Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nespecifický střevní zánět

Hana 5.6.2018

Dobrý den přeji,již jsem vám posílala dotaz ohledně mého syna a s dovolením ho i s odpovědí překopíruji,abych nastínila situaci....
Jsme ve fázi,kdy jsme doplnili odběry na tkáňovou transglutaminasu IgG, IgA,kravské mléko,lepek,ASCA IgG a IgA vse negativní,nabrána stolice na kaltoprotektin,hodnota 6 negativní.Udělán ultrazvuk břicha,kde pan doktor napsal: v oblasti terminálního ilea patrná řada mesenteriálních LU,benigního vzhledu velikosti do 6 mm v krátké ose.V oblasti ilea je max.šíře stěny,kterou měřím 3 mm,kličky ilea působí prosákle,avšak v okolí bez kolekce volné tekutiny.Nález by mohl odpovídat IBD,stěna ilea až 3 mm,jiné změny nejsou patrné.Syn má stále ve stolici viditelný hlen,někdy pěnu,někdy jde jednou denně,někdy 5 x denně,na bolesti si nestěžuje.Vubec nevím,co dělat,trvá to od března,mudr.se do kolonoskopie nechce,protože vše kromě uzv je negativní,nic neodpovídá UC nebo Crohnovi a já se bojím,abych něco nezanedbala,přece jen je to už delší doba a v pořádku mi ta stolice nepřijde.Jak dlouho mám vyčkávat,že se to srovná? Přece jen je to již více jak 3 měsíce,samozřejmě se mi také nechce podstupovat takového vyšetření,narkozu atd,ale jsem již silně znepokojena...Pořád dávám probiotika a vyloučili jsme kravské mléko.Jak mám postupovat dále?
Děkuji moc,s pozdravem Grusserová
Kopie minulého dorazu a odpovědi:

Dobrý den,mám dotaz týkající se mého syna / v květnu mu bude 6 let/. Dne 13.3.začal mít průjem vodového charakteru a trval celých 10 dní.Dávali jsme Hidrasec pro děti,Smectu,Enterol...po 10 dnech průjem ustal,ovšem klid byl cca 5 dní a vše začalo nanovo jako kdyby to přišlo v druhé vlně.Takže cca 3 týdny nebyla jeho stolice v pořádku.Mezitím mu byl nabrán krevní obraz + CRP, vše dle dr.v pořádku,dále výtěr na bakterie,opět negativní a nakonec i stolice na rotaviry a taktéž negativní. Od té doby tj.cca měsíc chodí syn tak 5x denně na velkou,má normální stolici tvrdou,ale pořád je v ní hlen. Jednou se objevila i bílá pěna,takže jsem mu vysadila veškeré mléčné výrobky / po poradě s dr.,že by to mohla být dočasná intolerance laktozy/.Takže mléko a jeho výrobky nedostává už 14 dní,pěna tedy už není,ale hlen pořád.Celou dobu dostává ještě Biopron 1x denně. Přijde mi to už moc dlouho na to,aby se střevo nesrovnalo.Bojím se,zda nemá nějaký nádor nebo třeba Crohnovu chorobu...Jinak ještě podotýkám,že jíst mu chutná,na bolesti břicha si nestěžuje.Mám to nějak řešit,případně jak? Neumím si představit s ním podstupovat kolonoskopii. Nebo ještě stále vyčkávat,že to přejde? Mnohokrát děkuji za odpověď.



MUDr. Lada Novotná


Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den Hano, děkuji za Váš dotaz. Chápu, že trápení s dítětem je dvojnásobné. Střevní mikroflóra se může dávat do pořádku opravdu dlouho a velmi individuálně. Jestli v rodině netrpíte nemocemi, které jste vyjmenovala, ještě bych chvíli počkala a kolonoskopii bych zatím neuvažovala. Osobně bych vašemu synovi asi ze stravy nevysazovala ani mléčné potraviny, jestli do zmíněných průjmů byl bez obtíží. Pokuste si dát ještě 14 dní bez stresů. Jistě je i pozitivním příznakem , že jinak je syn bez obtíží.
S pozdravem Dr. Novotná



MUDr. Soňa Boušková


Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Hano, myslím si, že jste postupovala správně včetně vysazení mléčných výrobků, skutečně se může po střevních infekcích objevit přechodná nesnášenlivost mléka. Mléčné výrobky můžete začít vracet cca po měsíci, začít s máslem, tři čtyři dny počkat, pak velmi tvrdé sýry jako parmazán, po týdnu kysané produkty, které Váš syn toleroval. Postup je podobný jako když jste zaváděla příkrmy. Důležité je, že syn už nemá vodnatou stolici a nebolí ho břicho, normálně jí, pije a chová se jako vždycky, také že byl vyšetřený na infekční vyvolavatele. Nadále buďte v kontaktu se synovou lékařkou a vše s ní v klidu proberte.
Doporučuji pokračovat nadále v dietních opatřeních, podávejte pořád probiotika a s návratem k normální stravě na to jděte pomalu. Obtíže mohou být opravdu dlouhodobější. Pokud by syn měl nadále pěnu ve stolici a takto často chodil na velkou, kdyby hubnul, měl potíže ve školce či škole, pak je na místě vyšetřit, jestli se nejedná o nějaký dlouhodobější problém. Bylo by třeba vyšetřit, zda syn nemá celiakii (tedy nesnášenlivost lepku), nebo alergii na kravské mléko. To se dělá až po zatížení mléčnými výrobky, aby v těle byly protilátky. Domluvte se s dětskou lékařkou Vašeho syna. Kdyby obtíže neustávaly, pošle Vás do dětské gastroenterologické poradny. Udělala by se laboratorní vyšetření, ultrazvuk břicha. Pokud by byla podle názoru gastroenterologa nutná kolonoskopie, dělá se tenkou hadičkou na specializovaném pracovišti v uspání. Předcházet ale má celá škála vyšetření. U takto malých dětí se sice mohou vyskytnout záněty střeva jako Crohnova nemoc, ale je to vzácné, průběh navíc spíše bývá jiný, nádory jsou u takto malého chlapce velice nepravděpodobné, pokud někdo u Vás v rodině netrpí nějakou formou nádorového onemocnění v trávicím traktu, která začala mladém věku. To, co jste popasala skutečně spíše vypadá na prodělanou virózu trávicího traktu, po které je třeba delší čas na zotavení.
Přeji Vašemu synovi brzké uzdravení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký den paní Hano, díky za dotaz, je mi moc líto vleklých potíží, které zažíváte Vy i Váš syn. Zastavila bych se u věty při hodnocení ultrazvuku " Nález by mohl odpovídat IBD ", IBD znamená idiopatic bowl disease, tedy nespecifickému střevnímu zánětu, z tohoto důvodu a po přečtení celého Vašeho dotazu si myslím, že kolonoskopie je nevyhnutelná, protože jinak vyloučit Ulcerozní kolitidu, či Crohnovu chorobu nemůžeme. Jak již bylo napsáno, u dětí se používají tenké přístroje, jsem si jistá, že syn vyšetření zvládne. S přáním hodně zdraví Vám i synovi, K. Jiříčková.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Střevní chřipka
Dobry den, pred 3tydny jsme doma vsichni prodelali...
Nespecifický zánět tenkeho střeva
Dobrý den,mám dotaz asi třičtvrtě roku se mi opakuje...
Kde je střevní sliznice
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kde se přímo nachází...
Střevní chřipka
Dobrý den. Mám dotaz ohledně střevní virózy. Celá rodina...
Střevní chřipka
Dobrý den. Celý minulý týden, mi bylo občas nevolno...
Nespecifický zánět uzlin
Dobrý den, před třemi týdny jsem byl na excizi uzliny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nespecifické problémy-pálení, brnění, cukání v končetinách

Dobrý den, moc prosím o radu i pomoc! Než popíši co mi je, napíšu co jsem všechno...

Nespecifické projevy

Dobrý den, poslední dobou mi nedělá dobře dlouhé stání. Nedokážu pořádně ten...

Nespecifické příznaky

Dobrý den už delší dobu trpím na únavu, bolest očí a hlavy, malátnost a občasné...

Nespecifické přiznaky s tíži dechu

Dobry den. Muj problem zacal asi v 18 letech zdalo se mi ze nemuzu dychat. Mravenceni...

Nespecifické příznaky, motání hlavy

Dobrý den, už zhruba přes rok mám problémy s bolestí hlavy, občasným nesoustředěním,...

Nespecifické příznaky, psychika

Dobrý den, Je mi 24 let, měřím 176cm a vážím 93kg. Již půl roku se u mě střídavě...

Nespecifické psychické obtíže

Dobry den, chtel jsem se zeptat a popripade poprosit o radu. Uz asi 2 roky,...

Nespecifické recidivující obtíže

Dobrý den, prosím o radu mám dlouhodobé potíže ,které začali před osmi lety...

Nespecifické střevní problémy

Dobrý den, již nějakou dobu mám určité nespecifické střevní problémy (tlak...

Nespecifické změny mozku na EEG

Dobrý den mám dotaz.EEG zjistilo nespecifické změny na mozku dostala jsem orfiril...

Nespecifický výsev na penisu

Dobry den, uz zhruba nekolik mesicu se mi objevuje na zaludu penisu mnozstvi...

Nespecificky zanet mocovych cest

Dobry den, obracim se na vas s problemem ponekud netypickeho zanetu mocovych...

Nespecifický zánět střev

Od března 2009 jsem absolvovala několik vyšetření pro potíže se střevy v Krajské...

Nespecifický zánět tenkeho střeva

Dobrý den,mám dotaz asi třičtvrtě roku se mi opakuje v rozmezí tak dvou měsícu...

Nespecifický zánět uzlin

Dobrý den, před třemi týdny jsem byl na excizi uzliny z levého třísla z důvodu...

Nespecificvké obtíže - lýtkový sval

Dobrý den , prosím chtěla bych se zeptat na problém co mě trápí již cca třetí...

Nespecifiké neurologické obtíže

Dobrý den,chtěl bych se poradit s paní doktorkou Klímovou. chtěl bych se...

Nespecifikovaná "bílá krupička" na rtech a v oblastech dásní.

Dobrý den. Už nejakou dobu, asi dva měsíce pozoruji palení a brnění rtů, a také...

Nespecifikovaná diagnoza

Prosím o radu. Pátý rok mám mnoho potíží. Krev v moči i po opakovaném přeléčení...

Nespecifikovaná nemoc

Dobrý den, již několik let se potýkám s nějakým podivuhodným interním problémem....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nitroděložní tělísko a venušiny kuličky

Dobrý den, mám možná rok zavedené nitroděložní tělísko (Gynefix) a zajímalo...

Klíště a horečky

Dobrý den, dcera 2,5let měla před týdnem klíště a od dnešní noci je v horečkách...

Neuroborelioza

Dobrý den. Je mi 48 let, podnikatelka. Aktivní, pracovně vytížená, občasný pacient...

Pregnyl

Dobry den, od puberty trpim na fybroadenomy v prsu. Z duvodu komplikaci pri...

Opar po operaci

Dobrý den, měsíc beru wobenzym 3 tablety 3x denně, nyní mi lékař předepsal Duomox...

Žlutý výtok v pubertě

Dobrý den brzy mi bude 13 a asi před 2 měsíci se mi v kalhotkách začal objevovat...

Krev ve stolici


Agresivita ve spánku

Dobrý den, můj přítel se kterým žiji přes 4 roky má problémy se spánkem, konkrétně...

Zlomenina obratle

dobrý den, měl sem autonehodu a zlomil sem si při tom první dva krční obratle,...

Bolest kolene po TEP


Singulair - junior

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, můj syn je silný alergik na roztoče a ke všem...

Zvýšené FSH a LH

Dobrý den, moje maminka je 9 let (operace ve věku 53 let) po operaci kvůli...

Loupání a přeskakování v koleni

Loupani a preskakovani v koleni Dobry den, Je mi 46 let, pravidelne cvicim...

Syndrom chronické únavy

Dobrý den, v krvi mi našli že mám syndrom chron.únavy.Chtěla bych vědet jestli...

Bolesti v oblasti krční a bederní páteře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor týkající se mých obtíží: výsledek...

Mravenčení špiček prstů

Již druhý týden mě mravenčí špičky prstů u malíčku a prsteníčku levé ruky. Mam...

Vysazení Letroxu


Paroxysmus, zachvaty

Dobrý den, je mi 21 let a již od dospívajícího věku (cca 16 let) trpím na...

Opar na očním víčku

Dobrý den, před několika dny jsem se probudila s nateklým pravým víčkem. Otok...

HPV infekce

Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou cytologii, v dubnu...

Zavřít reklamu