Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nálezy na EMG

Mozek a nervy Jiří 10.12.2014

Dobrý den
Obracím se na Vás s trochu nevšedním dotazem, ale přesto mě zajímá Váš názor. Kvůli svalovým slabostem, úbytku na váze ve svalech (ruce a nohy), brnění apod. jsem byl v prosinci 2013 poslán na emg horních končetin - výsledek byl v jehlovém EMG nález myogenních vzorce ve všech vyšetřovaných svalech. O šest týdnů později jsem byl znovu vyšetřován na EMG - nález stejný a oproti minulému nálezu jsem měl progresi nálezu na PHK. Udělali mi i EMG DKK a výsledek byl lehčí myogenní postižení na DKK a vzhledem k nevýbavnosti H reflexu, možnost radikulopatie S1 bilat. Všechna tato vyšetření mi prováděl pan profesor s mnohaletými zkušenostmi a velice dobrého jmena. Se všemi těmito výsledky jsem šel na ambulanci, kde mi pan doktor řekl kdo ví, kde Vám to vůbec dělali (přitom mi to dělali přímo u nich v nemocnici) a poslal mě na EMG znovu. Tentokrát tam byla velice mladá paní doktorka, která neměla zdaleka tolik zkušeností jako pan profesor a třebaže si stěžuju, že se mi horší pravá ruka, tak mi udělala EMG pouze dolních končetin a co se týká rukou, na závěr mě jehličkou jednou pichla do paže na ruce. Závěr byl EMG horních končetin zcela v pořádku (i když mi je vůbec nevyšetřila) a dolních končetin rovněž v pořádku. Nemyslím si, že tohle vyšetření proběhlo úplně standartně a vůbec nevím co si o tom mám myslet. Děkuji moc za odpověď.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Jiří.

EMG vyšetření je poměrně složité na interpretaci závěrů a to by mělo být navíc v korelaci
s neurologickým nálezem. Proto je dobré, když EMG provádí neurolog, který zároveň zná klinický stav pacienta. Také sestavení plánu EMG je důležité. Jak jste si již jistě všimnul, dělá se EMG s nalepenými elektrodami a stimulací nervu. Tato část je důležitá pro vyšetření vodivosti nervu. Pro změny s poškozením nervu s úbytkem počtu jeho vláken, ev při poškození vlastního svalu, je stěžejní naopak vyšetření jehlovou elektrodou, kdy se snímá aktivita ze svalu v klidu a při jeho činnosti. Máte pravdu, že je také důležitý výběr svalu a nervu k vyšetření.
Je faktem, že někdy až vývoj změn při kontrole ujasní diagnosu. Šest týdnů a potom vzápětí další EMG mi ale nepřipadá jako dostatečný odstup. Nesoulad výsledků 2 vyšetření z jedné metody je jistě zarážející, ale u takového vyšetření jako EMG se to v praxi opravdu, někdy může stát. Já sám dělám EMG asi 19 let a moje zkušenost je taková že dobrý elektromyografista musí být i dobrým klinikem, tj umět posoudit stav pacienta a výsledky ostatních vyšetření komplexně. Je k tomu vedle teoretických znalosti jistě i potřebná zkušenost a praxe. Ze vzhledu a věku se ale na první pohled u žádného odborníka příliš nedá hned usoudit kolik toho má z obojího.
Ve Vašem případě je důležité stanovit diagnosu a možný léčebný postup. Úbytek síly na horních i dolních končetin může být z poškození svalů / to jsou ale většinou pomalu postupující, mnohdy geneticky založené choroby/ ale i nervů, nebo míst v míše, kde nervy začínají. Myogenní vzorec znamená postižení svalů a pokud zatím jiné výsledky svědčí pro něco jiného, může být rozpak nad závěrem EMG z této situace. Ošetřující neurolog dále musí naordinovat a interpretovat další vyšetření/ zobrazovací vyšetření míchy, páteřního kanálu, míšní evokované potenciály ev i vyšetření mozkomíšního moku a biopsie ze svalu / aby byla diagnosa stanovena.

Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

EMG
Dobrý den chtěl bych se Vás zeptat jestli před vyšetřením...
Vysvětlení nálezu EMG
Dobrý deň, môj 5 ročný synček má zvýšené AST a CK....
Svalové záškuby, ALS, EMG
Dobrý den pane Doktore, měl bych na Vás otázku. Je...
Hodnoty EMG - je možné zhoršení během měsíce?
Dobrý den. V práci při roční preventivní prohlídce...
EMG vyšetření
Dobrý den, mám dotaz. Mám dlouhodobě bolesti zad. Neurolog...
EMG rukou - karpální tunel
Při vyšetření na EMG rukou - karpální tunel, mi zjistila lékařka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nález za žlučníkem

Dobrý den, mému příteli bylo dle sonografie zjištěno ohraničené ložisko za...

NÁLEZ ZE SONA BŘICHA

Paní doktorko dobrý den mohla byste mi objasnit, co mi asi je, než budu mít...

Nález zvláštního útvaru pod pravým vrletem

Dobrý den, mám dotaz.Před několika týdny jsem si ve sprše nahmatal zvláštní...

Nález: cysta na vaječníku

Dobrý den, mám dotaz. Delší dobu mě trápily bolesti především na pravé straně...

Nález: streptococcus viridans, neisseria sp. ojediněle

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat. Minulý týden jsem byl na dovolené v Řecku,...

Náleze na LS páteři

Dobrý den, co by se dalo udělat s tímto nálezem? Rtg LS páteř Osa je přímá,...

Nalezen myom

Dobrý den, paní doktorko. Nedávno mi byl nalezen myom o velikosti 10 cm. Pan...

Nalezení hlísta doma na podlaze

Dobrý den, nalezl jsem ráno na podlaze napůl uschlého hlísta (na délku cca 5-6...

Nálezy CT a MR páteře

Dobrý večer,v r.2015 operace ploténky L4/5,nyní Lumbago s ischiasem,bederní...

Nálezy Hsil Isil

Dobrý den, přibližne pred rokem jsem byla na konizaci, kvuli nalezu hsil. Pred...

Nálezy po MR, může to být vážné???

Dobrý den, už se několik let léčím na deprese a bolesti hlavy. Před léty...

Nalgesin

Dobrý den, ráda bych se poradila o možných dlouhodobých nežádoucích účincích...

Nalgesin- co hrozí pokud jej budu užívat denně po dobu 2 měsíců?

Dobry den. Chtela bych se zeptat, jak velke riziko hrozi, kdyz budu uzivat nalgesin...

Nalitá prsa

Dobrý den pomalu mi končí menstruace a od včera mám nalitá bolavá prsa.Nikdy...

Náloez na rtg

Dobrý den, prosím, co znamená... rotační sinistroskolióza. Lordóza napřímenější....

Nalomené obratle

Přítel má nalomené krční obratle 5,6,7 má časté bolení zad a krku. je mu 16...

Nalomenina

Měla jsem nalomene zápěstí Mela jsem to v sadrě Když mi to sundali tak...

Nalomený 11. hrudní obratel

Dobrý den, cca před mesicem a pul jsem spadla na bruslich na zada + kostrc....

Nalomený plaec

Dobrý den, včera na tréninku volejbalu mi naletěl míč na palec...Šli jsme do...

Nalomeny rámeni kloub

Dobrý den Včera jsem si na tělocviku udělal něco s ramenem měl jsem pocit jako...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Těhotenství?

Dobry den, uz 5 let uzivam antikoncepci Jeanine. Pri posledni menstruaci jsem...

Zalehlé ucho


Tlak v hlavě, nejvíce v čelní oblasti, píchání těsně nad očima při změně tlaku

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Cca. před půl rokem jsem byl dost nachlazeny...

Stav po obřízce

Dobrý den, dne 6.2.2017 jsem podstoupil celkovou obrizku kvůli zdravotním důvodům. Den...

Hrb na chrbte

Dobrý deň, na chrbte mam už asi 4 roky hrb. Pred mesiacom som začal posilňovať...

Antiepileptika a antikoncepce

Dobrý den,na migrény mi neuroložka předepsala lék Topiramat 25mg,ptala jsem...

Candida albicans

Dobrý den, poradí te mi prosím, jak se zbavit přemnožené candidy albicans?...

Dieta pri mutaci V Leiden

Dobry den, mam kratce stanovenou diagnozu heterozygotni mutace V Leiden a snazim...

Bubnování pod žebrem

Dobrý den, vcera v noci mi začalo jakoby "bubnovat" pod levým žebrem. A byl...

Komplikace operace Achilovky

Dobrý den. Mám cca 30 dnů po operaci achillovky laparoskopicky. Od 1 týdne mám...

Užívání antikoncepce

Dobrý den, asi mám ponekuď hloupý dotaz, ale nedalo mi to a zeptám se. Beru...

Hlen ve stolici i po všech vyšetrenich

Dobrý den, je mi 21 let. Jinak zdrava. Pred letem mi zacaly problemy, predevsim...

Otok obličeje


Krevní skupiny

Dobrý den, jak je možné, že když můj otec má krevní skupinu 0- a matka 0+,...

Jaterní testy při užívání antikoncepce

Dobrý den, při mé poslední návštěvě na gynekologii mi sestřička řekla,že mám...

Dlouhodobá bolest krční a bedeřní páteře

Zdravím, dlouhodobá bolest krční a bederni patere a stále unavena.Lekar nic...

Těhotenství - kdy nejdříve se zjistí z moči


Možný nežádoucí účinek antikoncepce?


Dnes při návštěvě WC jsem zjistila, že mám červenou stolici


Sfinkterové obtíže
