Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mohu si vyléčit nitrooční tlak bez používání kapek do očí?

Oči Vlada 28.11.2015

Dobrý den pane doktore,

chtěla jsem se se s Vámi poradit, zda bych mohla zkusit vysadit oční kapky Xalacom a Azopt a zkusit alespoň půl roku užívat vitamíny B, konopný olej a jiné potraviny, které snižují tlak v oku? Jsem obézní - Vážím 100 kg a měřím 175cm. Má vliv váha také na tlak v oku? Pomohlo by také cvičení? (V mládí jsem měla lehký úraz oka - dostala jsem úder loktem do pravého oka). Mám v něm přerušený nerv.
Jsem krátkozraká. Mám na každém oku dvě dioptrie. Dostala jsem od paní doktorky Amslerovu mřížku. Jedno oko žádné zvlněné čáry nevidí. Pravé oko vidí lehce zvlněnou čáru na jejím konci od černého bodu.
Četla jsem nežádoucí účinky těchto kapek a docela mám strach z jejich dlouhodobého užívání. Kapu si skoro rok pravidelně. Nejsou tyto kapky nějak nebezpečné?
Předem Vám děkuji za odpovědi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: OFTEX oční klinika

Dobrý den, jste léčená kombinací tří látek na snížení nitroočního tlaku (Xalacom má dvě - betablokátor a prostaglandin, Azopt je inhibitor karboanhydrázy). Každá látka má jiný mechanismus účinku a Vaše léčba je tedy intenzivní. A stejného účinku nemůžete alternativní přírodní cestou dosáhnout. Nevím, zda u Váš již došlo k poškození zorného pole, ani Vaše hodnoty nitroočního tlaku, ale už předepsaná léčba mi říká, že léčbu NESMÍTE sama nikdy vysadit. S velkou pravděpodobností by hrozilo vážné poškození zraku. Když už by jste něco takového zvažovala, na což samozřejmě máte právo, tak se domluvte s ošetřujícím oftalmologem na společném postupu - zejména častý monitoring tlaku, sledování změn pomocí OCT či HRT apd.
Každý preparát může mít nežádoucí účinky, ale v tomto případě jsou následky neužívání kapek mnohem horší. Sama jste napsala, že jste příbalové informace četla, takže víte o všem co může nastat. Informační letáky totiž musí obsahovat všechna rizika. Z dlouhodobého hlediska jsou nežádoucí účinky stejné, zvyšuje se jen riziko, že se objeví změna barvy duhovky a suhé oko v důsledku aplikace konzervačních látek, které jsou v kapkách obsaženy. Pokud se obáváte nežádoucích účinků a kapání Vás obtěžuje, tak bych doporučil kontaktovat glaukomovou poradnu fakultní nemocnice ve Vašem okolí a tam zvážit operační řešení ke snížení nitroočního tlaku. Když by jste byla vhodnou kandidátkou, tak by jste po zákroku mohla kapat již jen jednu skupinu léku nebo dokonce žádnou.
Ke zvlnění Amslerovi mřížky se nemohu bez podrobnějších informací vyjádřit.
Obezita nemá vliv na nitrooční tlak, ale na spoustu jiných funkcí těla ano, takže pravidelné cvičení mohu jen doporučit.

Související dotazy

Nitroocni tlak
Dobry den pane doktore, chtel bych se zeptat, kdyz...
Kapky Combigan
Dobrý den, od lékařky mi byly předepsány kapky Combigan...
Zvyseny nitroocni tlak
Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli zvyseny nitroocni...
Nitrooční tlak
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Již několik...
Nitroocni tlak a lymfaticka masaz
Dobry den, je mi 32, chci se zeptat jestli u lymfaticke...
Kapky do očí
Dobrý den, jsem po laserové operaci očí (korekce krátkozrakosti,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mohu se nakazit?

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Před nějakou dobou mi vypadla blomba, takže tam...

Mohu se spoléhat na vyšetření mého gynekologa?

Dobrý den, je mi 34 let a mám dvě děti ve věku 3 a 4 roky. V říjnu 2017 jsem...

Mohu si dát cigaretu?

Dobrý den, dnes jsem byl u zubaře a ten mi řekl, že mi odumřel nerv a že tam...

Mohu si nárokovat náhradu škody (po zubním ošetření s ponecháním nástroje)?

Dobry den,chcel som sa spytat.mozem si narokovat nahradu skody pokial mi lekar...

Mohu si nechat odstranit vajecniky ze zdravotnich duvodu?

dobry den je mi 44 let chtela bych se zeptat zda si mohu nechat odstranit vajecniky...

Mohu si sama nasadit tracivi enzymy?

Dobry den pani Rychlovska, jiz cca 2 roky mam travici obtize. Stolice castejsi...

Mohu si udělat těhotenský test když menstruluji?

Dobrý den Paní doktorko. Chtěla jsem se optat, minulou sobotu večer kolem 18h...

Mohu si udělat těhotenský test když menstruluji?

Dobrý den Paní doktorko. Chtěla jsem se optat, minulou sobotu večer kolem 18h...

Mohu si vsugerovat nemoc? Čtus si příznaky na internetu a následně je na sobě zpozorovávám, následné záchvaty uzkosti

Dobrý den, je mi 16 let a mám velký problém. Před nedávněm (asi 3 měsíce) mě...

Mohu si vybrat zda-li do zadku nebo do ramene ?

Dobrý den. A mohu si vybrat zda-li do zadku nebo do ramene nebo jak to vlastně...

Mohu současně s neurolem (1/2 1mg ráno a 1/2 na noc) používat náplastě Nicorette

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu současně s neurolem (1/2 1mg...

Mohu uzivat a jak a nevadi to miminku?

Dobry vecer jiz vcera jsem byla u zubare s tim ze mam zub moudrosti,predepsal...

Mohu užívat Alavis MSM?

t.č. se léčím na kardiologické ambulanci (KT + arytmie) a užívám následující...

Mohu užívat Cipralex 10mg a zároveň Adipex retard ?

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,zdali mohu užívat Cipralex 10mg-který mi byl...

Mohu užívat levnější záměnu za Gynimun Intim Protect?

Dobrý den, moje gynekoložka mi doporučila pravidelně užívat Gynimun Intim...

Mohu užívat spalovače tuku?

Dobry den, mam leidenskou mutaci, chci se zeptat mohu uzivat spalovace tuku...

Mohu vyloučit těhotenství?

dobrý den, minulý měsíc jsem místo menstruace jen špinila, byl to spíše hnědý...

Mohu vzít Postinor pro větší jistotu

Dobrý den, pane doktore, 1. nedávno jsem přecházela z Regulonu na Jeanine bez...

Mohu začít i vzhledem k nežádoucím účinkům užívat Prednison 10mg denně při plánovaném otěhotnění

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu začít i vzhledem k nežádoucím účinkům užívat...

Mohu zažalovat nemocnici?

Dobrý den. Před 2lety jsem spadla z kobyly na beton,jeli jsme do nemocnice...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nevolnost,návaly horka,točení hlavy, zimnice


Bolest v krku


Průjem z Amoksiklavu

Dobrý den, již 4. den beru amoksiklav 1g 2x denne a jako vždy mám průjem. Hned...

Manželova závislost na tabáku

Dobrý den, nejedná se o mě, ženu, ale o manžela, který kvůli nemožné závislosti...

Žalud penisu

Dobrý den včera sem měl první sex se svou přítelkyní před sexem sme měli takové...

Mykotická infekce penisu

Dobrý den mám naky rok vridky na penisu a poslední dobou se mi tam dělají i...

Prosím o vysvětleni zprávy z CT

Prosim o vysvětleni zptavy z CT vyšetřeňí:Protruze a především dorsàlní osteochodrosa...

Pálení a vyschlý jazyk

Dobry den Pane doktore,.Chtel bych se Vás zeptat na začínající problém,který...

Prestarium neo combi a zvýšené močení

Moj otec po NCMP uziva prestarium combi.predtym mal ebrantyl. Presrarium berie...

Bolest zad

Dobrý den, dlouhodobé potíže s dýcháním a pocit nedodechnuti, tupá bolest pod...

Užívání hořčíku

Dobry den. Beru sertralin celkem 150mg/denne a pragiolu 4x75mg/denne na uzkost...

Lékařka mi poradila přestat kojit

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mam dceru je ji rok a půl a už asi dva měsíce...

Diabetes mellitus

Mám dotaz, s diabetem se léčím několik let. Ovšem díky vysokým hodnotám při...

Výhřez ploténky

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděl,že mám výhřez ploténky mezi 4 a 5 obratlem...

Bodava bolest uvnitř ramene

Dobry vecer. Jiz cca tri dny mam problemy s ramenem. Tyto problemy se opakuji....

Zřejmě zánět kožní žlázky

Dobrý den, od cca soboty 25. 11. mě trápí následující KOŽNÍ problém. Na pravé...

Crohnova choroba

Dobrý den dotaz se týká mého syna, který má prokázaného Crohna asi 2 roky....

Únava, neschopnost soustředit se, nepravidelná menstruace, přibírání, bolest svalů, plačtivost, špatná nálada, agrese

Dobrý den, je mi 20 let. Zhruba od prosince 2014 mám často špatnou náladu, jsem...

Kousnutí klíštětem

Dobrý den, mam dojem že me kouslo klíšte protože sem si ten den našel klíšte...

Bláto ve žlučníku

Jedná se o bláto před zlučníkovi mi kamenama..co mám udělat nebo k čemu mám...

Reklama
Zavřít