Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Leidenská mutace a těhotenství

Gynekologie Katerina 6.4.2018

Dobry den, jsem ve 32tt a minuly tyden na velkem ultrazvuku bylo zjisteno ze miminko tydnu odpovida ale na brisku je o 4 tydny mladsi. Za tyden jdu opet na kontrolu zda roste. Mam leidenskou mutaci (heterozygot) dnes jsem byla na kontrole u hematologa, kde jsem mela DDIM 345 ug/l a pred mesicem 275 ug/l, MUDr. Na hematologii by zatim nedavala leky na redeni, pripadne doporucil za tyden na kontrole rustu konzultovat s gyn. Clexan 0,6ml, ze Anopyrin se v 35tt vysazuje. Na gynekologi by mozna uz zacali redit ale nechavaji to na hematologovi. Co byste doporucili vy? Pristi tyden se dle rustu rozhodne zda budu hospotalizovana a mala pujde ven treba ve 34tt nebo jeste chvilku zvladne. Nerada bych behem tydne nebo dvou tydnu pozorovani doma neco podcenila. Znama presne takto prisla o miminko v 8 mesici, ze se nemohli lekari domluvit zda pichat nebo ne. Moc dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Kateřino, jako praktický lékař není v mé kompetenci o tomto rozhodovat, proto Váš dotaz přeposílám odborníkovi v oboru gynekologie, který se k Vašemu dotazu vyjádří lépe. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, 4 týdny rozdílu jsou opravdu dost (za předpokladu správné metodiky měření!), je třeba pohlídat i průtoky krve placentou a mozkem plodu, množství plodové vody (resp.úbytek). Bude-li se rozdíl po 2 týdnech od předchozího vyšetření zvětšovat, zvláště pak bude-li se měnit průtokový gradient (známka, že dítě tzv.centralizuje = zajištuje jen důležité orgány) bude nutné zvážit ukončení těhotenství, bez ohledu na velikost mimina. Pakliže tyto známky ohrožení plodu budou v normě, pak se dá jěště vyčkat, ale porod by měl proběhnout tak v 38., max.39.týdnu. Aplikace nízkomolekulárního heparinu (Clexane) nebo acylpyrinu (Anopyrin) má pro plod význam zahájí-li se od 13.týdne, nyní by měl efekt pouze pro Vás. Názory na aplikaci Clexanu u heterozygotní formy Leydenské mutace se liší hematolog od hematologa, nejpozději by jste měla být zajištěna po porodu a to po dobu celého šestinedelí. Nevím, zda jsem Vás plně uspokojil, ale v přírodě a medicíně nelze nic předvídat 100%, bavíme se vždy v termínech relativity. S pozdravem PL

Související dotazy

Leidenská mutace
Dobry den, Byl mi zjisten nalez - leidenska mutace...
Leidenska mutace u předoperačního vyšetření
Dobry den, jsem v 6.měsíci těhotenství a byla mi zjistena...
Leidenská mutace
Dobrý den existuje nějaká první pomoc při leidenské...
Leidenská mutace a HAC
Dobrý den, před nedávnem mi zjistili leidenskou mutaci,...
Mám diagnostikovanou trombofilní mutaci
Zdravím. Mám diagnostikovanou Trombofilní mutaci...
Leidenská mutace u babičky
Dobrý večer je mi 17 let a chtěla bych se zeptat jestli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Leidenská mutace a epilace

Dobrý den.Prosím mám dotaz ohledně IPL epilace.Koupila jsem tento epilátor a...

Leidenská mutace a fytoestrogeny

Dobrý den, ráda bych věděla zda mohu užívat přírodní fytoestrogeny při leidenské...

Leidenská mutace a HAC

Dobrý den, před nedávnem mi zjistili leidenskou mutaci, ale doteď jsem žádné...

Leidenská mutace a kontryhelový čaj

dobrý den zjistili mi mutaci az kdyz jsem dostalam plicni embolii uz se sni...

Leidenská mutace a koronavirus

Dobrý den mám leidenskou mutaci mám dodržovat speciální opatření?

Leidenská mutace a kyselina listová

Dobrý den, Jsem po dvou zamlklých potratech a při pátrání po příčině mi byla...

Leidenská mutace a leukemie

Dobrý den, chtěla bych se jako laik zeptat. Když mám leidenskou mutaci mohu...

Leidenská mutace a otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat také Vás abych měla více názorů. Je mi 26 let...

Leidenská mutace a Suplementy

Dobrý den :) Před několika lety jsem prodělal plicní embolii a poté u mě zjistily...

Leidenská mutace a těhotenství

Dobrý den, dcera má leidenskou mutaci heterozygod, nyní je těhotná. Jak má postupovat...

Leidenská mutace a tetování

Dobrý den, chci de zeptat je mi 18 let a od mých 14 mám zajištěny leiden syndrom,...

Leidenská mutace a utrogestan

Dobrý den, jsem v 11. týdnu těhotenství mám leidenskou mutaci (heterozygot)....

Leidenská mutace fV a tetování na zápěstí

Dobrý den,předem se omlouvám ale opravdu netuším kam dotaz vložit.Byla mi zjištěna...

Leidenská mutace genu F5

Dobrý den, moje gynekoložka mi provedla krevní testy kvůli antikoncepci a zjistila...

Leidenská mutace heteroz. stavu - desátý týden těhotenství

Dobrý den pane doktore, jak jsem výše uvedla končím desátý týden těhotenství,...

Leidenská mutace heterozyg - let do USA

Dobrý den, moje dcera (22), u níž byla zjištěna leidenská mutace heterozygotní...

Leidenská mutace heterozygot

Dobrý den, je mi 35, chtěla bych se zeptat, nedávno mi zjistili poruchu srážilivosti...

Leidenská mutace heterozygot

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je vhodné jako antikoncepci užívat injekce....

Leidenská mutace při kavitaci

Dobrý den, jsem heterozygotní nosička Leidenské mutace. Ráda bych podstoupila...

Leidenská mutace u babičky

Dobrý večer je mi 17 let a chtěla bych se zeptat jestli můžu mít leidenskou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odstranění vejcovodů a otěhotnění

Dobry den mam dotaz jsem po druhém mimodeloznim těhotenství nejdřív odebrán...

Kouření a zahlenění


Zácpa a krev ve stolici


Svědění těla


Bolesti svalů celého těla


SÍPAVÉ DÝCHÁNÍ

Dobrý den, začínám mít problém s dýcháním. Před 2 měsíci jsem byla nachlazená,...

Špinění mimo cyklus

Dobrý den, mám problémy se špíněním mimo cyklus. Už asi 3 - 4 měsíc neberu...

Bolest v podbřišku

Dobrý den, Nevěděla jsem jakou vybrat kategorii. Už delší dobu (nevím, cca...

Uzlina na krku

Dobrý den je mi 13 let a asi před čtrnácti dny jsem byla nemocná bolest krku...

Názor revmatologa - mám podstoupit biopsii slinných žláz?

Dobrý den, prosím o radu dr. z oboru revmatologie. Od března jsem začla mít...

Antibiotika na kašel

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, syn 11 měsíců začal mít štěkavý kašel. Byla...

Vyrážka na břiše

Dobrý den,už třetí den mám vyrážku na zádech minimálně a na břiše více i na...

Bolest žeber a pod žebry na pravé straně

Dobrý den, již víc jak měsíc mě trápí bolesti pravé strany zad a bolest vpravo...

Svědění nártů

Dobrý večer, jž několik let mě trápí svědění dolních končetin. Vůbec nevim čím...

Nateklá dáseň

Dobrý den už 2dny mě trápí nateklá dáseň za poslední stoličkou. bolí to jen...

Oteklé koleno

Dobré dopoledne, mám problém s nateklym kolenem po té co se mi vcera vykloubilo...

Zácpa a krev ve stolici

Dobrý den, už asi 3 dny mám křeče břicha a nutkání na velkou, ale bohužel neúspěšně....

Euthyrox po jídle

Dobrý den. Beru nizoučkou dávku Euthyroxu 50 (1/2 tabl. 5x týdně). Podle všeho...

Dotaz ale zní ohledně bolestivých křečích v lýtkách

Dobrý den. Je mi 52 let a jsem po operaci varixů pravé nohy již 3 roky. Dotaz...

Červené fleky na žaludu

zdravim mam tento problem pred casem mela pritelkyne kvasikny ja sem to chytl...

Reklama