Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kolaps, laboratorní výsledky

Praktické lékařství Vladimír 12.10.2021

Dobrý den, včera jsem byl v nemocnici na pohotovosti z důvodu náhlé slabosti a kolapsu. Před kolapsem jsem cítil obrovský hlad.
Odebrali mi krev a po výsledkách mě poslali na další vyšetření. Výsledky krve posílam ve foto.
Další vyšetření byly rtg hrudníku a ct plic. Výsledky obou vyšetření byly vpořádku.

Na výsledku krve je pár hodnot tučně.
S-ggt 0,19
S-glu 5,73
B-mcv 81,1
P-appt 18,2
P-dd 1,31
P-apttr 0,71

Dočetl jsem se že hodnoty s-ggt by měli být 0,14-84.
Hodnota s-glu by měla být 3-5,6.
Hodnota B-mcv 82-94.
Hodnota p-appt pokud jsem četl správně tak 25,9-40s
O hodnotách p-dd a p-apttr jsem se nedočetl nic.

Prosím co výsledky znamenají? Vzorek odebírali v pondělí v 8:30. Naposledy jsem jeď v neděli cca okolo 13:00. Ráno jsem ani moc nepil. Je něco co můžu nějakou životosprávou ovlivnit? Např. cukr? Našel jsem tabulky že zdravý člověk může mít hodnoty 3-5,9 nebo i 3-6. Podle jiných tabulek je to 3-5,6. Znamená to tedy že mám cukrovku se svou hodnotou 5,73? Toho se bojim asi nejvíc z těch výsledků. V poslední době jsem jedl hodně sladké. Může to být tím? Také chodim pravidelně darovat krev. Nenašli by už něco s cukrem už tam při odebírání vzorku?

Posledních pár dni mám hodně fyzické námahy, jak doma tak v práci. Také chodim běhat 6-10km snažím se několikrát v týdnu. Moc jsem i pár dni nejedl. Třeba i 1 jídlo denně. Tím byla lékařkou vlastně vysvětlena i ta slabost.

Děkuji moc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, pane Vladimíre, děkujeme, že se obracíte na naší poradnu.
Ve Vašich výsledcích není žádná významná patologie.
GMT je jaterní enzym, který máte hraničně snížený, což nic neznamená, patologické by bylo, kdyby byl zvýšený.
MCV je střední objem červené krvinky a hodnoty 81,1 jsou nevýznamně hraničně snížené, krevní obraz je ale jinak zcela v pořádku a tato hodnota je nevýznamně snížená, prakticky je v normě. Nebrala bych to jako patologii.
Glukoza -krevní cukr - tuto hodnotu máte také lehce nadhraničně zvýšenou. Krevní cukr může být zvýšený i při stresu, což by odpovídalo Vašim hodnotám. Aby se dalo mluvit o cukrovce či při takové hodnotě spíše o porušené glukózové toleranci, muselo by se jednat o ranní lačnou glykémii a hodnoty by musely být zvýšené opakovaně. Spíše si myslím, že se jednalo o stresové zvýšení krevního cukru. Nechte si cukr změřit nalačno u Vašeho praktického lékaře.
aPTT a P-APPTR (norma je 0,8- 1,2 ) - parametry srážení krve - hodnoty máte lehce snížené. Snížené hodnoty mohou být u trombofilních stavů /zvýšená tendence ke tvorbě sraženin/ - doporučila bych srážlivost krve zkontrolovat praktickým lékařem.
P-DD - jsou D-dimery - zvýšená hodnota D-dimerů může být při trombóze, embolii, ale i zánětu.
Ve vašem dotazu jste uvedl, že jste měl provedené CT plic, předpokládám, že plicní embolie byla tímto vyšetřením vyloučena. Vzhledem k tomu, že jste nejedl, jednalo se u Vás nejspíše o kolaps způsobený tímto (hladem, vyčerpáním) a laboratorní výsledky nejsou nijak významně změněny.

S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Související dotazy

Laboratorní výsledky
Dobrý den, léčím se s revmatickou polymyalgií, a když...
Laboratorní výsledky
Dobrý den, v příloze zasílám výsledky z imunologie....
Laboratorní výsledky
Dobrý den, mám dotaz na moje výsledky krve: Cholesterol...
Posoudit moje laboratorní výsledky
Dobrý den, prosím posoudit moje laboratorní výsledky,...
Laboratórni výsledky a EKG
Dobrý den, v příloze posílám mé laboratórni výsledky...
Laboratorní výsledky
Dobry den. Prosim mam vysledky z odberu a rada bych...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kolaps při zátěži

Dobrý den, řešíme s partnerkou (43 let, 168cm / 65kg) její zdravotní problémy,...

Kolaps u zkoušky

Dobrý den, vážená poradno, ačkoliv jsem sama studentem vysoké školy, tak jiné...

Kolaps u zkoušy

Zdravím, deset let pracuji na vysoké škole a již třikrát jsem byla svědkem,...

Kolaps v MHD

Dobrý den, dnes ráno se mi udělalo v MHD nevolno. Přesněji jsem v autobuse...

Kolaps, asthma

dobrý den, mam takovy problem v sobotu jsem v praci zkolabovala, mravenceni...

Kolaps, bakteriální infekce

Dobrý den, maminka zkolabovala, na. Příjmu CRP 270, leukocity přes 30tis. Sama...

Kolaps, divné stavy

Dobrý den jmenui se Aneta je mi skoro 16 let .Chtěla jsem se zeptat ..Od ledna...

Kolaps, hospitalizace

PROSÍM O RADU. Jsem soudem určen jako opatrovník mé ženy.Ta po kolapsu byla...

Kolaps, hyperventilace a epilepsie

Dobrý den. Jmenuji se Natálie a je mi 14 let. V únoru roku 2017 mi bude 15....

Kolaps, hypotenze, brnění těla, ztuhlost, ztráta síly

Dobry den, omlouvam se, ze pisi bez carek a hacku, pisi z anglicke klavesnice....

Kolaps? tlak?

Dobrý večer, v sobotu na večer se mi stala taková podivná věc, vzhledem k tomu,...

Kolapsní stavy,brnění,ztuhnutí svalů

Dobrý den,nevěděla jsem kam přímo tento problém zařadit, již delší dobu mám...

Kolapsové stavy

Dobrý den, již od dětství trpím kolapsovými stavy. Od 5 do 25 let jsem jich...

Kolapsové stavy

Dobrý den Páni doktoři obracím se na vás, jako na poslední možnost toho co...

Kolapsové stavy

Dobrý den, již několik let se mi stává, že když rychle vstanu, tak na mě...

Kolapsové stavy

dobrý den, mám kamaradku, je ji 18, která trpí kolapsovími stavy. V poslední...

Kolapsové stavy

Dobry den, mam na vas dotaz ohledne opakovaneho kolabovani. Mam nizky tlak,...

Kolapsové stavy

Dobrý den, je mi 19 let a mam problémy s nízkým tlakem. Často se mi stává, že...

Kolapsové stavy

Dobrý den. Mám kolapsové stavy od 14 let. Když jsem omdlela poprvé, tak mě dětská...

Kolapsové stavy

Nízký tlak, před 10 dny se mi udělalo mdlo, tlak v hlavě a následoval pád,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Alkohol a Ibalgin

Dobrý den, včera jsem vypil jedno pivo (500m, 4%) načež jsem si dal ibalgin...

Vystouplý krční obratel.

Dobrý den. Mám silně vystouplé první dva krční obratle.Když se narovnám,nejde...

Ekzém v uchu

Dobrý den, trápí mě vracející se velmi intenzivní svědění v obou uších. Praktická...

Pupínky barvy kůže na líčkách

Dobrý den paní doktorko Dogoši, v minulosti jste mi poradila s pozitivním výsledkem,...

Zánět oka a bolest krku

Dobrý den, ve Středu ráno jsem se probudil s krvavým hnisajícím okem, vzal jsem...

E. Coli v pochvě

Dobrý den, mám už delší dobu problémy s ecoli v pochvě. (Asi rok a půl) Chodím...

Zarudnutí na obličeji.

Dobrý den, asi před půl rokem mi byla zjištěna Snížená fce. štítné žlázy. Bral...

Pupínky a žilka na předkožce

Dobrý den, ze spodní strany předkožky mám nějaké pupínky a na žaludu je něco...

Peyronieho choroba

Dobrý den pane doktore, je mi 39 let, mám penis zahnutý do leva viz. foto, zdá...

Pupínky a zrudnutí penisu po styku

Dobrý den, před dvěma dny jsem měl naposledy pohlavní styk a od té doby mám...

Cirhoza

Dobry den, pani doktorko, jiz rok a pul trpim strachem, fobii z jaterni cirhozy....

Objasnění operační zprávy

ÚpravaDobrý den, pane doktore. Mohl byste mi prosím obecně objasnit pro člověka...

Operační zpráva

Dobrý den, v pátek jsem byl ve Zlíně na artroskopii kolene. V neděli mě pustili,...

Pupínky a zarudnutí penisu

Na predkozce a žaludu, se mi udělali pupínky, svědí a pálí.

Pupínky a zápach

Dobrý den na mém penisu mám malé pupínky, nijak nevadí no nelíbí se mi, nechci...

Clarinase repetabs

Dobrý večer paní doktorko, můj otec byl dnes na vyšetření ORL s uchem. Při předklonu,...

Marihuana (thc) a rizika při jeho konzumaci

Dobrý den, chci se zeptat , jak zhoršuje reálně dýchací ústrojí marihuana (thc)...

Skřípnutý mezižeberní nerv

Dobrý den, prosím o radu ohledně skřípnutého mezižeberního nervu. Asi před...

Bolest zápěstí při zátěži v ohybu

Dobrý den, již delší dobu se mi stává, že při opakované námaze ohnutého zápěstí...

Bolesti na hrudi, slabost

Dobrý den, Je mi 17 let a včera jsem dělal opět trénink na nádechové potápění....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
Představte si prostředí, kde se vždy setkáte s pozorností, kterou očekáváte.
* registrací neměníte svého lékaře.