Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kopřivka + GER

Vnitřní lékařství Tomáš 12.3.2021

Dobrý den,
manželku začalo trápit svědění pokožky. Svědění se projevuje po celém těle. Vizuálně ale toho moc není vidět (např. pupínky jako při popálení kopřivou). Občas se objeví po poškrábání, občas ne. Občas se také na pokožce objeví něco jako žahavá rána, jako kdyby bylo místo popálené. Svědění se v poslední době spíše proměňuje v pálení. Po vyšetření u kožního jí byla diagnostikována kopřivka a byly předepsány léky Xados (tabletka ráno a večer) a v případě velkého svědění na noc vyměnit za Atarax.
Léky Xados manželce zabíraly, nicméně jí před týdnem začaly trápit potíže s intenzivní bolestí na hrudníku, pálením žáhy, chrapotem, zhoršenou schopností polykat.. V minulosti jí prý občas na hrudníku zabolelo, případně jí pálila žáha, ale nikdy takto dohromady a tak intenzivně. U obvodního lékaře jí bylo řečeno, že se jedná o refluxní chorobu jícnu. Nasadili jsme proto přísnou dietu, spí na naklopené poloze, užívá léků Helicid a Gaviscon. Helicid bere 40g ráno a večer. Léky na svědění pokožky jsme pro jistotu také vysadili, ačkoliv lékař říká, že by to nemělo mít spojitost. Obvodní lékař po pominutí nejzávažnějších problémů potom chce zmenšit dávku Helicidu 40g jen na večer.
Do toho všeho jí sporadicky vždy bolí jedna končetina - např. dnes je to pravá ruka. Bolest vede od ramene až po konečky prstů. Včera se jednalo o levou ruku a před 4 dny to byla levá noha.
Vyšetření krve, EKG a rentgenu plic bylo v pořádku. Nyní je v plánu navštívit vyšetření sono. Chtěl bych s ní také zavítat na neurologii a k fyzioterapeutovi.

Ačkoliv bylo v poslední době svědění lepší, pravděpodobně i kvůli vysazení Xadosu se předevčírem poměrně silně vrátilo a těžce se jí kvůli tomu i spí.

Chtěl bych se proto zeptat, zdali je možné skutečně kombinovat léky Xados, popř. Atarax společně s Helicidem. Rád bych slyšel názor i dalších lékařů. Bohužel v aktuální chvíli jsou léky to jediné, co zabírá. Vůbec se mi to nelíbí a nechci, aby do sebe prala tolik léčiv, ale jinak to zatím nejde.

Moc vám děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, léky proti alergii včetně kopřivky (Xados) a léky na uklidnění, které působí i na svědění (Atarax) lze s Helicidem (tlumí sekreci kyselých žaludečních šťáv, a tím nepřímo umožňuje hojení zánětu na sliznicích jícnu a žaludku) bez obav užívat.
Co se týká původu obtíží, jak kopřivka, tak pálení žáhy či bolest končetiny/dráždění nervů pro danou končetinu v oblasti páteře apod. jsou vlastně primárně příznaky, mohou spolu souviset, a také nemusejí. Pokud se obtíže nelepší nebo horší, bylo by dobré, kdyby Vaši paní vyšetřil další lékař - kožní nebo infektolog nebo internista, aby posoudili možnou spojitost problémů na kůži obepínající tělo a na sliznici jícnu.
V současné době je nutno myslet i na to, že takové obtíže mohou být i projevem infekce COVID, i když nejsou zrovna typické.
Pozn. DIagnóza gastroezofageálního refluxu je nyní vyslovená na základě klinických příznaků, zda skutečně nedomyká jícnový svěrač, a jaký je nález na sliznici jícnu a žaludku, dokáže ozřejmit gastroskopie, kterou zatím Váš lékař neindikoval a zřejmě se zařídí dle vývoje obtíží, což je běžný postup. Stejně tak má možná Váš lékař v plánu dle vývoje stavu kůže a celkových projevů výše uvedená vyšetření doplnit. Informujte ho, prosím, o vývoji stavu Vaší paní.
Předám Váš dotaz k vyjádření ještě kolegovi specialistovi a přeji brzké uzdravení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den, pane Tomáši,

děkuji za Vaši důvěru s potíží Vaší manželky.
Takto na dálku, bez znalosti výsledků je obtížné se relevantně vyjádřit - potíže však spolu mohou souviset - v literatuře se objevila v r.2018 studie popisující přítomnost kopřivky a gastroezofegálního refluxu u řady pacientů, u těchto pacientú bývají mírně zvýšené hladiny imunoglobulinů typu E (protilátek vyšších při alergiích) a eozinofilů (podtyp bílých krvinek, také vyšší při alergiích), příčina není jasné, zvažuje se souvislost s možnou potravinovou alegií, ale příčina známá není...U těchto případů se postupuje tak, že se léčí oba problémy - antihistaminiky proti svědění (Xados) a léky proti refluxu, léky proti alergii by určitě reflux neměly zhoršovat.
Takže bych brala dále jak léky proti svědění, tak proti pálení žáhy.

Pokud nedojde k zlepšení/vymizení pálení žáhy během 3 týdnů a nebo by se potíže horšily, je určitě vhodné doplnit gastroskopii.
Z dalších vyšetření by bylo vhodné doplnit návštěvu u alergologa.
Potíže s končetinami jsou poměrně netypické, důležitý je charakter bolesti, co ji vyvolává, co vede k jejímu ustoupení. určitě souhlasím s neurologickým vyšetřením a případnou fyzioterapií.

Přeji brzké zlepšení potíží, MH

Související dotazy

Kopřivka
Dobrý den, synovi (3,5roku) před cca 1,5rokem spadl...
Alergická kopřivka
Dobrý den, včera se mi na ruznych castech tela objevila...
Kopřivka
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,začali se mi dělat...
Kopřivka
Dobrý den,před půl rokem mi zjistili alergii na kravské...
Kopřivka
Dobry den, jiz od rijna me trapi vyrazky (po 4mesicnim...
Kopřivka
Dobrý deň , nieje to prvý krát ale opuchaju mi ruky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kopřivka

Dobrý den, před cca 40 dny jsem začal brát na léčbu Crohnovy choroby kortikoidy,...

Kopřivka

DOBRÝ DEN,CHCI SE ZEPTAT ,NEVÍM JESTLI MÁM ALERGII NA NĚJAKÉ POTRAVINY,ATAK...

Kopřivka

Po doporučení jsem byl u kožního lékaře. Že mám kopřivku jsem věděl již dříve....

Kopřivka

Dobrý den,má dcera/20roků/se od prosince loňského roku léčí na výskyt kopřivky...

Kopřivka

Dobrý deň, chcel by som sa Vás spýtať ohľadom vyrážky/krupice/kopriva (ako tomu...

Kopřivka

Dobrý den,před půl rokem mi zjistili alergii na kravské mléko a částečně vaječný...

Kopřivka

Dobrý deň, v pondelí večer som si vzala Mastodynon a v noci som mala alergickú...

Kopřivka

Dobrý den, mám podezření, že mám atopický ekzém. Přikládám fotografie. Rád...

Kopřivka ??

Dobry den, synovi (18mesicu) se na nozickach objevily cervene flicky. Myslela...

Kopřivka (chlad, pot, prach, celiakie?)

Dobrý den. Trápí mě více problémů najednou. Při přechodu z chlastu do tepla...

Kopřivka a angioedém

Opakující natékání obličeje a vyrážka po celém těle občas omdlévání. Problémy...

Kopřivka a darování krve

Dobrý den, mám následující dotaz. Před nedávnem jsem měl problémy se svěděním...

Kopřivka a léčba prednisonem

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Před dvěma měsíci jsem se osypala...

Kopřivka a zvýšené IgE

Dobrý den dlouhodobě trpím kopřivkou. Při imunologickém vyšetření byly zjištěny...

Kopřivka nebo alergie?

Dobrý den, Trápí mě už půl roku nesnesitelný svědění kůže. Většinou začne na...

Kopřivka nejasné příčiny

Dobrý den, již 2 roky se mi po celém těle objevuje vyrazka, vypadá to jako koprivka....

Kopřivka nejasné příčiny

Dobrý den. Již 2 měsíce se mi objevují po těle červené skvrny s pupínky které...

Kopřivka po antibiotiku Amoksiklav

Dobrý den, užívala jsem antibiotikum Amoksiklav 1g. Předtím jsem penicin nikdy...

Kopřivka u dítěte

Dobrý den, syn, 18 měsíců, dnes po probuzení měl po těle fleky, foto v příloze....

Kopřivka u kojence

Dobrý den, dva dny máme opakovaně takovéto flíčky na kůži, máme to převážně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy s ejakulací

Dobrý den, delší dobu mě trápí problémy s ejakulací, která prostě nepřichází...

Bolest zápěstí

Dobry den, jiz asi 3 mesice me zlobi prave zapesti. Nevim, jak problem slovy...

Vřídek (výstupek)na tvrdém patře

Dobrý den, mám dotaz ohledně výskytu tvrdého hrbolku na horním patře. Jedná...

Norethisteron

Dobrý den, už asi 5 dní úžívám norethisteron zentiva a budu ho brát ještě...

Doba detekce THC ze slin


Píchaní u srdce

Dobré odpoledne dne 29.8.2008 okolo 7:20 až 9:20 mě srašně píchalo na levé straně...

Svalová dysbalance a brnění prstů

Dobrý den, od poloviny ledna 2021 mě trápí tepání plosek nohou, občas s...

Suchý kašel

Dobrý den.Prosim o radu.Mám astma.Nyní asi 14 dní suchý neproduktivní kašel.Ventolin...

Chronická trigonitida a stresová inkontinence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou možnosti léčby této diagnózy: UCS:...

Borelioza

Dobrý den. V roce 2010 asi od května jsem pociťovala velkou únavu. Pak se k...

Vyriznuti bradavic

Dobry den neustale se mi delaji bradavice.na dusik uz jsem chodila a stale se...

Krvavé fleky na prstech nohou

Dobrý den, nevíte co můžou být tyto krvavé fleky na prstech nohou?Mám to asi...

Hnědý výtok po menstruaci


NAtržená uzdička


Nedostavení se menstruace při antikoncepci

Dobrý den, je mi skoro 19 let a už tak 3 roky beru hormonální antikoncepci,...

Náhlá těžkost v rukou s pocitem dušnosti

Dobrý den pane doktore, jsem v 8.měsíci těhotenství a vrátily se mi zažívací...

Píchání u srdce

Dobrý den.Mému příteli je 22 let a čas od času ho píchá u srdce.Například při...

Zduření v krku

Dobrý den, dnes jsem si v krku našla zvlastni červený nepravidelný útvar - viz...

Dřívější menstruace při antikoncepci


Problémy s břichem

Dobrý den. Je mi 22 let a již několik měsíců (cca od února, tedy 4 měsíce)...

Reklama