Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nález na rentgenu plic

Plíce, dýchání Lenka 2.7.2019

Dobrý den,před měsícem jsem prodělala dráždivý kašel s vykašláváním. Nijak jsem ho neléčila. Po měsíci jsem pořád lehce cítila hlavně v podvečer lehce dušnost,ale nekašlu. S tím jsem zašla k lékaři. Ten nic nezjistil a poslal mě na rtg. Na rtg snímku plic je ostře ohraničený polosytý stín v dolní pravé plíci o velikosti 18x12mm bez inf a ložiskových změn. Jsem objednaná na CT.
Prosím o co vše by se mohlo jednat? Hodně mě to vystrašilo. Moc děkuji za odpověď.

Doplňující dotaz:Vyděsila mě odpověď pani doktorky na plicním,která mi řekla na základě zprávy z rtg,že se jedná o nádor,který je pravděpodobně spíše nezhoubný vzhledem k ostrému ohraničení,ale více se zjistí právě na CT vyšetření, je to až tak špatné? A pak dodala,že na ten kašel(který mimo jiné nemám!) si mám koupit stoptusin?

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

pouze z tohoto popisu se právě nedá zjistit, o co se jedná, rentgen je hodně nepřesný a zobrazuje jen hrubé struktury, právě proto je to i takto popsáno, jako "polosytý stín", protože j´to je tak vše, co je na rentgenu vidět. Bližší informaci o co by se mohlo jednat podá právě CT vyšetření.
Plicní stín může být způsoben infektem, nádorem, autoimunitním procesem apod. Ale jak říkám, blíže se bude moci lékař vyjádřit až po CT vyšetření.

Držím palce, ať vše dobře dopadne a nepotvrdí se žádná závažná diagnóza.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, v tuto chvíli by bylo nejlepší nápovědou mít k dispozici ještě snímek z dřívějška, se kterým by se porovnal ten nynější - pokud byl stín už na dřívějších snímcích např. před 5 lety, tak je zhoubný původ nepravděpodobný, v opačném případě je nutné být ostražitější a dovyšetřovat, sledovat... nezhoubné nádory (nádory hl. z chrupavek dýchacích cest, tzv. chondrohamartomy) vídáme, obvykle se nemění a pro pacienta nepředstavují riziko. Jiné nádory mohou mít maligní povahu nebo potenciál, z popisu toto nelze vyloučit ani potvrdit; opravdu těžko soudit, vyčkejte CT vyšetření - je možné, že už podle CT se bude možné vyjádřit o povaze, při pochybnostech se bude usilovat o odběr vzorku z ložiska na histologii - bronchoskopicky nebo videothorakoskopicky, případně se navrhne odstranění ložiska operačně rovnou a přitom se vyšetří, co to vlastně je. Ohledně kašle - pokud už není přítomen, tak není co řešit. Pokud jste stále navečer lehce dušná, může hrát roli jednak ještě postinfekční zýšená reaktivita průdušek, spirometricky se o astma nejedná, nejsou přítomny známky zánětu. Můžete zkusit ještě efekt léků na alergii. Pravděpodobně se problém upraví časem, zvažte i možný vliv počasí. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Rentgen srdce a plic
Dobrý den, Chtěl bych vás poprosit,jestli by jste...
Zápal plic a rentgen
Dobrý den,mohu se zeptat zda na rentgenu vidí zápal...
Nález na RTG plic.
Byla jsem na kontrolním rtg plic , protože užívám biologickou...
Zprávy z rentgenu plic
Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit, zda byste mi...
Dušnost po chřipce
Dobrý den,před měsícem jsem prodělala chřipku Doma...
Rentgen po zápalu plic
Dobrý den, v dubnu trpěla jsem silným dráždivým kašlem,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nález na prsu

Dobrý den, chci se zeptat, mému příteli začala nedávno hnisat jedna bradavka...

Nález na prsu a cévách

Dobry den, jsem zena, je mi 44let a neuzivam zádne leky. Již delší dobu...

Nález na předních krčních uzlinách

Dobrý den, mojí matce (44 let) se objevila hmatatelná bulka na předních krčních...

Nález na ramenních kloubech

Dobrý den prosím o vysvětlení nálezu, který jsem dnes obdržel. Ramenní kloub...

Nález na rentgenu

Dobry den prosim mam tenhle nalez z RTG mam strach a obavy na CT jdu bohuzel...

Nález na rentgenu

Dobrý den, prosím o vysvětlení popisu RTG plic a srdce. Srdce mediastinum,...

Nález na rentgenu - nativní nefrogram

Dobrý den, manžel je už přes dva roky ochrnutý od pasu dolů po míšní ischemii....

Nález na rentgenu břicha

Dobrý den, již jsem posílala dotaz ohledně tohoto rentgenu a chci se ještě...

Nález na rentgenu hrudníku

Dobrý večer, prosím Vás o Váš názor podľa Vašich skúsenosti na nález z rtg hrudníka...

Nález na rentgenu páteře

Dobry den dnes mi dosly vysledky z rengenu :plossi lardoza,esovita skolioza...

Nalez na rentgenu plic

Dobry den, muj 62-lety otec (kurak) nedavno absolvoval rentgen hrudniku, v dusledku...

Nález na rezonanci

Dobrý den prosím o přeložení zprávy z mri.Jestli je nutná nějaká operace nebo...

Nález na rezońanci

Dobrý deň, absolvovala som vyšetrenie MRI a dostala som takýto nález (vid...

Nález na RT a Bechtěrevova choroba

Dobrý den, může následující rtg vypovídat o počínajícím Bechtěrevu?Th mírná...

Nález na RTG

Dobrý den, mohla bych se zeptat co znamená zpráva z Rtg. Vpravo v oblasti hilu...

Nález na RTG

Dobrý den potřebuji pomoc radiodíagnostika vím že,na jednom rentgenu je enchondrom...

Nález na Rtg

Dobrý den, prosím o zhodnocení dle rtg, zda jde o nález přiměřeně k věku (26...

Nález na Rtg

Dobrý den, potřebuji poradit. Byla jsem na rentgenu jicnu a pisou toto v oblasti...

Nalez na rtg

Dobrý den, prosím Vás co znamena muj nalez: Dextrokonvexni skoliosa L patere,...

Nález na rtg

Dobrý den, prosím můžete mi vysvětlit nález z RTG: retromarginální herniace...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Extrasystoly

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie lekárskej správy, trápia ma totiž extrasystoly...

Jak dlouho uzivat Maxitrol u ditete

Dobry den, memu cca rocnimu synovi so objevily v oku cervene zilky. Pote temer...

Névocelulární névus

Dobrý den ,měl bych dotaz .Před 12 dny jsem byl na chirurgickém odstranění znamínek...

Po oralním sexu mám nateklou vaginu

Dobrý den chtěla jsem se zeptat ... Cca měsíc zpátky jsem měla takový menší...

Střevní chřipka


Úder přes ucho


Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má vliv na budoucí prognózu To, že při...

Oční

Dobrý den, již pátým měsícem užívám 2x denně kapky do očí Opatanol (1mg/mL...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění operaci

Dobrý den.Mam zlomený kotník a v něm 6 šroubů plus přetržený vnitřnî váz.Sàdru...

Boulička na stydkém pysku

Dobry den je mi 15 a uz sem mela pohlavní styk a po sexu se mi udelala na stydkem...

Co a kdy můžu dělat po operaci varikokély?

Jsem po laparoskopické mikrochirurgické operaci varikokély. Chci se zeptat,...

Natekla pochva

Dobry den, dnes rano jsme meli s pritelem sex po delsi dobe. Po sexu jsem se...

Vyrážka na rukou, užívání antibiotik.

Dobrý den, včera se mi začaly na ruce dělat takové malé pupínky viz foto, dnes...

Subklinická hypothyreóza

Dobrý den, prosím vás o názor v následující věci. Dceři (27 let) byla 10.1.17...

Tlak na hrudníku při poloze vleže

Dobrý den, je mi 33 let a již asi rok pociťuji při ležení na zádech strašně...

Oční a kloubní obtíže

Zdravím . Nedávno jsem vám psala o bolestech kloubu rukou a nohou co stvaji...

Bolest kyčle, třísla,kolene

Dobrý den, před 14 dny mě začala bolet pravá noha, přesněji bolest v třísle,...

Bulka na krku

Dobrý den, nahmatal jsem si asi 1 cm kulatou bulku na pravé horní části krku....

Boule mezi půlkami

Dobrý den, Potřebuji poradit, co to je viz fotka. Přítelkyně mě neustále posílá...

Flek po klíštěti

Dobrý den, necelé tři týdny zpět jsem mela klíště. Na kůži mi zůstal flicek...

Reklama