Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kolísavý tlak

Vnitřní lékařství David 18.1.2018

Dobrý den.
Vždy jsem měl vyšší tlak ze stresu z práce. Ale přišel jsem domů a po hodině tlak 130/80.
Poslední týden mi bylo zle točila se mi hlava a tak celý týden 150/100. Tlak v očích i v hlavě. Stav přetrvává. Lékař mi ihned nasadil léky na tlak Prenessa 4 mg. A udělal krevní testy. Ty jsou v pořádku. Sono ledvin-v pořádku. Na sono srdce čekám. Po lécích jsem malátný točí se mi hlava a dopoledne tlak 150/100 a odpoledne 120/65. Jaké jiné vyšetření bych měl absolvovat? Když se problém objevil ze dne na den, asi není řešení jezte prášky, ale zjistit příčinu problému. Mám 39 let léky užívat nechci.

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Davide, doporučuji především změnit práci na méně stresovou nebo si alespoň vzít delší dovolenou. Tlak 150/100 sice zvýšený je, ale ne natolik, aby Vám měl způsobovat závažnější obtíže (i když u citlivějších jedinců se ani toto nedá vyloučit). Pokud tlak takto kolísá, provedla bych mimo naordinovaná vyšetření ještě 24 hodinové monitorování tlaku. Skutečně není jisté, že užívání léků je ve Vašem případě řešení problému. Vyčkejte na výsledky vyšetření a domluvte se s Vaším praktickým lékařem na dalším postupu. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Davide, chápu, že se Vám ve Vašem věku nechce užívat léky, nicméně pokud máte dlouhodobě vyšší krevní tlak ve stresu a Vaše zaměstnání je stresové, je možné, že se dlouhodobému užívání léků na tlak nevyhnete nezávisle na Vašich nynějších obtížích. K tomu, aby bylo možné rozhodnout, zda léky dlouhodobě potřebujete, je třeba počkat na ultrazvuk srdce (ECHO), kde se ukáže, zda srdce jeví známky přetěžování či nejsou nějaké jiné obtíže. Pak bych doporučovala 24 hodinové měření krevního tlaku a EKG. Až budete mít všechna vyšetření, rozhodnete se s Vaším lékařem, jak dále postupovat.
K Vašim aktuálním obtížím - příčin točení hlavy a toho, že je člověku zle, může být víc, nemusí to být dáno jen zvýšeným tlakem, byť možné to je. Váš lékař Vám jistě lék Prenessa nepředepsal jen tak bez jakéhokoliv vyšetření, když píšete, že jste již měl krevní testy a sono ledvin, určitě ostatní možné příčiny zvažoval. Pokud se ale stále necítíte lépe, sdělte to svému lékaři. Mohlo se stát, že zvýšení tlaku u Vás bylo druhotné k nějakému jinému problému, například k infekci, blokádě krční páteře atd.. Nevím, jaké krevní testy Vám Váš lékař udělal, tak mohu obtížně doporučit, co by se mělo ještě vyšetřit. Prosím, optejte se, jaké testy máte hotové. Bylo by dobré základní vyšetření krevního obrazu, zánětlivých ukazatelů, jaterních testů, glykemie, cholesterolu a triglyceridů, kyseliny močové, ukazatele funkce ledvin, případně další jako testy na štítnou žlázu. Podle výsledků byste byl pak léčen eventuálně by Vás lékař poslal ke specialistům, jako například na neurologii k vyšetření kreční páteře nebo na ORL k vyšetření rovnovážného systému. O léčbě, rehabilitaci či dalších vyšetření by se potom rozhodlo podle výsledků.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Kolísavý tlak
Přeji dobrý den. Je mi 70 let a neberu zatím žádné...
Kolísavý tlak
Dobrý den, chci se zeptat na krevní tlak. Je mi 65...
Kolísavý tlak
Dobrý den, je mi 45 let, mám kolísavý tlak, ráno úplně...
Kolísavý tlak
Dobrý den. Už delší dobu mám kolísavý tlak, ráno mám...
Kolísavý krevní tlak
Dobry den. Chtel bych poprosit o radu. Moje pritelkyne...
Hormonální léčba vysoká krevní tlak
Dobrý den, hodně se liší informace. HA už jste psala,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kolísavý krevní tlak

Dobrý den,mám problém s kolísavým tlakem.Léčím se s hypertenzí ,beru tři druhy...

Kolísavý krevní tlak

dobrý den, zajímá mě zda je normální kolísavý krevní tlak , kdy při meření mám...

Kolísavý krevní tlak

Dobrý den. Skoro dva roky se lečím na vysoký krevní tlak který byl 167/98 v...

Kolísavý krevní tlak u babičky

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem, pro svou babičk (vyplněny její údaje)....

Kolísavý krevní tlak, nebo nepřesný tlakoměr na zápěstí?

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi byla zjištěná nově zachycená hypertenze...

Kolísavý tep, bušení srdce

Dobrý den,již více než měsíc trpím bušením srdce,kolísavým tlakem a rychlým...

Kolísavý tinnitus

Dobrý den, v dubnu 2014 mě zničeho nic začalo pískat v levém uchu (14-16khz)...

Kolísavý TK a závratě

Dobrý den, v poslendí době se mi častěji stává, že se mě točí hlava. Je...

Kolísavý tlak

Dobrý den, ráda bych se zeptala, beru Telmisartan milan půlku 80mg na snížení...

Kolísavý tlak

Dobrý den, chci se zeptat na krevní tlak. Je mi 65 let a mám dopoledne tlak...

Kolisavý tlak

Dobrý večer,je mi 25 let, jsem sportovec a již už jsem Vám tady jednou psal...

Kolísavý tlak

Dobrý den, jsem již měsíc na neschopence, často mívám zvýšený tlak i 150/100,...

Kolísavý tlak

Dobrý den, je mi 45 let, mám kolísavý tlak, ráno úplně ukázkový a odpoledne...

Kolísavý tlak

Přeji dobrý den. Je mi 70 let a neberu zatím žádné léky. Zatím jsem odstranil...

Kolísavý tlak

Dobrý den. Už delší dobu mám kolísavý tlak, ráno mám nižší 102/78 a večer 135/100. Ale...

Kolísavý tlak, tep,arytmie

Mám delší dobu kosílavý tep- v klidu od 45-90.Stejně tak tlak od 95-70, po 140-90....

Kolitida

Dobrý den , mám 3 roky ulcerozní kolitidu . Beru pentasa tabletky + čípky ....

Kolitida

Dobrý den, mám doraz před 3 lety mi byla diagnostikována lymfocytarní kolitida....

Kolitida nebo tračník

Dobrý večer, již více jak tři roky mám problémy se střevama. Mívám silné bolesti...

Kolitida?

Dobrý den, v měsíci září a říjen jsem brala 2 x ATB a zdruba tak za 14 dni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na levé straně žeber

Dobrý den, paní doktorko mám již týden píchavé bolesti pod levou rukou v oblasti...

Znaménko na penisu

Zhruba před 2 měsíci se mi na žaludu udělalo malé černé znaménko (asi?) - je...

Na penise ,konkrétne na zaludi, mám taký červený fľak, niečo ako suchsiu kožu

Dobrý deň, ak sa spytam niečo ,čo tu už bolo tak sa dopredu ospravedlnujem....

Bolest varlat a třísel při vzrušení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně přítele. Dokáže se milovat...

Časté slzení oka

Dobrý den, včera mi opět začalo slzet oko, do večera začal být kanálek bolestivý....

Kýchání v těhotenství

Dobrý den, vždy když jsem těhotná, každý den - hlavně po ránu při prázdném žaludku...

Hemoroidy

Dobrý den, asi 3 týdny po porodu při vykonání velké potřeby mi vylezl konečník....

Škrábance na kůži

Dobrý den, mám asi trochu netradiční problém. Už čtvrt roku se mi objevují...

Křeče do břicha př kýchnutí

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem za mého manžela. Stěžuje...

Zastavení silného krvácení při menstruaci

Dobrý den, vážený pane doktore, minulý měsíc mi můj gynekolog zavedl nitroděložní...

Přetrvávající rýma a ucpaný nos

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,už nějakou dobu mám rýmu ale nejde mi vysmrkat,asi...

Kašovitá a častá stolice

Dobrý den, dopředu se omlouvám za tak dlouhý text, ale již několik týdnů mě...

Přibírání na váze, otok končetin

vse me boli,otykaji a krece v nohach nejvice od kontniku a nartu do holene,lytka,svedi...

Růst zoubků a rýma

Dobrý den, mému osmiměsíčnímu synovi rostou zoubky (přední nahoře) a má...

Otok v obličeji a zánět zubu

Dobrý den, už od května (7 měsíců) mám problém s otokem pravého okolí oka,...

Penis se nemůže vejít do pochvy

Dobrý den, jsem s přítelem už delší dobu a rozhodli jsme se, že chceme sex....

Odstranění dělohy, mám si nechat odstranit i vaječníky?

Jsem objednaná do nemocnice na odstranění dělohy a vaječníků. V prosinci 2017...

Naražená pata


Červené fleky na obličeji a krku

Dobrý den, zhruba před třemi dny se mi na obličeji objevily takové červené vystouplé...

Úzkost a bolesti

Dobrý den,je mi 40 let,jsem měsíc po implantaci kardiostimuláru,kvůli pomalému...

Reklama