Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Léky na cholesterol

Vnitřní lékařství Jiřina 26.10.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, začala jsem užívat lék Inegy a mám pocit tlaku v krku. Hodnoty LDL a HDL mám již v normě, ale začaly se mi zvedat hodnoty triglyceridů, které jsem měla před léčbou zcela v normě. Může to souviset s užíváním léku? Vysoké hodnoty cholesterolu nebyly způsobeny nevhodnou stravou, ale dědičnou dispozicí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Renata Šimjáková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé, Praha 10 – Uhříněves

Dobrý den Jiřino,
pokud se pocit tlaku v krku začal objevovat v souvislosti s užíváním nového léku, měla byste to konzultovat s ošetřujícím lékařem. Co se týče hodnoty triglyceridů, s užíváním léku to souviset nemůže, rozhodně by neměl triglyceridy zvyšovat. Nevím, jaké přesně máte hodnoty, ale možná by bylo ke zvážení změnit léčbu. Existují i léky, které se do léčby přidávají při vyšších triglyceridech. Zatím bych volila režimová opatření, která už určitě znáte. V případě vyšších triglyceridů bych se více zaměřila na omezení sladkého v jidelníčku a zvýšení fyzické aktivity. S pozdravem dr. Šimjáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, nevím o tom, že by se při užívání léku Inegy vyskytl jako nežádoucí účinek nárůst hladiny triglyceridů. Nevím, jak nízkou máte aktuální hodnotu cholesterolu, jestli také nedošlo ke zvýšení LDL oproti minulým kontrolám. Změny mohou souviset například s hormonální situací, pokud jste těsně kolem přechodu. Měla byste tyto své laboratorní nálezy konzultovat se svým lipidologem, rovněž i pocit tlaku v krku, který může i nemusí souviset s užíváním léků. Pokud máte dojem, že se Vám tento příznak objevil po zahájení léčby, bylo by vhodné zvážit změnu. Tlak v krku ale také může být způsobený jínými příčinami, jako onemocněním horní části trávicího traktu (například reflluxní nemoc jícnu), nebo onemocněním v ORL oblasti. Proberte Vaše příznaky s ošetřujícím lékařem, na základě pečlivé anamnézy pak bude možné rozhodnout o dalším postupu, vyšetřeních či úpravě léčby. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Léky na cholesterol a plánované těhotenství
Dobrý den, beru léky na vysoký cholesterol ( rosuvastatin...
Léky na cholesterol a glykémie
Beru prášky na cholesterol. Když je na týden vysadím...
Grep a léky na cholesterol
Mohu k lékům na cholesterol jist grupy? Děkuji
Zvýšený cholesterol
Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5...
Cholesterol
Asi 25 let jsem léčena na zvýš.cholesterol.Díky lékům...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky na depresi

Dobrý den, pátý den beru sertralin mám ho předepsaný ještě na déle. Chtěla...

Léky na dnu

Dobrý den. Před půl rokem mi byla lékařem nalezena DNA. Následně jsem zažila...

Léky na epilepsii v tehotenství

Dobrý den,již šest let mám epilepsii a užívám Lamotrigin Merck 100mg 2x denně...

Léky na erekci

Dobry den . Mnel bych na Vas dotak zda existuji nejake leky na zvetseni penisu...

Léky na hemofila

Dobrý den, mám již nejspíš chronicky uloženého hemofila, který se vždy jednou...

Léky na hubnutí


Léky na hubnutí

Dobrý den, měla bych dotaz na léky na hubnutí. Jelikož jsem dost při těle a...

Léky na hyperfunkci štítné žlázy a antikoncepce

Dobrý den, lékař mi předepsal následující léky a potravinové doplňky: Thyrozol...

Léky na hypertenzi

Dobrý den, moje příbuzná (43 let) má občas problémy s vysokým krevním tlakem....

Léky na Hypertenzi

Chtěl jsem se zeptat zda existuje nějaký lék na Hypertenzi , který nemá jako...

Léky na cholesterol a glykémie

Beru prášky na cholesterol. Když je na týden vysadím zvedne se mi cukr na 5,5-5,8....

Léky na cholesterol a plánované těhotenství

Dobrý den, beru léky na vysoký cholesterol ( rosuvastatin teva 10mg), s manželem...

Léky na imunitu při kojení

Dobrý večer, ráda bych se zeptala jestli je možné užívat léky na podporu imunitního...

Léky na játra

dobrý den jsem nyní 34 týden těhotenství a byli mi zjištěny vysoké jaterní testy...

Léky na kašel při kojení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už 3 dny mám trochu kašel,jestli je nějaký...

Léky na kašel v těhotenství

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zda je možné v těhotenství užívat na kašel...

Léky na krevní tlak

dobrý den,užívám tyto léky na krevní tlak:lokren20,lorista50,tenaxum,indap2.5,zorem...

Léky na krevní tlak a bylinky

Dobrý den, mám vyšší krevní tlak, dostala jsem rammomark 5 mg a betablokátor...

Léky na křečové žíly

Dobrý den, znáte nějaký volně prodejný lék na křečové žíly v USA? obdobný detralexu. Děkuji...

Léky na lačno??

Dobrý den, už několik let se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy a užívám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina obratle- léčba

Dobrý den chtěla bych se zeptat proč chirurg starším osobám přibližně po 90...

Smíšená úzkostně depresivní porucha

Dobrý den , prosím o Váš o názor na můj stav . Předem se omlouvám za delší vzkaz....

Neustálý pocit žízně, velmi časté močení


Těhotenské testy a jejich spolehlivost

Dobrý den ráda bych se zeptala jaká je spolehlivost těhotenských testů, dělala...

Odlišné zbarvení kůže dolních končetin

Dobrý den, chci se prosím zeptat na dolní končetiny. Asi tak před 4 měsíci...

Bolest ramene


Občasná dušnost

Dobry den pane doktore, Predem Vam dekuji za Vas cas a odpoved. Muj problem...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Cysty ledvin

Dobry den během jednoho mesice jsem prodělala 2 zanety močového mechyre a vždy...

Bolesti ramene

Dobrý den mám problém s pravým ramenem při zvednutí ruky ,bolest při hodu třeba...

Vynechání menstruace při užívání antikoncepce

Nekrvacim Dobrý den, jsem na dlouhodobé cestě po Americe na motorce a mám problém...

Zarudlá předkožka


Bolest v podbrisku pri curani v těhotenství

Dobrý den, Jsem 18+2tt a už pár dní mě tlačí v podbřišku při curani. Není...

Střevní infekce

Dobrý den, před týdny jsem měla týden střevní potíže (nebyl to klasický průjem,...

Pachuť v ústech

Dobrý den. Chtěl bych se Vas zeptat, jestli je nějaký příznak něčeho, když cítím...

Pálení, štípání v obličeji

Dobrý den, v posledních dnech pozoruji takové častější štípání a škubání ve...

Borelioza


Obava z rakoviny


Možná borelióza

Dobrý den, od srpna mě trápí bolest břicha u pupku vlevo. Současně mě bolí i...

Neurol × Lexaurin


Inzerce
×