Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nízký tlak

Vnitřní lékařství Anna 14.8.2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání léku triplixam a bisoprolor.
Mám maminku, ročník 1937, tyto léky užívá delší dobu k léčbě vysokého tlaku, který mívala. V současné době jí začaly otékat nohy, tlak má velmi nízký, většinou tak v hodnotách 100/55 ( +, - ), cítí se slabá, ale jinak uvádí, že je jí dobře. Nevím jestli tomu mám úplně věřit, maminka má tendence nikoho neobtěžovat a a na nic si nestěžovat. Léčí se na revmatoidní artritidu, další léky užívá 1/2 medrolu 5x týdně, 1x týdně si píchá metotrexát, užívá ještě 1x denně caltrate a rosuvastatin. Chodím s ní na pravidelné vyšetření, na které je objednaná, kromě objednaných kontrol ale nechce i při změně svého stavu nikam jít...

Doplňující dotaz: Tlakový měřič máme doma, dokonce jsem koupila profesionální, co mají i lékaři. Maminka má i tep nízký, kolem 50, často i méně, možná bych dodala i to, že je malinká, měří 155 cm, není vůbec obézní. Často už odpočívá vsedě, nohy má podloženy, tak se děsím, že jí otékají ty nohy. Chápu že je tu určitý věk, ale chci udělat , co nejvíc můžu, abych jí v tomto věku usnadnila vše,ale jak ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den paní Anno, pokud má Vaše maminka krevní tlak takto nízký pořád, pak je nutné u praktického lékaře provést více měření krevního tlaku a zkorigovat terapii antihypertenzivem. V důsledku nízkého tlaku se pak může cítit slabá a motat se. Určitě ji přesvědčte, že je kontrola u praktického lékaře nutná. Držím Vám palce, s pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní Anno, pokud dobře chápu, trápí Vás celková slabost maminky a otoky nohou, které nemívala. Tlak je sice nízký, stejně jako frekvence 50/min., ale samo o sobě to není důvodem k zásahu, záleží na klinice. Otoky nohou nežádoucí účinek léků nebude, protože už je užívá delší dobu a otoky vznikly nedávno. Dále mohou být otoky nohou při srdečním selhávání nebo plicní chorobě, ale protože nepíšete nic o dušnosti, tak předpokládám, že dušná maminka není a tedy je tato příčina méně pravděpodobná. Třetí možností je nedostatečnost hlubokých žil dolních končetin, což je problém stupňovaný s věkem, může se zhoršit v létě, tipuji, že toto bude hlavní příčina. Možná je i kombinace uvedených příčin. Jiné příčiny jsou dost nepravděpodobné (anemie, porucha štítné žlázy). V 81 letech je paní křehká dáma a jistě má chorob více, bylo by proto více než vhodné, abyste navštívili lékaře (praktického) a ten vyšetřil, jaká je příčina (stačí když si maminku poslechne, natočí EKG, změří tlak, event. provede krevní testy, případně odešle na kardiol. vyš. - EKG Holtera, ECHO). Je dost dobře možné, že nebude možné současnou farmakologickou léčbu upravit tak, aby byl výsledek optimální, ale vhodná úprava léčby by možná mohla ještě kvalitu života vylepšit - např. bych uvažovala o změně Triplixamu (amlodipin+perindopril+indapamid), a to tak, že bych vysadila amlodipin, ponechala menší dávku perindoprilu (5mg), indapamidu (1,25) a doplnila druhým diuretikem (furosemidem) - to ale není možné bez klinického vyšetření a pečlivého sledování, co by to udělalo. Bisoprolol bych dávkovala podle frekvence, ale pokud ta neklesá pod 50/min. a pokud se paní nemotá hlava, tak bych se bisoprololu nevzdávala. Každopádně bych nechala na mamince, jestli k lékaři půjde - pokud chce, tak ji doprovoďte, pokud ne, tak to respektujte, můžete jí zdůraznit, že si platí pojištění a má na to nárok atd., ale často senioři vědí, pokud někde vůle k nápravě je, že má smysl jít k lékaři, pokud není, tak k němu nejdou - hovořte s ní a dá Vám odpověď, proč k lékaři nejde. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Nízký tlak
Dobrý den ještě jsem k mému dotazu zapomněla dopsat...
Nízký tlak
Dobrý den, je mi 18 let a mám potíže s nízkým tlakem....
Nízký tlak
Dobrý den, můj muž (40 let) má poslední dobou nízký...
Nízký tlak
Děkuji za odpověď, paní doktorko. Ćetla jsem, že rybí...
Nízký tlak
Dobrý den, je mi 21 let a mám často nízký tlak. Někdy...
Nízký tlak
Dobrý den,už dlouhodobě mám diastolický TK kolem 60...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nízký tlak

Dobrý den, mám takový problém když mam s přítelem pohlavní styk a jsem u toho...

Nizky tlak

Dobry den pane doktore,mela bych na vas dotaz ohledne mych potizi...jiz skoro...

Nízký tlak

Dobrý den, už nějakou dobu trpím na nízký tlak. Občas je to horší, občas lepší...

Nízký tlak

Mám nízký tlak.. Říkala mi to doktorka. Trpím motáním hlavy, únavou, spavostí,...

Nizký tlak

Dobrý den, je mi 19 let a mám nízký tlak. Tak jednou za měsíc se mi stává, že...

Nízký tlak

Dobrý den.Mám 16 letou dceru kterou trápí již 4 roky roky nízký tlak.Od srpna...

Nízký tlak

Dobrý den pane doktore. Chtěl bych se Vás zeptat ohledně tohoto problému svým...

Nízký tlak

dobry den,prosím o radu,asi 2roky trpim každodennim celodennim motanim hlavy...

Nízký tlak

Dobrý den, je mi 21 let a mám často nízký tlak. Někdy mám problém neusnout ve...

Nízký tlak

Dobrý den, je mi 16 let a delší dobu mě trápí taková nepříjemná věc. Vím, že...

Nízký tlak

Hezký den, je mi 16 let, už dlouhou dobu trpím nízkým tlakem. Kolem 60/40. Mám...

Nízký tlak

Dobry den, mam denne tlak pohybujuci sa od 95/50 - 110/65. Je nutna nejaka liecba?...

Nízký tlak

Dobrý den, je mi 18 let a mám potíže s nízkým tlakem. Minulý týden jsem dokonce...

Nízký tlak

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již od porodu se mi snížil tlak, mívala jse...

Nízký tlak

Dobrý den, je mi 24 a krevní tlak se mi pohybuje většinou okolo 90/60, tep kolem...

Nízký tlak

Dobrý den,už dlouhodobě mám diastolický TK kolem 60 plus-mínus,systol.v normě,chci...

Nízky tlak

dobry den,chtela bych se zeptat-dlouhou dobu měřím krevní tlak 90-60 tep 60,je...

Nízký tlak

Dobrý den,mám nízký tlak,občas se mi motá hlava, hlavně když prudce vstanu z...

Nízký tlak

Dobry večer chci se zeptat je mi 18.let a uz asi týden pozoruji ze mi není dobře....

Nízký tlak

Dobrý den, mám nízký tlak (83/57 apod.)... Právě jemu křikládám problém, který...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jak dlouho je nakažlivá mononukleóza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho po prodělání mononukleózy jsem...

Antikoncepce a antibiotika


Pyrvinium působí jinak, než léčivo ve Vermoxu?


Vřed/ Bulka na vagíně

Dobrý den. Asi před týdnem se mi udělala takováto boulička na velkém stydkém...

Medrol - nežádoucí účinky

Dobrý den, koncem února jsem prodělala iridocyklitidu a od té doby mám nasazen...

Popis EKG

Dobry den, v EKG zprávě mam uvedeno 74 reg, poloha vertikalni, PQ 0,136 bQRS...

Pálení žáhy a říhání


Polyp žlučníku

Dobry den, Chtěla bych se zeptat. Ležím se s polypem žlučníku. Vlasy mi vypadavaji...

Skřípnutý nehet na palci ruky

Dobry den, nedavno jsem si dost zmačkl nehet na ruce na lisu, je cely šedy,...

Panenská blána

Dobrý de chtěla bych se zeptat zda je možné když si tam strčim prsty ze necítím...

Drobné vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Dobrý den, již delší dobu mám kožní problém, s kterým si nevím rady. Nezávisle...

Pelveolýza?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké jsou příznaky pelveolýzy a jakým způsobem...

Preventivní odčervení lidí

Dobrý den, poslední dobou jsme se známými diskutovali o vhodnosti a možných...

Vyrážka v podkolení jamce

Dobrý den, už delší dobu (zřejmě několik měsíců, nedokáži popsat přesně, protože...

Bolesti žaludku z kouření?

Dobrý den... částo mě bolí žaludek.. mám pocit nepříjemného tlaku.. kouřím nepiju...

Biseptol a slunce

Dobrý den, měla bych jednu otázku. Mám zánět močového měchýře na který jsem...

Boláky na jazyku

zdravím, před pár dny se mi na jazyku začaly oběvovat jakési boláky. Nevypadají...

Oregano a koření v těhotenství

Dobry den, cetla jsem ze oregano je hodne spatne v tehotenstvi. Jsem v uplnem...

Vbočené palce

Hezký den, mám komplikace s vbočenými palci (viz. foto) s tím, že mám Artrozu...

Bolest hlavy při erekci

Dobrý den, je to přibližně tři týdny co jsem měl menší potíže s bolestí hlavy...

Reklama
Zavřít