Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nechutenství, váhový úbytek, psychika

Vnitřní lékařství Nikola 21.2.2019

Dobrý den,
již několik let trpím nechutenstvím a pocitem na zvracení s občasným zvracením.To se projevilo třeba jednou za půl roku. Poslední 3 měsíce je to ale již silene, zhubla jsme z 56kg /160cm na 40 kg, a 24 h denně mám pocit na zvracení, a prostě se necítím dobře, jsem strašně unavená a bez energie, nemůžu pořádně spat. 14 dní jsem byla dokonce pouze na infuzi a nutridrinkach. Prostě jsem do sebe nedokázala nic dostat. Gastroskopie i kolonoskopie byly v pořádku, ct mozku kuli centrální poruše také, tpela jsem silnými migrénami, zprvu si mysleli že jde o epilepsii, záznamy na EEG byly dost podobne, ale nakonec to zpusobovali migreny,rekla bych že tu už jsem tak 2 roky neměla.
Psychicky na tom už nejsem nejlépe, navštívila jsem i psychoterapeutku. Vůbec se to nelepší a já už si nevím rady, ani moje obvodní lékařka, ta mi předepsala tritico 75,1/3 na spaní ale nevím zda to zabírá.
Velice děkuji za Vaši odpověď.
Doplnění informací:
velice děkuji za Vaši odpověď, doplňuji informace, všechna vyšetření mi byla provedena v posledních 3 měsících, krevní testy jako je CRP,KO-vše v normě. Gastroskopie v prosinci s odebráním vrozků na celiakii, helicobacter p.- vše negativní. Na alergologii jako takovou mě objednali až na duben ( málo času , moc pacientu :-) ) Při jídle si, nevšímám žádných změn-není mi hůř ani líp. Pro jistotu již měsíc dodržuji bezlepkovou dietu ,ale zatím bez efektu. Žádné léky neužívám, ani antikoncepci-těhotná nejsem. Tritico 75 mi OL napala na mojí žádost o ,,něco,, na spaní. Hlava mě bolívá,ale tak normálně nic na co bych si musela brát jakýkoli prášek( pokud se dá cokoli jakkoli vydžet,tableta je pro mě poslední možností). S motáním hlavy už je to horší,několikrát denně, při vstávání, při rychlejších změnách polohy , i třeba když jen rychleji otočím hlavu,ale ne pokaždé. UZ byl také v prosinci, vše prý v normě. I když před 4mi lety jsem mělaUZ také v normě a za hodinu jsem byla po tonicko-klonických křečích na APPE ,kde byla zjištěna flegmona. Obvodní lékařka si se mnou už moc rady neví, jelikož pracuji jako porodní asistentka, tak její nejčastější odpověď je, ,, vy si to v nemocnici nějak zařídíte,, jenže běhat za někým bez doporučení a někoho otravovat pro mě zrovna není. Nejhorší na tom je, ten pocit na zvracení, který mám opravdu 24 hodin , kromě času kdy se mi podaří usnout. Brání mi to v normálním životě a tím jak jsem zhubla za měsíc 11kg a pak další 4kg mě vše strašně vysiluje,ikdyž se pořád snažím, jsem zatím na PN ale už bych ráda do práce,a hlavně byla ,,funkční,,. Velice děkuji za Váš čas a odpověď.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, bohužel nepíšete nic krevních testech, třeba sedimentace, CRP, štítná žláza, vyšetření alergie na lepek a podobně, jestli třeba neberete ještě jiné léky ( které by mohly způsobit nechutenství, třeba helicid či jiné PPI atd. ) takže je opravdu vždy vše potřeba probrat do všech detailů, což tady bohužel nejde, můžete zkusit i jiné léky, třeba prosulpin, kinedryl, duspatalin a podobné věci, k triticu lze ještě třeba přidat paroxetin či citalopram, takže pokud se stav nelepší, je potřeba prostě zkusit další léky a kombinace, prostě se toho nebát a řešit stav jak po psychické, tak i po interní ( tedy vyloučit nějakou trávicí poruchu ), od jednoho léku asi nelze čekat nějaké zázraky, takže se poraďte s dalšími lékaři a hlavně vždy mějte kopie všech výsledků vyšetření sebou, aby se daly zvážit další možnosti jak dále pokračovat v léčbě i vyšetřeních.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, slečno Nikolo, určitě je dobře, že jste vyhledala psychoterapeutku, když má někdo dlouhodobé trápení, pak jistě péči potřebuje. Také bych doporučovala, aby Vám Vaše terapeutka doporučila psychiatra, se kterým spolupracuje, aby Vám mohl nastavit účinnou léčbu na psychiku. Myslím, že kombinace více léků, zvláště když se Váš stav po Triticcu a psychoterapii nelepší, bude chtít odborného lékaře a ne praktického. Dále doporučuji novou kontrolu u praktického lékaře, kde proberete, co vše by se za Vašimi potížemi mohlo skrývat. Bohužel jste nám neposlala výsledky a ani z Vašeho popisu není zřejmé, kdy vyšetření proběhla, zda před lety nebo před krátkou dobou, jaký byl výsledek, jaké Vám byly dělány laboratorní testy, zda berete další léky kromě Triticca atd..Bylo by třeba udělat celkové podrobné laboratorní vyšetření včetně poruch hormonálních jako poruchy štítnice, vyloučit těhotenství (určitě pomocí laboratorních testů!), vyšetřit hladiny minerálů, iontů, ukazatele zánětu (CRP, sedimentace, podrobný krevní obraz), dále udělat ultrazvuk břicha a malé pánve a pokud gatroskopie nebyla během těch posledních 3 měsíců, pak jistě i provést gastroskopickou kontrolu, je třeba vyloučit infekci Helicobacterem pylori a odebrat vzorek tkáně ze žaludku na vyloučení celiakie. Bude třeba vyloučit celiakii laboratorně, k tomu se zaměřit na nesnášenlivost laktózy a další potravinové nesnášenlivosti a alergie, což mohou udělat na alergologii, gastroenterologii a některá vyšetření může udělat Váš praktický lékař. S Vaším neurologem se poraďte, zda za potížemi nemůže stát migréna, také blokáda krční páteře, kdybyste měla motání hlavy tak je také třeba vyloučit poruchu rovnovážného systému a vnitřního ucha na ORL speciálními testy. Pokud byste chtěla, abychom Vaše výsledky posoudili podrobněji a dali Vám konrétnější návrhy, bude nutné zaslat nám kopii dokumentace, kterou máte, včetně dat provedení. Držím Vám palce, aby se přišlo na to, co Vás sužuje a mohla jste se začít zase cítit lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená slečno, upřímně, kolegové se snažili držet se somatické stránky, ale nepochybuji, že si také myslí, že je psychická příčina potíží nejpravděpodobnější. Zhubla jste za poslední 3 měsíce 16kg, máte nyní 40kg a BMI v pásmu těžké podvýživy. To znamená, že nejíte/netolerujete nic. Že Vám tuplem není dobře, tomu se nedivím, jistě Vás to limituje v práci i doma... S dovolením navrhnu konkrétní postup: dojděte do spádové nemocnice na příjem na psychiatrii a řekněte jim své obtíže. Vemte s sebou výsledky dosavadních vyšetření. Moje představa je taková, že Vás přijmou na lůžko, pozvou si internistu konziliáře a potřebná vyšetření (krev, ev. endoskopie, intolerance laktozy, celiakie, ORL vyš.) se provedou za hospitalizace. Kdyby z toho náhodou vyšla jiná než psychiatrická diagnoza, tak by Vás jednoduše přeložili jinam a měla byste zážitek z psychiatrie. Anebo vstupně zjistí metabolický rozvrat a pošlou Vás na lůžko jinam... každopádně bych Vás někde hospitalizovala. Pokud se bojíte stigmatizace psychiatrií, tak vězte, že mívá oddělený informační systém, což znamená, že pokud pracujete ve stejné nemocnici na gynekologii, tak se z počítače kolegové o Vaší hospitalizaci na psychiatrii nedozvědí (raději se přeptejte při případném příjmu, ale co vím, tak to takto obecně funguje).
Samozřejmě, pokud máte nápad, jak potřebná vyšetření absolvovat jinak (obrátit se raději na internu..., obcházet ambulantní specialisty... a až když bude vše negativní tak se objednat na psychiarii), je cest určitě více, nicméně ambulantní cestou to bude trvat mnohem déle (měsíce). Zatímco Váš stav progreduje v kolaps a odvoz RZS. To je asmozřejmě také možnost - v případě potřeby si ji zavolejte a věřím, že Vás někde hospitalizují.
Co by to mohlo být? I kolegové Vám přiklepli v našem systému pracovní (tedy nejpravděpodobnější) diagnozu "funkční dyspepsie", což je souhrnné označení pro poruchy trávení, kdy se při somatických vyš. nic nenajde, ale pacient má obtíže, předpokládá se narušení inervace trávicí trubice, někdo má průjmy, jiný zácpu, někdo dávení... Samozřejmě jsou i méně pravděpodobné diagnozy jako struma (porucha štítné žlázy s útlakem okolí, hyperfunkcí...) nebo různé potravinové intolerance.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Nechutenství
Dobrý den, už delší dobu mám bouli pod kůží na obou...
Nechutenství
Dobrý den jmenuji se patrik a je mi 17,po každem jídle...
Nechutenství
Dobry den. Trpim nechutenstvim. Staci mi jidlo jen...
Nechutenství, trávicí potíže, Crohnova nemoc
Dobrý den. U mé matky se objevilo nechutenství a zvláště...
Nechutenství k sexu
Dobrý den, můj problém se týká spíše psychiky ,ale...
Únava a nechutenství nejasné příčiny
Dobrý den , již rok trpím, začalo to průjmem, pak...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nechutenství, nevolnost, pocity na zvracení

Dobrý den. Již asi týden mě trápí nechutenství, nevolnost a to vše je doprovázeno...

Nechutenství, nevolnost, strach z jídla, nutkání sledovat jídelníček


Nechutenství, pocit knedlik v krku

Dobrý den, Asi týden nemam vubec chut na jidlo, kdyz se najim je mě i často...

Nechutenstvi, pocit na zvraceni

Dobry den. Pred 3 tydny jsem prozil tyden silneho stresu. Od te doby mam problemy...

Nechutenství, pocit plnosti

Dobrý den, už cca 10 dní mě trápí pocity nechutenství a plného žaludku, za...

Nechutenství, příčin může být spoustu, často třeba zbytečně užívaný lék

Dobry den. Co mel prosim lekar za důvod k vystereni tenkeho streva, kdyz vedel,...

Nechutenství, slabost, zvýšená teplota, povlak na jazyku a bolest břicha

Dobrý den. Už 6. den mě trápí bolest břicha v horní části ihned pod žebry. Tato...

Nechutenství, trávicí potíže, Crohnova nemoc

Dobrý den. U mé matky se objevilo nechutenství a zvláště při nasládlé chuti...

Nechutenství, unava a opožděná menstruace

Dobrý den, asi 4 dny mi bylo špatně od žaludku (bez zvracení či nechutenství),...

Nechutenství, únava, nesoustředěnost,

Dobrý den, již delší dobu mám trpím velkým nechutenstvím. Vždy jsem byla "jak...

Nechutenství, vybíravost ve stravě

Dobry den, rada bych se zeptala na stravu meho syna. V unoru mu budou 3 roky....

Nechutenství, zvracení, únava, bolest zad

nechutenství,zvracení,únava,bolest zad

Nechutenství, zvracení, změna zorného pole

Dobrý den, mám starost o svou maminku, které je 82 let. Před půl rokem byla...

Nechutenstvo

Moj syn ma 16.mes. a vazi len 9kg.pri narodeni vazil 3000g.uz dlhsi cas nas...

Nechutenstvý k sexu

Dobrý den, nevím jestli si pamatujete na můj dotaz zodpovězený z 4.9, ale chtěla...

Nechutenstvý k sexu

Dobrý den, mám na Vás takový soukromí dotaz. Jsem s manželem 7 let, rok a půl...

Nechutnají mě jídla

Je mi 14 a mám problém s tím že mi nechutnají jídla mám vybraných pár jídel...

Nechutnost k jídlu

Dobrý den, mám dvouletého syna, který už skoro třičtvrtě roku neměl žádné teplé...

Neidentifijkovatelný pach

Dobrý den paní doktorko, už delší dobu můj přítel řeší náš společný odér při...

Neidentifikovatelné tmavé pupínky.

Dobrý den, před několika lety se mi udělal pupínek na noze, z počátku byl světlý,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Denní množství alkoholu

Dobrý den. Vypije deně asi 2 nebo 3 piva. Jedná se již o zdravý nebezpečí...

Bolest malíčku

Dobrý den, je mi 14 let a poslední dobou mě bolí nebo tlačí malíček a tlačí...

Požité plesnivé potraviny


Tabár I

Dobrý den. Dnes mi našli na mamografu Středně denzní fibroglandulární strukturu...

Spolknutá náušnice

obrý den, chtěla bych se zeptat, zdali je možné, aby 15m dítě spolklo peckovou...

Vyrážka po těle

Dobrý den, chci se zeptat ohledně mé vyrážky po celém těle. Pozoruji, že se...

Omeprazol


Neurol × Lexaurin


Vyrážka, pupínky - nárt

Dobrý den, najednou z ničeho nic mám na nártu pupínky, vyrážku. Maž usi to belogentem...

Lymfostáza

Dobry den,mám na pravém stehně bolestivejší zatuhle místo ,mravenčení a svědění,byla...

Nález vulvy

Dobrý den, našla jsem si u ústí močové trubice útvar. Je mi 52 let a mám problém...

Svědění kolem análního otvoru

Dobrý den, mám problém v zadní části těla u análního otvoru. Mám tam nefunkční...

Používání krému LOCOID lipocream v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás mám na čele ekzém v podobě drobné vyrážky, někdy nepříjemně...

Fleky po alkoholu

Dobrý den mám dotaz ohledně fleků po alkoholu. Mam 180cm 95kg, endomorf, 30%...

Vodnaté puchýřky rukou i nohou

Dobry den,střídavě na nohou i rukou se mi tvoří drobné puchýřky,které zaschnou,...

Plicní embolie

Dobrý den začátkem února jsem začal dost kašlat tak jsem po několika dnech...

Stav po odstranění krčních mandlí

Dobrý den, prosím o radu/vysvětlení...koncem března jsem byla na trhání krčních...

Dithiaden a alkohol

Dobrý den, dostal jsem na alergii(z antibiotik) lék dithiaden(od zentivy)....

Barretuv jicen a axialni hiatova hernie

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na pár věcí. Asi před měsícem mi po gastroskopii...

Náhlý otok očí

Dobrý den, přes noc se mi objevil otok očí, u jednoho oka o mnoho větší než...

Reklama