Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba akné retinoidy

Kožní obtíže Martina 24.6.2021

Dobrý den ,již mnoho let mě trápí akné na které nic nepomáhá ,vyzkoušela jsem už opravdu vše a tak jsem se rozhodla pro léčbu curacne dlurát vit .A . Mám 63 kg a p.doktorka mi napsala dávku 20+10mg užívat jedenkrát denně .Tak jsem se chtěla zeptat ,jestli ta dávka není slabá ? Ať nejsem podléčená .Chtěla jsem, aby mi napsala 35mg a p.doktorka říkala prý to nejde .(Ikdyz nechápu proč ).Má se užívat alespoň 0,5mg léčiva na 1kg hmotnosti .Ještě jsem se chtěla zeptat :JESTLI JE LEPŠÍ tu dávku 30mg užívat ve dvou denních dávkách( například v poledne 20mg a večer 10mg ) nebo raději 1 krát náraz ?? P doktorka mi řekla, že se užívá jednou denně ,ale všude čtu že se lék rozděluje do dvou denních dávek .TO JE PRO MĚ HODNĚ DŮLEŽITÉ .Nechci totiž nic podcenit a kdyz už jdu do tak zásadní lecby tak chci aby byla úspěšná a chci pro to udělat maximum .Dale mi doktorka neřekla jakým potravinám se mám vyhýbat a zda si mám koupit nějaký potravinový doplněk na podporu imunity .Vstupní krevní test jsem měla v pořádku jen jedna hodnota byla pod čarou a to bílé krvinky .Takže mám pravděpodobně oslabenou imunitu . Děkuji za odpověď


1. doplňující informace 24.6.2021:
Ještě jsem se zapomněla zeptat jestli při užívání curacne se můžu objednat na kolonoskopii ,mám ve stolici trošku hlenu už asi 10 dní možná i hnisu nedokážu to pořádně rozeznat .Prosím vás ukáže kolonoskopie tohoto příčinu , popř. i toho hnisu ve stolici ,nebo se to lepší pozná se vzorků stolice ?? Doktor si vzorek stolice nevyžádal ,poslal mě přímo na kolonoskopii.Já si ale říkám že třeba by vzorek stolice ukázal nějaký problém a nemusela bych na obávanou kolonoskopii ale pokud kolonoskopie ukáže víc ,tak na ni asi půjdu .Jaký na to máte názor ?? Děkuji předem

Ještě jsem se prosím vás chtěla zeptat jestli nemůžu mit nějakou vážnou nemoc když mě krevní testy ukázali bílé krvinky tkzv.pod čarou ? Mám s toho obavy protože na internetu čtu že to může zapříčinit např leukémie ,rakovina kostní dřeně apod..Nemocná jsem nebyla a nějaký důvod to přece musí mít kdyz mám málo bilich krvinek.Krevni obraz byl ale v pořádku ,tak si říkám že kdybych měla nějakou vážnou nemoc tak snad by p.doktorka s kožního ,(která si vyžádala testy krve ) měla podezření . Nemám raději jít za obvodním lékařem?? Předem děkuji a nezlobte se že tak obtěžuji .

2. doplňující dotaz ze dne 25.6.2021
Děkuji za odpověď a jestli bych mohla poprosit ještě o poslední doplňující informaci k mému dotazu ohledně léčby curacne, tak bych byla moc vděčná a ta zní : začínám cítit že mám suchou nosní sliznici bude vhodné si koupit nějaké kapky či sprej na promaštění aby mi nezačala téct krev z nosu ,což je jeden s častých vedlejších účinků? A ještě jedna možná taková hloupá ,ale když beru tak silné léky tak mám obavy : Mám malé dítě které se za mnou chodí mazlit a já se v tyhle teplé dny nadměrné potím, tak jsem chtěla mít jen jistotu ,že na něj nemůžu potem přenést škodliviny s onoho léku curacne či ze slin kdyz mi dává pusinky .Předem moc děkuji za odpověď a nezlobte se za mé asi i hloupé otázky.
Prosím vás nezlobte se, ale ještě mě znepokojuje že onen Vitamín A je téměř všude i v zelenině kterou mám tak ráda ,dokonce i v cibuli a v ovoci To opravdu nemůžu žádnou zeleninu a ovoce když se léčím curacne ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Aneta Trefilíková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Dobrý den paní Martino, děkuji za váš dotaz.
U retinoidů by se v úvodu mělo začínat nižší dávkou, tedy spodní hranice je 0,5 mg na kilogram, jak uvádíte. Vaše lékařka uvidí a i vy, jak léčivo snášíte a jaký má efekt, v průběhu lze při potřebě dávku navýšit.
Užívání je buď 1x denně, ale může být i rozděleno na dvě denní dávky. Většinou pokud jsou dávky větší, tak se rozdělují. Pro léčbu to není směrodatné, možné jsou obě varianty, pokud vám vyhovuje jednorázová dávka, berte 1x denně, pokud preferujete rozdělení, můžete. Důležité je užívat během jídla.
Upozorňuji, že vámi užívaný lék je teratogenní, to znamená, že způsobuje těžké, život ohrožující vrozené vady, kdyby jste otěhotněla. Pokud plánujete těhotenství, není přípravek vhodný.
Neměla byste užívat vit A či jiné retinoidy. Ideálně před zahájením léčby a dále po 3měsících by se měly kontrolovat jaterní testy a kontrolu lipidů (tuků). Domnívám se, že lék na podporu imunity není nyní nutný k užívání.
Přeji hezký zbytek dne, Trefilíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dogoši


1) Dávkování retinoidů je velmi individuální, záleží na hmotnosti pacienta, závažnosti akné, ev. přidružených obtížích ( např. ekzémy nebo citlivá pleť), já osobně volím u každého pacienta trochu jiný přístup. Rozhodně je důležitá ochrana před otěhotněním! Není mi jasné, proč tento přípravek užíváte nyní, když se s ním nesmí chodit na slunce!!!!
2)Během léčby je kontraindikován vitamín A a antibiotika TTC řady.
3) Přítomnost hlenu a hnisu ve stolici může být projevem střevních zánětů a ty se dají prokázat jen při kolonoskopii.
4) Snížení množství bílých krvinek nemusí nutně znamenat sníženou imunitu a už vůbec ne leukémii.

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dogoši


Suché sliznice jsou normální, kapky nepoužívejte, ještě by se to zhoršilo. Promazávejte nosní sliznici vitamínovou mastí Vitella apod. Může I téct krev z nosu. Tělesné sekrety rizikové nejsou. Vitamín A vadí jen v podobě hotové tablety, v jídle nevadí.

Související dotazy

Akné
Dobrý den, už od základní školy mě trápí akné na obličeji,...
Léčba akné retinoidy
Dobry den dle fotografii mi bylo porazeno,podstoupit...
Akné
Dobrý den, je mi 26 let a od devatenýcti mám problém...
Léčba retinoidy
Dobrý den, Od včerejška se mi na jazyku udělala vyrážka...
Akne
Dobrý den, rád bych položil dotaz na tvoření akné ve...
Léčba akne
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,na akné.. Teď se mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba akné

Dobrý den. Již sedm let mě trápí akné, moje úžasná dermatoložka mi dvakrát připomněla,...

Léčba akné

Dobrý den, je mi 20 mám velmi citlivou pleť a teď mám nejhorší akné za celou...

Léčba akné

Dobrý den, chtěla bych začít používat tretinoin na hormonální akné v dospělosti...

Léčba akné

Dobrý den, kožní lékařka chce začít léčbu těžší formy akné ,mého 14.letého...

Léčba akné

Dobry den ,paní lékařko, trápí mě akné už delší dobou. Dělají se hnisavé boláky...

Léčba akné - curacné

Vážená paní doktorko, již 12 let se potýkám s akné. Nejdříve šlo o velmi...

Léčba akné a plánované těhotenství

Dobrý den zakoupila jsem si na předpis gel Epiduo na problémovou pleť ale v...

Léčba akné na zádech

Dobrý den, zhruba 2 roky trpím akné na zádech, v posledním roce se mi rozšířilo...

Léčba akné pomocí autohemoterapie

Prosím o informaci v léčbě akné formou autohemoterapii,nikde neuvádí množství...

Léčba akné retinoidy

Dobry den dle fotografii mi bylo porazeno,podstoupit retonoidni lecbu,co to...

Léčba Akné s Aknenorminem

Dobrý den. Potřebovala bych najít lékaře, který mi předepíše lék Aknenormin....

Léčba akné zineryt a acnatac

Dobry den chtel bych se zeptat vzhledem k akne , byl jsem u kozni lekar a bylo...

Léčba Aknenorminem

Dobrý den mám dotaz na léky, které beru. Je to aknenormin, původně jsem měl...

Léčba akutní / chronické na chlamydie trachomatis

Je vhodna tato terapie akutní infekce chlamydie trachomatis? (PROSÍM O ODPOVĚĎ...

Léčba alergie

Dobrý den, od listopadu užívám Staloral 300 kvůli obtížím s alergií. Teď jak...

Léčba alergie v těhotenství

Dobrý den, jsem v druhém trimestru těhotenství a trápí mne silná alergie na...

Léčba alergie v těhotenství

Dobrý den, jsem alergik a do toho mám průduškové astma.. před pár dny jsem zjistila,...

Léčba angíny

Dobrý den. Ve čtvrtek jsem byla na ORL, protože mě hodně bolelo v krku a měla...

Léčba angíny

Dobrý den, chci se zeptat zda můžu kombinovat antibiotika Ospen společně s tinkturou...

Léčba anginy u alergie na antibiotika

Dobrý den,do 30 let jsem nevěděla co je angína. Po narození dětí ji mám každý...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prekolapsový stav

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem ohledně potíží manžela. Už několikrát...

Motání hlavy, bolest břicha, průjmy, zvracení


Povlak na žaludu a svědění

Dobrý den uz po několikáté za posledních 4 roky se mi asi 6 objevil na záludovi...

Pálení a tlak pod pravým spodním žebrem

Dobrý den, předem se omlouvám, že bude můj dotaz trochu delší. Cca od června...

Zápach z úst jako po alkoholu


Necitlivé prsty u nohy v sádře

Z důvodu zlomeniny hlezna jsem po sádrové dlaze dostal nechodící lehkou sádru...

Brnění malíčku a prsteníčku levé ruky

Dobrý den, již delší dobu se mi objevuje brnění malíčku a prsteníčku na levé...

Nevolnost po malém množství alkoholu


Bolest prsního svalu

Dobrý den, Před 7 týdny jsem si při sportovní aktivitě natáhl prsní sval....

Bolest kolene

Dobrý den, od 21.11 je bolí pravé koleno. Do kolena sem se nijak neudeřil...

Nitroděložní kulička IUB™ SCu300B MIDI

Dobrý den, je mi 33 let, dítě zatím neplánuji. Teď jsem měla 2x nitroděložní...

Bolest za pod lopatkou při nádechu a narovnání zad

Dobrý den, Je mi 16 let a už delší dobu trpím bolestí zad pod pravou lopatkou...

Codein

Dobry den,pritel dostal od praktickeho lekare lek codein na kasel,uz ho bere...

Krvácení po menopauze

Dobrý den,chtěla bych se zeptat již 3 roky jsem v přechodu a nekrvácím,dnes...

Tep v uchu nebo co to je

dobry den, uz delsi dobu v pravym uchu slysim neco jako tep takove divne a nahodně...

COVID protilátky


Naražené varle

Dobrý den , před 14 dny jsem dostal zásah míčem do varlete. Po 3 dnech to přestalo...

Riziko poškození plodu při dietní chybě


Bolest kolene

Dobrý den, v říjnu 2018 me na přechodu srazilo auto, první me nabralo z boku...

Zvětšené uzlinky v třísle

Dobrý den, již delší dobu mě bolí v pravém třísle, nejprve jsem bolest cítila...

Reklama