Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nekrosa hlavice kloubu ramene

Ortopedie Václav 4.12.2018

Dobrý den, jsem 23 letý student medicíny a v cervenci roku 2017 jsem utrepl uraz na kole, vysledkem byla 4 ulomkova zlomenina. Probehla osteosynteza, nasledne infekt, ktery byl eradikovan. Postupne se stva zacal zlepsovat, bohuzel se mi ale uvolnily dva srouby a za 7 mesicu jsem byl na extrakci. Bohuzel kost byla zrejme prilis mlada a v cervnu letosniho roku mi byla diagnostikovana nekroza hlavice humeru, fragmentovana s kolapsem kloubni plochy. Nyni jsem v lecbe u predniho primare ortopedie jedne z fakultnich nemocnic. Zatim jsme nastavili program konzervativni, jelikoz chybi bolest (i kdyz obrazek viz priloha je hrozity a pry tomu neveri, ze me to neboli). Jaka je ale moje otazka...vzhledem ke konzervativnimu postupu bych se rad zeptal, jake riziko je vzniku pripadne malignity v tomto terenu? V patologii jsem se docetl, ze stare kostni infarkty mohou byt podklad pro osteosarkom nebo maligni fibrozni histiocytom. Dekuji za odpoved na moji otazku.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, zvolený postup považuji za správný, pokud můžete končetinu vcelku běžně používat, tak je lépe do stavu nijak operativně nezasahovat, protože s prominutí něco vyšťourávat a čistit v tomto terénu by znamenalo spíše stav podráždit a vyprovokovat tělo k nežádoucí reakci a jizvení, což by samozřejmě stav mohlo výrazně zhoršit, takže lépe nezasahovat a věřit že tělo si s rozložením a vstřebáním nekros dokáže poradit nejlépe, stav samozřejmě rtg snímky sledovat, riziko malignity myslím není velké, do budoucna asi nutno počítat s tím že rameno začne zlobit a bude nutná náhrada kloubu, což je ovšem dobré oddálit dejme tomu do středního věku a také kdy budou k dispozici ještě lepší materiály a technologie než máme k dispozici hned, takže pokud je dnes funkce kloubu vcelku dobrá a ruka slouží, tak to nechat na "přírodě" a nezasahovat dokud to nebude nutné, na dejme tomu procentuální riziko vzniku malignity u kostních nekros vám jistě dají nejlepší odpověď na onkologii či patologii, kam se jistě snadno jako student medicíny dostanete, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Riziko kostní malignity je naprosto minimální. Navíc budete trvale sledován včetně rtg snímků. Můžete být klidný .

Související dotazy

Nekrosa hlavice femuru
Dobrý den, naší babičce byla ortopedem diagnostikována...
Bolesti ramene
Dobrý den - je tomu asi před 3 měsíci jsem narazil...
Nález na ramenních kloubech
Dobrý den prosím o vysvětlení nálezu, který jsem dnes...
Bolesti ramene
Dobrý den mám problém s pravým ramenem při zvednutí...
Bolest ramene
Dobrý den, již půl roku mě trápí bolesti ramene,...
Bolest ramene
Dobrý den, měla jsem již tři úrazy levého ramene. Vždy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nekontrolovatelné pohyby prstu na pravé ruce


Nekontrolovatelné pohyby úst

Dobrý den, můj vnuk začal dělat nekontrolovatelné pohyby ústy. Vypadá to jako...

Nekontrolovatelne uvolnovani spermatu

Dobry den,chtel bych Vas poprosit o radu a nazor.Je mozne resp.normalni ze pri...

Nekontrolovatelný třes

Dobrý den.Bude mi 35 a již po několik let mám třes rukou,ale v poslední době...

Nekontrolovatelný třes těla a lámání hlasu

Dobrý den, je mi 17 let. Před 2 lety jsem se poprvé líbal a při těchto prvních...

Nekoordinované pohyby u dědečka

Dobrý den, můj děda měl poměrně zvláštní zdravotní problém. Jeho věk je 84...

Nekorigovaný vysoký tlak

Dobrý den, již dva roky užívám na vysoký krevní tlak, zpočátku 140/90, nyní...

Nekouše, dáví se ...tekutá strava 20měsíců

Dobrý den, s rodinou stále řešíme dcerku 20měsíců (84cm/11kg), která rázně...

Nekrosa hlavice femuru

Dobrý den, naší babičce byla ortopedem diagnostikována nekrosa hlavice femuru...

Nekrosa hlavice femuru

Dobry den chtel bych se zeptat Pri podstoupeni revitalizani operace kycelnich...

Nekrosa kraniálních partii hlavic bilat

Uz rok mne boli kycle a celkove obe nohy jak kdy a jak kde.Jsem uz dva roky...

Nekróza

Dobrý den, u mého syna byla již třetí den po narození diagnostikována celková...

Nekróza

Dobrý den, po odstranění pigmentového névu v třísle, se mi dle paní doktorky...

Nekroza

Dobrý deb, prosím o informaci o léčbě nekrozy. Jedná se mi o poškození kožní...

Nekróza a zlomenina

Vážený pane doktore, mamka (70 let) si zlomila nohu v kotníku, a ještě týž...

Nekroza Dg.L023

Dobrý den. Měla jsem určenou diagnozu L023 Kožní absces,furunkl a karbunkl...

Nekroza femuru

V lednu mi byla diagnostikovana artroza kycli a kolen pozdeji na scinty susp.asepticka...

Nekroza kyčelniho kloubu na prave noze

Dobry den,pracoval jsem jako hornik 20 let potom jsem měl uraz na prave koleno,oba...

Nekroza kyčlí.

Dobrý den Pane Doktore. Mám na Vás dotaz. Již 7měsíců se neúspěšně léčím s nekrozami...

Nekróza obou kolen.

Dobrý den, byla mi zjištěna nekróza obou kolen, byla jsem poslána na elektroléčbu,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Aplikace injekce bez aspirace

Dobrý den.Mám specifický dotaz a nikde se nelze dopátrat odpovědi.Jsem v procesu...

Zánět bartholiniho žlázy

Dobrý deň, už dlhšiu dobu mám zápal ľavej Bartoliniho žliazky... otok je malý...

Modrá bulka pod žaludem

Dobrý den všiml jsem si takové modré bulky v kůži pod žaludem může to něco znamenat?

Pálení žáhy, knedlík v krku

Problém s polykáním a knedlíkem v krku/reflux jícnu Dobrý den, potřeboval...

Antikoncepce a nízkomolekulární heparin

Dobry den, chtela bych se zeptat, uzivam novou antikoncepci Omisson. Zacalo...

E coli v pochvě v těhotenství

Dobrý den, jsem v 37 tt a z výsledků kultivace pochvy mi byla zjištěna bakterie...

Výrůstky na křížové kosti, nebo kostrči

Dobrý den, mám přesně nad hýžděmi v mezeře 3 divné kosti, jedna je vpravo nahoře...

Prodělané 3 angíny za jeden měsíc

Dobry den, za cely cervenec jsem prodelala 3 anginy, pri me treti navsteve znovu...

Naražená záda


Z krku vychází hnilobný zápach

Dobrý den, již delší dobu trpím pocitem cizího tělesa v krku a dalšími příznaky....

Poranění o hřebík

Dobrý den, Dnes jsem si do nohy přes sandály píchl orezlý hřebík. Dlouho krev...

Padání vlasů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální že mi vypadávají vlasy dlouhé...

Bolest hrudníku

Dobry den je mi 27 let a posledni dobou uz asi tyden me boli pod zebrami takovy...

ADHD - aneb psychické poruchy a jejich dědičnost

Přeji hezký večer, můj dotaz bude poněkud jiný než ostatní. Jde mi o to, je...

Mravenčení


Strach z HIV

Dobrý den, moc Vás prosím o zodpovězení mého dotazu. Mé problémy a obrovský...

Bílý výtok, bolest vaječníku, vynechání menstruace

Dobrý den, přítelkyně 22let má 7 dní opožděnou menstruaci a včera se jí objevil...

Zarudnutí a otok končetin


První sex


Bolest zad


Reklama