Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
ulekare.web.text.forgotten_password.forgotten_password

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Návrat žluči do žaludku

Trávení Markéta . 8.1.2013 redakce uLékaře

Dobrý den pane doktore, bude toho více. Trpím často se vracející gastritidou. Při vyšetření v létě mi zjistili, že se mi dostává žluč do žaludku, a tím se mi vytváří palčivé bolesti - někdy dost nesnesitelné celý den. Beru občas APO OME 20 a nevím, jestli dlouhodobé užívání není spíše na škodu, přeci jen, kyselina v žaludku má svou funkci. Chtěla bych se zeptat, zda mi můžete doporučit i něco jiného, čím bych mohla zmíněné bolesti mírnit - čaje, bylinky (neboť nic jiného mi nikdo neporadil), sama jsem zkoušela Maalox nebo Talcid - přinesou jen malou úlevu a případně i, zda je možné se tohoto problému zbavit. Trápí mě to v podstatě už 2 roky a nevím už co jíst, abych si neškodila, a přitom se držím doporučení z gastra nejíst dráždivá, smažená jídla, jím 5 x denně apod. Navíc mám nově od Vánoc doporučenou bezlepkovou dietu, neboť se nově ve vzorku tkáně objevilo něco pozitivně. Na výsledky krevního testu teprve čekám. Moc Vás prosím o rady. Děkuji za odpověď.
Markéta S.

Odpovídá:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie Pracoviště: Fresenius Medical Care - DS, Praha

Vážená paní Markéto, pokud histologické vyšetření bioptického vzorku sliznice tenkého střeva odebraného při endoskopickém vyšetření prokázalo známky céliakie, je přísná bezlepková dieta nejspolehlivějším způsobem, jak žít s tímto onemocněním. V případě duodenogastrického refluxu (= zpětného posunu tráveniny z dvanáctníku do žaludku) se jeví nejdůležitějším užívání tzv. prokinetik (= léků usměrňujících pohyb trávicí trubice správným směrem). Naopak, užívání antacid (= léků snižujících kyselost žaludeční šťávy) není doporučováno. V některých případech vyžaduje duodenogastrický reflux chirurgické řešení. Dietní omezení jsou podpůrnými prostředky, platí zásady tzv. eliminační diety (= vynechávat všechny potraviny, které obtíže zhoršují). Doporučuji Vám konzultovat další postup s Vaším gastroenterologem. S pozdravem, Milan Hrubý.

Související dotazy

Bolesti žaludku
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem užívala za sebou...
Bolesti žaludku
Byla jsem na vyšetření žaludku a bylo mi zjištěna inkompetence...
Bolest žaludku
Dobrý den, mám dlouhodobý problém, který mne trápí...
Bolest žaludku
Bolest zaludku,paleni zahy nechutenstvi a hubnutichtela...
Bolest žaludku
Dobrý den, měla bych dotaz. Minulý týden jsem ráno...
Bolesti žaludku a obava z nádoru žaludku
Dobrý den.Před 5 lety mi byla provedena gastroskopie...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Návrat ke sportu po artroskopii

DObrý den, téměř před šesti týdny jsem absolvovala artroskopii pravého kolene...

Návrat ke staré antikoncepci

Dobrý den,před 3mi lety jsem začala používat antikoncepci Chloe na akné,perfektně...

Návrat menses po 20letech při užívání HAK Mirelle

Dobrý den,užívám 20 let HAK Mirelle, přičemž zhruba po roce mi zcela ustala...

Návrat menstruace

Vážená paní doktorko, 2.4.2014 se mi narodila holčička a plně jsem ji do září...

Navrat menstruace po chemoterapii

Dobrý den chtěla bych se zeptat : V lonském roce jsem prodělala klasický Hodginuv...

Návrat na nemocenskou po radikální prostetektomii

Dobrý den,otec 60 let, prodělal radikální prostatektomii,poté radioterapii lůžka.Po...

Návrat nádoru varlete z Leydigových buněk a sexuální problémy

Dobrý den, chci se zeptat, jak často se navrací nádor varlete a jaká je pravděpodobnost,...

Návrat účinnosti antikoncepce (Sylviane)

Dobrý den paní doktorko, po užití 2. pilulky (22:00) se mi za cca 3 hodiny...

Návrat z Afriky

dobrý večer, dcera se vrátila po měsíci z Afriky, kde měla spoustu zdravotních...

Návrat ztracené menstruace

Dobrý den, ráda bych se zeptala , po anorexii, kdy jsem na 157cm měla nejméně...

Návrh léčby

Dobrý den pane doktore! Jmenuji se Jaroslav je mi 79 let.Mám na nohou křečové...

Návrh na odstranění vaječníku a vejcovodu kvůli cystě

Dobrý den. Opakovaně se mi objevila cysta na vaječníku. V minulosti jsem byla...

Návrh na řešení silných bolestí hlavně při stání a chůzi s propagací do nohy a brní špička nohy

Prosím o vysvětlení nálezu MR . L lordosa normální, plynulá. Páteřní kanál...

Navrtání odumřelého zubu

Dobrý den, byl jsem u zubního lékaře po intenzivních bolestech zubu, ten konstatoval,...

Navsteva gynekologa

Pekny den mam dotaz je mi 18 a pritelkyni bude 15 tudiz pujde ke gynekologovi..sme...

Navsteva lekara

dobry den. mozem s ureaplazmou navstivit aj obvodnu lekarku?

Navsteva psychiatra

Dobry den, muzete mi prosim rict, jak vypada prvni sezeni u psychiatra? Mam...

Navsteva psychiatra

Dobry den, nevim jestli muj dotaz patri prave sem, ale jiz asi od 11 let, kdy...

Navšívit lékaře?

Dobrý den .Dne 10.7.2013 sem oběvil na lítku tento flek o velikosti 5cm http://www.2i.cz/3daf0d27f4...

Návštěva VECUWELL s trombofilií

Dobrý den,chtěla bych se zeptat před 5lety mi zjistily Mutaci FV-Leiden(1691G>A)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nízká hladina kyseliny močové a HDL

Dobrý den, byla mi stanovena nízká hladina kyseliny močové v krvi - 91 a zároveň...

Bolest v levém podžebří po jídle

Dobrý den, poslední dobou mě pobolívá vlevo pod žebry hlavně po jídle a bolest...

Prasklá bílá zubní plomba

Dobrý den, praskla mi bílá plomba a před třemi týdny mi ji stomatoložka v zástupu...

Nález Alfa-hem. streptokoky, Neisseria spp.

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať následovné: Mal som bolesť v hrdle...

Letrox

Dobrý den, bych se zeptat zda letrox na hypofunkci šž ovlivňuje antikoncepci....

Vycházky při neschopence


Nevolnost ze stresu

Ještě paní doktorko přiložím k mému předešlému dotazu. Teď mám docela i nervy...

Tlak na hrudi

Dobrý den, asi před třemi týdny, mě začal trápit tlak na hrudi. Předtím jsem...

Rekonvalescence po mononukleoze

Dobrý den. Mám dotaz stran rekonvalescence po prodělané mononukleóze. Koncem...

Genitální opar


Stazeny krk

Dobry den, trpim refluxem a beru leky nolpaza.Posledni dobou se mi behem dne...

Pálení zad

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, čím by mohlo být způsobené pálení zad přibližně...

Bílý povlak jazyka


Hmatná bulka na varleti

Dobrý den, zjistil jsem že na obou varlatech mám bulku, velikost asi 1cm(viz....

Opakovaná infekce v moči

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně opakované infekce v moči. Měla...

Nosičství salmonely

Můj dotaz se týká opakované nákazy sourozenců Salmonelou. První syn dostal Salmonelu...

Rekonvalescence

Dobry den,chtela bych se zeptat ceka me operace stitne zlazy.Mam ale hodne...

Odstranění mateřského znaménka - laserem nebo chirurgicky?

Dobry den, muj dotaz je jednoduchy. Stojím před volbou toho, jak odstranit...

Časté chození na velkou doprovázející bolest břicha


Myom v těhotenství

Dobry den mám dotaz jsem ve 24tt a v 10tt mi byl zjištěn myom který je nyní...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×