Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nosičství streptokoka

Praktické lékařství Jana 24.1.2017

Nosič angíny.
Dobrý den, měla bych dotaz.
Na konci roku starší dcera prodělala sepsi s vysokým zánětem v krvi CRP 171 a byly jsem spolu hospitalizovány v nemocnici. Zánět byl určen jako z angíny. Dostávala nitrožilně antibiotika. Byly jsme propuštěny den před Silvestrem s antibiotiky do domácího léčení a doporučením, že si mají členové rodiny zajít na výtěr z krku (pro možnost bacilonosičství). Dcera mívá angíny často.
Doma po dobrání antibiotik se situace opakovala (horečky až 40 a po zjistění u pediatra CRP víc než 160 jsme opět byly odeslány do nemocnice) tam zjištěno CRP 179, ovšem tentokrát pro lehčí formu zápalu plic.
Můj dotaz ovšem směřuje prosím k tomu.
Drcera je v pořádku již od 14.1.2017, kdy dobrala antibiotika.
Všichni absolvovali výtěry z krku a bez nálezu. Já se na něj dostala teprve minulý týden 17.1.2017 a dnes 24.1.2017 mi bylo oznámeno, že si mám dojít pro antibiotika. Takže jsem nejspíš bacilonosič jelikož nemám žádný problém spojený s bolestí v krku apod.
Může se tedy dcera nakazit, když jsem lék nasadila až dnes anebo již je po inkubační době??? Jak je to tedy s tou "nakazitelností" Moc děkuji za odpověď na moji "slohovou" práci :-)

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, do doby, než se patogen neeliminuje z mandlí antibiotickou léčbou, jste jako nosička potencionálním zdrojem infekce pro svoje okolí, přenos je jako kapénková infekce, cca. od 3-4 dne antibiotické cílené terapie by jste již mohla být v pořádku a nebýt zdrojem nákazy, ale je to otázka, určitě by jsem po přeléčení zopakovala výtěr z krku, protože u nosičů se obvykle jedná o chronický problém či dokonca chronickou tonsilitidu a jedinou cestou eliminace je pak odstranění mandlí. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Má streptokoka v krku
Dobrý den,mám syna 14 měsíců lékařka řekla že má streptokoka...
Stěry na streptokoka a léčba v graviditě
Dobry den. Mam gynekologicke potize uz asi rok a pul....
DALACIN C - pouziva se na spalovyho streptokoka ci ne?
Dobry den, pred dvema tydny jsem prelecil bolest...
Antibiotika při léčbě streptokoka
Dobrý den, dle uvedených výsledků mám dotaz, zda...
Streptokok v krku
Dobrý den, máme s přítelem streptokoka v krku a zajímalo...
Streptokoková infekce
Dobrý den. Bydlíme spolu s přítelem a nějakou dobu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nos - rhinoskopie

Dobrý den, dnes mi byla provedena rhinoskopie, vše bylo prý v pořádku, ale po...

Nos citlivý na pachy a vůně

Dobrý den, trápí mě velmi citlivý nos na pachy, vůně... mluví se mnou někdo...

Nos mám také permanentně ucpaný, po vysmrkání samozřejmě jen krev.

Dobrý den. Pracuji asi dva roky u CNC strojů, kde jsem v bezprostředním kontaktu...

Nos polypy

Mám v nose polypy, lékař mi doporučil jejich chirurgické odstranění /narkoza,...

Nosenie okuliarov

Dobry deň, bola som na očnom vyšetrení a zistili že potrebujem okuliare na ľave...

Nosič balancované chromozomální přestavby

Dobrý den,manželovi byla zjištěná genetická porucha – nosič balancované chromozomální...

Nosič streptokoka

Dobrý den, prosím jaké je riziko pro plod, když bych chtěla otěhotnět s nosičstvím...

Nosičství MRSA

Dobrý den. Na začátku července se mi dostal zánět pod nehty dvou prstů u rukou...

Nosičství salmonely

Můj dotaz se týká opakované nákazy sourozenců Salmonelou. První syn dostal Salmonelu...

Nosičství streptococcus pyogenes

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léčbu nosičství streptococcus pyogenes v...

Nosičství zlatého stafylokoka

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal, že ak som len nositeľom zlatého stafylokoka...

Nosičství zlatého stafylokoka

Zlatý stafylokok Dobrý deň, v lete 2016 mi bol zistený zlatý stafyokok v hrdle...

Nosím kontaktní čočky, mám suché oči

Dobrý den, nosím kontaktní čočky zhruba dva roky, poslední rok mi přijde že...

Nosní a krční mandle

Dobrý den, chtěla jsem vás požádat o konzultaci mé zdravotní situace. Nyní...

Nosní a krční zánět u synů

Dobrý den, cerstvecerstsyn 3lety syn dostal 4.6. atb Ospen 750 sirup, mel dle...

Nosní cysta

Dobrý den,dnes jsem se dozvěla.Dobrý den potřebovala bych poradit jsem dost...

Nosní dutina

Dobrý den chci se vás zeptat jestli je velkej problém když nemam jednu nosní...

Nosní dutina (rýma)

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Začnu asi takhle od asi 2. března jsem...

Nosní dutiny

Vážený pane doktore, moc Vás prosím o Váš názor na výsledky RTG dutin nosních: při...

Nosní dutiny

dobrý den,chtěla bych se zeptat za svého přítele,byl na operaci s nosní dutinou,pročistily...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Hrb na zádech

Dobry den, Je mi 23 let. Mám dost velký problém, dříve jsem nechodil zrovna...

Rakovina spodiny ústní

Dobrý den ,příteli zjistili rakovinu spodiny ustni a krku. Spodiny ústní cT1cN0M0...

Vysoká sedimentace, nádor ?

Dobrý den, prosím poraďte mi mám vysokou sedimentaci 120 zjištěna bakterie v...

Pískání v uších, zavratě, bolest v podžebří

Dobrý den. Mám více problémů a tak bych se Vás prosím zeptal, jak mám postupovat....

Extrakce kovů


Brnění pravé strany obličeje, umrtvovací vložka zubu

Dobrý den, mám od konce prosince v zubu umrtvovaci vložku s kortikoidy, bohužel...

Paréza hlasivek, infekční onemocnění

Pareza Hlasivky. V poslednim kvetnovem tydnu me postihla drobna virozka, kterou...

Rakovina stydké kosti

Dobrý den, má maminka 60 let, se starala o umírajícího manžela a už pociťovala...

Magneticka rezonance

Dobry den, da se podstoupit toto vysetreni (MR) s rovnatkama ci nikoliv???

Vdechnutí mouchy


Káva po obědě

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně kávy po obědě. Nedržím žádnou dietu, ale...

Pupínky kůže varlat a penisu


Zánět močových cest a průjem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám nyní zánět močových cest a doprovází ho...

Rakovina tlusteho streva

Dobry den, Lecim se s crhnovou chorobou v term. Ileu (nyni v klidove fazi)...

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, posledních 14 dní mě trápily průjmy sice jsem chodil na záchod...

Přeříkávání a ALS

Dotaz na neurologa. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na stránkách Alsa.cz,...

Patnáctiletá preventivní prohlídka


Koleno po artroskopii


Ředění krve a Alkohol


Reklama