Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nález na gastroskopii

Trávení Veronika 15.3.2018

Dobrý večer paní doktorko,byla jsem na gastroskopii,kde zjisteno jen drobny vybezek prechod.zony do 0,5cm. Jinak vse normalni nalez,kardie tesni..odebrany vzorky z toho vybezku,-castice ze skvamokolumnarni junkce s akantotickym dlazdicovym epitelem a chronickym zanetem vysoké intenzity kardiacke sliznice..intestin.metaplazie nezastizena,dysplazie kardiacke sliznice lehka..pani doktorko prosim jak moc je to vazne..beru IPP,pres pul roku,nález se presto zhorsil..podstoupila jsem i ph metrii s impedanci bez prukazu refluxu,kardie tesni..z ceho tedy muzu mit toto onemocneni?? Co mi radite,kdyz reflux nemam..je nutna dieta,nějaká rezim.opatreni??zadne jidlo mi nevadi,nedela problemy..ta dieta me stresuje... Jsem z toho moc spatna..boli me nadbrisek obcas,krkam,pali me jazyk..pocit neceho v krku..pocity na zvraceni.na jazyku i na vnitrnich stranach tvari v utech bolestive cervene fleky....napadlo mne,zda to nemuze byt i z tech leku,tyto potiže sem pred jejich uzivanim nemela......je mozne toto vylecit??prosim,poradte co mam delat..zmizi nekdy ta dysplazie?? Dekuji,prosim vysvetlete mi to a pripadne uklidnete,mam velky strach. A psychika je tedy moc spatna,každy den brecim..jsem z.oufala,na kontrolu mam jit az za pul roku a nikdo se se mnou nebavi,to mam nechat byt a dal trpet? nebo cekat az dostanu rakovinu??? mam male dite,prosim pomozte mi

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Veroniko, myslím si, že Váš strach Vás ovlivňuje více, než samotný nález při gastroskopickém vyšetření. Pokud by specialisté, kteří se tímto zabývají, uznali Váš stav za nebezpečný, zcela jistě by si Vás nepozvali na kontrolu za půl roku. Proto bych jim v jejich úsudku věřila a především bych se jich zeptala na vše co Vás zajímá. Váš dotaz bude ještě zpracovávat naše konzultační ambulance a ozve se Vám s odpovědí odborníka v oboru gastroenterologie.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Veroniko, pokud je nálezem při gastroskopii, pH metrii a imepedanci pouze zánět ve velmi krátkém úseku jícnu, bez nálezu nádorové přestavby sliznice, tak si myslím, že riziko že byste měla nádor či se Vám vyvíjel, je nyní malé. Kontrola za půl roku pro to také svědčí. Kdyby byl nález vážnejší, kontroly by byly častější. S Vaším gastroenterologem se poraďte o své léčbě a nechte si nálezy vysvětlit. Měla byste užívat blokátor protonové pumpy dvakrát denně na lačno, léky je možné vyměnit za jiné či doplnit. Zda by bylo dobré užívat léky zlepšující posun tráveniny - prokinetika, je na zvážení. Vzhledem k tomu, že máte pálení jazyka a říhání, možná by Vám lék mohl prospět. Nevím, jak jste byla dosud léčená a co jste vyzkoušela, proto Vám nejlépe poradí Vaši ošetřující lékaři, kteří Vás znají a vědí podrobnosti.
Dietní a režimová opatření jsou ale podle mého samozřejmostí. Chápu, že to je obtěžující a leckdy únavné, ale nejde o žádnou drastickou dietu, při které byste nesměla nic jíst. I když nebyl reflux prokázaný, máte obtíže, které jsou pro reflux typické a v jícnu je stále zánět, proto si myslím, že byste měla dietu držet nadále.
Mezi obvyklá doporučení patří nepít alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda a nejezte dvě hodiny před ulehnutím. Vzhledem k tomu, že zřejmě vaříte i pro své malé dítě, bude Vaše dieta podobná jako jeho.
Pokud máte fleky v ústech, navštivte ORL lékaře k vyšetření. Zatím doporučuji, abyste užívala hořčík, vitaminy skupiny B, probiotika, můžete týden vyplachovat ústní vodou Tantum Verde, pak jen bylinky jako například Kaloba místně, abyste nedráždila ústa a nevyhubila si všechnu mikrofloru.
Jesltiže jste zoufala, pláčete, máte strach, opak doporučuji, abyste se poradila s praktickým lékařem o užívání malé dávky antidepresiva. Možná by byla vhodná porada s lékařem psychiatrem, který by pro Vás mohl v ybrat vhodný lék a také psychoterapeutické postupy ke zvládnutí velkých obav a stresu, což by mohlo ulevit Vám a potažmo i Vaši rodině.
Přeji Vám, abyste se brzy cítila lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nález na gastroskopii
Dobrý den, mám dlouhotrvající bolesti v levém podžebří,...
Kolonoskopický nález
Dobrý den, prosila bych o vysvětlení tohoto textu v...
Sjögrenův syndrom, nález na plicích
Dobrý den mám diagnostikován sjögrenův syndrom, test...
Nález z gynekologie
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, co znamená tento...
Nález na čípku
Dobrý den, Chci se prosím zeptat, zda není nebezpečný...
Nález na čípku
Dobrý den, je mi 27 let a mám malé změny na děložním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nález na EKG

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená, když mám u EKG uvedeno - sinusový...

Nález na EKG

Dobrý večer, mohl/a byste mi prosím poradit a zhodnotiti mé výsledky EKG mám...

Nález na EKG a Echo vyšetření

Dobrý den, prosím o vysvětlení ekg. ( foto je v příloze) sin rytm 100/min...

Nález na ekg a nejasné potíže

Dobrý den, můžete mi prosím napsat, za jak velký problém, reálně, považujete...

Nález na EMG

Dobrý den Chtěl jsem Vás poprosit o radu. Na EMG mi našli rozvíjející se myogenní...

Nález na EMG

Chtěl bych vědět,jestli výsledky vyš.EMG v pravo o 24% DML 5,2 msec/80mm/,vlevo...

Nález na EMG

Dobrý den, dnes jsem byla na EMG a nechapu zpravu, kterou jsem od lekare dostala....

Nález na EMG a ztuhlé prsty

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, co znamená tento nález na EMG:...

Nález na gastroskopii

Dobrý den, mám dlouhotrvající bolesti v levém podžebří, které se objevují...

Nález na gastroskopii

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat co znamená závěrečná zpráva z gastroskopie:...

Nález na horním patře

Dobrý den. Dnes jsem zjistil červené skvrny na horním patře, může jít o začínající...

Nález na játrech

Dobrý večer, prosím o radu. Maminka (66 let) má cystu na játrech (zjištěna asi...

Nález na játrech

Dobrý den, již jsem se ptala, ale nenapadlo mně napsat jaká byla dělaná vyšetření....

Nález na játrech

Dobrý den,manžel má nález na játrech, vůbec nepije alkoholické nápoje ani pivo,...

Nález na játrech

Dobrý den, píši ohledně syna. Je mu 14 let. V roce 2010 byla zjištěna alergie...

Nález na játrech

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mé maminky (63let). Již delší dobu má...

Nález na játrech

Dobrý deň, dlhé roky som trpela zápchou, pred 7 rokmi som mala vred žalúdka.Zápchu...

Nález na játrech

Dobrý den,mám dotaz týkající se mého manžela.Je dárcem krve a krevní plazmy.Před...

Nález na játrech, hemangiom, adenom jater

Dobry den, pred 2 rokmi mi nahodne objavili na usg nalez. najprv mysleli ze...

Nález na jazyku

Dobrý den již asi 3 mesíce mám na jazyku takovéto bíle ohraničené skvrny,vpravo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Leukocyty v moči

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za mamku, 56 let. Cca necelý rok má v moči zvýšené...

Augmentin a Paralen

Dobry den, vcera mi byl predepsan lek augmentin 625 mg - 3 x denne Bolest zubu...

Výrůstek u konečníku

Dobrý den, mám na sliznici konečníku a také vedle řitního otvoru výrůstek,...

Výrůstek u konečníku


Vyrážka na hřbetu ruky


Tupozrakost

Můžu se zeptat na info ohledně této "nemoci". A zda se dá nějak léčit, děkuji....

Dlouhé špinění po menstruaci

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu.Po menstruaci, která trvala okolo týdne...

Cukání v prstu


Pálení při močení + výtoky z močové trubice

Dobrý den, před 14 dny se u mně projevilo při ranním močení pálení, následně...

Paralen a diabte

Dobrý den. Jsem diabetik 2 typu.Beru léky eucreas a sortis.Chtel bych se zeptat...

Pocit knedlíku v krku


Nemá se používat voda z kohoutku

Dobry den, chtela bych se poradit. Koupila jsem konvičku na výplach nosu. Nepustila...

Spondylofyty

Dobry den, dlhsiu dobu ma trapili bolesti chrbta a pichanie na hrudi. po absolvovani...

Tekutina za dělohou

Dobrý den, 1. dá se většinou dobře rozpozpoznat sactosalpinx z vaginálního...

Augmentin

Dobrý den mam karcinom prostaty a pred operaci užívam augmentin na zánět po...

Po styku jsem zacla krvacet

Dobry den, Mela jsem styk s pritelem po styku jsem zacla krvacet a krvacim...

Posun L5-S1

Dobrý den pane doktore, předem děkuji za Vaši odpověď. Chtěla bych znát Váš...

Puchýřky v krku

Hezký den, nevíte prosím co jsou tyto puchýřky v krku? Viz foto. Dále již měsíc...

Epitelie v moči

DOBRÝ DEN,DNE 18.3.2017 JSEM MĚLA AUTONEHODU,KDY DO ME DRUHE AUTO VRAZILO...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Reklama
Zavřít