Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nezávažná srdeční arytmie, zbytečný strašák

Srdce a cévy J 25.9.2018

Dobrý den, během pěti let jsem 3x prodělala paroxyzmální supraventrikulární tachykardii. Vždy to bylo ve velmi stresových situacích. Tep 200/min, ukončeno vagovým manévrem. Holter - bazální rytmus sinusový, fyziologický pokles TF v nočních hodinách 57/min, při zátěži (namáhavá jízda na kole) 155/min, nezachyceny arytmie ani patologické pauzy, sporadické SVES. ECHO - prolaps obou cípů mitrální chlopně, redunantní přední cíp, mitrál annulární disjunkce (v systole 6-7 mm), malá endsystolická mitrální regurgitace (1/4), aortální chlopeň trojcípá bez vady, pravá síň nedilatovaná, malá triskuspidální regurgitace (1/4) PG 18mmHg), malá pulmonální regurgitace (1/4), perikard bez separace. Závěr: prolaps obou cípů mitrální chlopně s nevýznamnou insuficiencí, mitrální annulární disjunkce, jinak normální nález. Známý 55 let málem zemřel kvůli fibrilaci síní. Dočetla jsem se, že se jedná o vážný stav, který může způsobit smrt a že je častější u lidí, kteří mají problémy se srdcem, hlavně prolaps mitrální chlopně (což mám já). Jsem z toho docela vyděšená a bojím se. Pokud jsem prodělala paroxyzmální supraventrikulární tachykardii jedná se o fibrilaci síní? Je PST životu ohrožující? Ráda bych otěhotněla, ale bojím se, co by se stalo při porodu a tak. A ještě se chci zeptat ohledně extrasystol, někdy jsem několik týdnů úplně v pohodě a žádné necítím, ale někdy je to strašné, hlavně ráno a večer nebo když někam spěchám, mám stres. Vždycky mám pocit, jako že mi vynechává srdce a je to hrozně nepříjemné. Je toto životu ohrožující? Je to hrozně nepříjemné. Čím se to stává, že to tak intenzivně cítím? Teď jsem dobrala antibiotika - penicilin na streptokoka v krku a už třetí den mám ty extrasystoly strašně intenzivní, až se mi dělá mdlo. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, váš nález je opravdu příznivý a nemůžete s prominutím plést jablka a hrušky, fibrilaci síní s PST a srdce mladého člověka s 55 letým... nějaký drobný nález na chlopních máme opravdu všichni a záchvaty PST jsou sice velmi nepříjemné, ale nic vážného neznamenají, právě pokud je srdce takto dobře vyšetřeno, můžete být klidná že vám žádná vážnější komplikace nehrozí, takže nejde o nemoc srdce, ale o reflexní poruchu způsobenou tím stresem, což je úplně normální reakce těla na stres, takže máte možnost brát si antidepresiva nebo prostě tyhle věci hodit za hlavu, věnovat se joze a meditaci, prostě se duševně uvolnit a zklidnit a uvidíte že tyhle extrasystoly se zmírní, pokud jezdíte na kole hodně, je pro sportovce a trénované srdce celkem typické že v klidu srdce vynechává ( prostě tak trochu odpočívá, fláká se a nedává si pozor jak šlape ) a při zátěži se naopak rozběhne jako hodinky, protože je na to zvyklé a dělá mu to "dobře", nic víc v tom prosím za záhadu nehledejte, co se týče antibiotik, je vhodné se řídit celkovým stavem, nálezem v krku, zvýšeným CRP atd., dávat atb. "preventivně" jen na základě výtěru z krku může udělat více škody než užitku a pak je vám z toho akorát blbě a mdlo, takže s takovou léčbou raději opatrně, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

Dobrý den,
paroxyzmální supraventrikulární tachykardie není opravdu fibrilace siní. Může být ale subjektivně nepříjemná. Souhasím s kolegou ohledně vlyvu stresu...Když nepomůže "uvolnění" a potíže trvají, lze uvažovat o podání léků k snížení tepové frekvence a prevenci záchvatů. Při neúspěchu téhle strategie je na zvážení delší Holter a ev. elektrofyziologické vyšetření. Celý management jistě patří do rukou zkušeného kardiologa nebo internisty
s pozdravem
P.S. jestli jste z Prahy nebo okolí můžete se u nás ev. objednat

Související dotazy

Srdeční arytmie
Dobrý den, chci se zeptat. Matka je po operaci srdce...
Arytmie
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 15 let a měřič tlaku mi...
Arytmie
Dobrý den. Asi tak před dvěma roky jsem užíval draslík...
Arytmie a sport
Dobry den. Vsiml jsem si jedne veci a to kdyz jsem...
Arytmie
Dobrý den, predošlej dotaz sem omylem odeslal bez vysvětlení...
Srdeční arytmie
Dobrý den, již asi rok si měřím tlak domácím tlakoměrem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nezadouci ucinek na duomax 750

dobry vecer Musim rici ze uz mi bylo odpovezeno pani doktorkou a hned odpovidam...

Nezadouci ucinek z leku

Dodry den chtela bych se vas zeptat brala jsem tri dny setralin na uzkost treti...

Nezahojená odřenina

Dobrý den, před rokem jsem spadl z kola a odřel jsem si obličej. Rána byla...

Nezájem o masturbaci

Dobrý den,chtěl bych se zeptat je normální,že je mi 14let a nemám zájem o masturbaci?...

Nezájem o sex

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. S přítelem jsme spolu 4...

Nezájem o sex a malá erekce

Dobrý den,je mi 55 let, v loňském roce se u mne objevila rakovina lymfatického...

Nezánětlivé pupínky

Dobrý den, poslední 4 měsíce mě trápí nezánětlivé pupínky na tvářích. Nikdy...

Nezapáchající a čirý výtok z penisu.

Dobrý den, již dva dny mě trápí občasný čirý a bezpachý výtok z močové trubice....

Nezaplombovaná díra v zubu

Před pár dny byla naše dcera (5 let) u zubařky s kazem. Zubařka jí ho vyvrtala...

Nezarastam na tvári

Dobrý deň, mám 23 rokov a skoro vôbec nezarastám na tvári. Len trošku pod nosom...

Nezblázní se, když jsem s tinnitem objednaná až za měsíc? A může být šum doprovázen bolestí?

Dobrý den, 6 týdnů mi šumí v levém uchu (slyším to jen v tichu nebo když se...

Nezdarile odlozeni menstruace antikoncepci

Dobry den. Potrebovala bych poradit,protoze jsem z toho trochu nervozni. Asi...

Nezdárné pokusy o těhotenství

Dobrý den pane doktore, Níže zasílám kopii mého předešlého dotazu. Moc děkuji...

Nezdařený pokus o miminko

Už dva roky se s přítelem snažíme o miminko a stále nic,až možná na to jsem...

Nezdolný zánět spojivky

Zdravím, před 2 měsíci jsem měl zánět spojivek (pocit tělíska v oku a svědění)....

Nezdrava barva pleti

Dobry den, moje maminka ma 48 let. Jiz nejakou dobu vypada v obliceji velmi...

Nezdravé pocení hlavy

Mám těžké problémy s pocením hlavy. Jinde v těle se prakticky nepotím, Uvedený...

Nezhoubná "boule" na noze v dětství a dospívání

Asi 6. rokem 2 boule na nártu bolestivé při zátěži(uvolnění z TV), absolvován...

Nezhoubná rakovina prostaty

Dobrý den, rakovina prostaty, děložního čípku, HPV virem je přenosná stykem,...

Nezhoubné podkožní útvary

Dobrý den, vznáším dotaz týkající se mého partnera - vzadu na krku, v místě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčba Entizolem

Dobrý den, při vyšetření na urologii mi byla zjištěna Ureaplasma (léčba Doxybene...

Opožděná menstruace


Je možné, že jsem se mohl nakazit Aids/Hiv?


Nejistota v orientaci

Dobrý den, je mi 13 let. Můj problém je, že jsem asi Gay. Vzrušuje mě genitál...

Nevím jak rozpoznat zanet od rosouciho moudraku

Dobry den, mam dotaz ohledne zubu, jiz 3 dny me boli prava strana a nevim jak...

Délka penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně vývoje penisu. Je mi 25 let a můj penis...

Léčba entizolem

Dobrý den, mám bakterii Gardneerela vag byl mi předepsán entizol por tbl nob...

Nejistota v orientaci

Dobrý den pane doktore. Potřeboval bych poradit. Můžu být homosexual , když...

Nejistota v orientaci

Dobrý den, jsem kluk a je mi 16 let. Jsem bisexuál (nebo to aspoň o sobě tvrdím)...

Nejistota v heterosexuálním životě

Dobrý den, obracím se na Vás s jedním svým problémem. Jedná se o to, že sice...

Nejistota s rozhodnutil zubaře

Dobrý den po několika letech se my podařilo sehnat zubaře který přibírá.......

Rakovina plic

Dobry den. Manzelovi zjistili nador na plicich C340 NEKROTIZUJICI DEZMOPLASTICKY...

Nejistota po plastice křížového vazu

Dobrý den, Před 5 týdny jsem absolvoval plastiku předního křížového vazu...

Potíže s kolenem

Dobrý den, je mi 32 let-jsem po 3tí operaci levého kolene. Poslední operace...

Nejistota při chůzi, bolest mezi lopatkami, občastné brnění rukou

Dobrý den, je mi 14 let a před 3dny mě začala zničeho nic brnět ruka, toto se...

Okraj placenty dosahuje k VB hrdla

Dobry den, jsem ve 20 tt a pri velkem ultrazvuku, kdy plod byl dost vysoko,...

Bolest pravého ramene v klidu

Dobrý den, Už druhým měsícem se potýkám s tupou bolestí pravého ramene, která...

Ulomený zub a kaz

Dobrý den, měla jsem problem se zubem, který měl narušenou sklovinu. Jelikož...

Nejistota na nohách, pocit houpavé chůze

Dobrý den paní doktorko. Začnu pěkně od začátku. Mám sedavé zaměstnání, ale...

Nejistota ohledně boreliózy

Dobrý den, před týdnem jsem měl se v noci vzbudil menší křečí v lýtku (běžně...