Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mé tchýni byla potvrzena před měsícem salmonela

Infekce Lucie 15.8.2018

Dobrý den, mé tchýni byla potvrzena před měsícem salmonela, která nadále trvá a doktor jí prý řekl, že může trvat klidně i rok.
Otázka zní : můžu k ní s klidem poslat přítele i s naší 8 měsíční dcerou ? Abych se nemusela bát, že to jakkoli ani jeden z nich nechytí ? Popř. čeho by se radši měli vyvarovat ? Co pití ze kterého se napila i ona, jídlo které uvařila a během vaření ochutnala nebo jakýkoliv dotyk ?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, salmonelózy u nás patří k nejčastějším průjmovým onemocněním dětí i dospělých. Zdrojem nákazy jsou zvířata, ptáci a jejich produkty – maso a vejce. Zdrojem nákazy je infikované zvíře, vzácně člověk. Přenašečem infekce je kontaminovaná potrava – nedostatečně zpracované výrobky z masa a vajec (majonézy, vaječné krémy, zmrzlina, sekaná, tlačenka aj., zejména pak neznámého nebo nespolehlivého původu). Infekční dávka je vysoká (k nákaze je nutné 10 6–10 9 živých mikrobů). Přímý přenos z člověka na člověka je nepravděpodobný a uplatní se jen při velmi hrubých závadách v osobní hygieně anebo u osob s nízkým stavem imunity. Po překonané infekci vylučování salmonel může přetrvávat týdny až měsíce, riziko zvyšuje podaná antibiotická léčba během akutního stádia infekce. Takže pokud tchýně dodržuje základní hygienické návyky, žádné riziko příteli ani dítěti nehrozí. S pozdravem,Dr. Horáková

Související dotazy

Salmonela - nosičství
Dobrý den, dcera stará 15 měsíců má již půl roku pozitivní...
Salmonela
Dobry den, lezim v nemocnici a mam salmonelu. Dozvedela...
Salmonela a přenos infekce
Dobrý večer, chtěla bych se informovat, jak postupovat,...
Salmonela a bazen
Dobrý večer, mam přiznaky poukazujici na salmonelu...
Salmonela
Dobry den mela bych prozbu mela jsem salmonelu a chtela...
Salmonela
Dobrý den, na konci prázdnin jsme celá rodina prodělali...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest beder

Dobrý den, před několika týdny jsem začala pociťovat bolest v oblasti beder...

Bolesti žeber


Vdechnutí střepu

Dobrý den, vím, že mě za to určitě nepochválíte, ale kouřím trávu přes tkz....

Bolest klíční kosti


Reaktivace mononukleózy


Akne

Dobry den na intimjich mistech mam asi 3 pupinky vypada to jako akne jak se...

Přeskakování v oblasti hrtanu


Bolest žeber


Noční pocení


Bolest pod žebry


Fraxiparine a alkohol


Obsesní myšlenky

Dobrý den již třetí týden beru antidepresiva Citalon 20mg na obsedantní myšlenky...

Zánět dvanácterníku

Dobrý den, ráda bych poprosila o nějakou dietu nebo nějaké nasměrování co by...

Pocit opilosti, bolesti zad, vysazení antidepresiv

Dobrý den, je mi 18 a dnes je to rok, co jsem měla první panický záchvat, trochu...

Trápí mne bolest břicha konkrétně nadbříšek jako žaludek


Bolest žeber a hrudní kosti


Průjem

dobrý den pane/paní doktore/doktorko mám dotaz,už asi týden mám následujici...

Průjem při stresu ve škole

Dobrý den, pokud školní stres způsobí běhavku, existuje prostředek, který by...

Operace

Dobrý den,mám zvýšenou funkci štítné žlázy. Je nutná operce, pokud plánuji otěhotnět?...

Dogmatil vysazení léku

Dobrý den, beru 1 denně lék Dogmatil. Již cca rok. Předtím jsem brala 2x...