Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nevolnost

Mozek a nervy Petr 16.3.2019

Dobrý den,
od října loňského roku mě trápí zažívací potíže (plynatost, nafouklé břicho, kručení ve střevech apod.), proto jsem navštívil svého gastroenterologa (jsem u něho veden pro Gilbertovu chorobu - zvýšená hladina bilirubinu) - provedeno sono břicha - závěr:normální UZ nález na vyšetřovaných orgánech (1.10.18), dále provedena koloskopie : negativní, pouze nevelké vnitřní hemoroidy, dále provedena gastroskopie: negativní, dle GFS norm.nález v jícnu bez GERD či esofagitidy. Dále byly provedeny i odběry krve: amylásy,lipásy, včetně odběrů na kravské mléko, celiakii - vše v pořádku. Jako medikace mi byly nasazeny léky: omeprazol, itoprid ale bez nějakého zlepšení.
Sono břicha jsem absolvoval ještě jednou, a to v půlce ledna 2019 - vše v pořádku. V posledních dnech (3 týdny) mě trápí pocity na zvracení, ale bez zvracení, a to bez ohledu na to, jestli jím nebo nejím, a to i bez ohledu na množství snědeného jídla. Z tohoto důvodu jsem zašel před 14 dni ke svému praktickému lékaři, který mi provedl odběry krve i na slinivku břišní a vše bylo v pořádku, kromě mírně zvýšených jaterních testů - proto byl proveden opakovaný odběr krve - tentokrát již byly jaterní testy v pořádku.
Poradili byste mi, prosím, čím může být způsoben pocit na zvracení (bez zvracení), hlavně v noci při ulehnutí? Když jsem to řešil se svým gastroenterologem, sdělil mi, že se moc hlídám, že všechna vyšetření jsou v pořádku. Je pravdou, že v posledním období jsem vystaven v zaměstnání stresovým situacím.

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Petře,
děkujeme za Váš dotaz. Je opravdu těžké se vyjadřovat k některým nespecifickým příznakům, tím spíše, když je pacient již poměrně podrobně vyšetřen. Nicméně k možným příčinám - psychické obtíže nevylučuji, opravdu bývají čím dál tím více časté. Tím spíše, že trávicí problémy již máte dlouhodobě a dle dostupných vyšetření budou zřejmě s psychikou spjaté.. Z dalších možných mě napadají některá onemocnění nervového systému a nebo onemocnění vnitřního ucha, která mohou být spojena s nevolností až zvracením, případně třeba i nežádoucí účinky léků, užívate -li některé z nich nově. Odkázala bych Vás na konzultaci s praktickým lékařem, který Vás zná nejlépe. Může Vás odeslat ke specialistovi , stejně tak případně doporučit něco na zklidnění žaludku i psychiky. Přeji Vám brzké uzdravení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Petře, nepíšete o tom, že by Vás někdo seznámil s tím, že existují funkční poruchy trávení. Do škatulky těchto poruch spadnou v podstatě Ti, u kterých se při běžných gastroenterol. vyšetřeních nic nenajde, přesto mají reálné, nikoliv domnělé potíže. Pravidelně vychází celá mezinárodní bichle klasifikující tyto poruchy - Římská klasifikace funkčních poruch trávení, zabývá se tím mnoho lékařů, ale je pravdou, že v běžné gastroenterol. praxi na takové pacienty není dost času, protože bývají poměrně časově nároční a jejich obtíže obtížně uchopitelné... Není totiž jasný přesný mechanismus onemocnění, který by se mohl vyřešit. Popisuje se odchylka v reaktivitě vlastního nervového systému střev (i v trávicí trubici ve stěně jsou nervové buňky, které mají mimo jiné za práci ovlivňovat stahy hladké svaloviny střev a tím peristaltiku). Léčba je jednak symptomatická (ve Vašem případě Itoprid, částečně i omeprazol), s dovolením Vám doporučím vyzkoušet Meteospasmyl - je jednak proti nadýmání, jednak proti křečím v břiše, zmiňuje se jako statisticky poměrně účinný. Každopádně za nejúčinnější se považuje jednak úprava životního stylu (jídelníček - obecně nenadýmavá strava, zkuste si vygooglovat FODMAP dietu, odpočinek, eliminace stresu...), ale hlavně psychoterapie. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Nevolnosti
Dobrý den, je mi 18 let a mívám časté nevolnosti, které...
Nevolnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat...poslední měsíce...
Nevolnost v těhotenství
Dobrý den, Chci se zeptat kdy může nastat nevolnost...
Nevolnost
Dobrý den.Je mi 13 let a poslední měsíc trpím silnými...
Večerní nevolnost
Dobrý den chci se zeptat. Už 4-ty den mi bývá večer...
Utrogestan a nevolnost
Dobry den v utery 16.5 jsem byla na gynekologii a oznamili...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nevolnost

Dobry den, minuly tyden ve stredu jsem odletela na dovolenou do Turecka. Od...

Nevolnost

Dobrý den, měl bych dotaz přítelkyni bývá často nevolno(ve škole, doma,kdekoliv)....

Nevolnost

Dobrý den. Od malička trpím nevolností při delší jízdě autem nebo autobusem....

Nevolnost

Dobrý den, prosím o názor či radu. Dcera 12 let 3 týdny ranní nevolnosti, občas...

Nevolnost

Dobrý den, pane doktore, tento týden se mi stalo, že jsem měl pocit na omdlení,...

Nevolnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat s čím můžou souviset mé potíže.. Už půl roku...

Nevolnost

Dobrý den..mam 6m po porodu, na měsíc nasazená antikoncepce Calleto, která mi...

Nevolnost

Dobrý den, poslední 4 roky létám v zimě k moři. 3x Egypt a naposledy Thajsko....

Nevolnost

Dobrý den.Chtěla jsem se pozeptat jestli nevíte co by mi mohlo být.. Třeba to...

Nevolnost


Nevolnost

Dobrý den, je mi 24 let a již delší dobu mě trápí chvilkové nevolnosti od žaludku....

Nevolnost

Zdravím,uz temer tyden je mi nevolno.Boli me hlava,vsechno me boli,casta unava.Temer...

Nevolnost

dravím,uz temer tyden je mi nevolno.Boli me hlava,vsechno me boli,casta unava.Temer...

Nevolnost - zamklý potrat

Dobrý den, jsem v cca 7týdnu těhotenství,potvrzeno gynekologem, UZV - plod 7,2mm,srdíčko...

Nevolnost - žlutá stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda níže uvedené příznaky mohou znamenat...

Nevolnost (18 let)

Dobrý den..před 6 dny mě bylo nevolno,zvracel sem a měl sem průjem.Byl sem stím...

Nevolnost a antikoncepce

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je snížená účinnost HA minerva jestliže...

Nevolnost a antikoncepce

Dobrý den, jsem ve 2 týdnu užívání antikoncepce. Beru ji pravidelně v 7 hodin...

Nevolnost a antikoncepce

Dobrý den, včera jsem užila druhou tabletu antikoncepce Jangee. Večer jsem ji...

Nevolnost a bolest břicha

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Trápí mě už dva dny nevolnost a bolest břicha....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění konečníku a krev

Dobrý den mám dotaz, od ledna mi svědí konečník tak že by to někdy rozskrabala,...

Večerní nevolnost

Dobrý den chci se zeptat. Už 4-ty den mi bývá večer když jdu spát cca kolem...

Mohu si vsugerovat nemoc? Čtus si příznaky na internetu a následně je na sobě zpozorovávám, následné záchvaty uzkosti

Dobrý den, je mi 16 let a mám velký problém. Před nedávněm (asi 3 měsíce) mě...

Bolest lýtka a chodidla

Dobrý den, je mi 21 let a už cca měsíc mě trápí bolest chodidla a lýtka. Chodidlo...

Spatne dýchání,motani hlavy ,rozmazane vidění a bolest v oblasti očí

Dobrý den..bude mi 17 let a uz asi 14 dní se mi několikrát denně špatně dýchá...

Boule u konečníku

Dobry den, pred 2dnema jsem zjistila ze se mi udelala nejaka boule u konecniku...

Žlutá stolice nevadí


Střevní chřipka?


Zimnice


Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat panu dr. Tomandlovi za jeho odpověď....

Vykašlávání hnědého sputa

mám problém s vykašlávám kde ze začátku to byl normální hlen, pak žlutý, a potom...

Pupínky penisu


Bolest Varlat pri vzruseni

Zdravím, je mi 15 let a když se s holkou např. Líbam tak mě potom začnou bolet...

Tlak na hrudi od hrudní páteře


Zalehlé ucho


Sport a porucha štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych Vás paní doktorko Rosická poprosit o radu. Studuji fyzioterapii...

Serotonin v krvi


Citlivé varle

dobrý den.Už delší dobu mám zvýšenou citlivost pravého varlete.Tato citlivost...

Xarelto

Dobrý den.Je to týden co jsem prodělala plicníí embolii.Je mi 49 let.Beru léky...

Vtáčení špiček při chůzi

Dobrý den, dcera (8 let) od narození vtáčí nohy. Na rhb docházíme 1x za půl...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.