Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Lymeská borelióza

Infekce Ilona 22.9.2020

Dobrý den, v pátek 18.9 jsem si našla klíště, ihned předáno do laboratoře na vyšetření. Z výsledků z laboratoře akreditované bylo pozitivní na boreliózu. Skvrnu nemám a přisate bylo cca 13 hodin. V laboratoři mi bylo sděleno, že by bylo dobré užít azitromycin, stačí 3 dny. Nebo mám čekat 4 týdny na vyšetření krve? Jsem z toho dost vystresovana. Děkuji za radu. Lékařce jsem telefonovala, ta řekla čekat nebo ATB. Tak co tedy?

Doplňující dotaz:
Děkuji Vám za odpověď. Chtěla bych se zeptat, zda můžete být, prosím, specifický ve výběru ATB. Může se na to užívat např. Azithromycin? Děkuji.

Doplňující informace:
Jen každý lékař mi odpověděl jinak. První, že antibiotika hned. Nyní mi paní doktorka odpověděla, že až při příznacích.Tak nevím, co lékař, to jiný názor.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Ilono. I když některé zdroje uvádí, že při odstranění klíštětě do 24 hodin je riziko přenosu lymeské boreliózy nižší, tak k nákaze dojít může. Ze svého pohledu bych v tomto případě antibiotickou léčbu doporučil. Existuje tady možnost, že se budou ATB podávat zbytečně, pokud k nákaze nedošlo, na druhé straně si ale myslím, že je lepší při riziku zaléčit dříve, než později. Ohledně vhodného antibiotika se poraďte se s vým lékařem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, děkuji za dotaz. Léčit se mají příznaky nemoci, nikoli laboratorní nálezy. Pokud nebudete mít klinické příznaky lymeské boreliózy, antobiotika nejsou na místě. Hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Ilono, chápu, že je to pro Vás matoucí. Bohužel názory na to, jak postupovat se u lékařů liší. V době, kdy máme k dispozici velké spektrum testovacích možností jako v tomto případě, dochází bohužel někdy k tomu, že se lidé léčí zbytečně pro něco, co ani nemají. Někdy jsou testy nepřesné, někdy by k rozvoji nemoci nedošlo apod. Proto někteří radí vyčkávat a léčit až tehdy, když je nějaká nemoc přítomna jako paní doktorka Černá. Jiní, jako pan doktor Romanko, doporučují léčit hned, pro jistotu, aby se zamezilo vzniku příznaků. Proto jste si ostatně nechala to vyšetření udělat. Vaše lékařka nechala rozhodnutí na Vás. Lepší informace se Vám bohužel poskytnout nedají, protože na to vždy budou existovat dva pohledy a nejvíc bude záležet na tom, jaké máte další nemoci, na tom, zda a jaké berete léky, zda jste brala v poslední době opakované antibiotika, jestli nemáte nějakou alergii apod. To jsou informace, které má Váš praktický lékař. Ve Vašem případě bych tedy doporučila následující - protože jste si nechala klíště vyšetřit, předpokládám, že Vám to dělá starost a chcete být v bezpečí. Jste z toho teď vystresovaná, víte, že k přenosu dojít mohlo a klíště bylo pozitivní. Zda byste dostala borreliózu nelze říci, klíště bylo přisáté docela krátce. Je možné, že byste brala antibiotika zbytečně, ale to už je riziko, které nevyloučíme. Takže doporučuji zajít za Vaším praktickým lékařem, nebo si s Vaší lékařkou zavolat, a domluvit se na léčení antibiotiky. Volba antibiotika je na Vašem lékaři, protože zná Vaše nemoci, stejně tak jako výše uvedené podrobnosti. Jinak ano, Azithromycin je jedna z možností, dále Doxycyklin, ale i Amoxycilin a léky ze skupiny Cefalosporinů. Ordinovat jedno nebo jiné bez znalosti pacienta není ani možné ani vhodné. Kdybyste se rozhodla se neléčit nyní, doporučuji Vám pak sledovat se, při příznacích zahájit hned léčení. Pokud příznaky nebudou, pak vyšetřit protilátky za 3-4 týdny od přisátí, nejlepší je pak vyšetření Western Blot. Držím Vám palce, přeji Vám, abyste byla nadále zdravá. Nebojte, nejde o neřešitelnou situaci a věřím, že ať se rozhodnete jakkoliv, situaci bude možné zvládnout tak, že nebudete mít komplikace. Problémy totiž nastávají v případech, které jsou od Vašeho odlišné, tedy když se o klíštěti neví, na borreliózu se nepomyslí včas a antibiotika se nepodají vůbec. Přeji Vám hezký den a doufám, že se mi povedlo trochu ty nejasnosti vysvětlit. Jsem s pozdravem.

Související dotazy

Lymeská borelióza
Dobry den, brat bol necely mesiac lieceny antibiotikami...
Lymeská borelioza
Dobry den, lecim se s boreliozou, tyden beru doxyhexal...
Lymeská borelioza
Dobry den, prosím o názor. V lednu se mi udelal flek...
Lymeská borelioza
Dobrý den, léčím se s boreliozou I,stadium, rád bych...
Lymeská borelióza
Dobrý den, neslyšícímu synovi 24 let (170cm a 68 kg)...
Lymeská borelióza
Dobrý den, po testech z krve (potvrzenko testem Western...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Luxace tossy 3

Dobrý den, V sobotu jsem prodělal úraz ramene. Na pohotovosti mi diagnostikovali...

Luxace v kotníku

Dobrý den, měl jsem vykloubenou nohu v kotníku, po repozici lékařem mi byla...

Luxace,subluxace

Dobrý den,je potřeba k vyloučení ev potvrzení luxace (subluxace) 2-3 žebro/sternum...

Luzko u palce na noze

Dobry den, jiz.cca 4.mesice mam problem s luzkem u palce na leve noze. Nehet...

Lymeská boreliosa

jemné brnění na chodidle při chůzi druhý den.V noci někdy křeč v lýtku.Před...

Lymeská boreliosa


Lymeská borelioza

Dobrý den, léčím se s boreliozou I,stadium, rád bych se zeptal proč je rozdíl...

Lymeská borelioza

Dobrý den, dcera ( 3roky 12,5 kg)měla 1.7. klíště. 24.8. se jí udělala obrovská...

Lymeská borelioza

Chybný datum odběrru, ne 13.12. ale 13.9. Dobrý den, dcera ( 3roky 12,5 kg)měla...

Lymeská borelioza

Dobry den, prosím o názor. V lednu se mi udelal flek na noze a i přes negativní...

Lymeská borelioza

Dobrý den, prosím o radu, kam se mám obrátit s léčením boreliozy, 08-09/2015...

Lymeská borelioza

Dobrý deň! Mala som 2 týždne po prisatí kliešťa červený tipický fľak. Diagnóza...

Lymeská Borelioza

Dobry den. Před třemi dny se mi objevil na noze poměrně velky (cca 10cm v průměru)...

Lymeská borelióza

Dobrý den, před týdnem přítele kouslo klíště, bylo ještě hodně malé, odstranil...

Lymeská Borelioza

Dobrý den, ráda bych se zeptala na informace ohledně boreliózy. Před pár lety...

Lymeská borelioza

Dobrý den. Před dvěma lety mi byla zjištěna lokalizovaná sklerodermie. Příčinou...

Lymeská Borelioza

Dobrý den, mám dotaz ohledně boreliozy. Měla jsem v květnu klíště a po čtrnácti...

Lymeská borelióza

Dobrý den, před třemi lety jsem mela klíště a udělal se mi flek. K lékaři jsem...

Lymeská borelioza

Dobrý den, v měsíci září jsem našla přisátá 3 velmi malá klíšťata, která jsem...

Lymeská borelióza

Dobrý den. Před 20 dny jsem si odstranil pět klíšťat. Nic co by připomínalo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Motání hlavy

Dobrý den, moje problémy začaly 28. října 2016. Když jsem se ráno vzbudil, tak...

Ganglion

Dobrý den, na levé noze na levé straně nad kolenem mám jakousi bouli. Není vidět,...

Steatoza jater

Dobrý den jsem rok po operaci žlučníku, nyní mi už čtyři měsíce bolí pod pravým...

Pálení pochvy po sexu


Sex


Růst penisu, 14 let

Dobrý den, za 2 měsíce mi bude 14 a můj penis měří 16cm, vyroste mi ještě?

Névus na lýtku

Dobrý den, na lýtku mám pigmentový névus (myslím, že kongenitální), velikost...

Antidepresiva

Dobrý den,víc jak půl roku jsem kouřila marihuanu s přítelem a spolubydlícími...

Zlomenina obratle L1

V říjnu jsem měla úraz zad, byla jsem na pohotovosti, rentgen, lékař řekl, že...

Bolest kolene a artroskopie

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Jsem v pořadníku na artroskopickou operaci...

Bolest kostrče

Už dlouho mívám bolesti v oblasti kostrče (viz příloha). Všichni mi říkají,...

Alkohol a Ibalgin


Žaludeční reflux

Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat na maminku,má několik problémů.Delší dobu...

Bolesti kolene

Dobrý den. mam prosím dotaz na bolest v koleně. Při chůzi se objevuje bodavá...

Pálení jazyka

Dobrý den,koncem února jsem dobrala antibiotika a asi po týdnu mě začal pálit...

Protruze ploténky

Dobrý den. Měla bych dotaz ohledně výsledků mag.resonance. K paní doktorce jdu...

Ulomil se mi kus skloviny na zubu

Dobrý den, dneska se mi ulomil kus skloviny na předním zubu. Absolutně nevím...

Brnění penisu

Muj pritel, 33 let, za posledni dva dny pocituje obcasne brneni v penisu v klidovem...

Nadměrná plynatost a kručení v žaludku i v krku

Dobrý den, potřeboval bych poradit, už asi 3 týdny mě hrozně kručí v žaludku...

Bolest na hrudní kosti

Chtěl bych se zeptat trápí mě už nějakou dobu bolest na hrudní kosti co by mohlo...

Reklama