Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Následky úrazu hlavy

Mozek a nervy Anna 10.7.2018

Dobrý den ,

Mám dotaz, syn měl úraz kdy padl na hlavu a ztratil vědomí . Jedná se o velkého chlapce tedy padal z výšky. Jak dlouho byl v bezvědomí nikdo neví přesně neboť na místě v moment pádu nikdo nebyl , to víme jako jediné. Byl odvezen RZS kterou zavolali lidé kteří jej našli na místě .

Mám jako laik prosím dotaz
1)když se stane úraz hlavy pád a nastane jakákoliv doba bezvědomí , měl by nebo musí zůstat pacient v klidu a být pozorován v zařízení kam byl dovezen ? CT hlavy ihned po úrazu bylo bez krvácení.
2) má doba- čas případného bezvědomí vliv na něco , nebo na disgnostiku?
3) je možné aby hematom na hlavě který byl dva dny po pádu znatelný , hmatatelný , aby nebyl krátce cca do 1 hodiny po úrazu znatelný či hmatatelný ? Může se hematom zvětšit a zvětšovat například i pár hodin či den po úrazu ?
4)mohou nastat komplikace když po takovémto úrazu pacient nedodrží či zanedbá klidový režim bezprostř po události ?
5)pokud je zobrazovací metoda krátce po úrazu hlavy bez nálezu, mohou se odstupem času vyskytnout nějaké komplikace ?

Jde o starší událost cca 3 roky , kdy ale syn není v pořádku , má poruchy zraku -zor pole , sluchu potvrzené i CERA vyšetřením , má závratě , velmi mu kolísá krevní tlak ,a má změny nálad .
Je problém jej někam dostat , proto bych rád věděl o tomto poranění a možných komplikací více.
Vše se vyskytlo od úrazu, něco ihned něco odstupem týdnů. V diagnoze měl poté porucha dynamiky C páteře , výhřez několika plotének myslím 1-2, 5-6, 6-7 , před úrazem naprosto zdravý kluk.
MRI mozku před půl rokem bez nálezu. Avšak PET/CT s nálezem v zadní části hlavy snížený signál FDG.
Velice děkuji za odpovědi byť stručné, jsem připraven Váš čas s odpovědmi ztrávený uhradit.
Velmi děkuji s pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
to je opravdu velmi nepříjemný problém. Pokusím se postupně odpovědět na Vaše dotazy.
Většinou je pacient po úrazu hlavy sledován minimálně 24 hodin v nemocnici. Spíš se jedná o několik dní. Dotazu na vliv bezvědomí asi úplně nerozumím - v případě podezření na bezvědomí se postupuje jako by to bylo jisté, že k němu došlo.
Hematom neboli krevní výron se postupně vyvíjí, je zcela normální, že těsně po poranění není patrný a hmatatelný. Zvětšování záleží na tom, jak rychle ustane krvácení, které je jeho zdrojem. Tedy ano, několik hodin i den po úrazu se zvětšovat může.
Nařízený klidový režim po úrazech hlavy je důležitý, nedodržení doporučení může mít různé následky, záleží na typu úrazu.
I když je nález těsně po úrazu v pořádku, tak se samozřejmě nedá vyloučit, že se ještě mohou vyskytnout nějaké komplikace.
Co se týká následků, po úrazech hlavy trvá řadu týdnů až měsíců než odezní, poškození může být i trvalé. Dále je otázka, jaká byla příčina pádu, zda li se nejedná i o neurologické onemocnění. Bylo by vhodné toto konzultovat s neurologem.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie, Rehabilitační lékařství‎ Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Vážená paní,

před 2 dny jsem na tento dotaz odpovídala panu Jiřímu - a to mailem ,který mi byl poslán do zaměstnání.(medifin a.s,)

Protože moje informace byla dosti podrobná,odvolávám se na svoji odpověď . Pokud se jedná jen o shodu dotazu a nebyl vašeho syna, pak se,prosím,na mne obraťte na adrese: jana.novakova2@euroklinika.cz

děkuji s pozdravem NOJ

Související dotazy

Dvojité vidění po urazu hlavy
Dobry den, mam po urazu hlavy problemy se zrakem....
Trvalé následky úrazu - paměť?
Dobrý den, v listopadu 2014 jsem měl větší úraz hlavy...
Bolesti paže po úrazu hlavy
Po docela silném úderu do hlavy mám nesnesitelné bolesti...
Trvalé následky úrazu kolena
Dobrý den, v roce 2011 jsem měla úraz kolena (utržený...
Obtíže po úrazu hlavy
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Manžel měl v prosinci...
Stav po úrazu hlavy
Dobrý den, měla bych menší dotaz. Dnes odpoledne...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Následky poranění vazu v kotníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problémy s pravým kotníkem, 13.3 jsem si...

Následky poškození kolene

Dobry den preji, mam dotaz ohledne urazu kolena. Rada bych uvedla ze dlouhodobe...

Následky poškození zad

Dobrý den, maminka(55) má vyhřezlou plotynku dle diagnozy 5mm (ct vysetreni),...

Následky salmonely

Dobrý den. Máme 2letou dcerku, která právě prodělala salmonelu. Naštěstí bez...

Následky spolknutí čočkové baterie po 3 letech

Potřebuji poradit. Mám velký problém s 5 letou dcerkou. Cca před 3 lety nešťastně...

Následky stresu

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názor lékaře. Již 2 měsíce mne trápí svalové...

Následky špatně léčené senné rýmy

Obracím se na vás s následujícím problémem: Již od dětství mám problémy s průchodností...

Následky toxické reakce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li mohou být dlouhodobé následky po...

Následky úrazu

Dobrý den.Můj syn, 8 let,měl 4.10. 2013 školní úraz na prolejzačkách,spadl na...

Následky úrazu hlavy

8.1.2006 jsem utrpel v Argentine,uraz mozku a mesic byl v klinicke smrti.Pokud...

Následky úrazu kolene

Dobrý den, Jmenuji se Eva (15 let) a mám dotaz ohledně mých kolenou. Jako...

Následky úrazu kotníku

Dobrý den, v srpnu 2018 jsem měla silné podvrtnutí L kotníku, na rtg prý nic...

Následky úrazu?

Dobrý den, dne 20.5. spadla dcera (4,5 roku) z kola, na bok, při pádu bohužel...

Následky užívání AD

Dobrý den, dva roky užívám psychiatrický lék Asentra v dávce 200mg/den k léčbě...

Následky virózy ??

Dobrý den, před třemi týdny jsem 2x po sobě omdlel.Náhle se mi zatocila hlava,...

Následky vysazení HA

Dobrý den, můj gynekolog mi chce změnit antikoncepci, nechci znovu projít navýšením...

Následky zanechání kouření

Dobrý den. Celý život kouřím asi krabičku cigaret denně. Je mi 65 let a nikdy...

Následky zánětu mozkovách blan

Dobrý den. Před 5lety jsem prodělala zánět mozkových blan s měsíční hospitalizací...

Následky zánětu mozkových blan

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jste se někdy setkali se změněným chování...

Následky zlomeniny distálního konce radia

Hezký den, má dvouapůlletá dcera měla subperiostální zlomeninu distálního radia...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mohou se při bezezbytkové dietě jist kaše Nominal?


Tep po fyzické aktivitě

Dobrý den mám dotaz týkající se mého syna je mu 16 let měřítku 186cm vaziva...

Kouření a bolest břicha

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat jestli kuřákům může také způsobovat bolesti...

Kůže kolem konečníku

Dobrý den paní doktorko, zjistila jsem že kůže v oblasti konečníku cca 5x5 cm...

Primární amébová meningoencefalitida

Dobrý den, Žijeme v cizině, ale v létě pobýváme v ČR a jezdíme se koupat s...

Cysta, folikulitida

Dobrý den, tak před třemi dny jsem si našla malou bouličku v třísle u stydkého...

Krvácení při sexu

Dobrý den, před 3 dny jsem měla svůj první sex. Trochu jsem krvácela. Od té...

Zahlenění - zvracení

Dobrý den, syn (3 roky) před 5ti dny začal mít vodovou rýmu, pak začal trochu...

Bojím se, že jsem těhotná

Dobrý den, Bojím se že jsem těhotná. Je mi 17 let takže těhotenství nepřipadá...

Gynekologie

Dobrý den, beru antikoncepci flaya už nějaké 4 měsíce pravidelně v 8hodin s...

Od kolika let (v průměru) už je plně vyvinuté sperma?

Dobrý den, Je mi 12, za pár dní bude 13 a chtěl bych se zeptat od kolika let...

Folikulitida

Dobrý den je mi 14 a nikdy jem neměl pohlavni stik a je to asi půl roku co se...

Vrtání zubu a přetrvávající bolest

Dobrý den, je mi 16 let, dnes jsem byla u zubaře.. Měla jsem kaz na 6-tce vpravo...

Necitlivost kůže na stehně

Dobrý den. Mám problém s kůží na pravé noze ( stehno z boku k pánvi ) . Je velice...

Bolest v oblasti stydké kosti


Tebokan a Hericium

Dobrý den, jaký máte názor na současné užívání léku Tebokan (1x120 mg, případně...

Růžová moč

Dobrý den, chtěl bych požádat prosím o radu. Včera asi kolem desáté večer, když...

Užívání Zaldiaru/Potíže se spánkem


Nevolnost, bolest páteře, píchání v olasti hrudníku

5 týdnů jsem držel dietu a v posledním týdnu se mi udělalo nevolno. Týden na...

Velké otoky nohou, zarudlá kůže, bolest

Dobrý den, mám takový komplikovanější dotaz. Mojí mamince je 52 let, léčí se...

Reklama