Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Má cenu proti rozhodnutí podat námitku v zákonné lhůtě?

Mozek a nervy Zdeňka 15.11.2017

Dobrý den, žádala jsem o změnu stupně invalidního důchodu z I. na II. , RS mám 5 let, poslední ataka v únoru. Bohužel EDDS stanoveno 4 a toto bylo pro posudkového lékaře směrodatné s tím, že by to ČSSZ neschválila. Vůbec se prý nebere v potaz jak se člověk dlouhodobě cítí. Beru Lyricu 300mg 2Xdenně a píchám Rebif22, dále nefunguje štítná žláza , docházím na psychiatrii. Největši problém je celková únava a pálení a omezená hybnost končetin. V práci mi pomáhá rodina, jinak bych zaměstnání nezvládla, dělá mi problém chůze po 100m se cítím totálně unavená a nohy mi neposlouchají. Rovněž mám problém s hybností pravé ruky. Sice chodím na rehabilitace ale ani po dvou měsících se to nelepší. O neustálem motáním ani nemluvím. Chtěla jsem se zeptat , zda vůbec má cenu proti Rozhodnutí podat námitku v zákonné lhůtě ??? Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, je těžké se k tomuto vyjádřit protože neznám všechny okolnosti, ale pokud by šlo o mojí pacientku, doporučila by jsem jí odvolání podat. Za prvé, je důležité, aby jste ověřila, zdali zdravotnická dokumentace, která se dostala do rukou posudkového lékaře byla komplexní, zda byl Váš praktický lékař pečlivý, uvedl všechny jak subjektivní tak objektivní nálezy. Zdali byly doručeny kromě komplexních zpráv k RS centra i zprávy od psychiatra o probíhající léčbě, od endokrinologa o probíhající léčbě. I tyto nemoci, které nejsou v přímé souvislosti s RS by měli být posouzeny a zohledněny při posouzení celkového poklesu pracovní schopnosti, který pak určuje stupeň invalidního důchodu. Taky se při opětovném posouzení dostane pravděpodobně Váš případ do rukou jiného posudkového lékaře, který může mít na celkový Váš stav jiný náhled. Proto na závěr ano, podejte námitku a zkuste to ještě jednou. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den
O přiznání invalidity, jejího stupně a z toho vyplívající možnosti různých sociálních dávek rozhodují orgány- sociálního zabezpečení na okresní úrovni- žádosti ev i přes příslušné soc odbory obce s rozšířenou působností. Dále i posudkové komise ministerstva práce a sociálních věcí při krajských úřadech. Doporučuji se poradit a nálezy shromáždit přes svého praktického lékaře a poradit na nejbližším odboru sociálních věci. Žádosti nepřesné podáné místně nepříslušně se i z těchto důvodů zamítají. Je to dosti složitá úřední záležitost. Nerozhoduje ani specialista ni praktik. Pro invaliditu svědčí, když konkrétní nemoc sníží práceschopnost o určitá procenta. To že jsou další nemoci a problémy s léčbou apod nehraje roli. Proto bych radil se nejprve informovat na odboru sociálních věcí, aby byla žádost správně podána a zda lez vůbec čekat adekvátní výhody. Pro diagnosu RS je stupnice EDSS základní ukazatel, je ale stupnice logaritmická, takže potom další čísla znamenají strmě horšení pohyblivosti / tu EDSS škáluje/. Hodnota EDSS je výsledkem celého neurologického vyšetření a konstatování stupně možnosti pohybu. Také určuje taktiku léčby. Horšení při nastavené medikaci může znamenat ze strany zdravotní pojištovny ukončení schalování daného typu léku.

Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Invalidní důchod
Dobrý den, žádala jsem o změnu stupně invalidního důchodu...
Rovnátka, cena, věkové omezení
Ortodoncie - Dobrý den, je mi čerstvě 36.let a od mala...
Cena za ošetření kondylomat laserem
Dobrý den, po diagnostice kondylomat mi paní doktorka...
Tělísko a jeho cena
pane doktore děkuji za odpověd ale potřebovala bych...
Očkování proti klíšťové encefalitidě
Před dvěmi dny jsem měla klíště. Nyní se mi udělal...
Rozhodnutí
Dobrý den děkuji za odpověd Tento zakrok mi samozřejmě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

M4104 Skolioza

Dobrý den, celou základní školu jsem nosil furt tašku jen na jednou rameni,...

M51.1 radikulopatií

Dobrý den. Prosím o vysvětlení udané diagnózy, případně radu o dalším postupu...

M511-onemocnění lumbálních a j. meziobratl.plotének s radikulopa

Dobrý den, je mi 30 let a moje diagnóza je: náhle vzniklá lev.LI s vert.blokem....

M5456 Bolest dolní části zad:bederní krajina

Dobrý den, několik let trpím bolestmi zad. Za poslední rok se bolesti stupňují...

M5459, Bolesti dolní části zad

Dobry den, pred cca 3 tydny jsem pri obouvani zakaslal a nahle me zasahla...

M751 Syndrom manžety rotátoru


M7666 Tendinitida Achilovy šlachy ; berec

Dobrý den. Prosím o sdělení nejlepší léčby na uvedenou diagnózu - nepatrný otok...

M911-Perthes

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,syn 12 let,je 6 let po operaci M911,má asi 4,5...

Má antikovcepce vliv ne sex?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zdá může mít antikoncepce vliv na chuť k sexu....

Má cenu jít k lékaři?

Dobrý den, pani doktorko. ráda bych se Vás zeptala, co mohou značit hodnoty...

Má dítě nárok na invalidní důchod?

má dcera má vrozený pakloub bérce.Prodělala 6 operaci.Holčičce je teprvé 5let.Podlé...

Má dlouhodobé užívání antikoncepce vliv na snížení libida?

Dobré odpoledne, poslední dobou se ze všech stran dočítám o negativním působení...

Má dostatek spánku?

Dobrý den, naše 14-ti měsícní dcera usíná večer kolem 8, probudí se kolem 4,...

Má gynex vliv na mužskou plodnost?

Dobry den. Rada bych se vas chtela zeptat, s manzelem se snazime o miminko jiz...

Má jedno očičko trošku menší jak druhé

Dobrý den, dcerka bude mít 3 měsíce. Asi před měsícem jsme si všimli, že má...

Má již po dvou mesicich opet spalovou anginu


Má kouření vliv na prsa?

Dobrý den, je mi 17 let a mám na svůj věk docela malé prsa, chtěla jsem se zeptat,...

Má mé dítě ADHD nemoc nebo jen zlobí?

Má mé dítě ADHD nemoc ? Dobrý den,jmenuji se Jana a mám syna Maxíka,teď má...

Má menstruace nějaký vliv na operaci appendixu laparoskopicky?


Ma muj BP rozdvojenou osobnost?,

Dobry den. Potrebovala bych poradit. Muj BP ma problemy se lhanim a zmenou nalad...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dcera vidí ve tmě tečky a oválky

Dobrý den, šestiletá dcera vidí ve tmě hýbající se tečky, vidí je pořád, i...

Opožděná menstruace


Zubní drenáž

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Paní zubařka mi vytrhla 8. dole vpravo. Po...

Nález při výtěru z krku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat již dlouhodobě mám chronickou rýmu (tzv. zadní)...

Bolest mezi žebry

Dobrý den, už přes týden mě pobolívá mezi žebry spíše v práve horní části....

Obcasne pichanie a zatupenie na pravej casti hlavy

Mam 27r., mal som pred 2 rokmi zranenie krcnej chrbtice aj sd hygrom v pravej...

Stolice

Dobrý den, poslední dobou pozoruji ve své stolici černé tečky o velikosti kavového...

Krvácení po Lamictalu a antikoncepci

Dobrý den, poprosím Vas o radu. Beru lamictal na epilepsii nyní mam navysenou...

Sucho v ústech, časté močení

Zdravím, mám problém ze když se mě tělo dostane do klidu(lehnu si) tak mě začne...

Bolest břicha

Vážená Paní doktorko, Vážený Pane doktore, prosím o doporučení. Jaké vyšetření...

Bolest třísla a varlete

Dobrý den, prosím Vás obracím se na Vás s dotazem. Už několik měsíců mě nepravidelně...

Stav po operaci páteře, invalidní důchod

Mám za sebou operaci páteře vihrezle ploténky dostal jsem implantát a pater...

Osteochondróza disku L5/S1, Spondyloartrotické změny L1/L5


Možnost otěhotnění, přerušení užívání antikoncepce


Bolesti páteře

prosím o konzultaci k výsledkům rengenů a stále se zhoršujícím bolestem v oblasti...

Bolest na levé straně žeber


Bolest ušního lalůčku

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí bolest levého ušního lalůčku. Na pohled...

Výrůstky na ústní sliznici

Dobrý den. Už asi 7 let mě trápí jakési vřídky v ústní dutině. Vždy jsou hlavně...

Už nějaký čas mne občas poboliva klitoris

Dobrý den, už nějaký čas mne občas poboliva klitoris (resp. žaludovite zakončení)...

Codein

Dobry den,pritel dostal od praktickeho lekare lek codein na kasel,uz ho bere...