Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Krev na stolici, hemoroidy

M. 17.7.2018

Dobrý den,
v neděli se mi stalo, že po vykonání potřeby jsem na stolici uviděl malý pruh červené krve a taky se na stolici nacházel krvavý hlen. Další den jsem byl u lékaře-chirurga, který má PODEZŘENÍ na hemoroidy (žádné vyšetření kromě vyšetření per rectum prstem nedělal) - předepsal mi čípky (Faktu) a Detralex. Od té doby ale jsem poněkud nervózní, že by to mohlo být něco závažného. Den, dva před tím, než jsem nalezl krev na stolici, jsem měl stolici tužší, ale nebyl problém s vyprazdňováním. Včera jsem byl na velké a moc to nešlo a objevil se mi v kouskách stolice, co ze mě vyšly, zase hlen, ale už bez krve (viz foto). Já mám nyní strach, že se jedná o příznaky rakoviny tlustého střeva či konečníku... bojím se, že jak jsem nyní nebyl na velké, že se začne střídat průjem a zácpa (což prý je typický příznak dle internetu) a přijdou další příznaky, jako třeba hubnutí (vážím se každý den a v sobotu ráno jsem měl 85 kg a v neděli ráno jen 84 kg...).
Chystám se zajít k proktologovi, ale až příští týden, jelikož má dovolenou, který naštěstí bere i bez objednání, když si člověk počká. Bojím se ale, že odhalí něco závažného a že už bude pozdě na to to léčit. Mám kvůli tomu zkažené celé prázdniny, na které jsem se velmi těšil. Už jsem zoufalý, je mi do breku.

1. Myslíte si, že by to mohl být kolorektální karcinom? Mam z toho strach. Beru antidepresiva na moji úzkostnou poruchu a kancerofobii. A prosím, co si myslíte o té fotce, kterou přikládám?

2. Mohlo by výše uvedené hubnutí s tím souviset?

3. Už je to druhý den, co jsem nebyl na velké a poslední dny jsem měl tužší a objemnější stolici... nemůže to značit kolorektál. karcinom? Bojím se, aby se u mě nestřídal průjem a zácpa...

4. Beru výše zmíněné léky od neděle a přijde mi, že ještě nezabraly... za jak dlouho by měly?

Děkuji za případnou odpověď na všechny otázky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, v první řadě musím napsat, že dotaz dorazil bohužel bez fotografie.
Podle popisu potíží si myslím, že půjde spíše o hemoroidy. Rakovina se v takto mladém věku téměř nevyskytuje. Navíc jste byl vyšetřen lékařem a ten by v případě podezření na vážnější chorobu doporučila další dovyšetření (koloskopii). Myslím, že jste opět ve velkém stresu, protože se obáváte vážné choroby a to Váš stav zhoršuje (i psychika může způsobit střídání zácpy, průjmu). Hubnutí bych viděla spíše v souvislosti s psychickými potížemi (při psychických onemocněních se hubnutí vyskytuje často). Pokud máte na mysli, že v sobotu jste vážil 85 kg a v neděli 84 kg, pak to není významný rozdíl (obecně se může hmotnost člověka během dne lišit i až o 2kg - závisí to na tom, zda jste vyprázdněn, zda je vyprázdněn močový měchýř, dále na tom, kolik jste toho snědl, vypil...atd.).
To, že jste nebyl dva dny na stolici může být také ovlivněno psychikou (bojíte se tuhé stolice..). Jinak vyprazdňování 1x za 3 dny i 3x v jednom dni je považováno za normu. Pokud se bude střídat průjem / zácpa, opět to bude spíše příznak psychiky než nádoru (může se vyskytovat např. u dráždivého tračníku).
Detralex je lék na zlepšení funkce cév, používá se jako podpůrná terapie při krvácejících hemoroidech. Krvácení z hemoroidů může trvat různě dlouhou dobu (několik dní, i týdnů- závisí to na více okolnostech, na pokročilosti onemocnění hemoroidy, na stavu cév, na "tuhosti" stolice, pokud člověk sedí na toaletě dlouho, pak se krvácení objeví s větší pravděpodobností). Obvykle toto krvácení ustává během několika dnů. Sliznice na toto mohou reagovat i tvorbou hlenu. Postupně by vše mělo odeznívat během několika dní (pokud bude ovšem stolice tuhá, je větší pravděpodobnost opakování problému). Mast by měla pomoci od bolesti, měla by také pomáhat omezovat krvácení.
Nyní bych doporučila zejm. pracovat s psychikou. Pokud Vám léky na psychické potíže (kancerofobie, úzkostná porucha) nezabírají, popř. efekt není dostatečný, pak opět navštivte specialistu - psychiatra a potíže mu sdělte. Také bych doporučila se radovat z prázdnin, najít si nějaké koníčky, jít ven, do přírody, setkávat se s přáteli apod. (ale Vašeho zájmu).
K proktologovi na kontrolu jděte, zejm. abyste byl klidnější.
Přeji brzké vyřešení problémů a hezké prožití prázdnin. S pozdravem BB.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Hemoroidy?
Dobrý den, mám starost o svého partnera. Přibližně...
Hemoroidy
Dobrý den, je mi 19 let netrpím nadvahou mam 48kg pri...
Krev po stolici
Dobrý den, mám otázku na krev po stolici. Již třikrát...
Krev po stolici
Dobry den, mam prosbu dnes rano jsem se vzbudil s silenou...
Hemoroidy
Dobrý den, je mi hrozne. Zhruba pred pul rokem jsem...
Hemoroidy?
Dobrý den, před pár dny jsem si nahmatala útvar v pochvě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Krev na stolici

Dobrý den, už přes rok mě trápí krev na stolici v malém množství,vždy je jen...

Krev na stolici

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně opakovanému výskytu čerstvé krve...

Krev na stolici

Dobrý den, je mi 45 let a před 2mi lety jsem měla problém s krví na stolici....

Krev na stolici

Dobry den jiz dva roky zpatky se mi objevila krev na stolici nekdy mene nekdy...

Krev na stolici

Dobry den, pri stolici mivam krev na toaletnim papire, jasne cervenou, jsem...

Krev na stolici

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat je mi 19 a po vykonání stolice se mi ukáže...

Krev na stolici

Dobrý den, mám dceru 6 let, několikrát se nám už stalo, že po vyprázdnění měla...

Krev na stolici u dítěte, 2 roky

Dobrý den pane doktore, mého 2-letého syna, kterému se od září nepravidelně...

Krev na stolici- hemoroidy


Krev na stolici, hemoroidy


Krev na toal. papíře po stolici

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, je mi 23 let a již delší dobu (několik...

Krev na toal.papíře, těhotenství

Dobrý den, už asi dva roky vždy po stolici mám trochu krve na toal.papíru při...

Krev na toalet.papiru

DObry den chci se zeptat mám občas takovy problem ze kdyz jdu na velkou casteji...

Krev na toaletnim papire

Zdravim, mam takovy doufam ze mensi problem. Muze to byt tak rok kdy sem tam...

Krev na toaletnim papire

Dobrý den, je mi 22 let a poslední dobou mě trápí obtížné vyprazdňování. Cítím...

Krev na toaletním papíru

Dobrý den. Jsem nyní ve 24. týdnu těhotenství a již od začátku těhotenství mám...

Krev na toaletním papíru

Dobrý den, touto cestou jsem se chtěl zeptat, nepravidelně, klidně jednou za...

Krev na toaletním papiru,bolest

Dobrý den, jednou tak za půl roku mne začne štípat a pálit kousek od konečníku...

Krev na toaletním papíře

Dobrý den minuly rok jsem měla mimodelozni těhotenství .. Neměla jsem žádnou...

Krev na toaletním papíře

Dobrý den, asi před týdnem a půl mě bolel žaludek. Rozbory krve byly v pořádku,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy se střevy (velký stres)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat .....mám skoro denně problémy s bolestmi střev...

Rh pozitivní matka

Dobrý den, učím na lékařské fakultě genetiku, tudíž o inkompatibilitě Rh negativní...

Antibiotika - sauna

Krásný den, chtěla bych se zeptat zdali s antibiotiky Duomox smím chodit do...

Riziko anafylaxe, antihistaminika a antidepresiva


Těhotenství

Dobrý den. Mám dotaz ohledně otěhotnění. S manželem jsme se 1.5 roku pokoušeli...

Antibiotika - nefunguji??

Dobrý den, v sobotu mě začalo bolet v krku. Začala jsem se léčit sama, užívala...

Riziko anafylaxe-doplnění


Rh negativní matka a Rh pozitivní otec

Dobrý den, mám dotaz - má krevní skupinu AB negativní a partner O pozitivní....

Bolest varlete

Dobrý den, mám dlouhodobě nepříjemný pocit v oblasti pravého varlete a třísla....

Rh negativní v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20 tt a ráda bych znala Váš názor. Mám Rh negativní a můj...

Riziko

Dobry den, rad bych Vas poprosil o zodpovezeni nekolika otazek. Bohuzel jsem...

Antibiotika - brát nebo nebrat?

Dobrý den! Mám prosím následující dotaz. Již od podzimu mě trápí pravidelné,...

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Nikdy jsem antikoncepci nebrala a teď ji mám...

Antibiotika - alkohol

Dobrý den, chci se zeptat, ode dneška 14.10. jsem začala brát antibiotika Nitrofurantoin...

Aplikace injekce heparinu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko, když se píchne injekce heparinu...

RH negativní - protilátky

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli je při potratu v 8.tt...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat je-li možné když jsem teď dobrala platíčko...

Protilátky u Rh negativní matky.


Antikoncepce

Dobrý den mela bych dotaz ohledně antikoncepce. Před rokem jsem začala brát...

Riziko

Dobry den, existuje nejake riziko, pri tzv. prstovani vaginy,aby sa na muza...

Zavřít reklamu