Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nezhoubné podkožní útvary

Onkologie Lu 21.6.2018

Dobrý den, vznáším dotaz týkající se mého partnera - vzadu na krku, v místě kde končí lebka a napojuje se páteř (omlouvám se za laický popis), se mu cca před rokem začala hluboko pod kůží tvořit malá, tuhá hrčka. Boulička má nyní na pohmat cca 1,5 cm, kůže nad ní je bez začervenání a reakcí, boulička nebolí, je hluboko pod kůží, přítel o ní ani neví. Přesto byl raději u obvodního lékaře, ten jej poslal k rehabilitačnímu lékaři, zdali se nejedná o svalovou křeč, dle pohmatu ne, pravděpodobně prý asi jde o lipom. Partner byl odeslán na chirurgii, kde se rovnou měli k excizi, bez jakéhokoliv dalšího vyšetření, měl podepsat informovaný souhlas, kdyby došlo ke komplikacím, přežíznutí šlachy apod., že s tímto vznáší souhlas... Vzhledem k tomu, že se jedná o toto místo a lékaři se pouze domnívají, že se asi jedná o lipom, nebylo by vhodnější ověřit si toto před operací například ultrazvukem nebo biopsií? Nebo je běžný postup, že se hluboko do kůže zkrátka řízne a teprve poté se zjistí, o co šlo? Jak nejlépe dále postupovat, řešit na jiné chirurgii, nebo kde vlastně... - děkuji za radu. Pěkný den.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, pokud taková boulička již delší dobu nejeví žádné změny, neroste, nemění tvar, nepřibývají v okolí další, pak se s největší pravděpodobností jedná o nezhoubný tukový či vazivový nádorek, který by stačilo jen sledovat a chirurgické odstranění by nebylo nutné, pokud útvar nijak člověka neobtěžuje, tak není potřeba s tím nic dělat, pohmatem se dá poměrně snadno a správně stav posoudit že nejde o zhoubný nádor ( útvar se dá dobře vyhmatat, má jasné a hladké okraje, dá se s ním lehce pohybovat ) a ultrazvuk tedy tak vlastně není potřeba dělat, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Dobrý den, ano, většinou se u takových útvarů jedná o nezhoubný původ a pokud takové neobtěžují netlačí, pak se mohou ponechat, kde jsou.. Ale vždy je potřeba opravdu pečlivě jej vyšetřit. Pokud došlo v poslední době ke zvětšení, pak bych doplěnní ultrazvuku doporučila, a pokud se chirurg chystá jej odstranit, pak v této oblasti tím spíše. Zobrazovací metoda nám najisto bohužel nedokáže určit původ, ale odpoví nám otázky na vztah k okolí apod. Takže ano, já bych doporučila nejprve ultrazvuk ( lépe na větším pracovišti ) a pak teprve konzultaci chirurga. Místo Vám neporadím, nevím, odkud pocházíte, držím palce!Karolina Kašparová

Související dotazy

Útvary tukového původu v játrech
dobry den,měla bych prosím prosbičku a zeptat se vás,,,začátkem...
Podkožní hrče
Poradní dobrý den . Na hrudi se mi zvětšil podkožní...
Podkožní sraženiny
Dělají se mi podkožní sraženiny krve, které nebolí.Mam...
Podkožní útvary na stydkých pyscích
Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Je to již několik...
Podkožní boule
Dobrý den, zhruba před 2 dny se mi na podbřišku udělala...
Podkožní absces
Dobrý večer, je mi 20 let, asi před dvěmi měsíci se...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nezblázní se, když jsem s tinnitem objednaná až za měsíc? A může být šum doprovázen bolestí?

Dobrý den, 6 týdnů mi šumí v levém uchu (slyším to jen v tichu nebo když se...

Nezdarile odlozeni menstruace antikoncepci

Dobry den. Potrebovala bych poradit,protoze jsem z toho trochu nervozni. Asi...

Nezdárné pokusy o těhotenství

Dobrý den pane doktore, Níže zasílám kopii mého předešlého dotazu. Moc děkuji...

Nezdařený pokus o miminko

Už dva roky se s přítelem snažíme o miminko a stále nic,až možná na to jsem...

Nezdolný zánět spojivky

Zdravím, před 2 měsíci jsem měl zánět spojivek (pocit tělíska v oku a svědění)....

Nezdrava barva pleti

Dobry den, moje maminka ma 48 let. Jiz nejakou dobu vypada v obliceji velmi...

Nezdravé pocení hlavy

Mám těžké problémy s pocením hlavy. Jinde v těle se prakticky nepotím, Uvedený...

Nezhojená rána po extrakci osmičky a bolest pantu

Dobrý den. Jsem dva měsíce po vytržení horní osmičky. Díra po vytrzenem zubu...

Nezhoubná "boule" na noze v dětství a dospívání

Asi 6. rokem 2 boule na nártu bolestivé při zátěži(uvolnění z TV), absolvován...

Nezhoubná rakovina prostaty

Dobrý den, rakovina prostaty, děložního čípku, HPV virem je přenosná stykem,...

Nezhoubné polypy tlustého střeva

Dobry den, při kolonoskopickeho vysetreni mi byly pred rokem odstraneny tri...

Nezhoubné uzly štítné žlázy

Dobrý den, Včera jsem podstoupila sonografií štítné žlázy s tímto výsledkem: Pravý...

Nezhoubný nádor

Dobrý den, Během dovolené na Kubě (poté, co jsem se jeden den trochu spálila...

Nezhoubný nádor jater

Dobrý den, Byla jsem na sonu kvůli kamínku 7mm co mám ve Žlučníku, náhodou...

Nezhoubný nádor jazyk u dítěte

Dobrý den, mému synovi 6 let, byla ze spodní strany jazyka odstraněna boulička....

Nezhoubný nádor mozku

Dobrý den, je mi 22 let a mám nezhoubný nádor v levé hemisféře. Hlava mě netrápí,...

Nezhoubný nádor mozku

Dobrý večer před rokem jsem byla na operaci s nádorem mozku o nádor nebyl zhoubný...

Nezhoubný nádor na mozku

1.8 jsem našla manžela v hlubokém bezvědomí, (epil.záchvat)pak 2 dny na JIP,...

Nezhoubný nádor prsu

dobrý den, když mi byl diagnostikován nezhoubný nádor v prsu a nechci ho vyoperovat...je...

Nezhoubný nádor v části bederní páteře

Dobrý den pane doktore, nevím jestli jsem správně vybrala problém. Je mi 31...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivost při a po výtěru z močové trubice

Dobrý den, před výtěrem z močové trubice jsem byl uroložkou upozorněn na nepříjemnost...

Užívání léku Meloxicam Mylan

Hezký den přeji. Poprosila bych o vysvětlení. Mám dlouhodobé bolesti krční...

Záda, páteř

Dobrý den, prosím o vysvětlení. Děkuji Plynulá bederní lordoza, lehká dextroskolioza...

Bolest zad vlevo dole


Nechráněný pohlavní styk, nouzová antikoncepce

Dobrý den, prvního ledna jsem měla nechráněný styk, asi po šedesáti hodinách...

Pálení a svědění zevních pohlavních orgánů


Vyrážka a úporné svědění na vlasové pokožce, kolem uší a na krku

Naše 80letá babičce, která již 2 roky žije v domově důchodců(DD), má už skoro...

Doxybene v těhotenství

Dobrý den, 19.7.2012 jsem dostala od urologa na zánět antibiotika doxybene na...

Bulka na rtu

Dobrý den, nevím, jestli správně píšu do sekce dermatologie, ale ráda bych znala...

Hodnoty PSA a fPSA - kolísání

Dobrý den, potřeboval bych konzultaci k interpretaci hodnot PSA při vyšetření...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, po plastice nehtového lůžka na palci u nohy mi vznikl menší zánět...

Vysazení Aulinu


Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat panu dr. Tomandlovi za jeho odpověď....

Vyhřezlé ploténky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je nutná operace. Mám velké bolesti nohou,...

Tříselná kýla je úraz nebo ne?

Dobrý den! Minulý měsíc jsem byl operován na tříselnou kýlu, diagnóza K409....

Celiakie histologicky nepotvrzená

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem se postavit k tomu, že mi při...

Bolest v podbřišku a špinění

Dobrý den, chci se zeptat nedavno jsem měla ms (začínajicí špinění pak to ale...

Chřipka bez teploty?

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné mít chřipku bez teploty. Celková únava,...

Elicea

Dobrý den, prosím, chci se jen u Vás informovat. Byl mi nasazen lék Elicea...

Natažený vazy v koleni

Dobry den pane doktore před 2 tydny jsem na hasickych závodech spadl z kladiny...

Reklama
Zavřít