Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Léčba vážné osteoporozy

Osteologie Renáta 20.12.2018

Dobrý den, z důvodu léčby vážné osteoporozy budu muset užívat lék Forsteo a hormonální substituci v podobě hormonální kombinované antikoncepce. K tomu jsem ale v minulosti prodělala trombózu (možná vlivem právě antikoncepce, kterou jsem pak musela vysadit) . HAK bych měla brát jen po určitou omezenou dobu, zároveň budu brát léky na ředění krve. Zvolila jsem lék Eliquis, který si budu platit, i když je drahý. Dotaz zní - pokud budu brát preventivně Eliquis, nemůže mi trombóza hrozit ani když budu HAK brát? A poté, co vysadím HAK, za jak dlouho budu moci z hlediska bezpečnosti vysadit i ten Eliquis, případně jiný lék na ředění krve? A pak mohu v průběhu této doby užívat vitami K2 - slyšela jsem, že podporuje léčbu osteoporozy tak, že pomáhá zabudovávat vápník do kostí místo aby se uzasoval v tepnách. Děkuji Renáta

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, léčba osteoporosy je záležitost dlouhodobá. Než dlouhodobě užívát HST a k tomu antikoagulační léčbu jako prevenci HŹT, doporučila by jsem spíše komplexní hematologické vyšetření. HŽT byla v minulosti jak píšete nejspíše z důvodu HAK, ale s jistotou to nevíte. Proto hemato-genetické vyšetření potvrdí, či odhalí sklon k tvorbě trombů a poté Vám doporučí i nejvhodnější postup stran prevence vzniku HŽT při doporučované léčbě osteoporosy. Léčba totiž bude i s ohledem na Váš věk dlouhodobá, samotná antikoagulační léčba sebou nese řadu rizik a omezení. Nyní k Vaším dotazům, pokud budete antikoagulační léčbu řádně užívát, pak by riziko HŽT mělo být pči současné hormonální léčbě velice nízké. Po vysazení hormonální léčby můžete současně vysadit i antikoaglační terapii. A co se týče vitamínu K 2, jedná se o potravinový doplněk, jeho efekt je skutečně otázný a určitě by jste měla stran léčby osteoporosy dodržovat instrukce lékaře, který Vás léči. Další doplňky vždy až po konzultaci s ním. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Intersticiální plicní onemocnění
Dobrý den, chci se zeptat, zda by se dala použít biologická...
Výměna kyčelního kloubu
Vazeny pane doktore, chtela jem se na Vas obratit se...
Osteoporóza
dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnosti vyšetření...
Bolesti kloubů
Od roku 2009 mam vyraznejsie problemy s klbami. Bedrove...
Léčba osteoporózy
Dobrý den, byla my zjištěna osteoporoza. Beru condrosulf...
Je to vážné?
Ještě jednou dobrý den. Minulý týden jsem vám zaslala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba Ureaplasmy

Dobrý den, při zánětu močového měchýře mi byla zjistěna ureaplasma urealyticum...

Léčba ureaplasmy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se nějak liší léčba ureaplasmy, která...

Léčba ureoplasmové infekce

Dobrý den, já i můj přítel máme pozitivní test na ureaplazmata. Přítel se nechal...

Léčba ureoplazmat

Dobrý den. Od mé gynekoložky mi bylo sděleno po stěrech, že mám pozitivní nález...

Léčba Utrogestanem

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Už skoro rok beru beru Utrogestan, jinak...

Léčba úzkosti v těhotentsví

Dobrý den, už přes dva roky jsem měla neurčité tělsné potíže (bušení sr., tlak...

Léčba v lázních

Mohou se pacienti, kteří prodělali onkologické onemocnění, léčit v lázních s...

Léčba v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu od 11 let trpím lupenkou, ale od prvního těhotenství...

Léčba vaginitidy

Dobrý den, dostala jsem předepsán Entizol - zjistili mi na roční prohlídce trichomoniázu...

Léčba varikokély

Dobrý den, je mi 17 let a asi 2 roky mám oboustranou varikokélu 2. stupně (na...

Léčba vertebrogenních potíží

Dobrý den, jsem po nepodařené operaci výhřezu plotny L4/L5 vpravo s rezultující...

Léčba vertebrogenních potíží

Dobrý den, jsem po nepodařené operaci výhřezu plotny L4/L5 vpravo s rezultující...

Léčba virových bradavic

Dobrý den, chtěla bych se zeptata na léčbu virových bradavic.Pediatr diagnostikoval...

Léčba vyhrezle plotynky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nutná operace a nebo jestli může...

Léčba vysokého ASLO u syna - 7let

Dobrý den,synovi( 7 let)bylo zjištěno ASLO 1000, dětská lékařka ihned navrhla...

Léčba vysokého krevního tlaku

Dobrý den, chci se zeptat na léčbu vysokého krevního tlaku.Manžel se už delší...

Léčba vysokého tlaku

Dobrý den, srdečně Vás zdravím a v návaznosti na mé předešlé dotazy ohledně...

Léčba vysokého tlaku

Dobry den,existuje prosim Vas nejaky lek na vysoky tlak bez betablokatoru?Dekuji.

Léčba vysokého tlaku

Dobrý den,léčím se přes 10 let na hypertenzi,přes 25 let na afunkci štítné žlázy.Užívám...

Léčba vysokého tlaku a glykémie

Dobrý den, již léta musím hlídat krevní tlak.Užívám Presid2,5 mg, Diroton 10...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fraxiparine a alkohol


Naražená noha - pata


Nafouknuté břicho při menstruaci

Dobrý deň, mám 50 rokov, kvoli nepravidelnej menštruácii užívam asi pol roka...

Uzliny ve střevech, bolest břicha

Dobrý den, syna (bude mu za měsíc 7let) bolí již od ledna břicho v okolí pupku,...

Angína a možnost nákazy ostatních

Dobry den, dnes jsem dostala atb na streptokokovou anginu, cili spalu, jak jsem...

Praskání v krční páteři

dobry den mam 17 mam problem za uchom mi praska a to dost zle a velmi hlasno...

U 5 leté dcery recidivuje spála


Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Růže na kotníku

Dobrý den Dostala jsem Růži do kotníku a beru již 3 antibiotika celkem 15 dní,...

Tupá bolest v šourku

Dobrý den, již delší dobu mě trápí taková tupá bolest. Jedná se o nepříjemný...

Genitální opar


Fialovění penisu

Dobrý den, již několik let má trápí zarudnutí žaludu.. Při erekci je celý žalud...

Bolesti podbřišku

Asi 14 dni mam mirne bolesti v podbrisku, ktere doprovazi neuplna stolice. Vetsinu...

Fleky na nartu a suchá kůže a tmavnutí kotníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co může znamenat tmavnutí kotníku na mé...

Závratě po masáži zad

Před 2 měsíci jsem po masáži zad měla silné závratě, zvracela jsem a nemohla...

Paréza peroneu

Dobrý den, proběhla u mě pareza n. peroneus: více info v příloze. Po operaci...

Unava, slabost tlak v hlavě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co by to mohlo být, nebo na koho se obrátit...

Můžu být těhotná?

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli můžu být těhotná, když se do mě můj...

Kombinace léků

Krásný den, mám otázku mohu k léku ZOLOFT užívat buď xanax, neb GUAJACURAN=...

Výrůstek u konečníku
