Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kouření a nemoci plic

Plíce, dýchání Barbora 14.8.2019

Dobrý den, včera jsem byla plicním vyšetření. Rentgen byl v podstatě v pořádku, ale mám známky hyperinflace. Chci se zeptat, když přestanu kouřit, zastaví se to? Paní doktorka mi řekla, že mám přijít za rok na kontrolu, nenapsala žádné léky, jen kdybych měla potíže, tak ventolin. Ve zprávě se píše "lehká obstrukce na periferii DC, lehce snížená VC při normální hodnotě TLC, známky incip. hyperinflace, difuzní kapacita plic lehce snížená. Jinak vše v pořádku. Paní doktorka říkala, že mám včasné varování. Takže mám několik otázek... Mám agorafobii a od včerejšího vyšetření mi přijde že mě bolí víc na hrudníku a trochu pokašlávám - může to být po tom vyšetření nebo je to jen v hlavě. Druhá asi blbá otázka, jestli vadí i elektronické cigarety a třetí - vzhledem k mé fobii s panickou poruchou myslím teď jen na to, jestli to ovlivní délku života (případně jak moc), mám velký strach.

Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Barboro,

k Vaší první otázce - vzhledem k tomu, že jste čerstvě podstoupila plicní vyšetření s nějakým výsledkem a hned na to pociťujete tyto obtíže, jedná se s největší pravděpodobností o psychosomatiku (tzn., že je to v hlavě).
Elektronická cigareta má oproti "normální" cigaretě výhodu v tom, že zde nedochází ke spalování tabáku a tedy nevdechujete několik tisíc karcinogenů. Vnímám jí, jako určitý mezistupeň při abstinenci od kouření. Na druhou stranu ale existuje spousta dalších možností substituční terapie (žvýkačky, náplasti atd.). Pokud máte zájem, určitě navštivte stránky: stop-kouření.cz, kde jsou podrobnější informace.
Jestli však budete i nadále pokračovat v kouření a stávajícím způsobu života, Vaši délku života to s největší pravděpodobností zkrátí, ale hlavně výrazně znekvalitní (častější záněty plic, chronická obstrukční plicní nemoc, nádorové onemocnění atd.)!
Přeji mnoho sil při odvykání, s pozdravem J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Barboro, souhlasím s panem doktorem. Neuvažujte nad tím, jak změnit své kouření za "zdravější", ale pokuste se přestat, zvláště když se bojíte o své zdraví. Elektornická cigareta sice neobsahuje takové množství škodlivin jako dehet a další spaliny, ale zdravé to není a zhoršené plicní nálezy Vám to nevylepší každopádně. Existují poradny pro odvykání kouření. Je to sice práce, ale výsledek stojí za to, budete zdravější, bude se Vám lépe dýchat a i pro Vaše okolí a případnou rodinu to bude zdravější. Plicní nález by se měl po vynechání kouření zlepšit. K tomu bych doporučovala pravidlenou lehkou sportovní aktivitu s dechovými cvičeními jako je například jóga, na plicní funkce někomu hezky pomáhá pobyt u moře či solné jeskyně. Stran obav o zdraví a psychickou reakci na výslekdy vyšetření - pokud víte, že je to Váš problém a máte takové rekace běžně, můžete vyzkoušet psychoterapeutické postupy. Přeji Vám, abyse váš stav brzy vylepšil. S pozdravem MUDr. Sońa Boušková

Související dotazy

Škodlivý účinek kouření
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to doopravdy...
Po jaký době mohu po kouření trávy jet autem?
Dobrý den. Zajímá mě, po jaký době mohu po kouření...
Kouření
Dobrý den, byla mi zjištěna leidenská mutace heterozigotní...
Kouření
Dobrý den. Mám dotaz ohledně mého těla po kouření....
Rakovina plic u exkuřáka
Dobrý den. Kouřil jsem asi dva roky. Nyní již skoro...
Do plic a krku to studí a hrozne štípe do plic
Dobry den prosim vas o radu,, ted jak jsou ty krute...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kouření

Dobrý den,poraďte mi prosím, jak mám přesvědčit manžela, aby přestal nebo alespoň...

Kouření

Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat kamarádka začala kouřit prý ze stresu předtím...

Kouření

Dobrý den, jmenuji se Denisa je mi 22let pred pul rokem mi byla zjištena tromboza...

Kouření

Dobrý den. Mám dotaz ohledně mého těla po kouření. Je mi 17 let, asi půl roku...

Kouření

Dobrý den pane doktore. Snažím se přestat kouřit (kouřila jsem 7 - 10 cigaret...

Kouření - po operaci slepého střeva

Dobrý den ležím v nemocnici měl sem těžký zánět slepého střeva a chci se zeptat...

Kouření a allkohol v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat... zjistila jsem, že jsem těhotná. Vzhledem...

Kouření a bolest břicha

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat jestli kuřákům může také způsobovat bolesti...

Kouření a hormonální antikoncepce

Plánuji začít brát antikoncepci Minerva, jsem ale občasný kuřák (tzn. 2 max....

Kouření a malé děti

Hezký den, ráda bych se zeptala na vliv nepřímého kouření, tzv. kouření z...

Kouření a otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho před plánovaným těhotenstvím je...

Kouření a plodnost.

dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak alkohol a kouření tak 40 cigaret denně...

Kouření a poškození plic

Dobrý den, jsem kuřačka chtěla jsem se zeptat kouřím nepravidelně kouřím cigarety...

Kouření a slinivka

Dobrý den, pane Doktore. Moc Vám děkuji za odpověď a samozřejmě ji budu respektovat....

Kouření a sport

Dobrý den, kouřil jsem asi tři roky od 7 třídy do teď a přestal jsem. Moc jsem...

Kouření a stolice

Dobrý den, Chtěla bych se prosím zeptat jsem kuřačka když jsem začínala kouřit...

Kouření a těhotenství

Dobrý den. Jsem již několik let kuřačka a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná....

Kouření a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když 6 let kouřim cigarety a byla bych těhotná...

Kouření a vykašlávání hlenů

Dobrý den, dlouho trpím zahleněním, už asi přes půl roku, je mi 20 let a do...

Kouření a vyléčení cév a plic

Dobry den daji se vylečit plíce a cévy kuřáka.Alespon částečně a co na to všechno...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní vyrážka

Dobrý den mam dotaz mam znizenou funkci stitní zlazy beru Letrox 100jednu denne...

Asi tak měsíc vidím v pravém oku tvar v podobě polibku s ocáskem v jeho koutku

Dobrý den, dovolím si požádat o radu a názor. Asi tak měsíc vidím v pravém oku...

Výrůstky na bederní páteři

Dobrý den.Mám na bederní páteři výrůstky.Zpočátku mi lékařka dávala léky,teď...

Bolest hlavy - migréna?

Dobrý den, již delší čas mám silné bolesti hlavy v oblasti spánků. Vždy mě bolí...

Kameny patrových mandlí

Dobrý den, zhruba před 3 měsíci jsem jedl pizzu, která mi zaskočila poměrně...

Častá slabost, nevolnost s pocitem na zvracení...

Dobrý den, obracím se na Vás s problémem, který mám už asi 5 měsíců. Už od...

Alergie na mesocain

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možná alergie na mesokain cca po 14 dnech...

Hluboké říznutí do prstu

dobrý den před 2 dny jsem si nožem dost nešikovně vyřízla kus bříška na prstu....

Trávicí potíže

Dobrý den, je mi 26 let (53 kg), před půl rokem mi na sonu našli 2 žlučníkové...

Skelná vata

Dobrý den, asi hodinu jsem pracoval se skelnou vatou bez respirátoru, měl bych...

Bílé pupínky na okraji žaludu

Dobrý den, Už delší dobu mi hlavou běží jedna otázka, na kterou bych se chtěl...

Velice silne páleni konecniku


Bolest žaludku a průjem

Dobry den casto me boli žaludek a mam k tomu tak prujem

Clexane

Dobrý den, mám po artroskopii kolene a musím si každý den pichat injekce na...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, vyšetření na endokrinologii mi byl zjištěn autoimunitní zánět štítné...

Bolest v uchu


Přenos streptokoka


Pupínky kůže varlat a penisu


Zažívací potíže

Dobrý den Obracím se na vás s problémem, který už mě trápí rok. Začalo to pálením...

Velký bílý pupínek na penisu

Dobrý den, na žaludu mám už asi 3 roky velký bílý pupínek a stále nevím co to...

Reklama
Zavřít