Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nezhoubný uzel

Endokrinologie Veronika 9.7.2019

Dobry den,

Chtěla jsem se zeptat. Dneska jsem byla s mamkou pro výsledky biopsie štítné žlázy. Výsledky z biopsie dopadly dobře. Neni tam rakovinovy výskyt. Uzel měří necelé 4 cm.. Chtěla jsem se zeptat pomohla vy radiojodizace místo operace.. Mamka má, ještě k tomu roztroušenou sklerózou. Proto zkoušíme, aby nemusela pod narkozu..

Dekuji

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, myslím že podání radiojodu by nemělo na velikost uzlu a celé štítné žlázy žádný podstatný vliv, tato léčba se používá na ozáření nádorových buněk, toto ozáření způsobí v podstatě smrt nádorových buněk i těch nenádorových štítné žlázy, ovšem ty se nevypaří a nevstřebají, takže vzhled a velikost žlázy myslím zůstane prakticky stejný, ještě váš dotaz předám odborníkovi, krom toho myslím platí i omezení pouze na prokázaný zhoubný nádor, pokud zvětšení štítné žlázy nepůsobí nějaké komplikace, pak ani nemusí býti operace provedena a je možné stav ponechat tak a tlumit zvětšování podáváním hormonu štítné žlázy v tabletách, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, pokud je uzel nezhoubný a neroste, není nutná operace, pouze sledování chování uzlu v čase pomocí sonografie. Podání radiojodu má zcela jiné indikace, na uzlu by to nic nezměnilo. V dnešní době již ani není doporučováno podávání hormonu štítné žlázy (tyroxinu) jako prevence růstu uzlu, pouze u zcela specifických případů.
S pozdravem
Dr. Jandíková

Související dotazy

Nezhoubný nádor prsu
dobrý den, když mi byl diagnostikován nezhoubný nádor...
Zjistili mi nezhoubný nádor na koleni
Dobrý den. Je mi 15 let a už před dvěma lety mi zjistili...
Nezhoubný nádor jater
Dobrý den, Byla jsem na sonu kvůli kamínku 7mm co...
Uzel na levém laloku
Dobrý den paní doktorko, dnes jsem absolvovala UTZ...
Nezhoubný nádor
Dobrý den, Během dovolené na Kubě (poté, co jsem...
Nádor C páteře
Dobrý den, chci se zeptat moji mamce našli nezhoubny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nezhoubný nádor na mozku

1.8 jsem našla manžela v hlubokém bezvědomí, (epil.záchvat)pak 2 dny na JIP,...

Nezhoubný nádor prsu

dobrý den, když mi byl diagnostikován nezhoubný nádor v prsu a nechci ho vyoperovat...je...

Nezhoubný nádor v části bederní páteře

Dobrý den pane doktore, nevím jestli jsem správně vybrala problém. Je mi 31...

Nezhoubný nádor v hlavě

Dobry den. Pred pul rokem moji tete byl odstranen nezhoubny nador v hlave. celkem...

Nezhoubný nádor v hlavě

Dobrý den s maminkou sme byli na CT hlavy v nemocnici a našli jí tam nádor cca...

Nezhoubny neotvar

Dobrý den. Mockrát vám děkuji za vaší předešlou odpovedˇ..Chtěl bych se zeptat...

Nezhoubny neotvar

Dobrý den. Před rokem mi zjistily na MR nezhoubný nádor hypofsy, léčil jsem...

Nezhoubný novotvar - jiné a neurčené části úst

Dobrý den paní doktorko, píši Vám se svým problém, jelikož už jsem zoufalý...

Nezhoubný novotvar v podkoží

Dobrý den, na vnitřní straně stehna jsem si všimla menší bulky, na tomto...

Nezhoubný útvar prsu

Dobrý den, mohla bych poprosit o vysvětlení lékařské zprávy ? Viz. příloha....

Nezistena choroba po 6 tyzdnoch

Dobry den, uz 6 tyzdnov mam problemy s motanim a bolestou ako keby picahnie...

Nezity?

Dobry den, jiz nekolik let trpim v oblasti vnitri strany stehen, okoli genitalii...

Nezjistitelná nemoc

Dobrý den, mám prosbu. Můj známý je nemocný, problém je v tom, že lékaři na...

Nezjištěná příčina bolestí v oblasti sigmoiea - levý podbřišek

Pěkný den, paní doktorko! Mám letitý chronický problém (bolest) v levém podbřišku....

Nezjištěná zlomenina metatarsu

Dobrý den. je mi 25 let. před 20 dny jsem utrpěl úraz při volejbale. těžký spoluhráč...

Nezjištěné bolesti břicha

Dobry den. Minuly rok v breznu, jsem byl hospitalizovan pro nezjistne bolesti...

Nezjištěné bolesti kolene

Dobrý večer, potřebovala bych poradit ohledně bolesti kolene. V listopadu 2011...

Nezkušená

Dobrý den..Jsem ještě nezkušená..S přítelem jsem spala poprvé s Kondomem ..Ted...

Nézký tlak

Dobrý den,snad to není tak důležité,ale občas se se ženou ptáme navzájem,čím...

Nezlepšení angíny po antibioticích

Dobrý večer, moc vás prosím o radu.Před pěti dny jsme dceři našli v krku opravdu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Myomy dělohy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat prosím, před dvěma měsíci jsem byla na operaci...

Škytání při kouření

Dobrý den, mám menší problém.. je mi 23leta jsem kuřačka a stává se mi třeba...

Křupání v hrudníku při nádechu


Monovisc


Tep kolena

dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem mesic po operaci tep kolena i s rehabilitaci...

Hodnocení nálezu protilátek anti SARS-CoV-2

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi hodnotou protilátek RU/ml a AU/ml? Děkuji

Klenba

Dobrý den, na fyzioterapii my byla zjištěna pronace a padající klenba. Protože...

N399

Dobrý den, když jsem byl malý asi v 1 roce mi byla dělána uretroplastika, nahrazením...

Kožní výrůstek na očním víčku

Dobrý den, ráda bych věděla zda je to ječné zrno, které se dá nějak odstranit...

Schizotypální porucha

Dobrý den, velmi rád bych se zeptat na schizotypální poruchu. Netrpím jí já,...

Krvavé puchýřky v ústech

Dobrý den. Cca od r. 2010 se mi v puse "dělají" krvavé puchýřky...

Divný pocit v očích a motání hlavy

Dobrý den, asi před týdnem mi začala motání hlavy.Nepřikládala jsem tomu duraz.Následující...

Stav po operaci ramene

Dobrý den, jsem měsíc po artroskopické operaci ramene o které jsem si myslel,...

Necitlivost palce nohy


Bolest v oblasti kyčelního kloubu

hezký den pane doktore,před 5 dny jsem se velmi zakašlala a něco se mi zpříčilo...

Oko zalité krví

Dobrý den! V pondělí ráno manželka zjistila, že má bělmo levého oka zalité...

Ruptura LCA a LCM a rekonvalescence po operaci

Dobrý den, před týdnem jsem měl úraz na lyžích a dnes mi byla diagnostikována...

Azitromycin a mléko


Chronova choroba

Dobrý den, mám Crohnovu nemoc a už podruhé mě čeká operace Advancement flap,...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Reklama