Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kyčle kojenců

Dětské nemoci Monika 2.8.2019

Dobrý den, dcera musí nosit abdukční peřinku pro nález na kyčlích 2c. Musí ji nosit nepřetržitě. Má necelé 2 měsíce. Nezeptala jsem se však, jak s dcerkou správně manipulovat, když má peřinku na sobě. Je možné ji často nosit nebo je lepší, když co nejvíc leží na zádech? Manipulace s peřinkou je dost náročná, mám strach, abych dceři víc neublížila. Nerada bych vytvářela během chování na nohy špatný tlak a mařila tak účinky abdukční peřinky. Nebo na to chování miminka nemá vliv a stačí, že má nožičky od sebe? Je těžké malou nenosit, když ji něco trápí. Ono těch poloh v té peřince nejde moc. Je v nich hrozně zkroucená..Ale může ji uškodit chování na ,,tygra,,? (Viz foto) Nebo pokud si ji položim břichem na svůj hrudník? Také slýchám rozporuplné názory na autosedačku. Někdo tvrdí, že peřinku je nutné mít i v ní a proto autosedačku různě vycpává. Přijde mi to však nebezpečnē, když v ní ditě nebude správně usazené. Opravdu vadí, pokud peřinku během jízdy mít nebude? Doporučuje se nějakē cvičení, abychom nápravě kyčlí co nejvíce pomohly? Náš ortoped nám žádné nedoporučil. A máte zkušenosti s abdukčními kalhotami Marrwell? Je dobré je mít na střídání s peřinkou? Dokážou ji plnohodnotně nahradit ? (Napr.pokud peřinku zašpiníme, než uschne apod.). Děkuji za odpověď

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, jak správně píšete, nejdůležitější je zachovávat ty polohy s "nožičkami od sebe", resp. nemařit ten účinek abdukční peřinky, pak je zachováno správné postavení a dobrý vývoj kyčlí, při běžné manipulaci a chování dítěte by tedy nemělo nijak docházet k "maření účinku", pokud tedy nezmáčkneme nohy nějak k sobě na což si jistě dáte pozor, takže tady bych problém neviděl, s tou sedačkou máte možná pravdu, ale pokud si vzpomínám, moje malé děti měly sedačku, kde leželi s nohama od sebe a k nějakém stláčení nohou k sobě tam nedocházelo, možná nepatrnému, ale zaleží tady samozřejmě na délce pobytu v sedačce, takže pár desítek minut cesty autem jistě nemá žádný podstatný vliv, samozřejmě je lépe se takovému cestování vyhýbat a určitě pak dlouhému, a tedy pokud zajistíme správné postavení kyčlí během alespoň z 95% celkové doby dne a noci, pak se nemusíte žádných komplikací vývoje kyčlí obávat, každá pomůcka kterou chcete použít musí se přibližovat maximálně k účinku abdukční peřinky, pak je to v pořádku, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den. Pokud má dcera peřinku na sobě, můžete s ní manipulovat a nosit ji, jak je Vám i jí příjemné. Nožky jsou ve správném postavení, takže nemusíte mít obavy, že by se účinek peřinky nějak snížil. Poloha na tygříka nevadí. Důležité je správné postavení v kyčelních kloubech, ale drobný pohyb v kyčlích je žádoucí, dochází ke správné stimulaci růstu v kloubu. Co se týká autosedačky, tak krátká jízda bez peřinky nemůže škodit, naopak si myslím, že dávat dceru do sedačky s peřinkou a snížit tak bezpečnost během přepravy autem je horší, než když pojede chvíli bez peřinky. Abdukční kalhotky Marwell nahrazují široké balení, což není Váš případ, abdukční peřinka bude už "vyšší level". Ale všechny dotazy, které jste zde položila, by Vám měl zodpovědět nejlépe ortoped, ke kterému s dcerou chodíte. Zdravotní problém Vaší dcery je ortopedický, nikoli pediatrický. Hezký den.

Související dotazy

Bolest kýčle
Dobrý den, je mi 18 let. Asi v deseti letech jsem měla...
Bolest kyčle
Dobrý den, už delší dobu mám v oblasti kyčle dost...
Bolest kyčle
Dobrý den, Už téměř dva měsíce mě nepříjemně bolí...
Bolest kýčle
Moje desetiletá dcera,trpí již půl roku velkými bolestmi...
Bolest kyčle
Dobrý den. Ráda bych se s Vámi touto cestou poradila....
Bolest kyčle
Dobrý den pane doktore mám problem už asi třetí týden...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kyčle

Dobrý den, už delší dobu mě trápí bolesti kyčlí a začíná to být horší. Bolest...

Kyčle

Dobrý den chtěla jsem se zeptat dcera má špatné kyčle doktor napsal: ( kyčelní...

Kyčle

Dobrý den, obracím se na vás s problemem, který mne již nějaký čas provází....

Kyčle

Dobrý den, obvodní léklař mě pro bolest kyčlí odeslal na rentgen, výsledek z...

Kyčle a abdukční peřinka u kojence

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se zeptala na mého 4 měsíčního syna. Po narození...

Kyčle a kolena

Dobrý den, je mi 23 let a často se mi stává, že se ráno vzbudím a nemůžu...

Kyčle a tanec

Dobrý den, jako malinká jsem byla léčena na vývin kyčlí nošním kšír. Tak od...

Kyčle dítěte

Moje dcera má 1,5 měsíčního syna, který se narodil v 8 měsících a vážil 1.90...

Kyčle IIa u 3 měs.dítěte

Dobrý den,moc Vás prosím o radu ,resp.vysvětlení..DCera se narodila 30.5.2012,v...

Kyčle kojence

Dobrý den, nález kyčlí u 4 měsíčního kojence je Ia, jádra vyvinuta, je nutné...

Kyčle miminek

Dobry den, byla jsem s dcerou na kontrole kycli. Pam doktor nas postrasil s...

Kyčle miminka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na otázku, týkající se dětských kyčlí. Mám...

Kyčle miminka

Dobrý den, obracím se na Vás znovu o zhodnocení výsledku kyčlí na 6-nedělí....

Kyčle napětí

Dobrý den, již několikátý den mne trápí jakési bolestivé napětí až křeč pocházející...

Kyčle novorozence

Dobry den,prosim muzete mi sdelit,podle teto zpravy u novorozence,co a jak mame...

Kyčle po porodu

Dobrý den, jsem skoro rok po porodu a poslední dobou se ozívá bolest kayčlí,ale...

Kyčle u 6 týdenní dcery, Pavlíkovy třmeny

Dobry den, dceri je temer 6 tydnu,byly nam nasazeny Pavlikovy trmeny, prilohou...

Kyčle u kojence

Dobrý den. Syn se narodil o měsíc dříve. Můj dotaz je na UZ kyčlí. V porodnici...

Kyčle u kojence

Dobrý den. Syn se narodil o měsíc dříve. Můj dotaz je na UZ kyčlí. V porodnici...

Kyčle u miminka

Dobrý den, asi pře třemi týdny jsem vložila otázku a stále jsem nedostala odpověď,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fibrom

Dobrý den, asi před půl rokem se mi udělala na penisu malá,necitlivá boulička,na...

Cholesterol 7,9

Je mi 52 let, nekouřím, nepiju, zdravě se stravuju, mám cholesterol dlouhodobě...

Pozitivní těhotenský test

Dobrý deň, môže byt tehotensky test aj falosne pozitivny? Menzes mam dostať...

Nevolnost

Dobrý den.Je mi 13 let a poslední měsíc trpím silnými nevolnostmi z žaludku.Sama...

Ph slin pro určení možné rakoviny?


Červený/krvavý flek na předkožce

Dobrý den včera se mi po koupání udělal červený flek na předkožce, který se...

Mirtazapin a nástup účinku

Dobrý den před 5měsíci jsem vysadila antidepresiva a na úzkosti jsem užívala...

Infekční mononukleoza

Dobrý den, mám problém s reaktivací mononukleózy. První jsem měla zhruba...

Sideropenická anémie

Prosím o názor, zda má smysl vyšetření na hematologii v momente, kdy je dlouhotrvajici...

Hnědý výtok, bolesti v pravem podbříšku

Dobrý den, je mě 17 let a už týden mám hnědý výtok. ze začátku to bylo bezpolestné,...

Modřina po odběru krve

Dobrý den, ve středu mi byla brána krev. Vse bylo v poradku, ruku jsem si držela...

Červené ruce

Dobrý den , V práci po myti tekutým mýdlem ,mám hrozně červené ruce,nekdy...

Pištěl v důsledku přirostlého tenkého střeva ke steně břišní.

Dobrý den, prosím o radu. Jsem po operaci tlustého střeva se stomickým vývodem....

Mohu mít angínu pokud nemám křční mandle?


Otok penisu po masturbaci

Dobrý den, je mi 18 let. Dnes jsem mastruboval a po mastrubaci se mi cca hodinu...

Extrakce osmičky

Dobrý den, před měsícem mi lékařka provedla extrakci osmičky, která už dříve...

Hemofilus

Dobrý den,včera jsem se dozvěděla,že mam hemofilus s...? Bakteri, jenž se přenáší...

Lupání a bolest kolen

Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám problémy asi 3 roky s lupáním kolen. Byla...

Zvýšný nekonjug. bilirubin, urobilinogen v moči

Dobrý den, při vyšetření krve mi byla zištěna vysoká hladina Bil-T 32,4, Bil-D...

Nález ASC-H

Dobrý den. Jsem 6 měsíců po porodu a po šestinedělí mi našli nález a včera po...

Reklama
Zavřít