Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Neurol - závislost

František . 10.9.2014 redakce uLékaře

Dobrý den. Mám dotaz zda-li existuje nějaká choroba či problém, při kterém je v dnešní době vhodné užívat lék Neurol dlouhodobě - pokud ano prosím o název této choroby či obtíží. Mé matce ho předepisuje bezmála 10 let obvodní lékařka, údajně na potíže se spaním a tzv na "nervy". Dávku 25 mg užívá pravidelně před spaním a při nečekaném rozrušení se na něj bez váhání obrátí. Pozoruji na matce příznaky závislosti a mám obavy, že obvodní lékařka dělá v léčbě chybu, která již má pro mou matku vážné důsledky. Jak se mohu proti jejímu jednání bránit? Matka si myslí, že léky jsou bezpečné, tvrdí že jí je s léky "dobře", příbalový leták ani mé rady nebere vážně a naprosto důvěřuje své lékařce. Obvodní lékařka se mnou o zdravotním stavu matky komunikovat prý nemůže. Jaký na to máte názor a máte pro mě nějakou radu jakým způsobem se dá tomuto neuváženému předepisování léků zabránit? Zoufale prosím o jakoukoli odpověď, s přáním pěkného dne. František.

Odpovídá:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, Neurol obsahuje jako léčivou látku alprazolam, který patří mezi benzodiazepiny. Předepisuje se obecně na stavy úzkosti s depresí nebo bez deprese, přičemž tyto obtíže mohou být vyjádřeny i nespavostí. Nicméně léčba by měla být jen krátkodobá, neboť na lék může vzniknout závislost. V minulosti se alprazolam předepisoval více než nyní, kdy se o jeho rizicích lépe ví a kdy jsou k dispozici modernější přípravky na léčbu uvedených obtíží/onemocnění. Pokud Vaše matka užívá Neurol denně deset let, navíc 25 mg (normální dávka je 0,25 mg - 1 mg) závislost je jistá. Navíc Neurol je k dispozici pouze v silách 0,25 mg, 0,5 mg a 1 mg, tj. aby matka užila 25 mg denně, musela by denně užívat 25 tablet jednomiligramového Neurolu = vpodstatě celou krabičku Neurolu denně! Skutečně matce lékařka bez problémů předepisuje Neurol v tak obrovském množství? (30 balení/měsíc...) Problém při dlouhodobém užívání Neurolu je, že ho není možné náhle vysadit kvůli riziku vyvolání záchvatu křečí. Pokud by se tedy Vaše matka rozhodla řešit svou nespavost nebo úzkost jinak než Neurolem, musela by ho postupně, pod vedením lékaře, vysadit s tím, že by zároveň bylo vhodné, aby byla vyšetřena ideálně psychiatrem (který má možnost předepsat případně širší portfolio léků na psychické obtíže než obvodní všeobecný lékař), který by případně předepsal jinou vhodnou, modernější léčbu obtíží. Druhý problém je, že pacient často s užíváním Neurolu nechce přestat, takže když mu ho lékař odmítne vydat, vyhledá jiného lékaře a lék získá i tak. Pokud skutečně Vaše matka užívá taková kvanta Neurolu, velmi pravděpodobně navštěvuje více lékařů, aby jí lék předepsali. Co se týká toho, jak předepisování léku matce zabránit, pokud je svéprávná, musí sama chtít přestat Neurol užívat, Vy se ji k tomu můžete pouze pokusit nenásilně přimět. Lékařku můžete informovat, že se domníváte, že je matka na Neurolu závislá (zejména pokud skutečně užívá krabičku, resp. 25 tablet 1 mg Neurolu denně, a je dobré popsat i projevy závislosti, které na matce pozorujete) a že byste byl velmi rád, kdyby s tím pokud možno pokusila něco udělat.

Související dotazy

Sertralin a Neurol
Dobrý večer,již dva měsíce ve svých 55letech ránonevím...
Těhotenství a Neurol
Dobry den, jsem v 8 tydnu tehotenstvi a ceka me dlouhy...
Je Neurol a Xanax totéž?
Dobrý den, dříve jsem užívala neurol a teď mi byl předepsán...
Neurol a víno
Dobry vecer,chtela jsem se zeptam.Uzivam neurol,obcas...
Mám třes rukou, neurologie mi předepsala lék Neurol 0.25mg.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, neurologie mi předepsala...
Závislost na ibalginu
Vzniká při užívání léka Ibalgin 400 po 2-4 týdnech...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Neurol

A psychiatricka mě říkala ze ho mám brát podle potřeby ale už teď dopoledne...

Neurol

Prosimvas a můžu si vzít ten neurol když mám 0.25 tak můžu si vzít dva jako...

Neurol

Dobrý den.lecim se již 6rokem s generalizovanou úzkostné poruchy,po domluvě...

Neurol

Zdravim,tak jsem si vzal ten neurol 0,5 a krásně me to uklidnilo a cítil jsem...

Neurol

No beru asi 1.5 mg denně, je možnost vyměnit ho za diazepam? Vlastnosti a účinky...

Neurol

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělala ataku, od té doby jsem nikdy více...

Neurol vs xanax

dobry den prajem, pani doktorka. je nejaky vyznamny rozdiel medzi neurolom 1mg...

Neurol - alergie na slunce?

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi...

Neurol - alergie na slunce?

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi...

Neurol - alergie?

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi...

Neurol × Lexaurin


Neurol 0,25

Dobrý den, chci se zeptat, jak nebezpečný je lék Neurol 0,25. Užíval jsem jej...

Neurol a alkohol

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz. Beru antidepresiva a neurol 1,0...

Neurol a víno

Dobry vecer,chtela jsem se zeptam.Uzivam neurol,obcas si ho vezmu,kdyz mam uzkost,dnes...

Neurol pokračování

Mě jde o to ze mi predepisuje dávkování 3 max 4 denně takže 2 mg za den a pak...

Neurol vs.zolpinox

Zdravím, ještě mám na vás poslední dotaz jaký je teda vlastně rozdíl mezi tím...

Neurol x zolpinox

Zdravím, chtěl bych se zeptat přesně na to samé jako včera, co se týče toho...

Neurolog

Je mi 44 mám bolesti rukou páteře a kyčlí nalez je. rtg šikmé napřímení lordozy...

Neurolog

Dobrý den,mám bolesti za krkem a vystřeluje to do hlavy,bolí mi nahoře hlava,čelo,nad...

Neurológia

Dobrý deň, chcem Vás požiadať o radu a názor. Mám 19r. Od roku 2007 navštevujem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrasky na varlatech


Chřipka: rychle přichází, pomalu odchází.


Bolest pod žebry


Křupání v hrudníku při nádechu


BHP není karcinom


Tehotenstvi

Dekuji Vam moc za velmi rychlou odpoved. Ten test je tedy pozitivni? Mam se...

Snížení bílých krvinek


Podkožní bulka v třísle


Dřívější menstruace při antikoncepci


Jak ochránit zahradu a dvorek před klíšťaty?




Mgr. Marie Rupcová

Zařízení klinické logopedie

MUDr. Zdeňka Pustková

Praktický lékař pro dospělé

Čtyři tipy na cvičení proti bolesti zad


Otok hráze nebo hemoroid?


Bolestivý vřed na horním patře


Klinická výživa nabízí pestré možnosti využití


Hnědé skvrny v oblasti podbrisku.


Syfilis?


Možnost otěhotnění


Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×