Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ložisko v oblasti jater nejasného původu

Trávení Lucie 27.4.2019

Dobrý den,prosim vás o názor na nález co mám na játrech.Bojim se,aby to nebyl zhoubný nádor.Byla jsem na ultrazvuku i na ct a rozměr toho ložiska se liší,je mezi nimi rozdíl něco přes měsíc.Pani obvodní doktorka mi řekla,ze v červnu uděláme kontrolní ultrazvuk a pak uvidíme,ale do té doby já budu na nervy a ve strachu.Bojim se,aby se něco nezanedbalo a kdyby to opravdu bylo něco vážného,abys tím šlo něco dělat.Zasilam vám zprávu z ultrazvuku i z ct.
Nevim jestli to muže mít souvislost s těmi játry,ale už 4 měsíce mě bolí pod levým zebrem a teď pociťují i takové pálení v trojúhelníku.Zaludek to ale asi nebude,mám za sebou gastroskopii a ta byla v pořádku.Beru controloc na žaludek.Mam také od listopadu občasné prujmy ,v březnu 10 dni průjem v kuse a k tomu odpor k jídlu,zhubla jsem 6 kg za těch 10 dni,poté se mi váha vrátila,ale od té doby mám stolici řidší,nepevnou s kousky nestravene potravy.Delali mi kolonoskopii a nic se nenašlo.Loni v květnu mi byl odebrán zlucnik kvůli kaminku.
Jsem pořad hodně unavená.Ale prý jsem dostatečně vysetrena a nikdo s tím už asi nic dělat nebude.
Mám problémy s hrudní i bederní páteří,rehabilitace jsem měla,ale moc nepomohly.
Mimo ta vyšetření co jsem psala mi delali i ct plic,rentgen hrudníku,magnet rezonanci hrudní míchy,magnet rezonanci mozku,odběr mizkomisniho moku.
Celkové se necítím vůbec dobre,mám dvě malé deti a potrebuju se jim věnovat,ale jsem úplně bez energie.
Muže to být od těch jater?

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, paní Lucie,
děkujeme za Váš dotaz. Chápu Vaše obavy z nálezu, který neumí zatím lékaři zcela jasně zhodnotit. Každopádně ložisko mám s ohledem na oba popisy benigní charakter ( tedy laicky se tváří jako "hodné" ) Nejsem specialista na danou problematiku a tak si netroufnu tvrdit, zda zatím čekat či naplánovat ještě magnetickou rezonanci, která by možná přinesla ještě lepší infomraci o charakteru ložiska, nicméně dotaz předám specialistovi, který Vám jistě svůj názor napíše. I tak je však vidět, že jste byla velmi široce a komplexně vyšetřena a pokud z ostatních vyšetření nejsou žádné patologické nálezy, tak se domnívám, že tento nález není v souvislosti s výše uvedenými problémy. Spíše bych viděla souvislost s odstraněním žlučníku, kdy po operaci někdy můžou trávicí obtíže přetrvávat a pak zřejmě i velkou Vaši vyčerpanost, která pravděpodobně souvisí s tím, že vychováváte dvě malé děti. Vyčkejte si, prosím, na názor odborného lékaře, který ještě upřesní moji odpověď Přeji hezké odpoledne a brzkou úlevu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, nález neimponuje jako nález zhoubného nádoru. Nejpravděpodonější je, že se jedná o tukovou tkáň, možná tukově vazivovou tkáň, to by ničemu nemělo vadit a neočekávala bych růst, pravděpodobně s tím žijete už 32 let. Rozměry jsou zhruba 24x10mm, tedy velmi malé, za rozdílnými hodnotami mezi zaslaným CT a UZ vyšetřením (rozdíl 4 resp. 6mm) bych viděla spíše rozptyl měření, než že by okrsek či ložisko vyrostlo. Klinicky bude tento nález bezvýznamný, tzn. popisované obtíže s tímto nálezem pravděpodobně nesouvisí. Podstoupila jste CT břicha a malé pánve bez dalšího nálezu, gastroskopii a kolonoskopii bez nálezu, předpokládám, že byly provedeny i krevní testy (základ - krevní obraz, jaterní a ledvinné testy, vnitřní prostředí, zánětlivé parametry, vzhledem k únavě bych vyšetřitla i štítnou žlázu), pokud toto vše bylo negativní, tak to tak minimalizuje pravděpodobnost nádorového onemocnění, že je téměř nulová. Zajímala by mne ještě rodinná zátěž, zda se v rodině vyskytuje nádorové onemocnění v mladším věku (pod 65let), pokud ne, tak je o důvod více proti malignímu onemocnění. CT břicha zhodnotilo i gyn. orgány. A jak čtu, absolvovala jste ještě další spoustu vyšetření (MR mozku, hrudní páteře, lumbální punkci). Prosím, důvěřujte lékařům a zkuste nález na sono neřešit. Ložisko se bude sledovat sonograficky, je to neprosto dostačující, pravděpodobně budete nyní chodit á3 měsíce, pak á 6 měs. a pak á 1 rok. V čase se riziko fau-pax diagnozy bude exponenciálně snižovat. Pravděpodobnost, že se jedná např. o liposarkom, tedy zhoubný nádor tukové tkáně, odhaduji na řádově promilovou, spíše ještě měnší, možná dokonce imaginární než reálnou. Je možnost provést MR jater, ale považuji ji za zbytečnou (sono je výtěžné dost), nakonec je možné provést i histologické zhodnocení - segment IV ventrálně subkapsulárně by byl pravděpodobně dobře přístupný i pro biopsii pod sono kontrolou. Biopsie má však svá rizika, nejsou nezanedbatelná a myslím, že za ně vyšetření nestojí.
Upřímně, obtíže, které popisujete, imponují jako funkční. Tedy na zažívacím traktu se žádná porucha neprokázala, přesto máte občasně potíže. U funkčních poruch se předpokládá porucha motility, pohyblivosti střev, porucha řídících systémů trávení. Léčba je jednak symptomatická (při průjmu černé uhlí atd), ale především se za nejefektivnější považuje psychoterapie, účinné mohou být i psychiatrické léky (antidepresiva) - volí se individuálně podle konkrétních obtíží. Prosím, zkuste hledat řešení svých obtíží na úrovni organizace času, dobře se stravujte, pravidelně odpočívejte, co nemusíte, tak nedělejte, dělejte s dětmi činnosti, které Vás baví a odpočinete si při nich. Je nutné, abyste se odpoutala od myšlenek na zdravotní hrůzy. Na záda ještě zvažte masáže, protahování ve vodě, ať občas děti nosí/hlídá/vychovává/obskakuje někdo jiný. Bolest pod levým žebrem nebude od jater, může být svalová, od páteře, asi tomu tak bude. Pálení v trojúhelníku mívají pacienti při refluxu či zánětu žaludku, nebo vředech, nicméně píšete, že gastroskopie byla negativní. Pak jedině zkusti dietu antirefluxní - menší porce častěji, ano mléčné výrobky, ne kořenění, nekouřit, ne alkohol, můžete zkusit Controloc, ale užívala bych pouze pokud vidíte efekt, jinak ne. Hledala bych příčinu, tedy dle mého názoru spíše nepohodu, neodstatek odpočinku, neklid, nemyslím si, že by za tím bylo somatické vyšetření, příliš dalších zobrazovacích či laboratorníc metod bych nevymýšlela.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zvýšeně prokrvené ložisko jater
Dobrý den, přítel byl nedávno hospitalizován kvůli...
Bolest zad v oblasti ledvin
Dobrý den, už asi čtyři dny me bolí záda v oblasti...
Bolest v oblasti ledviny
Dobry den pane doktore/pani doktorko. Nedavno jsem...
Nezhoubný nádor jater
Dobrý den, Byla jsem na sonu kvůli kamínku 7mm co...
Bolesti břicha nejasného původu
Dobrý den, Delší dobu me trápí tupe bolesti v oblasti...
Zánět v oblasti urogenitálu
Dobrý den, teď je to pátý týden co mně trápí problémy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ložisko plic

Prosím o vysvětlení zavěru rtg plic - "stacionární ložisko prahilózně vlevo,...

Ložisko s navalitým okrajem

Dobrý deň, 5r.dcérke sa cca pred 3 týždňami na jednom členku objavil kruh...

Ložisko u konečníku

Dobrý den, zhruba před dvěma měsíci mě začal bolet konečník. Nemohla jsem už...

Ložisko v dutině břišní, bolesti břicha, zácpa

Dobrý den, včera jsem byla na pohotovosti viz. lék zpráva. Chtěla bych...

Ložisko v hlavě

Dobrý den, prodělala jsem vyšetření CT a MR kvůli otoku čela, bolestem a později...

Ložisko v játrech

Dobrý den, potřebovala bych se na něco zeptat, jde o mého přítele, v březnu...

Ložisko v krku

Dobrý den, ráda bych se zeptala pro mě na velice choulostivou otázku. Každou...

Ložisko v mandli

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Již několik měsíců mám ložisko v...

Ložisko v mozku

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, našli mi na MRI :suprratentoriálne sa parientálne...

Ložisko v mozku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat Je mi 22 let a od srpna lonskeho roku mám problemy...

Ložisko v oblasti poševního vchodu

Dobrý den. Moc prosím o radu. Ve středu poševního vchodu se mi během pár měsíců...

Ložisko v plicích

Dobry den, prosim chtel bych porozumet zprave od pani doktorky. Vim jen ze...

Ložisko v plicích k došetření

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o bližšie vysvetlenie CT vyšetrenia nášho starého...

Ložisko v plicích u maminky


Ložisko v prostatě

Dobrý den, manžel měl ledvinovou koliku, při CT mu bylo zjištěno: v artefaktech...

Ložisko v prsu

Dobrý den..... sono levého prsu mi prokázalo ložisko hypoechogenní formace...

Ložisko v prsu

Dobrý den. Před rokem se mi v prsu udělala boulička. Byla jsem na UZ, biopsii...

Ložisko v prsu

Dobrý den, ráda bych konzultovala postup v následující situaci. Před dvěma měsíci...

Ložisko zarudnutí na dolní končetině

Dobrý den, přítel má již týdny na noze vyrážku viz. foto. Údajně jej to svědí...

Ložiskoá alopecie

Dobrý den pane doktore, paní doktorko. Asi tak před půl rokem, se mi na hlavě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dieta, hubnutí

Dobry den chtěla bych zhubnout pár kilo.chtěla jsem se zeptat zda je k večeři...

Bulka na varleti


Dávka mirtazapinu

Dobry den, mam dotaz ohledne antidepresiva mirtazen. Zacala jsem uzivat od...

Zamlžené vidění na jedno oko

Dobrý den, již přes půl roku mám problém s pravým okem. Projevuje se to většinou...

Pocity na omdlení

Dobry den us nevim Coto je cejtil sem vnitrne pocit na omdleni slabi pocity...

Bolest kostrče a konečníku

Hezký den, již cca 1-2 měsíce mě trápí bolesti v konečníku. Jde o tupou,...

Bílý řídký zapáchající výtok

Dobrý den, je mi 14 a ne pravidelně třeba ob den dva mám na kalhotkách takový...

Opuch nohy + fľaky na koži + zvýšený crp protein

Dobrý deň p. doktorka, rada by som sa spýtala na Váš odborný názor. Moja Maminka...

Povlak na jazyku

Dobry den, jiz delsi dobu me trapi povlak na jazyku.Prikladam foto.Byla sem...

Tlak v konečníku

Dobry den.. Už 3 týden mě trápí problém s tlakem v konecniku...Začlo to den...

Trombotizovaný hemoroid

Dobry den, u konecniku mam takovy problem pri sezeni to boli a pri toalete mam...

Malý vzrůst?

Dobrý den, mám podezření na to, že jsem se narodil předčastně. Jak to vidíte...

Nález na čípku - LSIL

Dobrý den, při běžné gynekologické prohlídce byl výsledek cytologie Lsil 4,...

Macmiror a léčba partnera


Zvýšená hodnota kreatininu

Dobrý den, mám vysoké hodnoty kreatininu v krvi. Má běhání před odběry krve...

Pupínky na penisu


Endometrioza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je nejšetrnější léčba endometriozy po...

Lechtání v krku, kašel, zahlenění

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem dlouhodobých potíží dýchacího ústrojí....

Pohmoždění vs. zhmoždění

Dobrý den chtěl bych vědět rozdíl mezi pohmožděním a zhmožděním. Děkuji tonda

Bolest při vniknutí penisu

Dobrý den. Mám takový problém. S přítelem máme spolu sex, jenže pokaždé mě jeho...

Reklama