Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nejasná infekce

Petr 1.10.2018

Dobrý den, mám problém a už opravdu nevím, jak to řešit..

V únoru jsme byli na dovolené v Thajsku a při zpátečním letu se mi udělalo strašně nevolno. Zničehonic jsem cítil velký tlak na hrudi, nemohl jsem dodýchnout, měl jsem velmi rychlý tep měl jsem pocit jakoby málo kyslíku. Naštěstí to bylo cca hodinu do konce letu a nějak jsem to společně s letušky zvládnul. Jen pro doplnění - tato cesta byla pro mě velmi náročná, jelikož jsme několikrát přestupovali a v Dubaji na letišti jsme navíc čekali celých 10 hodin na další spoj. Byl jsem již při nastupování na poslední let velmi unaven, skoro bych řekl jako nikdy předtím.

Nicméně od té doby se můj stav začal jen zhoršovat. Tyto stavy jsem měl posléze cca 2x-3x denně a po týdnu jsem raději šel za praktickým doktorem. V průběhu cca 3 měsíců mi dělal všelijaké testy - krevní (nevím přesně jaké, ale bylo jich alespoň 15 různých - borelioza, nějaké koky, atd.), šel jsem na vyšetření srdce (asi ultrazvukem), měl jsem také měřák na 48 hodin na nějaké "natočení" srdce, atd. Nikde se nic nenormálního nenašlo a jen bylo lehce zvýšené ASLO. V průběhu těchto pár měsíců se situace celkem stabilizovala a stavy postupně vymizely, takže vzhledem i k výsledkům z jednotlivých vyšetření jsme nenasadili žádnou léčbu.

Bohužel v průběhu června začaly jiné problémy. Začaly mě pobolívat svaly a postupně se přidávalo píchání v jednotlivých kloubech při pohybu a začalo mě píchat občas na hrudi. Bolest na hrudi byla ze začátku velmi ostrá, ale postupně v průběhu pár dnů otupěla do takového spíše občasného tlačení. Nicméně bolesti svalů začaly být silné a přidala se k tomu velká únava. Znovu jsem šel tedy na nějaká vyšetření krve k doktorovi (boreiloza, koky, základní testy, ...) a opět se zjistilo jen zvýšené ASLO, které bylo nyní ale lehce vyšši, než minule. Doktor mi tedy nasadil "pro jistotu" nějaká širokospektrální antibiotika na 3 dny a to 4x po sobě, takže celkem cca na 20 dnů s 8-denní pauzou. Po ukončení užívání a další 8-denní pauze mi nasadil jiná antibiotika zase prý "pro jistotu", která měla jen vyřešit nějaké resistenty na ty první antibiotika - více k tomu nevím. K tlaku na hrudi mi řekl, že to budou pravděpodobně nějaké natržené cosi mezi žebry a hrudní kostí, což by mělo vymizet za nějaký čas samo.

Po ukončení užívání i těch posledních antibiotik se situace úplně zlepšila a bylo to super. Nicméně tento stav vydržel jen asi 14 dní a nyní mě začaly ještě silnější občasné tlaky/píchání na hrudi (cca 6-7 krát denně), doprovázené takovým pocitem lehčích nohou a malátností. Dále mě nyní zase bolí svaly, ale jen při zátěži, kdy skoro neudržím v klidu v rukou 30 sekund předmět v úrovni očí. Je pravdou, že nově tyto stavy začaly až po vyšším pracovním vytížením (v kanceláři) a možná trochu souvisí také s únavou, ale rozhodně to není normální, jelikož jsem i s podstatně vyšší pracovní zátěží v minulosti neměl takovéto problémy.

Nechci jít opět za mým praktickým doktorem, protože mám pocit, že se nezajímá o problém hlouběji. Uměli byste mi prosím poradit, jak situaci řešit a v jaké oblasti může být problém?

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Medicína se opírá o důkazy a pokud nejsou špatné laboratorní výsledky a ani se nikde nic nenajde v zobrazovacích metodách, tak je těžké stanovit jakoukoliv diagnozu. Možná jste v Thajsku chytil nějaké virové onemocnění, které není běžnými testy prokazatelné. Virové infekce se velmi těžko prokazují a to i ty, které se běžně v ČR nachází. Pokud jste chytil nějaký atypický virus na dovolené, tak není šance na to přijít, jednoduše řečeno, žádná laboratoř v ČR na to není vybavena. Dát antibiotika pro jistotu je běžná záležitost, ale postupovat takto opakovaně již nemá smysl. s virovými infekcemi se tělo vyrovnává samo. Čím lepší má člověk imunitní systém, tím lépe. Rovněž existuje skupina tzv. autoimunitních nemocí, jsou to nemoci, kdy první příznaky mohou být pozvolné, nikde se nic nenajde a teprve časem (někdy s odstupem týdnů, měsíců až roků) se na diagnozu přijde. ASLO není rozhodující laboratorní parametr pro žádnou nemoc, pouze doplňuje diagnostiku. Ze zvýšeného ASLA se nedá diagnoza stanovit, jedná se o projev imunitního systému. Pokud je lehce zvýšené, nic závažného se neděje. Nevím, co všechno vaše krevní testy obsahovali, měl byste mít vyšetřeny například D-dimery, což je parametr, který se zvyšuje u mikrotrombů a trombotizace u dlouhých letů není nic výjimečného. Mohlo by to u vás vyvolat mikroembolizaci, což by vysvětlovalo náhlý tlak na hrudi a neschopnost dodýchnout. Měl byste mít vyšetřenu spirometrii, což je vyšetření dechových parametrů. Nezlobte se, ale diagnozu vám nestanovím, bylo by to hádání. Je potřeba postupovat krůček po krůčku a postupně diagnozu upřesňovat. Snad jsem vás alespoň trochu navedla, co ještě doplnit. Taky vám chci dodat klid, protože pokud se nic závažného nenašlo, tak se nijak nestrachujte, únava je způsobena tím, že vaše tělo se snaží s problémem vyrovnat, dejte mu čas. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den. Váš praktický lékař měl snahu Vás pečlivě vyšetřit, ovšem všechny testy dosud vycházejí normálně, čili říkají, že jste zdráv. Pokud se ale zdráv necítíte, pak je třeba pátrat dále. Máte 2 možnosti. Buďto se obrátíte na odborníka, který Vás vyšetří na další možné infekční či neinfekční příčiny Vašeho stavu (infektolog, imunolog, revmatolog), nebo se zamyslíte nad tím, zda Vaše potíže nemohou být opravdu způsobeny vlivy prostředí. V dnešní době není nic neobvyklého, když jinak zcela zdravého a silného jedince začnou sužovat vícečetné obtíže, které spolu zdánlivě nesouvisejí, ale mají jednoho společného vyvolavatele a tím je: stres a nezdravý životní styl. Zkuste se svěřit do péče psychologa nebo alespoň lékaře, co se zabývá celostní medicínou, třeba najdete společnou řeč. Když si přečtete po sobě svůj text, najdete v něm vodítka. Napsal jste, cituji: "tato cesta byla pro mě velmi náročná", "nově tyto stavy začaly až po vyšším pracovním vytížení". Odpovídáte si na své dotazy sám. Hezký den.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Infekce
Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat...
HCV infekce
Paní doktorko,co znamená HCV infekce? O jakou infekci...
HCV infekce
Dobrý den.Slyšela jsem že HCV infekce může způsobit...
HCV infekce
Dobrý den.Když jsem si pročítala otázky a odpovědi...
Infekce HPV
Dobry den chtel bych se zeptat jak se pozna ze nejsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nějakou dobu mě někdy provází svědění kolem konečníku, vlhkost a někdy se objeví bílí paraziti ve stolici

Dobrý den, mám 24 let a již nějakou dobu mě někdy provází svědění kolem konečníku,...

Nějaký zánět...

12.7. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat .. Jsem uzivatelka pervitinu (šnupaní),...

Nejasná bolest hlavy

Dobry den..uz treti den me boli hlava shora..z meho pohledu leva pulka hlavy..a...

Nejasná bolest hlavy

Dobry den, Zajímal by mě Váš názor na mou "léčbu".Začnu tedy od začátku, již...

Nejasná bolest na kterou nic nezabírá

Dobrý den, moje maminka už prošla všechny doktory a nic jí nepomohlo. Je...

Nejasná bolest v kříži

Dobrý den, pane doktore, jsem v zoufalé situaci a už nevím co dál. Je mi 40...

Nejasná dušnost

Dobrý den, jsem hypochondr a pořád něco řeším, ale teď se mi to nezdá, vždy...

Nejasná hypoglykemie

Dobrý den, jsem pracující studentka oboru všeobecná sestra. Minulý týden jsem...

Nejasná identita

Dobrý den, mám docela dost veliký problém, který mě tíží a bojím se jakkoliv...

Nejasná neuropatická bolest ??

Nikdy jsem neměl pásový opar, ale přes to mám potíže a bolesti nervů v rameni,...

Nejasná příčina bolesti

Dobry den, jiz vice nez sest mesicu mne trapi bolest casti chodidel. Nemohu...

Nejasná sexuální identita

Dobrý den, nevím přesně jak to napsat, ale zajímalo by mě, jestli existuje škatulka...

Nejasná únava...

Dobrý den, nejvíce mě posledních pár dní trápí závratě (ca 1x denně) a lehké...

Nejasná vyrážka

Dobrý den, Cca před 5ti týdny se mi udělala na obou bocích vyrážka, která...

Nejasné bolesti

Dobrý den, již delší dobu mě pálí hlavně levá paže, někdy i obě a bodá v nich,...

Nejasné bolesti

Dobrý den, jedná se o vrcholového sportovce, který měl před 3 týdny zjištěn...

Nejasné bolesti a potíže

Dobrý den,na začátku července jsem byla dost nachlazená, doteď kašlu,v minulém...

Nejasné bolesti hlavy

Dobrý den, mám sinobronch, křivou nosní přepážku převážně dýchám spodními DC,...

Nejasné bolesti hlavy...

Dobrý den, ráda bych od začátku popsala svůj problém. Cca od začátku srpna mě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Komplikace po trhání zubu

Dobrý den, v úterý mi zubní lékařka vytrhla sedmičku vlevo dole, jelikož jsem...

Léčba jizvy na čele a nosu

Dobrý den, před týdnem se mně stal úraz-tržná rána na čele cca 2cm a na kořeni...

Naplněný močový měchýř před ultrazvukem

Po delší době, dobrý den. Můj hlavní problém byla vždy první návštěva gynekologie....

Pooperační stav

Dobrý den, jsem druhým dnem od laparoskopické operace (gynekologického charakteru...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Měření mediátorů v mozku

Dobrý den, dá se nějak u nás v ČR na žádost pacienta, příp. nějaké doporučení...

Dobrý den,čeká mě operace...

Dobrý den,čeká mě operace,a při ní mě mají do penisu zavést cévku,mám penic...

Hemolýza a hodnota hcg

Dobrý den, 5.měsíc beru Utrogestan 16.-25.DC 1-0-1 a v posledním cyklu, MS...

Bolest zubů, oteklé dásně..


Piercing v jazyku,bílý výstupek kolem vpichu, infekce nebo hnis ?

Dobrý den, mám 4 týdny píchlí piercing v jazyku a od 3 týdne se mi začal dělat...

Otěhotnění

dobrý den, měla bych otázku. Má vliv na početí dlouhodobé užívání kapek do nosu...

Hyperinflace plic

Dobrý den. Mám po úraze hyperinflaci plic. Je to reverzibilní? předem děkuji...

Příčiny revmatismu...


Antikoncepce Asumate

Dobrý den, měsíc používám antikoncepci Asumate. Prášky jsem začala brát v den...

Hnis v pupíku


Zamlklé těhotenství

Dobry den prosim radu. Pri navsteve gynekologa mi bylo oznameno tehotenstvi...

Stafylokok v uchu

Dobrý den, již cca. 3 měsíce mám stafylokoka v uchu dle posledních stěrů (streptokok...

Problémy s usínáním

Dobrý den, můj problém spočívá v tom, že již delší dobu mám obtíže s usínáním....

Užití Norethisteronu

Děkuji za odpověď.A myslíte,že v kombinaci s norethisteronem by mohla být prodleva...

Možnost nákazy v těhotenství

Dobry vecer, mam na vas dotaz. Vcera jsem snedla kousek kanciho masa a následně...

Zavřít reklamu