Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mohlo by jít o příznaky celiakie?

Trávení Michaela 12.10.2018

Dobrý den. Mám dotaz ohledně bolesti břicha. Často se nadýmám, chodím třeba až třikrát za den na velkou, mám pocity na zvracení.
A prakticky už není den kdy mě břicho nebolí. Další potíže mám z bolestmi hlavy, kloubů a teď mi už asi třetí měsíc tiká pravé oční víčko a jakoby se drží spíš v křeči, celkově se cítím být pořád unavená, občas pociťuji dušnost. Mohlo by jít o příznaky celiakie? V dětství jsem byla na operaci apendixu, podle rozboru krve jsem prodělala mononukleozu.V krvi mám dlouhodobě minimum železa. Mám od mala problémy s ekzémy.Teď jsem 19 měsíců po porodu a od té doby mám ty bolesti břicha. Před létem jsem držela dietu při které jsem konzumovala deset dní jen potraviny bohaté na bílkoviny. Při dietě mi břicho neotékalo a ani nebolelo. Od ukončení diety se moje problémy hodně zhoršili. Později mi došlo, že jsem nekonzumovala nic s obsahem lepku a napadlo mě, že by za mými problémy mohla stát zrovna celiakie. U obvodního lékaře jsem ještě nebyla, bojím se, že bych mohla působit jako hypochondr. Děkuji za Váš názor.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, celiakie je imunitně zprostředkované systémové onemocnění vyvolané glutenem a jemu podobnými prolaminy u geneticky vnímavých jedinců. Celiakie má různorodý klinický obraz, příznaky, které popisujete mohou být příznakem této nemoci, ale taky něčeho úplně jiného. Podstatou onemocnění je geneticky podmíněná porucha slizniční imunity. Ta abnormálně reaguje na lepek a prolaminy vyskytující se v pšenici a dalších obilovinách. Gastrointestinální projevy zahrnují recidivující bolesti břicha, nauzea, zvracení, meteorismus, neprospívání s váhovým úbytkem, zácpa. Extraintestinální projevy mimo trávicí trakt jsou časté, patří zde únava, osteopenie/osteoporóza, menší vzrůst, anémie neodpovídající na terapii, záněty kloubů a jiné. Diagnostika céliakie vychází z anamnézy a klinických projevů. Skrínink céliakie je založen na laboratorním průkazu protilátek proti transglutamináze (TTG) a endomysiu (EMA) třídy IgA. Podmínkou pro skrínink založení na stanovení těchto protilátek je normální hladina celkových imunoglobulinů IgA. Rozhodujícím vyšetřením pro diagnostiku céliakie je histologický nález z biopsie sliznice tenkého střeva. Odběr je nutné provést před zahájením bezlepkové diety. Diagnózu céliakie podporuje klinická a sérologická odpověď na bezlepkovou dietu. Průkaz céliakie je možné považovat za jistý, pokud je pozitivní histologický nález, pacient reaguje na zavedení bezlepkové diety a jeho věk je nad dva roky. Obradtě se na svého praktického lékaře, který by měl provést vyšetření. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Michaelo, Vaše příznaky skutečně mohou být příznakem celiakie, tedy nesnášenlivosti lepku, také se může jednat o projev nesnášenlivosti jiné složky potravy či alergie, v neposlední řadě může jít o projev zánětů střeva jako jsou ulcerosní koilitida či Crohnova nemoc. Vaše příznaky se samozřejmě mohly významně zhoršit porodem, kojením a celkovou zátěží mateřství, to je vcelku obvyklé. Vzhledem k Vašim příznakům a tomu, že Vám bylo lépe po vysazení lepku, je pravděpodobné, že celiakie může být ten hlavní problém. Určitě nebudete vypadat jako hypochondr, nebojte. Naopak čím dříve půjdete, tím dříve se můžete uzdravit. Nejprve navštivte Vašeho praktického lékaře, který Vám udělá základní odběry jako krevní obraz, ukazatele zánětu, vyšetření zaměřená na funkci orgánů – jater, slinivky, ledviny, štítné žlázy, dále krevní cukr, bílkovina, kyselina močová, krevní tuky. Vhodné je i vyšetření moči. Určite bych doporučila také ultrazvuk břicha. Podle výsledku Vás lékař může vyšetřovat dále (test na celiakii - IgA, protilátky proti transglutamináze, alergie na mléko atd.), nebo Vás rovnou odešlě na vyšetření k odborníkovi na gastroenterolgii, kdy by Vám udělali odběry a gastroskopii, kde se odebere vzorek tkáně na vyšetření buněk. Také je možné jít od praktického lékaře na alergologii, kde Vám vyšetří možné alergie a nesnášenlivosti složek potravy. Podle všech výsledků pak bude probíhat další vyšetřování (například kolonoskopie, kdyby se pomýšlelo na záněty v tlustém střevě), dieta (doživotní přísně bezlepková v případě celiakie atd.), léčba (například doplňky jako železo, hořčík, lék yporti zánětu apod.). Zatím Vám doporučuji, abyste sama nezahajovala žádnou bezlepkovou ani jinou přísnou dietu, protože se to před vyšetřením nesmí, aby nebylo zkreslené. Omezit lepek ale můžete, stejně jako vynechat nekysané mléčné výrobky, zkuste probiotika s prebiotiky, magne B6 denně, ostatní se domluvíte s Vaším lékařem. Přeji Vám brzké zlepšení Vašich potíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Celiakie
Dobrý den, je mi 23 let a minulý týden mi byla diag.celiakie,...
Celiakie
Dobrý den, prosím o radu po prvnim porodu se mi prokazala...
Celiakie
Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně odběru...
Celiakie
Dobrý den, prosím o Vás názor. Dcera 4 roky má celiakii,...
Céliakie
Dobry den. Je mi 18 let bila jsem na gastroskopii a...
Celiakie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda lze z výsledků...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mohla jsem se nakazit boreliózou

Dobrý den,dnes jsem hladila svého pejska, který ležel na gauci. Při drbani na...

Mohla jsem se nakazit?

Dobrý den, vyčistila jsem si v bytě zuby omylem kartáčkem mojí kamarádky, (nekoukala...

Mohla mi spustit extrasystoly prodělaná operace?

Dobrý den, prosím o radu, mohla mi spustit extrasystoly proděláná operace?...

Mohli by jste mi říct, zda šlo o záchvat nebo o nějakou nevolnost?

Dobrý den, nedávno mi lékaři diagnistikovali Gilbertův syndrom. Měla jsem...

Mohli by jste ohodnotit, zda moje maminka nebere zbytečně moc stejných léků?


Mohli by ste mi poradit ako sa môžem stravovať?ked chodím do fitka?

Dobrý den chcela by som si nasadit dietu, ale neviem aká by mohla byť vhodná...

Mohlo by být toto znaménko nebezpečné?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda by se u znaménka na přiložené fotografii...

Mohlo by dojit k zastaveni menstruace tím, že by otěhotněla přesně v den, kdy má pravidelně měsíčky dostat?

Dobrý den Jen bych se chtěl zeptat,moje přítelkyne se mnou spala naposledy v...

Mohlo by jeho přejídání UM ledviny poškodit?

Dobrý den, můj syn 5 týdnů, 4.200 kg je krmen um-nutrilon. Je velký jedlík,...

Mohlo by jít o dráždivost nebo hypertonii?

dobrý den, mám dotaz ohledně našeho 7 měsíčního chlapečka. Porod byl spontánní,...

Mohlo by jít o syfilis?

Zdravím, na konci ledna jsem měla nechráněný pohlavní styk. Po nějaké době potom...

Mohlo by jít o syfilis?

Dobrý den. Paní doktorko,toto se mi udělalo na jazyku.Nevím,co to je a mám strach,aby...

Mohlo by jít o výhřez ploténky

Dobrý den, posledních pár dní mi začala bodavá bolest do stehna, která šla...

Mohlo by sa jednať o nejakú sexualne prenosnú chorobu?

Dobrý deň, dneska ráno sa mi v oblasti genitálii objavil bolestivý vred. Mohlo...

Mohlo by se jednat o autismus?

Dobry den,chtěla bych znát názor odborníka ,předem moc děkuji za odpověd, jedná...

Mohlo by se jednat o cukrovku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by se náhodou mohlo jednat o cukrovku....

Mohlo by se jednat o leukemii?

Dobrý den, již druhý měsíc mě pobolívá dole na levé straně břicha u žeber.....

Mohlo by se jednat o lymfom?

Dobry den, Pri odberu krve mi bylo zjisteno zvysene crp 11,24 a hodnota...

Mohlo by se jednat o melanom?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda by se u znaménka na přiložené fotografii...

Mohlo by se jednat o nádor či cystu?

Dobrý den, dnes jsem byla na prohlídce u gynekologa a tam mi zjistili, že mám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zahlenění


Tvrdá boule na hlavě

Dobrý den, již dlouho mám vzadu na hlavě, k levé půlce bouly na hlavě. Většinou...

Svedeni mezi konecnikem a pochvou

Dobrý den, jmenuji se Michaela, je mi 30 let, zatím neproběhl sexuální styk....

Nepříjemný tlak v krku a nucení ke kašlání


Zlomenina III. nártní kosti

Dobrý den, Lékař (chirurg) mi diagnostikoval únavovou zlomeninu III. nártní...

Krev ve spermatu


Bolest žeber


Bolesti hlavy, končetin, poruchy citlivosti

Dobrý den, již delší dobu mne trápí změna citlivosti, bolest a tlak na hlavě....

Křeče v břiše - nemoc nebo stres ??


Svědění před menstruací

Dobrý večer, před necelým půl rokem jsem byla na trachelektomii+ LPSK lymfadenektomii....

Také na toaletním papíře se objevuje jednou za čas jasně červená krev


Zarudnutí krku

Zdravím, objevila jsem dceři (5 let) náhodou v krku (vzadu, když udělá ááá,...

Luxace loketního kloubu

Dobry den pred tydnem se mi stal uraz luxace loketniho kloubu spadla jsem na...

Problémy se zuby pod můstkem

Dobrý den, obracím se na Vás žádostí o radu. Nemám založenou stálou pětku vlevo...

Hrče na hlave

Dobry den, na hlave mam dve hrcky, ktore su tvrde, kostneho charakteru. Jedna...

Zalomený nástroj v kořenovém kanálku

Dobry den, chtěla bych se zeptat , včera jsem byla na vyplněny kanálku v zubu....

Boreliosa


Hepatitida


Bolest v krku na pravé straně

Přeji Vám krásný den . Trápí mne bodavá bolest v krku při polykání jídla , bolest...

Fleky po alkoholu

Dobrý den mám dotaz ohledně fleků po alkoholu. Mam 180cm 95kg, endomorf, 30%...

Reklama