Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba teplem

Jiný problém Alena 7.11.2020

Dobrý den, mám dotaz ohledně použití infralampy při doprovodných potížích u boreliozy. Kamarád se dlouhodobě léčí, po antibiotické léčbě kompenzovaný, pouze s občasnými obtížemi. Jeho obtíže většinou spočívají v únavě, částečně v neurologických obtížích, útlumu, zhoršeném smyslovém vnímání a také v bolestech kloubů a brnění, především rukou a i nohou. Na posledně jmenované mu dobře zabírala sauna, kterou dlouhá léta navštěvuje. Bohužel vzhledem k momentálnímu stavu nemůže saunu navštěvovat a brnění se mu vrátilo. A to velmi silné.
Velmi tím trpí. Bylo by možné nahradit saunu infralampou? Říkala jsem si, že to prohřívání by mohlo mít podobné účinky. Nebo to není vhodné? Případně nějakou jinou radu? Ještě jsem chtěla poznamenat, že má na rukou vitiligo, tak jestli má lampa nějaký negativní účinek.
Moc děkuji za odpověď.
Alena

1.doplňující dotaz 9.11.2020:
Děkuji velice za bleskovou odpověď, paní doktorko. A ohledně toho vitiliga? Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud nahřívání má pozitivní efekt, je možné zkusit i infralampu nebo termofor či termoláhev, neboť teplo nepříjemné pocity, jako je brnění, zmírňuje. Efekt ale nemusí být tak výrazný jakou u sauny, kde teplo působí na celé tělo a hlavně i na páteř, takže v případě, že je brnění tzv. vertebrogenní příčiny (vychází od kořenů nervů, je postižení o boreliózy v oblasti páteře), pak efekt bude menší. Působení tepla je ale třeba používat opatrně, protože ve větší míře může naopak projevy zhoršit. Proto aplikace tepla pomocí infralampy, termoforu (teplota vody max. 80st.C., nahřívat přes látku, svetr...) by měla být 1-2xd á10 min. Při zhoršování stavu je nutné léčbu teplem přerušit.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Kapounová

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: Sanoderm Praha

Dobrý den, paní Aleno, z toho co píšte, se domnívám, že je Váš kamarád sledován u lékaře. Pokud ne, určitě doporučuji pravidelné neurologické kontroly či vyšetření v poradně pro lymeskou boreliozu (např. v Thomayerově nem.v Praze) Také doporučuji doplňovat vit.B. Prohřívání při bolestech kloubů je určitě vhodné, sauna je proto ideální. Lokální působení tepla (infralampy nebo termofory) krátkodobě doporučit lze. Kombinace s vitiligem bohužel v tomto případě není příliš šťastná. Ač se u vitiliga standardně fotoléčba používá, tak infrazáření je již příliš silné. U vitiliga se doporučuje UVB 311nm, kdežto infrazáření je mnohem silnější a může tak v oblastech kůže s vitiligem iniciovat nežádoucí změny.
Krátkodobě tedy prohřívání na zmírnění brnění zřejmě vadit nebude ,ale dlouhodobě bych nahřívání v oblastech s vitiligem nedoporučovala (oblasti, kde není vitiligo může kamarád prohřívat i delší dobu)
S pozdravem MUDr. Kapounová Jitka

Související dotazy

Teplo
Dobrý den,už několik dní mě trápí strašné návaly tepla....
Teplo
zdravím,kdyz se najim proc je mi tak teplo ? a cetl...
Vyzařuji extrémní tělesné teplo
dobrý den již dlouhou dobu (cca 10 let) vydávám extrémně...
Závaly tepla, motání hlavy, zimnice
Dobrý den, jsem 17 roční dívka. Už delší dobu mám problém....
Teplo v rukach
Dobry den, chtela bych Vas pozadat o dpoved. Posledni...
Bez krevní léčba
Dobrý den, rád bych se poptal na tento druh léčby....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba syfilis ambulantně

Chtěla bych se zeptat, jestli je nutná v latentním stádiu (určitě nejspíše déle...

Léčba syfilisu

Dobrý den, jak dlouho se prosím léčí syfilis a jak lečba probíhá prosím?

Léčba Symbicortem

Dobrý den, asi 14 dní beru Symbicort 200 a po inhalaci a vlastně po celý den,...

Léčba syndromu karpálního tunelu

Dobry den, presne pred mesicem me probudila silna bolest ruky a mravenčení v...

Léčba štítné žlázy

Dobrý den, mám autoimunních chronický zánět štítné žlázy (hypofunkci). Několik...

Léčba štítné žlázy

Lékařka manželce zjistila cysty na štítné žláze a řekla jí, že by si ji měla...

Léčba štítné žlázy

Dobrý den, před 8 lety jsem podstoupil operaci štítné žlázy, kdy mi byla z důvodů...

Léčba štítné žlázy - názor specialisty

Dobrý den, ráda bych znala názor ještě dalšího specialisty ohledně léčby štítné...

Léčba štítné žlázy při neplodnosti

Dobrý den chtěla bych se zeptat na názor. Již rok se léčím v CAR nyní vše zastavili...

Léčba štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o radu. Je mi 30 let a jsem v 18 týdnu těhotenství...

Léčba thyreopathie

Dobrý večer, již 3x v rozmezí 6 týdnů mi paní doktorka po odběru krve není schopna...

Léčba tiku

Dobrý den pane doktore,chci Vás požádat o radu,zda je ještě možné i v mém věku-(je...

Léčba tiků botulotoxinem

Dobrý den mám 3 tiky v obličeji. Slyšel jsem že se tiku da zbavit lékem botulotoxin..

Léčba trhliny - Faktu

Dobrý den. Už jsem zde jednou pokládal svůj dotaz ohledně léčby chronické anální...

Léčba Trichomoniázy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké dávkování ENTIZOLU se v léčbě Trichomoniázy...

Léčba trombocytopenie

Dobrý den, přes 10 let se léčím s trombocytopenií (podle posledního výsledku...

Léčba trombocytopenie

Dobry deň, mam 22 rokov a pred troma mesiacmi mi bola zistena trombocytopenia....

Léčba tyreotoxikozy

Děkuji moc za odpověď a chci se ještě zeptat, jaké jsou možnosti léčby Graves-Basedowovy...

Léčba u EBV

Dobrý den,prosím Vás o radu,jakou léčbu nasadit,když mám následující výsledky-EBV...

Léčba ulcerózní kolitidy

Dobry den, moje maminka (52 let) má 14 let ulcerozni kolitidu, t.c. je nemoc...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest prsu a bradavky u muže


Pálení chodidel


Bolest za uchem


Zvětšení levé lymfatické uzliny a mrtvý zub

Dobrý den, před několika lety mi zubař ošetřil mrtvý zub na horní levé stranětuším...

Strhnuté znaménko

Dobrý den trpím hnisavým akné v poslední době se mi soustředilo především na...

Dušnost při mluvení

Dobrý den je mi 36 let kouřit asi 15 cigaret denně . Kourim si 15 let. Cvicim...

Krvácení po hysterektomii

Prosím o radu,jsem po hysterektomii,oba vaječníky mám odstraněny,je to už 1rok...

Angina


Díry v zubech

Dobrý den, Mám na zubech díry pravděpodobně od bakterií. Mam je tam cca tři...

Výtok u dětí

Dobrý den , u mojí dcerky , které je 11,5 roku se objevil hnědý výtok... chci...

Modřiny na ruce

Dobrý den, prosím o radu. Minulý týden se mi na levé paži objevil červený...

Bolest v pravém podžebří


Růst vousů


Bolest lýtka

Dobrý den, jsem řidič z povolání (20 let). V posledních třech měsících mě bolí...

Mysimba

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně léku Mysimba, který mi napsala...

Bolest za uchem

Dobrý večer, paní doktorko. Již asi 10 dní-s třídenní pauzou mi vystřeluje...

Očkování proti encefalitidě - vyšetření protilátek

Zajímalo by mě, zda je možné abych měla protilátky proti klíštětové encefalitidě...

Mykotické onemocnění jícnu

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor. Měla jsem bolesti jícnu, takže jsem na...

Bulka v oblasti klíční kosti

Několik dní zpět jsem si nahmatala bulku v těsné blízkosti klíční kosti (pod...

BUlka na řitním otvoru

Dobrý den, udělal se mi u řitního otvoru bulka, na omak není nikterak tvrdá....

Reklama