Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám dcerku 7,5 měsíce starou, už přes týden má hrozný vlhký kašel a rýmu

Dětské nemoci Jana 19.11.2018

Dobrý den, mám dcerku 7,5 měsíce starou už přes týden má hrozný vlhký kašel a rýmu (v podstatě marodí už od 3 měsíců skoro pořád, 3.mesíce,měla neustále zvýšené teploty - odběry, výtěry, atd. v pořádku ), chrčí to v ní, ale když si zakašle tak dobré. V noci ji to budí. Byla jsem s ní min. týden v úterý u Dr. (i se starší dcerou, ta dostala ATB), ale na průduškách nic neslyšela, na zelenou rýmu dostala kapky Azyter ( pamycon jsme dobrali deset dní předtím, taky zelená rýma), raději jsme zašli i v pátek, protože se to zhoršilo, ale průdušky byly čisté. Včera to byl týden co bere acc sirup, tak už jsem dnes dala hedelix, stříkám sterimar s mědí, inhaluje vincentku, zvlhčuji vzduch, spí ve zvýšené poloze... Ale vůbec se to nelepší. Teploty nemá. Dávala jsem i jeden čas oscillococcinum, teď jednou týdně jako prevenci, ale bez efektu. Co bych ještě mohla zkusit nebo jaký sirup, bylinky, aby jí už něco zabralo? Nechci zas běžet k Dr., aby mi rekla, že průdušky má čisté... A přesto je zahleněná. ATB jsme ještě neměli a ráda bych, aby to tak zůstalo, ale už jsme toho za 4 měsíce do ní nacpali dost,ráda bych už měla zdravé dítě. Bohužel starší dcera chodí do školky (je předškolní, tak už musí) a to nám moc nepřidá, když už to vypadá nadějně, tak přinese další bacil.
Děkuji za radu.
Pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, dcera užívá a užívala toho skutečně dost. To, že je starší sourozenec ve školce nepřidá žádné rodině a bacily domu nosit bude a protože je mladší, imunitu má opakovanými infekcemi oslabenou, bude lapač těchto bacilů a bude mít nachlazení pořád dokola. Je dobře, že dětská léakřka je rozumná, že ji necpe antibiotika při normálním CRP a čistých výtěrech z krku, které vylučují bakteriální infekci. Zelená rýma neznamená pokaždé nutnost kapat antibiotické nosní kapky. Pokud je nález na průduškách čistý, pak by jsem ACC nedávala, to samotné ji může zbytečně zahleňovat, v kombinaci se zatékjící zadní rýmou pak má záchvaty kašle zejména v noci. Zvlhčujte vzduch ale na max. 40% vlhkosti v místnosti, spát tedy ve zvýšené poloze, na kašel zkuste jenom Hedelix, či Sinupret, do nosu Sterimar hypertonický a poté pokaždé pořádně odsát obě nosní dírky, ideálně několikrát denně a taky v noci. Do čistého nosu pak stříkat Nasivin. Zkusila by jsem jak na rýmu, tak i na kašel Fenistil 2kapky na kg hmotnosti rozděleno do třech dávek, omezte mléčné produkty, ty zahleňují. Na podporu imunity co nejvíce vitamínů, ja preferuji v přirozené podobě, než v nějakých multivitaminových komplexech. A pokud se stav nezlepší, dětskou lékařku by jsem určitě vyhledala. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Věra Rajchlová

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: MUDr. Věra Rajchlová - praktický lékař pro děti a dorost

Dobrý den, je velmi pravděpodobné ( jak uvádíte v závěru zprávy), že Vaše mladší dcera je opakovaně infikována nemocemi od starší sestry, a proto přechází z jednoho infektu do druhého - Proto bych hlavně doporučovala dlouhou rekonvalescenci po nemoci po u starší sestry ( tzn. - 1-2 týdny po nemoci ještě do MŠ nechodit) - a pokud je předškolák, tak navštěvovat MŠ pouze dopoledne, kdy je předškolní příprava a je menší riziko infektu než při odpoledním spaní.
Bez vyšetření Vám bohužel takto žádný zaručený sirup na kašel nemohu doporučit. Je možné, že budete muset opakovat odběry, výtěry ev. imunologické vyšetření. Nelze vyloučit jako příčinu opakovaných infektů tzv gastroezofageální reflux ?? Proto bude pravděpodobně nutné, znovu navštívit Vašeho pediatra. Určitě bude nyní nutné nechodit s dětmi do míst, kde se vyskytuje mnoho lidí ( máme dobu většího výskytu viroz)- obchody, dětské kluby, plavání. V.Raj.

Související dotazy

Vlhký kašel
Dobrý den, týden se mě držel velmi suchý kašel (bez...
Co by mi měl říct správný lékař na to, že mám rýmu a kašel nejspíše z alergie?
dobrý den, mohl bych se zeptat co by mi měl říct správný...
Vlhký kašel
Dobrý den,již týden mě trápí vlhký kašel s tím,že se...
Mám neustále rýmu a bolest v krku
Dobrý den. Mám neustále rýmu a bolest v krku..Doktorka...
Vlhký kašel
Dobrý den trápí mě vlhký hlenovi kašel z počátku jsem...
Vlhký kašel
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Tříletý syn užíval...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám časté migrény

Dobrý večer, Je to zhruba 2 měsíce co jsem začala mít každodenní migrény....

Mám časté průjmy, nadýmavost a svědění v konečníku

Dobrý den, je mi 15-let a mám časté prujmy, nadymavost a svědění v konečníku...

Mám časté výtoky!

Dobrý den, asi to už není normální, ale mám tak 3-4x denně výtok a hrozně to...

Mám často ucpánou levou nosní dirku

Dobrý den da se z rtg poznat sliznicni hyperplazie leve strany ? Na to snimku...

Mám čerstvě vytáhlý nerv ze zubu

Dobrý den, mám čerstvě vytáhlý nerv ze zubu (byl tam zánět), vyčištěné kanálky...

Mám červené flíčky,bílé pupínky na žaludu a na varlatech se mi dělají též pupínky co to je není to pohlavní nemoc??

Dobrý den mám takový větší problém jako malej kluk se mi udělaly bílé flíčky...

Mám červený flíček vedle rtů

Už pár dní mám červený flíček vedle rtů a nejsem si jistý zda se nejedná o nějaký...

Mám či nemám diabetes?

Dobrý den, prosím, o posouzení výsledků podkladů, které vám zasílám. Po rozporuplných...

Mám čím dál větší výtoky

Dobrý den tady je Terka chci se zeptat já mám srůst na pánvi po operaci slepého...

Mám dávivý kašel, je to rakovina?

Dobry vecer, chci se zeptat ma uz asi 3 tydny drazdivy az davyvy kasel... byly...

Mam delsi dobu tlak v hlave.

Dobry den uz delsi dobu mam tlak v leve pulce hlavy, obcas brneni a paleni,drive...

Mam delši dobu napěti v břiše

Dobry den, mam delši dobu napěti v břiše jako tiky ale často hned po malem...

Mam delši dobu napěti v břiše,ale bolest nemam.

Mam delši dobu napěti v břiše Dotaz od: Marek | Publikováno: 14.6.2011 Dobry...

Mam delši dobu napěti v břiše,ale bolest nemam.

Mam delši dobu napěti v břiše Dotaz od: Marek | Publikováno: 14.6.2011 Dobry...

Mám delší dobu zapáchající moč,je na to nějaké užívání_

Prosím zapáchá mi dost moč nejen po ránu je na to nějaké uživání ? Nebo co s...

Mám delší měsíčky 15 den

Dobry den chtela bych se zeptat mam delsi mesicky 15 den a nevim z ceho s pritelem...

Mám deprese a OCD, může léčba ovlivnit plodnost?

Dobrý den, je mi dvacet a mám deprese a OCD, léčím se na psychiatrii. Asi půl...

Mám depresi?

Dobrý den, již mám nějaký ten pátek podezření, že mám depresi i když si nejsem...

Mám dg. hraniční porucha osobnosti a panickou poruchu

Dobrý den poslední dobou trápí takové jakoby navali-naběhnout mi žili na...

Mám diag. paranoidní schizofrenie, deprese a hebefrenní schizofrenie

Dobrý den. Mám diag. paranoidní schizofrenie, deprese a hebefrenní schizofrenie......

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nafouklé břicho

Dobry den trapi mě nafoukle bricho,pred mesicem jsem absolvovala operaci augmentace...

Vysoké CRP

Dobrý den, mám dlouhodobě zvýšené crp (okolo 15) a na imunologii se na nic nepřišlo....

Bolest poloviny hlavy

Dobrý den, před týdnem jsem se uhodil do spánku, rána malá, ani jsem necítil...

Na špičce jazyka se udělali červené pupínky

Dobrý den, asi tak před třemi týdny se mi na špičce jazyka udělali červené pupínky,...

Naražené zápěstí


Točení hlavy po alkoholu

Dobrý den, Už 5 dní se mi točí hlava. Před cca 8mi dny jsme byli na akci v...

Vynechání 2 pilulek antikoncepce a krvácení

Dobrý den,dnes jsem začala krvácet a uvědomila jsem si,že jsem si zapomněla...

Bulka na boku těla

Dobrý den, omlouvám se ze otravuji ale objevil jsem na těle bulku, je na boku...

Naražená záda


Neustálá zima

Dobrý den, prosím potřebovala bych poradit. Mám 17 leta mám problém s tím, že...

Atrofie zrakového nervu

Dobrý den, před nedávnem jsem navštívila očního lékaře v rámci klasické preventivní...

Orální sex

Dobrý den, chtěl bych se zeptat - včera jsem měl nechráněný orální sex se...

Vyrážka a kortikoidy

Dobry den, Chcel by som sa spytat, ci je mozne svrab vyliecit kortikoidmi. Uz...

Poslední dobou mívám, hlavně večer, oteklé kotníky i nárty u obou nohou.

Dobrý den, poslední dobou mívám, hlavně večer oteklé kotníky i nárty u obou...

Citalopram, Lexaurin - jdou dohromady? a co na bolest hlavy?

PRosím vás o radu. Lékařka mi předepsala Citalopram Pliva 10mg, mohu k tomu...

Délka penisu

Dobrý den, je mi 16 a při erekci mám penis vysoký asi kolem 13 cm. Vážím skoro...

Pomalý vývoj dítěte

Dobrý den, měla bych dotaz na zdraví vývoj dítěte. Moje neteř, dnes...

Dráždivý tračník

Dobrý den, Již týden kdyz mám jit na velkou mě předtím provázejí křeče v...

Nízký diastolický krevní tlak

Dobrý den, je mi necelých 30 let a chci se zeptat, zda je v pořádku, abych měl...

Horkost v obličeji

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí horkost v obličeji. Cítím jak mám horký...

Reklama