Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kýla

Chirurgie Ivana 9.1.2019

Dobrý den, ráda bych se zeptala za svého otce, je mu 78 let, byla mu nyní nalezena kýla v třísle, velikosti vajíčka. S přibývajícím věkem máme samozřejmě velký strach z operace , z narkozy, ještě v tom případě, že otec prodělal dva infarkty. Před dvěma lety byl na operaci s kyčlí, a dosud chodí o dvou holích, bohužel měl to v takovém stavu, že byla poškozena i pánev a proto se bojí hole odložit. Kýla ho nebolí , ale prý spíše svědí. Je možné s tímto stavem být bez operace, jaké je nebezpečí. Užívá léky na vysoký tlak a na srdce. Děkuji moc za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Nebezpečí kýly je v tom, že se může tak zvaně uskřinou. Kýla je část střeva, které prošlo brankou. Tato branka je různě široká a střevo se někdy může pohybovat tam a zpět (tzv. klouzavá kýla), nebo je střevo jen tam a zpět nemůže a zde je to riziko, že se branka může náhle stáhnout a střevo zaškrtí. Zaškrcené střevo být nemůže, začalo by odumírat. Jedná se o akutní stav, kdy pak musí jít pacient na operaci hned. Tomuto, závažnému stavu se snaží lékaři předejít tím, že kýlu zavčas operují, protože se nikdy neví, kdy k uskřinutí může dojít. S kýlou se dá normálně žít i několik let, ale s vědomím, že může nastat akutní stav, kdy se pak už lékař nebude ptát, jestli chcete nebo ne, operovat se v tomto případě jednoznačně musí. Zda je váš tatínek schopen operace posoudí kardiolog nebo internista, pokud nebude mít lékař námitky, tak bych raději zákrok doporučila. Přeji hodně štěstí, s pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

Dobrý večer, jediným definitivním řešením je operace. Zda je možná operace v celkové anestesii by měl rozhodnout internista či kardiolog v rámci předoperačního vyšetření, na základě jejich nálezu pak anestesiolog. Alternativou by snad mohla být i operace v epidurální anestesii, i když u kýly není obvyklá. Pokud by operace nebyla možná, existují kýlní pásy. Ovšem když dojde k incarceraci - uskřinutí, operuje se z vitální indikace, protože jinak se to nedá přežít. S pozdravem Vladimír Němec.

Související dotazy

Kýla
Dobry den,dnes jsem prijel do chorvatska na Gradac...
Kýla
Dobrý den , všiml jsem si že to mám nafouklé na levé...
Kýla
Dobrý den, po prvním porodu (akutní sekce) se mi vytvořila...
Kýla ?
Zdravim , mel jsem v praci incident pri zvedani tezsi...
Pupeční kýla
Dobrý den, při sonografickém vyšetření mi byla zjištěna...
Kýla
Dobry den chtela bych se zeptat jsem ve 12 tydnu tehotenstvi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kýla

Dobrý den, chtěla bych se optat před dvěma týdny jsem byla Obvodním lékařem...

Kýla

Dobrý den mám štítnou žlázu vás je v pořádku jen teď poslední dobou pozoruji...

Kýla

Vážený Mudr.Majtan-prosím předejte. Většina lékařů se s Vámi shoduje-já zapomněl...

Kýla

Dobrý den ,jsem caa 3týdny po operaci pupeční kýly ,vše proběhlo snad v pořádku...

Kýla

Dobrý den,pane doktore.Mám problém s tím, že když sním i sebemenší porci jídla,...

Kýla

Dobrý den mám váždy dotaz ohledně své maminky...Je jí 42 let, a má takové ,,větší"...

Kýla

Dobrý den. Už asi před 4 měsíci jsem si všimnul , že když cvičím a nebo po fitku/...

Kýla

Dobrý den . Podstoupil jsem už 5 tříselnou kýlu .Před 5 týdny naposled a to...

Kýla

Jsem 3 týdny po operaci malé pupeční kýly a šla jsem na lekci spinningu. Myslíte,že...

Kýla


Kýla

Dobrý den, mám podezření na kýlu, ale nejsem si tím vůbec jistá. Nedávno jsem...

Kýla

Dobrý den, 4.5.2016 jsem podstoupil operaci pravostranné tříselné kýly. Operace...

Kyla

Dobry den manžel byl už Třikrát operovaný s kylou už ma sítku udajně po celem...

Kýla

Dobrý den, při zatnutní břišních svalů mám na pravo v podbřišku větší bouli....

Kýla

Dobrý den, jsem již delší dobu po operaci kýly na obou stranách, poprvé se nepovaedla,...

Kyla

Dobry den,chtela jsem se zeptat jestli existuje neco jako "ambulantni operace"třiselne...

Kýla

Uz od operace mam na pravy strasne takovou podlouhlou bouly az k jizve ze svalu.Na...

Kyla

No když se zvedám ze židle tak se zvedam docela rychle jsem takhle zvykly a...

Kýla

Já již psal několikrát ,ale ani jednou mě nikdo neodpověděl,že by třeba navrhl...

Kýla

Dobrý den, po prvním porodu (akutní sekce) se mi vytvořila bolestivá pupeční...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrážka v obličeji

Dobrý den, asi před 2 měsíci se mi objevila vyrážka v obličeji. Na tvářích je...

Vytržení osmiček


Bolest břicha na pravém boku a průjem


Revma?

Dobrý den, měla bych dotaz. Je mi 31 let a od mých patnácti mě hodně bolívají...

Penicilin

Jaký léčebný režim zachovávat při braní V-penicilinu 1,2 mega biotika?Může se...

Pálení a pocit tepla v hlavě

Dobrý den,je mi 32let a donedávna jsem byla celkem zdravá.Začátkem ledne,se...

36 hodin po artroskopii P kolene

Zdravim, jsem 36 hodin po artroskopii P kolene. Vzali mi 10% z obou zadnich...

Nedostatek železa a reakce na doplněk železa, alkohol, antikoncepci

Dobrý den, Před cca. 1 rokem mi byla diagnostikovaná anemie, nedostatek kyseliny...

Krv v hlienoch z krku a nosu

Dobry den uz asi mesiac som stale chora. zacalo to teplotami cez 40C, liecila...

Bolest konečníku a podbřišku

Dobrý den, Chtěla bych poradit. Mam bolesti konečniku a pod bříška. Vyšetření...

Pravděpodobnost přenosu viru HIV


Bolesti stehna po pádu

Dobrý den, jezdím na kole enduro disciplínu a při jízdě lesem jsem vyletěl z...

Po konzumaci alkoholu se mi po necelém týdnu na toaletním papíře oběvuje světlá krev

Dobrý den chtěl bych se zeptat po konzumaci alkoholu se mi po necelém týdnu...

Ztráta čichu

Dobrý den, mamince (za pár dní 90 let) se po narkóze zhoršil čich, až nyní po...

Genitální opar


Kampylobakterie

Dobrý den. Byla jsem s průjmem u lékaře a z výtěru byla potvrzena kampylobakterie....

Bolest zadní části hlavy


Ranní cigareta + kafe, následuje zvracení

Dobrý den, přítel je navyklý si ráno bez snídaně dát cigaretu a kafe. Nějaký...

Dostinex

Dobry den, chci prestat kojit( syn je 2.5roku), p.dr mi predepsala dostinex....

Pomočení dospělého ve spánku

Dobrý den,mému manželovi se za poslední 4 roky stalo 3x,že po požití alkoholu...

Reklama
Zavřít