlech

Dobrý den,Prosím pomozte mi.Někdy když jdu do vody a Dám si tam voňavé kuličky...

Když jdu na záchod na toaletním papíru je jemně červená barva

Dobrý den, je mi 19 let a už 4 roky užívám antikoncepci Minisiston. Dnes je...

Když je na mě, tak začne cítit bolest v podbřišku a u vaječníku

Dobrý den, když se s mojí přítelkyní milujeme a je na mě, tak začne cítit bolest...

Když je období bez zavedeného kroužku delší než 7 dní

Dobry den, antikoncepci beru uz pres 10 let, v poslednich letech nuvaring. Bohuzel...

Když jí do pochvy zasunu jen jeden prst, který natěsno cosi obepne

Dobrý den, s partnerkou máme problém. Jestliže ji dráždím jazykem delší dobu,...

Když jsem byl malý tak se mi prý předkožka vůbec nepřetahovala

Dobrý den, když jsem byl malý tak se mi prý předkožka vůbec nepřetahovala..okolo...

Když jsem si dal marihuanu, omdlel jsem

Dobrý den, chtěl bych se zeptat.. Je mi 20 let. V mládí jsem poprvé omdlel,...

Když klečím a pak se zvedám, loupne mi v koleni

Dobrý den, už několikrát se mi stalo, že když klečím a pak se zvedám, loupne...

Když léky nepomáhají, mohou také škodit?

Vážená paní doktorko, mám nyní vážně nemocnou sestru, je jí 27 let, už 10...

Když mám s přítelem styk, cítím páleni, možná trochu suchost

Dobry den, pred par dny jsem dobrala vaginalni globule Macmiror na mykozu,...

Když mám s přítelkyni sex bez ochrany, tak se mi pokaždé udělají takové červené pupínky.

Dobrý den Mám takový problém, když mám s přítelkyni sex bez ochrany tak se...

Když mám sex tak si po sexu dávám plenku

Dobrý den chci se zeptat když mám sex tak si po sexu dávám plenku nalepovaci...

Když mám ztopořený penis tak mi nejde přetáhnout předkožka


Když máme orální sex tak jí pálí žáha.

Dobrý den,mám intimní dotaz....Mám přítelkyni a když máme orální sex tak jí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest levého stehna

Dobrý den, již měsíc mám nesnesitelné bolesti v levém stehně cca uprostřed přední...

Nevolnost behem spanku

Dobry den, posledni dva tydny se mi tak 2x 3x do tydne dela zle od zaludku asi...

Helikobakter pylori

Chci se zeptat, jestli pomáha vyléčit helicobacter pylori tabletky chios masticha.

Motání hlavy, bolest břicha, průjmy, zvracení


Vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce levé komory

Dobrý den, prosím o vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce...

Trichomoniáza

dobry den, mam dotaz, da se trichomoniaza prenest analnim sexem? nebo pouze...

Glykemický šok

Ráda bych věděla,jak se projevuje a v důsledku čeho vzniká glykemický šok, zda...

Přeleželá ruka

Dobrý den, nechtěně jsem dnes v noci ležela na ruce svému rok a půl starému...

Červený flek na žaludu

Dobrý den. Asi před pěti dny se mi objevil na žaludu červený flek, který nesvědí,...

Červené fleky na obličeji a krku

Dobrý den, zhruba před třemi dny se mi na obličeji objevily takové červené vystouplé...

Natržený křížový kolenní vaz

u syna sportovce MR zjištěn natržený kříž. vaz u kolena.Koleno při běžném pohybu...

Osteochondroza ploténky C 5/6

Moje lékařka nemůže zjistit, proč se mi poslední dobou lehce snižuje tlak, že...

Špatné trávení??

Dobrý den paní doktorko,je mi 16 let a už je to skoro rok co se mi dostavily...

Bulka na lokti

Dobrý den, cca před pár měsíci se mi udělala celkem velká bulka na lokti. Je...

Zánět nosohltanu

Dobry den, jiz treti tyden mam ukrutne bolesti v krku, bez teplot, stery v krku...

Výpary z louhu

Dobrý den, dnes jsem přes odpoledne pracoval s čistícím prostředkem Fredym,...

Zánět močových cest

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi byla nalezena v moči bílkovina 0-1,...

THC v krvi

Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat před týdnem jsem si dal joint trávy a za...

Bílé tečky na kůži

Dobrý den přeji ,obracím se na Vás ohledně kožního problému ... Už druhý týden...

Bolest v oblasti kyčlí


Reklama
Zavřít