Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Leidenská mutace v těhotenství

Hematologie Katie 10.5.2020

Dobrý den, mám Leidenskou mutaci a jsem ve 29tt, beru anopyrin již od začátku těhotenství, který mám však přestat brát ve 30tt. Pak nemám už brát nic. Nechci zpochybňovat názor mého gynekologa, jen by mě zajímalo, zda to není rizikové pro mě i miminko, případně jaký postup byste doporučoval? Mohu zajít na hematologii do nemocnice bez doporučení praktického lékaře? Jak dlouho je účinný anopyrin po vysazení?
Druhý dotaz, vnímá dítě v děloze negativní myšlenky matky? Lze negativní myšlenky a úzkost brát za dlouhodobý stres? Četla jsem, že může ovlivnit psychiku dítěte. To samé lekání? V prvním trimestru jsem se hodně často lekala. Moc děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Katie, nepíšete, jakou formu Leidenské mutace máte, Někdy se těhotným dává anopyrin, někdy si píchají Clexane, záleží na výsledcích vyšetření. Anopyrin do dávky 150mg je považovaný za bezpečný a obvykle se před koncem těhotenství vysazuje. Při Leidenské mutaci v těhotenství by o Vaší léčbě měl spolurozhodovat hematolog. Požádáme naše sestřičky, aby Vám pomohly s objednáním. I ke specialistovi můžete jít bez žádanky. Kdyby byla žádanka požadována, dá se poslat i elektronicky. Jinak ano, negativní myšlenky mohou plod ovlivňovat, nicméně ne tak, že by mu kvůli tomu, že mát obavy nebo jste smutná, něco hrozilo, toho se bát nemusíte. Má se za to, že je na Vás miminko samozřejmě naladěné, tak s ním normálně mluvte a všechno mu vysvětlete. Také hodně mluvte se svým partnerem, rodiči, kamarádkami, protože obavy a negativní myšlenky se nejlépe řeší, když máte podporu. Obavy se ve více lidech lépe rozpustí. Pokud máte dojem, že je toho na Vás moc, nebo máte velkou úzkost, deprese nebo černé myšlenky, pak doporučuji vyhledat psychologa. Jinak strachy v těhotenství jsou normální, nejhorší je to u prvních dětí. Nebojte, zvládnete to. Zkuste se zeptat svých kamarádek, jak se cítily v prvním těhotenství. Až budete mluvit s našimi sestrami, domluvte se, zda budete chtít objednat i na psychologii. Lekání žádný vliv na plod nemá. Přeji Vám klidné těhotenství. Váš dotaz posílám ještě našemu hematologovi. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

dle anamnézy a aktuálních výsledků odběrů těhotné sledujeme celé těhotenství, výjimečně při kumulaci rizikových faktorů nebo potížích nasazujeme Clexane (nízkomolekulární heparin). Anopyrin dáváme jako prevenci spíše u pac. s anamnézou preeklampsie nebo pozitivním prvotrimestrálním skríninkem na riziko preeklampsie.
Anopyrin (dávka 100-150mg) se v těhotenství vysazuje nejpozději 36. týden, tedy ve 30. týdnu bych ho nevysazovala :-) klidně ještě měsíc nebo měsíc a půl počkejte.
Měla byste mít odběry v průběhu těhotenství (srážlivost - fibrinogen, ddimery), pokud vám je gynekolog nedělal ani jednou, měl by vás odeslat na hematologii.

O stresu, negativních myšlenkách v těhotenství se kolegyně rozepsala moc pěkně. Negativní myšlenky mimi vnímá, ale i tak bude určitě zdravé a spokojené, když se mu poté budete pěkně věnovat :-) Negativní myšlenky nebo obavy jsou v těhotenství a hlavně v tom prvním velmi časté... nejste v tom sama.

Existuje uskupení Úsměv mámy, jedná se spíše o podporu maminek po porodu, ale určitě tam najdete nějakou radu i pro vás.


Hezký den a spokojené těhotenství bez obav :-)
s pozdravem
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Leidenská mutace
Dobry den, Byl mi zjisten nalez - leidenska mutace...
Leidenska mutace u předoperačního vyšetření
Dobry den, jsem v 6.měsíci těhotenství a byla mi zjistena...
Leidenská mutace
Dobrý den existuje nějaká první pomoc při leidenské...
Mám diagnostikovanou trombofilní mutaci
Zdravím. Mám diagnostikovanou Trombofilní mutaci...
Leidenská mutace u babičky
Dobrý večer je mi 17 let a chtěla bych se zeptat jestli...
Leidenská mutace a HAC
Dobrý den, před nedávnem mi zjistili leidenskou mutaci,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Leidenská mutace genu F5

Dobrý den, moje gynekoložka mi provedla krevní testy kvůli antikoncepci a zjistila...

Leidenská mutace heteroz. stavu - desátý týden těhotenství

Dobrý den pane doktore, jak jsem výše uvedla končím desátý týden těhotenství,...

Leidenská mutace heterozyg - let do USA

Dobrý den, moje dcera (22), u níž byla zjištěna leidenská mutace heterozygotní...

Leidenská mutace heterozygot

Dobrý den, je mi 35, chtěla bych se zeptat, nedávno mi zjistili poruchu srážilivosti...

Leidenská mutace heterozygot

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je vhodné jako antikoncepci užívat injekce....

Leidenská mutace porod

Dobrý den, dnes jsem 40+3tt a bohužel mám Leidenskou mutaci heterozygotni....

Leidenská mutace při kavitaci

Dobrý den, jsem heterozygotní nosička Leidenské mutace. Ráda bych podstoupila...

Leidenská mutace u babičky

Dobrý večer je mi 17 let a chtěla bych se zeptat jestli můžu mít leidenskou...

Leidenska mutace u předoperačního vyšetření

Dobry den, jsem v 6.měsíci těhotenství a byla mi zjistena Leidenska mutace s...

Leidenská mutace v těhotenství

Dobrý den jsem v 18tt těhotenství jsem po 6 KETECH kdy se embrya neuchytila...

Leidenská mutace v těhotenství

Dobrý den, mohla bych poprosit o radu? Je mi 26 let. Jsem pravděpodobně ve 4...

Leidenská mutace v těhotenství a velké problémy s dýcháním

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Moje sestra je těhotná (podruhé),...

Leidenská mutace versus Miréna

Před rokem a půl jsem prodělala plicní embolii, následnýám vyšetřením se u mne...

Leidenská mutace vyšetření

Dobrý den, moje gynekoložka mě neustále nutí k vyšetření Leidenské mutace. Mám...

Leidenská mutace-nachlazení

Dobrý den,mám leidenskou mutaci a už se mi 2 dny v kuse motá hlava,bolí mě hlava...

Leidenská mutace, MTHFR

Dobrý den pane doktore, je mi 24 let a před 4 lety jsem prodělala trombózu...

Leidenská mutace, operační zákrok

Dobry den, chci se zeptat na moznost sterilizace ze zdravotnich duvodu, tim...

Leidenská mutace, rázová vlna

Dobry den, Trapi me, zda mi muze byt aplikována razova vlna, kdyz mam trombofilii...

Leidenská muzace a těhotenstvi´

Dobrý den, mám Leidenskou mutaci (heterozygotní) ze strany matky. Zajímají mě...

Leidenský faktor

Dobrý den, má dotaz ohledně poruchy srážlivosti krve a vlivu na těhotenství....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok

Dobrý den :) Mám dotaz. Jsem 9 dní po menstruaci. A z ničeho nic když jsem...

Zamlžené vidění na jedno oko

Dobrý den, stalo se mi, že jsem několik sekund viděla na pravé oko zamlženě,...

Problémy po operaci žlučníku

6.2.2009 jsem podstoupila laparos. odebrání žlučníku. Nastaly komplikace a 2x...

Nadměrná plynatost - vážné

Už tři dny mě trápí nadměrná plynatost - (nepříjemně páchnoucí) Nejde to zastavit...

Obtíže s vysokým tlakem


Zápach v nose

Dobrý den.Prosím o radu.Asi tak 2krát do roka mám v nose takový divný zápach,jako...

Zalehlé ucho

Dobrý den, ráno jsem se probudila se zalehlým pravým uchem, trochu na něj slyším,...

Tetování před operací

Dobrý den, v sobotu 4.2. jsem objednaná na tetování - vnitřní strana předloktí...

Krvácení mimo menstruaci

Dobrý den, trápí mě krvácení mimo menstruační cyklus... Stalo se mi to poprvé...

Svrab

Dobry den, chci se zeptat pritelkyni nedavno byl zjisten svrab. Prinesla si...

Jodisol a těhotenství

Dobrý den, jsem v 19 týdnu těhotenství, mám celiakii a autoimunitní thyreoiditidu....

zvětšený vaječník

Dobrý den, dnes mi lékař při vyšetření vag. ultrazvukem sdělil že mám nepatrně...

Menstruace a antikoncepce

Dobrý den. Vysadila jsem antikoncepci kvůli bolestem hlavy, ale ještě jsem nedostala...

Tamoxifen

Dobrý den. Pročetl jsem poradnu a nenašel jsem ani podobnou odpověď na můj...

Nafouklé břicho, tlak v oblasti žaludku, plynatost.

Dobrý den, byl jsem na sonografickém vyšetření ohledně zažívacích problémů (nafouklé...

Biopsie štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem. Na sonu štítné žlázy...

Marihuana a dárcovství plazmy

Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu jít darovat plazmu, když jsem si 5.11....

Bolestivá bulka v podpaží


"Přeskakování srdce"

Dobrý den. Minulý týden jsem byla srdečním a tam mi můj doktor zjistil že mám...

Žlutý průjem

Dobrý den, již 5. den mě trápí problém s průjmem. Po 4. dnu diety již vypadalo,...

Reklama